Wat een betutteling! Wijkagent moet drankgebruik ouderen controleren

Nederland krijgt zo langzamerhand een deken van betutteling over zich heen geworpen. Het eten van een hamburger, het opsteken van een sigaretje en het genieten van een borreltje, wordt steeds meer een taboe. Op dat laatste gaat nu zelfs gecontroleerd worden. Zo hebben ze in Rotterdam nu afgesproken dat wijkagenten en apothekers moeten opletten of ouderen iets te diep in het glaasje hebben gekeken.

Dit alles staat in het nieuwe preventieakkoort dat ze hebben gepresenteerd in de havenstad. De Rotterdamse wethouder Sven de Langen is namelijk bezig met een kruistocht tegen ongezond voedsel en rokers. En daar komen ouderen die graag een borreltje lusten ook nog eens bij.

“Het lokale akkoord werd gisteren gepresenteerd. Met meer dan tachtig partners wil de gemeente de strijd voor gezondere Rotterdammers serieus gaan oppakken. Naast zijn zelfverklaarde ’oorlog’ tegen hamburgerketens en snackkramen in de stad ziet zorgwethouder Sven de Langen een rookvrije stad voor zich, waarbij ook zeker niet te veel mag worden gedronken.”

De gemeente hanteert hierbij de normen van het Trimbos-instituut. Deze vertellen ons dat mannen die meer dan drie bier per dag drinken en vrouwen die meer dan twee glazen wijn per dag drinken, al overmatige drankgebruikers te zijn.

“De gevolgen van te veel drinken zouden bij de inwoners nog onbekend zijn. Ouderen die dronken omvallen, kunnen een heup breken. Dat moet onder de aandacht worden gebracht en De Langen weet al door wie. Huisartsen, maar ook apothekers, wijkteams, welzijnsmedewerkers en zelfs wijkagenten moeten het drankgebruik binnen de perken zien te houden.”

Deze niet aflatende strijd begint in Rotterdam zelfs maniakale vormen aan te nemen. Zo wil de stad ook iedere Rotterdammer aan een ‘persoonlijke gezondheidstesten’ onderwerpen.

“Daarnaast wil de stad elke Rotterdammer onderwerpen aan ’persoonlijke gezondheidstesten’, bestaande uit een vragenlijst die mogelijk wordt aangevuld met diagnostische testen. In twee wijken in Feijenoord wordt daarmee komend jaar geëxperimenteerd.”

Laten we even heel duidelijk: roken, drinken en vet eten is ongezond. Daar kan geen twijfel over bestaan. Ik zal het iedereen die ermee willen beginnen, het direct ontraden. Maar is deze maniakale hetze nou de manier om dit te bestrijden? Mogen mensen alsjeblieft nog zelf uitmaken of ze een hamburger naar binnen willen schuiven, van een borreltje willen genieten of een sigaretje willen opsteken?! Stop nu eens met de betutteling en laat mensen vrij in de keuzes die ze maken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. weer opnieuw

  tja ,die stuur je toch gewoon weg. Het wordt steeds gekker , voor criminaliteits bestrijding is geen mankracht maar ouderen thuis lastig vallen hebben we wel tijd

  knettergek

  1. Henk-Jansen

   Wie zegt dat mensen thuis lastig gevallen gaan worden?

   1. Ego-non-solus

    Henk, ben je blind of zo? @Weer-opnieuw zei dat. En als je dat niet bedoelde is het wellicht een goed idee om wat duidelijker te zijn.

    1. Henk-Jansen

     Je weet best wat ik bedoel. Weer Opnieuw doet net alsof de politie je deur binnentrapt om al je flessen drank in beslag te nemen terwijl dat natuurlijk kolder is.

     1. Ego-non-solus

      Bij een discussie is het handig multi-interpretabele boodschappen te voorkomen. Niet zeggen “je weet best”. Wie hier meedoet beschikke bij voorkeur over wat meer intelligentie zodat zijn of haar boodschap eenduidig en helder is.
      En ik zal hier maar niet wéér beginnen over de huisgeit Anne.

     2. Ego-non-solus

      “Weer Opnieuw doet net alsof de politie je deur binnentrapt…”

      Vergis ik mij of legt u weer-opnieuw nu woorden in de mond. Stel u zelf een soortgelijke vraag als die die u aan weer-opnieuw stelde: “waar wordt dat dan gesuggereerd?”.

     3. Top

      En voor jou een nachtmerrie! Komen ze straks al jouw gestolen biertjes ophalen en terecht, je bent er niet slimmer van geworden, als ik je flauwekul hier lees.

   2. weer opnieuw

    moet je het OORSPRONKELIJKE bericht lezen mafklapper , nu weer bij je moeder voor de deur stront vlek

  2. DidiMadloba

   Er is een “algemene wet op het binnentreden” die strenge eisen stelt.
   Toen de politie bij mij binnen was geweest wegen een vermeende lekkage verzuimden ze mij een proces verbaal daarvan te sturen zoals de wet voorschrijft. Nee, geen straf, alkeen een verslag. De politie wil nog wel eens denken dat ze boven de wet staan.

 2. Vanduinen

  Zo af en toe lezen wij in de krant dat er een oudere gevonden wordt die al te veel met rust gelaten is. Een paar weken gestrekt op bed of douche vloer…

 3. Fortiori

  Ouderen wilen nog wel eens de tel kwijt raken, waren het nou 3 of 4 borrels. Nou vooruit dan maar nog ééntje om het af te leren. Niemand die er op let. Geen betutteling Olivier, klein beetje zorgzame samenleving is toch niet verkeerd.

 4. ikweetwatikwil

  Gelukkig woon ik niet in Rotterdam. Er komt bij mij NIEMAND de deur in voor gemeentelijke controle en wens er buiten ook niet over aangesproken te worden.

  Dat er iemand gevonden wordt die al dagen of weken dood in huis ligt, zegt wel iets over de beurt waar je woont . Maar dat heeft de overheid zelf in de hand gewerkt. De bevolking heeft het zo “druk” dat er geen sociale controle meer is. Daarbij komen er steeds meer mensen van buitenaf in je beurt te wonen die het verder een rotzorg zal zijn. Is niet hun cultuur.

  1. Pauline Kummer

   Dan zijn we er toch. Als de buurt er geen zicht op heeft dan is het geen slecht idee dat een ander zo een kijkje komt nemen. Wanneer u in een situatie komt dat u de afstands bediening voor een tv aan ziet voor een telefoon zijn al weer verder in het traject. Dat kan u ook overkomen.

  2. DidiMadloba

   ik bericht mijn buurvrouw altijd wanneer ik weg ben.

   Ik moest ook denken aan die vrouw die moslim was geworden omdat moslims wel om elkaar geven, en niet alleen om geld, zoals geharde westerlingen.

 5. Abraham50

  Wesley Benbow.

  1. Jozias Visser

   Wesley Benbow

 6. Pijnstiller

  Over een paar jaar is alles verboden. Drank, sigaretten, autorijden, dansen, zingen. De overheid zou het lieft voorschrijven wat je draagt. Misschien wordt de boerka voor vrouwn wel verplicht. Mensen die niet productief zijn de pil van drion, immers ze stoten zonder enig nut CO2 uit door te ademen

  1. Wesley Benbow

   “Over een paar jaar is alles verboden. Drank, sigaretten, autorijden, dansen, zingen.”

   Het moet niet gekker worden!

   🙂

   1. Cootje

    In Frankrijk omgaan met oudere vrouwen met een mini rok

 7. NoDoubt

  Doordat alles kapot bezuinigd is, zijn ouderen meer en meer op zichzelf aangewezen. De politiek schreeuwt moord en brand over een samenleving en ondertussen wordt ook de culturele samenleving van het westen kapot gemaakt. De pensioenen worden niet geïndexeerd en 40 % van de samenleving krijgt de eindjes al nauwelijks aan elkaar. de zogenaamde immigranten kosten ons 500 miljard. Op je ouwe dag als je het allemaal niet meer ziet zitten en naar de fles grijpt, zal big brother je wel even corrigeren. Je wordt als oudere als oud vuil aan de kant gezet omdat je economisch bent afgeschreven. Je moet mee in automatisering tegen wil en dank. Alles wordt ze door de strot geduwd, met dank aan de automatisering die niet te wachten staat op mensen, want die zijn maar lastig. Dit is de ´samenleving´ van vandaag de dag. Mensen zijn groepsdieren maar de politiek stopt NL vol met 18 miljoen mensen en zeggen nog steeds niet dat het vol is. Maar owee als het over teveel kippen in een hok gaat, dan staat NL op zijn kop. We hebben een geweldige samenleving en de politiek staat deze mensen voortdurend bij. Weet je wat, doe nog maar eens 3% BTW erbij, want die vluchtelingen moeten toch door ons betaald worden.

  1. Job Jansen

   “de zogenaamde immigranten kosten ons 500 miljard”

   Oudjes kosten ook geld, en brengen niets meer op. Helaas wordt er even vergeten dat de immigranten ook totaal niet rendabel zijn, maar gezien de ontmanteling van de autochtone bevolking is dit geaccepteerd voor een hoger doel, genaamd de EU.

 8. DidiMadloba

  “Ouderen die dronken omvallen, kunnen een heup breken.”

  Omdat ik nog een ouderwetse studententijd heb meegemaakt weet ik dat dronken vallen MINDER gevaarlijk is dan nuchter vallen, want door de drank ontspan je je, wat het gevaar van letsel sterk reduceert.

  1. Ego-non-solus

   @Didi, ik kan je bewering niet verifiëren maar wíl dat ook helemaal niet. Hij is veel te leuk om kapot te checken. Prima!

 9. Kretoloog

  Een lokaal akkoord, gesloten met 80 partners. 80! Nou, die zijn dus de hele dag aan het vergaderen, afstemmen, overleggen, coördineren, terugkoppelen en hoe het ook maar mag heten, gewoon ouweho*ren dus. Zodat er geen tijd overblijft om de ouwetjes nog te controleren.

  Niks om je zorgen over te maken, dus. De Rotterdamse senioren kunnen gewoon hun borreltje blijven pakken!

 10. ko vadis

  Een selfie in het bijzijn van vrolijke ouderen zou wel aanvaardbaar zijn!

 11. Vlaswiek

  Negeer de aandoenlijke, het werkt echt!

  Iedere reacties aan het adres van de aandoenlijke wordt in blijdschap geaccepteerd en ontvangen als legitimatie om door te gaan met zijn jarenlange wangedrag. Zet door, negeer hem, dat is het enige waarmee je hem echt kunt treffen.

  1. Beukman

   @Vlaswiek
   Schep je er eigenlijk bevrediging in om dagelijks tientallen malen potsers te vermanen om niet op bepaalde andere andere potsers te reageren? Het doet afbreuk aan de kwaliteiten die je beslist hebt. 
   Feitelijk zit je hier onder je niveau te werken. Gaat dat niet aan je vreten onderhand, óf beschouw je het als een noodzakelijke activiteit waarvoor je bereid bent jezelf op te offeren?

   1. Top

    Hij ‘werkt’ in ieder geval! Dat is voor jou, een hele lange tijd geleden, onrendabele!

 12. Vrijedenkert

  Burgers en gezinnen kunnen wijkagenten gewoon de toegang tot hun woning weigeren als deze de drankvoorraad of het gebruik hiervan wil gaan controleren, wijkagent kan wel in de openbare ruimte ouders en burgers laten blazen als deze aan het verkeer deelnemen…
  Het in het bezit hebben van alcohol voor privegebruik of het nuttigen hiervan is geen misdaad en wijkagent zal voor dit nooit een huiszoekingsbevel krijgen.

 13. Job Jansen

  Betutteling? Nee, dit heet onderdrukken. Een geliefde hobby van internazi’s.

 14. Wesley Benbow

  “ Mogen mensen alsjeblieft nog zelf uitmaken of ze een hamburger naar binnen willen schuiven, van een borreltje willen genieten of een sigaretje willen opsteken?! ”

  Zeker wel, mijn beste Olivier, er is geen mens die er over denkt hen dat verbieden.
  Er geldt wel een beperking ten aanzien van het roken: alleen als anderen er geen hinder van ondervinden.

 15. Jack Flash

  Een biertje en peukje verbieden?
  Aanpassing aan de islam?

  1. Ab Infinitum

   Zelfverbranding op bed door een sigaret. Zonder aanpassing.

 16. Cootje

  De politie heeft geen macht dus kan je er toch gewoon een kratje bier met leeg drinken op een zomerse dag maar er zijn er van dat soort zo weinig dat ze met uitsterven worden bedreigt maar vooruit dan nemen we er nog een en proosten we op de narcoticastaat die volop in bloei staat in Nederland we krijgen er volgens de media nog een Mexicaans soort bij die schijnen zich goed te ontwikkelen in deze uitstekende infrastructuur

 17. RvdBe

  Dit is gewoon een proefballonnetje om te kijken hoe slaafs het gepeupel al is, er zullen er altijd zijn die deze staatsbemoeienis een goede zaak vinden.
  Noord Korea, het laatste bolwerk waar de overheid volledige controle heeft….., ze zijn allang het laatste bolwerk niet meer.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.