Eindelijk ‘gratis geld’! WRR adviseert: ‘Geen basisinkomen maar een basisbaan’

Heeft iemand Rutger Bregman al van stal gehaald? De WRR – Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid – komt met een opmerkelijk advies aan de hand van een nieuw verschenen rapport. Het rapport ging over de kwaliteit van de banen. Mensen die langdurig werkloos zijn,  of weinig kans maken op de arbeidsmarkt zijn niet vergeten. De WRR denkt aan een nieuw fenomeen: Basisbaan!

Nee, De WRR komt gelukkig nog niet met de idioterie aan waar Bregman al jaren voor pleit. Ze hebben hun eigen variant bedacht op het basisinkomen. Geen gratis geld, maar een ‘gratis’ baan. Oftewel een garantie op een baan. Deze banen – met een minimumloon – komen dan in plaats van een uitkering. Want werken is psychologisch gezien gewoon erg bevredigend voor een mens, ook sociaal is het enorm belangrijk.

“Als werk psychologisch en sociaal zo belangrijk is, kunnen we mensen niet ‘afschepen’ met een uitkering”, staat in het rapport. Geen basisinkomen, maar basisbanen dus. Kremer: “Je geeft mensen hiermee grip op werk, en daarmee zekerheid. Het is enorm goed voor hun eigenwaarde. In dat opzicht is het beter dan vrijwilligerswerk – het voelt nu eenmaal goed om een salaris te ontvangen.”

Toch wil de overheid voorlopig men nog dwingen om aan het werk te gaan, dit omdat de Raad meent dat dit niet zal werken.

“Bij mensen die ver van de arbeidsmarkt af staan heeft dwang of verplichten geen zin. Een klein beetje dwang mag, maar deze groep moet vooral geholpen worden. Geef mensen die dat willen een basisbaan. Die biedt ze bescherming tegen de onzekerheid van de arbeidsmarkt”

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Stroomkoning

  Een baan inspireert, zorgt voor een gevoel van eigenwaarde.

 2. Tman

  Men moet het begrip “basisbaan met het minimumloon” wel even wat beter definiëren!
  Bedoelt men om werkloze dakdekkers, metselaars, staalarbeiders te laten werken voor het minimumloon, of papierprikkers in plantsoenen?

  1. Joshuak

   Lijkt mij dat het om mensen gaat die langdurig werkloos zijn.. Die beroepen Die jij noemt kan je diezelfde middag dat je begint met zoeken nog “normaal” werk hebben

   1. claus

    joshuak,
    Inmiddels zijn er al veel, vooral de oudere gedesillusioneerde handarbeiders die geen zin meer hebben om uitgeknepen te worden, enkel de staatsruif te vullen om onwerkzaam vreemdvolk te voeden en aan huisvesting te helpen en dwaze klimaatplannen te bekostigen! Met overigens het onzekere oudedags vooruitzicht van een al járen niet geïndexeerde AOW en pensioenverlagingen
    Deze lui blijven lekker zolang mogelijk thuis hangen, de tijd uithangen in de WW danwel bijstand, doen ambtenaren immers structureel en veelvuldig zonder sollicitatieplicht!!!!!!

 3. fusilier

  De langdurig werk lozen zijn de verklikkers en de handhavers van nu. Die men graag inzet tegen de hardwerkende Nederlander.

 4. claus

  Basisbaan?
  Dat is simpelweg een gecamoufleerde truc in een “sociaal jasje” gestoken, om werkloos geraakte arbeiders zo snel mogelijk voor het minimumloon te laten werken!
  Immers ons land heeft de geschoolde autochtone arbeidsbevolking héél hard nodig, er moet dus het maximale rendement uit deze bevolkingsgroep geleverd en gehaald worden.
  De nieuwkomers in ons land zijn zoals bekend enkel kostenposten, uiterst onproductief, ongeschoold en werkonwillig.
  Iemand moet toch het gelag betalen, en dat zijn de bedrogen autochtonen!
  “Arbeit macht frei” ?

  1. Heinrich

   claus/
   Niets aan toe te voegen, klopt helemaal!
   Alweer een staaltje ‘domme koeien melken”.

  2. nu ik

   arbeit adelt aber der adel arbeitet nicht !

 5. Willem Bever

  Kansparels in het park die roepen “papier hier” voor hun gratis geld……succes

 6. nu ik

  tja , het extreem linkse partijkartel blijft gas geven. Wie die onzin mag gaan betalen lijkt me duidelijk

  stem sociaal , stem PVV

 7. Lex

  Hmmm

  Dit doet me erg denken aan de wel bekende Melkertbanen, mensen werden helemaal uitgebuit, er werden gouden bergen belooft, dat ze na 5 jaar een vaste baan kregen als ze hun werk goed deden.

  Sommige mensen waren al 7 jaar in dienst toen werden ze als nog afgepoeierd. De organisatie ging over naar Pantar en die stelde paal en perken aan die bijna gratis banen die nooit naar vast contract gingen. Werkgevers moesten opeens meer gaan betalen voor hun Melkert krachten.

  Maar tja dat was niet de bedoeling.

  Na jaren goed gewerkt te hebben konden deze mensen weer aankloppen voor een uitkering, als ze al eervol werden ontslagen. Vaak probeerden de ratten goedkoop van deze mensen af te komen en te ontslaan wegens disfunctioneren of andere misselijk makende reden.

  Wat voor addertjes zit er bij dit plan onder het gras?

  Mensen worden nu al in sommige steden gedwongen om verplicht aan een zogenaamde dagbesteding te doen, het ergste is dat deze mensen vaak werk moeten doen dat werkende mensen met een baan behoren te doen.

  Kortom, moraal van het geheel begeleid langdurige werkelozen naar een echte baan en niet uitbuiten met behoud van uitkering wat nu al veel te vaak gebeurt.

  Of laat deze mensen anders met rust.

 8. goedisfout

  Net zoiets als in China, Noord Korea of voormalige USSR?

  1. Agios

   Jouw vergelijking is goed fout!

 9. Agios

  Het idee heeft mijn sympathie. Als werken voor je geld je geen goed gevoel geeft, is er iets ernstigs met je aan de hand. Altijd horen we dat werknemers gezocht worden, dus ze een baan geven is sociale hulp. Alle lieden die tot werken in staat zijn, moeten dat ook doen. Werken is geen straf, maar een zegen. En wie weigert er nu een zegen? En voor de ongelukkigen die niets geleerd hebben, is er altijd eenvoudige arbeid te vinden. Natuurlijk moet er een regeling komen dat een ‘verplichte’ vuilnisman geen vervanger is voor de vaste medewerker. Er mag altijd gesolliciteerd worden naar wat anders. Dat is een vrijheid die we gelukkig nog hebben.

  1. Ron

   En uiteindelijk gaan bedrijven hier van profiteren.
   Ontsla je dure mensen vul dat gat met gratis banen.
   De ontslagen mensen komen niet aan een normale baan want de bedrijven zullen wel gek zijn want die gratis banen zijn goedkoop, en dus de ontslagen mensen kunnen bij hun oude bedrijf aan de gang via de gratis baan.

   Dat is een slimme maatregel om de mensen nog verder onder druk te zetten. Hunger Games wordt Nederland games.

  2. Fonz

   Nee agios, wat je met name hoort is dat Nederlanders te beroerd zijn om vuil werk te doen en dat ZIJ daarom Polen, Roemenen, Hongaren etc etc in dienst hebben.
   Bus/vrachtwagen chauffeurs die hun baan niet zeker zijn, de zorg wordt bezuinigd, politie en ga zomaar door, ik zie een trend ontstaan dat heel veel Nederlanders hun baan verliezen omdat het niet uit kan en dat iedere EU burger dus “recht” heeft op een Nederlandse “basisbaan”

   1. Agios

    Je hebt mij oppervlakkig of niet gelezen. Het gaat mij niet om het vervangen van banen waar men mensen voor kan krijgen. Het gaat om werk dat niemand wil doen. En daarvoor hoeven we geen buitenlanders te laten over komen. Zomaar money for nothing geven, kweekt een foute instelling bij mensen.

    1. Ron

     Dat zou ideaal zijn. Maar de banen waar men mensen voor kan krijgen worden uiteindelijk dan toch vervangen.

     Maar zou het geen optie zijn om eens de banen die nu niemand wil omdat ze zwaar onderbetaald worden, eens aan minimum van loon te gaan verbinden. Ipv nu goedkope krachten te importeren en eigenlijk dus uitbuiten.

  3. Top

   Wat doet ‘U’ voor de kost? Juist ja!

 10. Fonz

  Huh eindelijk? al decennia lang geeft Den-Haag gratis ons belastinggeld weg

 11. yellow thread street

  Ik vraag mij af wat je dit soort mensen wilt laten doen.
  Het overgrote deel zijn beroepswerkelozen die ’s morgens lang in bed blijven liggen ronken, daarna op de bank gaan hangen, en rond het middaguur trekken ze al richting de coffieshop.
  Daarnaast hebben velen ook nevenactiviteiten die het daglicht niet kunnen verdragen.
  Als serieuze baas zit je ook niet op dit soort figuren te wachten, ze komen structureel te laat op het werk of ze komen helemaal niet opdraven, motivatie hebben ze niet, je moet ze continu in de gaten houden en achter de vodden aanzitten.
  Het kost vaak meer dan dat het oplevert voor een bedrijf.

 12. Timber

  HMMM, dit klinkt bekend. Jip zeer bekent. Kijk even naar het Oosten. Denk circa 100 jaar terug. HMMM, een Georgische man Stalin met zijn kompaan Lenin.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.