Vakbond CNV voedt weekendgevoel: Minder werken loont!

Als het aan vakbond CNV ligt, komt er snel een einde aan de werkweek van 36 tot 40 uur. Een werkweek van slechts 30 uur zou de nieuwe norm moeten worden. Dat zou bij werknemers ziekteverzuim en burn-outs moeten voorkomen.

Wie wil er nu niet iets minder werken (work-a-holics daargelaten) om zodoende meer tijd te kunnen besteden aan vrienden, familie en gezin? Vakbond CNV springt in de bres voor hardwerkend Nederland en concludeert dat werknemers alleen maar productiever zullen worden als ze 6 tot 10 uur minder gaan werken per week.

De kersverse CNV-voorzitter Piet Fortuin zegt in interviews met het FD en De Telegraaf dat zijn vakbond zich bij cao-onderhandelingen zal hardmaken voor een 30-urige werkweek. “De werkdruk is momenteel enorm en we maken elkaar helemaal gek”, zegt hij.

Fortuin gaat er vanuit dat werknemers maandelijks hetzelfde salaris krijgen gestort voor minder gemaakte werkuren. Uiteindelijk moet dat worden opgevangen door het terugdringen van ziekteverzuim, iets dat werkgevers dagelijks veel financiële schade oplevert.

Een ander idee van CNV is om loonsverhogingen te vervangen door meer vrije tijd. De vakband wil bij minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) pleiten voor een lagere loonheffing.

Volgens het CNV is er onder werknemers een groot draagvlak voor een kortere werkweek. Uit eigen onderzoek zou volgens CNV blijken dat bijna de helft van alle werkenden het gevoel heeft in de knoop te zitten tussen werk, privé en andere sociale en maatschappelijke verplichtingen. Iets meer dan de helft (54 procent) geeft aan een hoge werkdruk te ervaren en 16 procent van de werkende bevolking zit tegen een burn-out aan.

Werkgevers zijn  volgens het onderzoek minder happig op de plannen van de vakbond. Zij pleiten juist voor een langere werkweek vanwege krapte op de arbeidsmarkt. Het plan gaat ook lijnrecht in tegen de oproep die het kabinet gisteren deed om juist meer full-time te gaan werken. Dat zou moeten helpen om de oplopende personeelstekorten in sectoren zoals de zorg, horeca en het onderwijs terug te brengen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. plakband

  Minder werken loont. Niks nieuws.
  In Allochtonië en de 1e en 2e Kamer weten ze dat allang.

 2. omniscius

  ¿¿Wesley Benbow??

  1. Wesley Benbow

   Filter

   1. Abraham50

    Hoe werkt dat filter, Wesley Benbow?

  2. Jozias Visser

   Ja, Wesley Benbow.

  3. Jozias Visser

   Dus toch Wesley Benbow?

 3. Timber

  lol, in welke eeuw leeft deze vent. De meeste families moeten 2 inkomens hebben om rond te komen. 2×10 uur minder werken is circa 200-1200 euro minder per maand. Welke gekkie wenst zich zelf dat toe!

  1. Timber

   het moet zijn 200-1200 euro per week zijn

 4. Agios

  Het idee is te zot om er verder uitvoerig op te reageren. Dat doe ik dus ook maar niet. Minder werken is prima, maar dan ook minder geld. Wie niet met minder kan, moet gewoon door blijven ploeteren. Of afzien van ‘verworvenheden’.

  1. Jozias Visser

   En Wesley Benbow?

   1. CLoVis

    @Jozias Visser

    Die heeft nog nooit gewerkt.

    1. Jozias Visser

     Wesley Benbow dus!

   2. Original NL

    Benbow wie??

    1. Jozias Visser

     Wesley Benbow.

 5. RvdBe

  CNV kampt met leden tekort?
  Jarenlang weinig voor je leden doen zodat ze weg lopen en vervolgens met sprookjes ze proberen terug te krijgen.
  Overigens wil ik best wel een dag minder werken per week voor hetzelfde geld, denk alleen niet dat het erg reeel is.

 6. CLoVis

  Een werkweek van 30 uur zal zeker bij de ambtenaren aanslaan.
  Nu, bij een 36-urige werkweek, zijn er velen vier dagen in de week 9 uur aanwezig en hebben zodoende de 5de dag (uiteraard meestal vrijdag) vrij.

  Een werkweek van dertig uur zal er dan wel tot drie dagen aanwezigheid leiden

 7. Wesley Benbow

  Ik kan dit in licht van de zeer krappe arbeidsmarkt onmogelijk een realistisch voorstel vinden.

  1. Jozias Visser

   Wie?

   1. Abraham50

    Wesley Benbow

 8. Lex

  Minder werken loont? Minder werken is ook minder geld.

  En wie gaat die andere 40 uur dan betalen 4 weken = 4×10=40 uur

  Stel je verdient €13,- per uur netto dan gaat het om €520,- in de maand

  Wie gaat dat dan betalen?

  1. kees cup

   Gewoon de oudjes nog wat langer laten doorwerken , kunnen de pensioenpotten gebruikt worden ter aanvulling.

 9. RS

  Het grote probleem van Nederland is dat we een groot leger van ambtenaren hebben dat gezamenlijk één mankement vertoont: het niet in staat zijn om in oplossingen te denken laat staan te handelen.
  Al deze ambtenaren denken graag in eenvoudige modellen en lijken totaal vergeten waarom er ooit regels zijn uitgevonden om zaken in goede banen te leiden. Als op één of andere manier die regels niets meer met de werkelijkheid én oplossingen te maken hebben blijven ze star gewoon de regels toepassen
  Breek me de bek niet open over de ambtenaren……….

 10. Pescador

  Ze komenmet 40 uur per week al werkvolk tekort , dan komen we met 30 uur per week nog meer mensen tekort, dus conclusie de vakbond is mee aan het helpen nederland naar de kloten te helpen.
  Stelletje domme sukkels

  1. Lex

   Zo dacht ik er nu ook over.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.