Tweede Kamer wil baantjescarrousel slopen: ‘Falende topambtenaar niet wegpromoveren!’

Tweede Kamerleden Helma Lodders (VVD), Pieter Omtzigt (CDA) en Eppo Bruins (ChristenUnie) willen dat de ‘baantjescarrousel’ spaakloopt. Falende topambtenaren moeten niet ergens anders bij de (top van de) overheid terechtkomen door te zijn ‘weggepromoveerd’.

Het meest recente voorbeeld is te vinden bij de Belastingdienst. De topambtenaar die daar verantwoordelijk was voor de hele bende rondom de kindertoeslagaffaire, zou worden overgeplaatst naar de gemeente Den Haag. Het gaat over Jaap Uijlenbroek. Daar ontstond flink wat ophef door.

De drie Kamerleden vinden het mooi geweest met dit soort praktijken, en roepen dat het niet langer mogelijk moet zijn voor een falende topambtenaar om zomaar weer ergens anders (bij de overheid) aan de slag te kunnen. De Algemene Bestuursdienst (ABD) is de dienst die dit faciliteert. Pieter Omtzigt legt de vinger eigenlijk direct op de zere plek, en zegt:

“Er lijkt geen mechanisme te zijn voor als iemand echt niet goed heeft gefunctioneerd. Er ontbreekt een toets of diegene dan niet ook elders schade gaat aanrichten. Mensen gaan gewoon blind weer de pool in. We hebben inmiddels al te veel ongelukken gezien om dit niet eens goed tegen het licht te houden.”

Het idee van de ABD was eigenlijk heel mooi, doch wat naïef. Om te voorkomen dat topambtenaren ‘vastroesten’ worden ze voor maximaal zeven jaar benoemd. Daarna komen ze in een roulatiepoule terecht en komen ze bij een ander overheidsorgaan te werken. Het probleem hiermee is alleen dat je op die manier mismatches in de hand werkt. Want de ene ambtenaar is de andere niet, en wat voor het ene ministerie goed werkt, heeft catastrofale gevolgen bij een ander ministerie. Er wordt vrijwel niet gelet op daadwerkelijke competenties. Een beetje alsof je een bakker promoveert tot manager van een monteursbedrijf, ‘want je bent toch ondernemer?’

Het tweede probleem is natuurlijk dat iemand in zo’n functie door de ABD wéét dat hij maar maximaal zeven jaar op één plek zit én dat hij ‘straks toch weg is’, waardoor je nou niet echt bepaald de prikkel meegeeft om de rommel achter je op te ruimen, zeg maar.

Kamerleden Lodders en Omtzigt zijn wel waarde in het idee van rouleren, maar Kamerlid Bruins wijst vooral op het gebrek aan kwaliteitsbeoordeling die topambtenaren nu overduidelijk niet krijgen. Hij ziet dan ook minder gevaar in het ‘vastroesten’ als zijn twee collega’s. Maar voor alle drie is volstrekt helder dat dit zo niet langer kan.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

31 reacties

 1. Agios

  Er zijn warempel mensen die de politieke aardappelmoeheid lijken te overleven. Neem daar het fronsen der wenkbrauwen bij v.w.b het handelen van de NPO en we gaan bijna weer een beetje in de toekomst geloven. Let wel, ik ben zeer voorzichtig. De leftwing zal wel weer met eigen inzichten komen…

 2. nu ik

  hahahaha , het old boys netwerk zit zo diep geworteld in de witte boorden maffia dat je een chirurg nodig hebt voor amputatie. Begin is met het afschaffen van de wachtgeldregelingen mafklappers

 3. EU kok

  Het klinkt zo simpel, voldoet iemand niet(meer), ontslaan.
  Contractbreuk, transitievergoeding, kantonrechter enz.
  Was het maar zo simpel.
  Soms is wegpromoveren de goedkoopste oplossing.

  1. Willem Bever

   Ja peppi en dan krijg je dus overal incompetente sukkels…en in die fase zitten we …geen oplossing dus …

  2. Hard

   EU kok?

  3. nu ik

   Wegpromoveren is NOOIT de goedkoopste oplossing. Wat heb je er aan als zo een niet presterende hufter op een andere positie de boel ook verziekt ?

   Emigreren is de beste oplossing , liefst naar de verst mogelijke plek binnen Europa , Spanje bijvoorbeeld

  4. RvdBe

   Eukok uit wat voor kromme wereld kom jij?
   Wegpromoveren als goedkoopste oplossing zien, jij moet ambtenaar of uitkeringstrekker zijn, lijkt me stug dat je enig benul hebt hoe de werkende wereld eruit ziet.

 4. Willem Bever

  Net zoals in de USA doen ….nieuwe regering/president all topambtenaren deruit.

 5. Lex

  Go ze gaan eindelijk hun verstand eens gebruiken in Dehaag.

  De enige minister die ik ken dit geen topfunctie heeft terug gekregen is Teven, is is buschauffeur geworden.

  En natuurlijk de PVVers die vanwegen hun vorige baan besmet zijn en moeilijk aan de bak komen.

  Terecht dat er aan deze vriendjes politiek een einde komt.

  1. EU kok

   Volgens mij heet de man Teeven en was hij geen minister.

   1. Hard

    EU kok?

   2. nu ik

    QUOTE EU kok 27 minuten ago Beantwoorden
    Volgens mij heet de man Teeven en was hij geen minister. end
    Onze narcist wil even laten zien dat hij het weet. Of Teeven nu minister of staatssecretaris is of was doet niet ter zake. Het gaat erom dat hij een normale baan accepteert cockje.

    Niet afhankelijk van het partijkartel zelfstandig je broek ophouden. Zijn salaris wordt overigens in mindering gebracht op zijn wachtgeldregeling die hij tot zijn pensioen ontvangt zeldzaam cockje.

    1. ZiggyStardust

     Teeven is al lang geen buschauffeur meer hoor: Op 15 februari 2018 werd hij voorzitter van de raad van toezicht van Partners voor Jeugd, een samenwerkingsverband van jeugdzorgorganisaties William Schrikker en de Jeugd- & Gezinsbeschermers.[21]

     In 2018 nam Teeven deel aan het televisieprogramma Kroongetuige dat werd uitgezonden op RTL 4. Hij bleek de Kroongetuige in het spel te zijn.

     Op 1 januari 2019 werd Fred Teeven voorzitter van VOI©E, de branchevereniging van collectieve beheersorganisaties in Nederland[22]. Als staatssecretaris van Veiligheid en Justitie was hij onder meer verantwoordelijk voor de herziening van de Wet toezicht en geschillenbeslechting collectieve beheersorganisaties en daarmee de verantwoordelijk voor de regulering van de organisaties die door VOI©E vertegenwoordigd worden.

     1. nu ik

      Ook dit salaris wordt in mindering gebracht van zijn wachtgeldregeling.

      Lovend om te zien dat iemand zijn eigen broek ophoud en niet de hand ophoud.

     2. Lex

      Hé dat wist ik nog niet, weer wat geleerd.

     3. DidiMadloba

      Hij draaide als buschauffeur vooral weekenddiensten, en daar hoeft hij niet mee gestopt te zijn, ondanks al z’n “bijbanen”.

  2. DidiMadloba

   Teeven bedacht het onzalige idee om herkomstlanden te gaan belonen voor het terugnemen van onwelkome migranten. Sindsdien weten die veelal straatarme landen wat de prijs is om zo’n migrant terug te nemen, en doen ze dat dus niet meer gratis.

   Inmiddels zijn we aan de opvolger van de opvolger van Teeven toe, maar zijn “verslavende” beleid werkt nog keihard door, zodat we overspoeld worden door vooral kansloze Afrikanen die volstrekt niet meer terug kunnen.

   Ik hoop dat Teeven als buschauffeur minder corrupt is naar ik ben er niet helemaal gerust op.

 6. Cycle25

  Bullshit, verkiezingsretoriek en niets anders.

 7. JFU

  Komt niet van…leuk voor de buhne….Ze komen zelf ook aan de beurt, en willen dan ook een nutteloze baan met riante beloning. Een lachertje dus….

 8. plakband

  Och, och, die 2e kamer toch.
  Laat weer een scheet en gaat over tot de orde van de dag.
  Stemzeweg zodra het kan.

 9. DidiMadloba

  Toch is dit een verkeerd idee.
  Topambtenaren die strafbare feiten plegen (zoals corruptie) verdienen natuurlijk geen genade, maar het moet voorkomen worden dat geen enkele topambtenaar bij voorbeeld de belastingdienst nog wil leiden omdat daar het afbreukrisico te groot is.

  Die politici zijn schijnheilig want ze zijn zelf schuldig, namelijk door de ene ba de andere ingewikkelde regeling te bedenken en die over de schutting van de belastingdienst te gooien. En bewindslieden op Financiën durven geen “nee” te zeggen uit vrees beticht te worden van onvoldoende respect voir democratisch genomen beslissingen.

  Terwijl de werkelijkheid is dat de politiek te weinig respect heeft voor de uitvoerbaarheid.

  Daar komt nog bij dat er een politiek klimaat is ontstaan dat fraudeurs keihard moeten worden aangepakt, waarbij gemakshalve over het hoofd wordt gezien dat fraude dan ook wel keihard bewezen moet zijn.

  1. RvdBe

   Daarom heb je een kenniskabinet nodig, maar aangezien dit een wens van Baudet is zal het er nog ff niet van komen.

 10. Bolkestein

  Baantjescaroussel? Partijkartel? Dat bestond toch niet? Thierry Baudet moest er zelfs door de linkse trollen om verketterd worden.

  1. Blitzkrieg

   Bolkestein : Wat dat betreft heeft het FvD al veel goeds gedaan, bewustwording is de eerste stap. Langzaam begint het kartel z’n greep te verliezen, stapje voor stapje totdat er niks meer van over is.

 11. Duckday

  Laat ze snel ook wat aan hun zelf doen.
  indien een kamer lid opstapt uit de partij geen zetel meenemen ook de zetel van die partij gewoon laten vervallen Ook die grote uitkeringen stoppen.Uiteindelijk is het geld van de burger.

 12. Rosasolis

  Bestaat er geen basis richtlijnen voor ministers en staat-secretaressen? Zodat het duidelijk is wanneer iemand met zo’n belangrijke functie…bewust of onbewust heeft gefaald in zijn/haar takken? Wanneer is een berisping voldoende, en wanneer is beter deze persoon uit zijn/haar functie te zetten? Er zou een groep onbekenden vanuit de coalitie opgericht kunnen worden om te beslissen als iemand zou kunnen doorgaan, of wanneer dat niet meer mogelijk is. Iedereen maakt fouten, niemand is “perfect”…
  behalve robots.

  1. Blitzkrieg

   Rosasolis : Robots zijn net zo perfect als een stofzuiger.

   1. Rosasolis

    @Blitzkrieg. Mijn oude Philips stofzuiger doet het nog steeds uitstekend.

    1. Blitzkrieg

     Rosasolis : De kwaliteit van vroeger was bedoeld om een leven lang mee te gaan. Kwaliteit zoals jouw oude Philips stofzuigertje wordt niet meer gemaakt, wees er maar zuinig op.

 13. Vishengel

  De verkiezingen komen er weer aan mensen!

 14. claus

  “infrastructuur en het systeem niet voorbereid op deze bevolkingsgroei”
  Nee, natuurlijk niet,zo snel als de immigrantenkraan nu loopt,gaat niets lukken!
  Danwel we gaan inleveren op onze welvaart,economie en civilisatie, hutten bouwen van golfplaten, iedereen een varken en een paar kippen scharrelend rond de hut, ruilhandel herinvoeren, scholen dicht, verzorging en zorg door een medicijnman, etc!
  Zoiets als het leven van islamitische onderontwikkelde woestijnvolken.
  Cynisme:aan

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.