Minister: ‘Kleine kans dat coronavirus naar Europa komt.’ Enkele uren later: ‘Drie besmettingen in Frankrijk’

Vanaf het moment dat bekend werd dat er een nieuw coronavirus was opgedoken in China riepen Nederlandse politici dat we ons geen zorgen hoefden te maken. Welnee! Het was een regionaal fenomeen! Ja, de wereld wordt steeds kleiner, maar dit virus wordt echt wel in de hand gehouden hoor. En naar Nederland komt het allemaal niet. Echt niet. Nooit niet.

Vrijdag stuurde minister Bruins van Volksgezondheid de Tweede Kamer een brief over het coronavirus. Volgens hem was de kans op corona-besmettingen in Europa hartstikke klein. Ja, het was allemaal niet best wat er in China gebeurde, maar hé, dat is een ver van ons bed show. Geen zorgen, niets aan het handje.

Enkele uren later werd bekend dat minstens drie mensen besmet zijn in Frankrijk. De Franse autoriteiten achten de kans daarnaast nog eens groot dat er meer besmettingen zijn. “We zullen er alles aan doen om deze epidemie te bedwingen,” aldus minister Buzyn in een persconferentie. De patiënten worden op geïsoleerde afdelingen behandeld, en er wordt onderzoek gedaan naar een ieder met wie de patiënten de afgelopen weken in contact zijn geweest. Maar: volgens de minister is het nu eenmaal zo dat we in een tijd leven waarin de grenzen niet zomaar gesloten kunnen worden. Nee, blijkbaar ook niet als er een dodelijke epidemie rondwaart.

Het moge duidelijk zijn: onze eigen politici, minister Bruins voorop, maken er nu al een puinhoop van. Als je eerst roept dat de kans klein is dat het virus naar Europa komt, waarna je enkele uren later je woorden alweer moet inslikken heb je jezelf totaal ongeloofwaardig gemaakt. Wat Bruins nu ook zegt, ik en miljoenen andere Nederlanders geloven er niets van.

En wat betreft dat verhaal dat de grenzen niet dicht kunnen: dat is je reinste onzin. Het Nederlandse reisadvies voor de regio Hubei, waar het virus vandaan komt, is “aangescherpt.” Mensen wordt aangeraden er alleen naartoe te reizen “indien noodzakelijk.” Wat een belachelijk advies is dat! Het advies én de regel moeten zijn: niemand die naar Hubei gaat komt Nederland nog in tot het virus bedwongen is. En dat moet niet alleen gelden voor Hubei, maar voor elke Chinese regio waar er patiënten aangetroffen zijn.

Door de EU is het moeilijker om dergelijke maatregelen te nemen wat betreft Frankrijk, maar ook hier geldt dat als er meer patiënten zijn daar en je het daar over een epidemie kunt hebben, de grenzen gewoon tijdelijk dicht kunnen. We hebben het dan over een noodsituatie: grenzen dicht, mensen die erdoor willen controleren op lichaamstemperatuur en wat dies meer zij.

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Doe net als de 61 andere DDS-lezers die zich al hebben opgegeven en steun hem!

Dat is niet fijn en het gaat flink wat kosten, maar als Frankrijk écht een probleem heeft is dit noodzakelijk. Elk Nederlands leven dat gered kan worden door dergelijke maatregelen is er één.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

26 reacties

 1. nu ik

  Noem nou is 1 minister met kennis van zaken in pruttte zijn kabinet !

  Als ze wat roeptoeteren in de tweede kamer kan je dat precies contra zien

  1. hans-e-pans

   Dit soort opmerkingen doen me denken aan de aanloop tegen de vorige kredietcrisis.

   Daarvoor, de kredietcrisis, ging het in Nederland en de rest van West-Europa veel te goed, en we zaten in het superverbond dat de EU genaamd werd.

   We weten wat er daarna allemaal mis is gegaan op financieel gebied, hoewel er toch weinig van geleerd is.

   Het was en is nog steeds zo.

   “Kom mensen doorlopen er is niets aan de hand.”

   “Ga maar rustig slapen en morgen gezond weer op”.

 2. Kretoloog

  De minister van MZ schreef dit op gezag van de ambtenaren van het RIVM. Datzelfde RIVM zegt ook dat het coronavirus niet zo besmettelijk is (?).
  We zullen het gaan zien…

  1. nu ik

   Weet niet wat ik ervan moet denken. Hoeveel griep doden hebben we jaarlijks in Nederland dan wel Europa ?

 3. Tman

  Wij gaan natuurlijk binnenkort allemaal ingeënt worden tegen dat virus!
  Dus het coronavirus gaat vooral uiterst gevaarlijk worden voor de verdwenen uitgeprocedeerden en nepvluchteling en, immers deze hebben en krijgen als ongeregistreerden géén enting!
  Kreperen ze misschien allemaal, het`verdwijn’ probleem meteen opgelost!

 4. Michael M

  Moeten we nu niet oppassen met producten te kopen bij Ali Express of Ali Baba en alle andere bedrijven daar in China? Hoe wordt de ziekte overgedragen? Via de ademhaling? Via aanraking? Er gaan zoveel producten door de handen heen? Toeristen uit China met vliegtuigen over en weer? Tot slot komt Nederland met welke ramp dan ook met verzachtende omstandigheden en woorden dat het geen kwaad kan voor de volksgezondheid maar ondertussen.

  1. nu ik

   Ik wil niet zeuren maar mijn laatste bestellingen zijn allemaal nog niet binnen ! Nog nooit zo lang geduurd. Kennelijk gebeurd er op de achtergrond al iets.

   1. Isengrijn

    Zeur dan niet! Betaal wat meer voor je producten en koop/bestel ze in Nederland, nu ik!

    1. Ron

     Veel spullen kan je hier niet eens kopen, in Nederland is het aanbod vrij beperkt.
     En wat er is is meestal 8x zo duur.
     Dan is de keuze makkelijk hé.

 5. Isengrijn

  De natuur probeert de overpopulatie van de wereld aan te pakken. Laten we hopen dat er voor deze griepepidemie geen medicijnen gemaakt kunnen worden.

  Helaas zijn wij als mens een resistente bacterie voor de natuur geworden, dus ik vrees dat het ergste…

  1. nu ik

   resistent ? ach als je geen idee hebt van muterende virussen kan je dat beweren

   1. Isengrijn

    nu ik:

    “…ach als je geen idee hebt van muterende virussen kan je dat beweren…”

    Waarom leg je het even uit voor mij, nu ik?
    🙂

    1. Isengrijn

     Waarom leg je het niet even uit*

    2. nu ik

     jou valt niets uit te leggen , ben je te arrogant voor

  2. Veteraan

   @ Isengrijn
   ++

   Ik hoop ook dat dit doorzet en laat iedereen met verontwaardigde reacties maar komen.
   Het zou mooi zijn als er een paar miljard mensen zouden sterven en liever nog 6 miljard dan 2.
   Dat gebeurd toch wel op de lange termijn en dan meer door oorlog, land en grondstoffen inpikken en alles wat daar mee samenhangt.
   Dan maar liever vreedzaam en op natuurlijke wijze met een virus.
   Natuurlijk zou mijn voorkeur gaan naar bepaalde groepen in de samenleving, zoals de agressieve en luie, misbruikende Arabieren, Afrikanen en meer van dit soort lui die helaas meer dan de helft van de wereldbevolking uitmaken t.o een veel kleinere groep van normale mensen. De foute moslims, gelukszoekers en oorlogshitsers zijn toch verantwoordelijk voor het op deze aardkloot zetten van de meeste kinderen.

   1. Isengrijn

    Eens, Veteraan!

 6. Bockbeer

  Snel wat mondkapjes aanschaffen. Voor ze uitverkocht zijn.

 7. Bunky01

  Als een politicus gaat beweren dat er niks aan de hand is en dat we rustig kunnen gaan slapen, dan weet je meteen heel zeker dat je belazert wordt. Dat is nog nooit anders geweest.

 8. Fonz

  Ophouden met panieken, het is weer tijd voor de jaarlijkse farmaceutenparade.
  Er zijn welgeteld 41 mensen op 7.500.000.000 mensen die een griep hebben opgelopen die het niet hebben overleeft…

  1. Ad Fundum

   Binnenkort Chinees Nieuwjaar. Dat wordt gevierd met staaltjes van kookkunst in de Chinese restaurants in ons land. Ik kan niet wachten om aan te schuiven aan tafel. En zou daarmee een volgend slachtoffer kunnen zijn! Mondkapjes meebrengen.

 9. Ad Fundum

  Het allergrootste gevaar gaat de fabrikant van het Corona bier aan. Zij zullen het gaan merken aan de omzet.

 10. Rosasolis

  Om te licht over de besmetting van de Chinees coronavirus te denken, zou dwaas zijn. Dit is een zeer gevaarlijke, besmettelijk virus. Te vergelijken met de SARS virus van een aantal jaren geleden… Een vrouw kwam vanuit China naar de vliegveld van Toronto. Zij voelde zich toen al ziek, en stak meer dan 500 mensen in het luchthaven aan. Terwijl zij voor haar bagage wachtte. Resultaat: vele niets-vermoedende mensen kwamen binnen 12 uur in een van de grote ziekenhuizen, in het quarantine afdeling terecht. Wekenlang moesten zij daar blijven, helemaal afgezonderd, op de bovenste verdieping. Zonder enige bezoek behalve ziekenhuis personeel in totaal beschermende pakken. Sommige patienten overleefde het niet. Mijn zuster werkte als maatschappelijk werker, en had de taak om aan families te vertellen waarom zij hun familie-lid boven in het quarantine ruimte niet mogen bezoeken. Kortom: de SARS virus was een grote ramp in Toronto 15 – 20 jaar geleden. En de huidige coronavirus is blijkbaar net zo gevaarlijk.

 11. Rud56

  Die Bruins, het voorbeeld van een falende topambtenaar die mooi via een ministerpost weg is gekomen na het UWV in grote puinhoop te hebben achtergelaten.

  Maar VVD’er wat structureel staat voor holle vaten, leeghoofdheid, kortzichtigheid, domheid etc. én vrind van Rutte.

  Geen enkel vertrouwen in dat zooitje bij VWS, trouwens in de hele politiek niet meer.
  Politiek die het volk belazerd en laat manipuleren. Wél volk dat zich graag laat belazeren gezien het jarenlange stemgedrag.

 12. RvdBe

  Wouter Bos in de kredietcrisis: dit blijft beperkt tot de USA………dit blijft beperkt tot USA en GB……..en toen werd het oorverdovend stil……KENNISKABINET!!!

 13. C.A.Barstow

  ”Riepen Nederlandse politici dat we ons geen zorgen hoefden te maken.”

  Zodra de Nederlandse politiek dat gaat roepen, is het juist zaak
  je ernstig zorgen te maken, geloof hen niet!
  Zij doen nu net of de bevolking onderhand niet gewend is
  dat zij op bijna alle gebieden wordt misleid, voorgelogen, bedonderd, en bestolen.

  Zorg ervoor dat die bende huichelaars uit Den Haag verdwijnt,
  Stem FvD/PVV

 14. Lefty

  Gewoon de grenzen dicht , komt geen virus meer binnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.