PvdA en SP eisen opheldering van COA vanwege afraden om aangifte te doen na verkrachting asielzoekster

De PvdA en SP zijn overduidelijk geschrokken van het nieuwsbericht ‘COA ontraadt aangifte na verkrachting’. Kamerleden Van Dijk (SP) en Kuiken (PvdA) dienden deze week Kamervragen in gericht aan de staatssecretaris van Justitie en Veiligheid en willen het fijne weten van de misstanden bij de AZC’s van het COA. De volksvertegenwoordigers vragen zich af waarom het COA slachtoffers afraad om aangifte te doen.

Het verhaal van Elya uit Dronten is beklagenswaardig. Zij is inwoner van de COA-faciliteit te Dronten en werd verkracht, maar kreeg vervolgens van de leidinggevenden van de faciliteit te horen dat het beter was om géén aangifte te doen van de mishandeling. Een vreemd advies en de PvdA en SP willen weten waarom dergelijke adviezen aan slachtoffers worden verstrekt.

Volgens Kuiken en Van Dijk schaatst het COA een scheve schaats door slachtoffers van misdrijven te ontraden hulp in te schakelen. De organisatie zou volgens de Kamerleden ‘slachtoffers juist moeten bijstaan bij het doen van aangifte’. Dat lijkt logisch, maar gebeurt dus blijkbaar niet! Zo stellen de twee het volgende in de schriftelijke Kamervragen:

“Deelt u de mening dat het Centrum Opvang Asielzoekers (COA), asielzoekers die slachtoffer zijn van een ernstig misdrijf zoals aanranding of verkrachting, niet moet ontraden daarvan aangifte te doen maar die slachtoffers juist zou moeten helpen bij het doen van aangifte?”

Ook bepleiten de PvdA’er en SP’er dat het ministerie een onderzoek instelt naar hoe het COA omgaat met homoseksuele asielzoekers die worden lastiggevallen. Zij zijn hun leven soms niet zeker in de COA-faciliteiten en worden regelmatig bedreigd. De Kamerleden willen weten homoseksuele asielzoekers in het verleden ook werd afgeraden om aangifte te doen van mishandelingen, of niet.

Mocht het COA of de staatssecretaris niet de beschikking hebben over de gegevens om de vragen aangaande mishandeling en/of misdrijven tegenover homoseksuelen te beantwoorden, dan verlangen de Tweede Kamerleden een onderzoek. Een vermelding van christenen die in COA-faciliteiten worden lastiggevallen bleef jammer genoeg achterwege, maar werd ongetwijfeld gewoonweg vergeten in de waan van de dag.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. fusilier

  Zij adviseren het liefst nog een beetje glijmiddel,zodat de verkrachting wat gemakkelijker gaat. Stelletje weg kijkers bij de COA. Een beetje fatsoenlijke vrouw wil daar toch niet werken, laten wij eerlijk wezen.

  1. ZiggyStardust

   Ik heb 11 jaar geleden vrijwilligerswerk gedaan bij vluchtelingenwerk in Den Bosch. Schrijnende verhalen hoor je en lees je in de rapporten van het IND, maar ik kwam er daar ook achter dat een groot deel gewoon fraudeerde, loog, en er in hun begeleiding naar zelfstandigheid bewust er een grote puinhoop van maakte en schulden opbouwde omdat ze wisten dat het toch wel opgelost ging worden. Ik deed begeleidde hen voornamelijk in het doornemen en beantwoorden van hun post, het openen van een bankrekening, aanvragen van verzekering en zoeken naar geschikte woonruimte en afsluiten van verzekeringen. Ook belastingaangifte deed ik, aanvragen van toeslagen etc. Maar het grootste deel had al schulden opgebouwd omdat ze wisten dat die toch kwijtgescholden zouden worden. Het waren bijna allemaal jonge mannen uit Eritrea die tijd. Mijn ogen zijn toen open gegaan. Ik trap er niet meer in!

 2. Wesley Benbow

  PVV en FvD zaten even niet op te letten en lieten een buitenkansje voor racistische framing aan zich voorbij gaan.

  Het voordeel is dat, omdat de vragen door fatsoenlijke politici worden gesteld, dit incident nu grondig zal worden onderzocht.

 3. Roughwood

  De misdaad daalt beste mensen. Zo doet de overheid dat dus. Doe maar geen aangifte hoor! Maar in werkelijkheid kraakt het politieapparaat aan alle kanten. Want bij minder criminaliteit een grotere beschikbaarheid van de politie toch? Hier klopt dus iets niet. Oh wacht, natuurlijk! Een drogreden om de politie ordinair in te krimpen!

  1. Wesley Benbow

   Dat de misdaad daalt is een keihard feit. Het wordt door populistische kabouters botweg ontkend, zoals ze ook heel zeker weten dat de klimaatcrisis een hoax is.

   1. Ben Venuti

    Je bedoelt zeker dat de misdaad daalt een keiharde leugen is, Wesley liegt graag en gemakkelijk.

    1. Mycase

     Geef hem nou geen voer hier leeft ie weer van dat merk je al hoe snel hij antwoord hij heeft honger gewoon links laten liggen die zaadstengel.

    2. NoDoubt

     PvdA zit zeker niet in de regering, zij deden voorheen precies hetzelfde. voor je het weet word je als populist of racist bestempeld.

   2. Wesley Benbow

    Voor mensen die nooit kranten lezen:

    ht*ps://www.rtlnieuws.nl/economie/column/3883476/factcheck-daalt-de-criminaliteit-nou-echt

   3. Roughwood

    “De klimaatcrisis” is inderdaad een hoax.

    climategate.nl/2019/12/85709/

   4. Gewoon werken

    Net als jou mening en bs praat zonder feiten.

    Onderbouw nou gewoon is waarom jij dat denkt.

    Lukt je niet omdat het dikke stront is.

 4. Jumping

  Zo keiverrot is Nederland nu geworden.

  Links Demoniserend Wegkijkend Nederland, stort Nederland in een poel van ellende.

  Rutte is het slechtste, wat Nederland na de tweede wereldoorlog is overkomen.

  Stop met de EU in deze vorm.

  RUTTUP EN NEXIT.

  1. Riesmog

   Rechts polariserend Nederland heb ik in dit debat niet gehoord.

   Wilders en Baudet rot op in elke vorm en blijf in de EU

   1. Wesley Benbow

    🙂

   2. Bosche draak

    Rot zelf een eind weg veenlijk, je ge-ijl is net zo nodig als een schuifdeur in een duikboot.

    1. Mycase

     Geef hem nou geen voer er lacht er alweer 1 niet op reageren het houd vanzelf op dan

     1. Top

      Het is inderdaad beter, om niet met een onrendabele in discussie te gaan, het zijn ‘parels, voor dat soort zwijnen’!

 5. RvdBe

  Kijk, links begint wat goede eigenschappen van rechts te copieeren voor de buhne: 20 jaar te laat.

 6. ikweetwatikwil

  Je hoort er niets meer van. Precies als al die andere misdragingen die gemeld zijn . Zeker de manlijke gelukzoekers zijn heilig verklaard.

 7. Gerlos

  Asielzoekers zijn heilig, er wordt veel meer onder de pet gehouden dan wij weten, alles moet met de liefde der mantel bedekt worden.

 8. Tman

  Vrouwen verkrachten past prima in de islamitische cultuur, wederom een bewijs van de fantastische cultuur verrijking ten gunste van Nederland, cultuur vermenging is een pré, vindt Brussel!
  Lang leve de multiculti!
  Gezien de veroordelingen, hebben de Nederlandse rechters er reeds álle begrip voor!
  Het is toch ook verschrikkelijke, om in een vreemd gastvrij land te verblijven, maar niettemin niks hebben om te neuken!
  Dus is het zeer goed te begrijpen dat men de leuter in elke toevallig passerende vrouw stopt, goed of kwaadschiks!
  Vooral “rechts” Nederland is hier zeer kleingeestig in, en vindt dat niet kunnen!

 9. Baron von Munchhausen

  En beste SP en PVDA,……………Nederlandse meisjes verkracht door ” onze verrijkende Multi-Culti” !!! He Asscher, waar zijn je vragen?

 10. Jumping

  De SP en de PvdA, behoren bij de partijen die het optreden in de AZC’s , van het COA faciliteren.
  Zij de SP en de PvdA, steunen dit belijd.
  Ook de kosten zijn voor deze SP en de PvdA, geen enkel probleem en de grenzen kunnen voor de SP en de PvdA, niet wijd genoeg open staan.

  Het zijn gewoon Linkse partijen, die nu voor de bühne wat reuring veroorzaken.
  Maar gewoon Links blijven denken en doen.

 11. Heras

  Dit soort incidenten zijn in het binnen en buitenland tig keer aangekaart. Nog steeds worden er teveel immigranten toegelaten. In plaats van statushouders maar werk te begeleiden en de rest terug te sturen, gaan ze nog meer mensen op elkaar proppen. Dan vraag je er gewoon om, dat de boel escaleert.
  Dat er dan geen aangifte mag worden gedaan, is dat het COA aanzien belangrijker vind dan mensen zelf. Dit is weer een logisch gevolg van wanbeleid van de overheid. En Pvda wil nog meer immigranten…

  1. Politiek Profeet

   Juist,’Als je daar wenst te werken voor o.a het coa, dan ben je medeplichtig aan dergelijke toestanden, immers, je bent een wegkijker, een linksaffer, en deugkneus,m.a.w een soort van nsb,er.
   Dit soort opvangtuig zijn geen vluchtelingen maar parasieten en iedereen die zich hiermee identificeerd is een vunzige landverrader.

 12. Henk Albarda

  Maar beide partijen in indrukwekkend stilzwijgen als het zoveelste Nederlandse jonge meisje door een afrikaanse of MO asielzoeker wordt verkracht. Links is zoooo hypocriet…..

 13. Sando

  Moet je eens in ter-apel kijken .Heb mijn broer gewerkt mannen van 40-45jaar met meisjes van 15-16-17-jaar dan bij die kerel en dan bij die vent ja ja is mijn man hoor TUIG is het.En dit is de waarheid!!!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.