Waarom het goed zou zijn als in 2020 de PVV en Geert Wilders voorgoed verdwijnen

Als je het mij vraagt, is Nederland er aan toe dat de PVV er na bijna vijftien jaar de brui aan geeft. De partij is namelijk niet veel meer dan een wormvormig aanhangsel van een al bont en druk politiek bestel. Een overbodige partij? Die kunnen we inmiddels echt wel missen als kiespijn.

Wat zou het een zegen voor Nederland zijn als 2020 niet alleen begint met oliebollen, vuurwerk en drie kussen op de wang… maar ook met een schoonmaker die voor de laatste keer de lege vertrekken doorgaat van wat nu nog – getalsmatig – de grootste oppositiepartij in de Tweede Kamer is. Iedereen vertrokken naar huis, of zich aangesloten bij een andere fractie. Einde PVV. Nederland zou er van opknappen, en niet zo’n klein beetje ook.

Laat me dit uitleggen, want ik zie de gefronsde wenkbrauwen al. Nee, de PVV moet niet verboden worden of ambtshalve door het Presidium van de Tweede Kamer opgeheven. Nee, het zou goed zijn als de PVV voor één keer de realiteit onder ogen ziet, en merkt dat het land niet meer gebaat is bij deze volkomen in de modder vastgelopen politieke beweging.

Om te beginnen met de leiding: Geert Wilders. De grootste plucheklever van heel politiek Den Haag. Waar andere partijen groeien en dóórgaan, zit de PVV nog altijd met dezelfde leider als in 2006. Dat is niet gezond: gebrek aan vernieuwing leidt bij een partij tot verslappen, inkakken en een algemeen laag energieniveau. Bij de PVV zie je dat ook: bij de verkiezingen van vorig jaar werd de partij uit het Europese Parlement weggevaagd en werden er zware klappen opgevangen in de Provinciale Staten en de Eerste Kamer. De partij geeft niet eens meer verkiezingsfeestjes voor de eigen achterban. Wilders zelf is nauwelijks in de media te vinden, maar vaker in de strafbankjes van het Gerechtshof. Dit vanwege het feit dat hij in 2014 in een val geklapt is die hij voor zichzelf heeft opgezet.

Maar het probleem is breder dan alleen Wilders: de PVV is geen gezonde partij. Of liever gezegd: het is na anderhalf decennium nog steeds geen echte partij te noemen. Geen leden, nauwelijks geld, interne opleidingen die weinig overhouden en geen toekomstplannen. Wilders’ grillige wil is wet, en dat is wat binnen de PVV moet doorgaan voor ‘visie’. Mark Rutte – ook al geen begenadigd visionair – zou er terecht in een lachstuip van schieten.

Wat wil de PVV eigenlijk nog bereiken? Ja, iets met minder islam. Net als FVD en SGP, twee partijen die binnen het Nederlandse politieke landschap veel minder geïsoleerd zijn geraakt en zo nu en dan nog wel eens een rechtse coalitie bij elkaar weten te verzamelen. De PVV kan dat niet meer: door steeds extremer te worden, is de partij in een isolement geraakt. Niemand in Den Haag wil nog iets met de PVV te maken hebben. En – erger nog – niemand vreest nog Geert Wilders en zijn zogenaamde horde kiezers die op raadselachtige wijze altijd thuisblijven bij verkiezingen. Ze lachen om hem. Zien hem als een circus. Als carnaval. Als grofgebekt entertainment – de politieke equivalent van Haagse Harry.

Misschien kon de PVV tusen 2010 en 2012 invloed uitoefenen als gedoogpartij, maar die tijden zijn voorbij. De partij is sindsdien niet veranderd, en helemaal niet bestand tegen de woelige wereld van de politiek. Met schreeuwen tegen de islam en iedere twee weken een motie van wantrouwen indienen bereik je echt helemaal niets. Dan ben je niet meer de waakhond van het Binnenhof, die de erfenis van Pim Fortuyn probeert warm te houden, en soms andere partijen blaffend bij de les te houden, maar een clown.

Maar de politiek is uiteindelijk geen kermis, maar een serieuze aangelegenheid. Die serieuze dingen vraagt van serieuze mensen. Geen plat geouwehoer van een partij die steeds meer een karikatuur van zichzelf is. Dus in de beste Amerikaanse traditie zeggen we: PVV, delete your account. Tijd om plaats te maken voor mensen die wél menen wat ze zeggen en wél serieus werk willen maken van de problemen van Nederland. Het speelkwartier heeft vijftien jaar in plaats van vijftien minuten geduurd, maar het is in 2020 toch eindelijk écht voorbij. De koek is op, dus: vaarwel!

En ja, ik weet dat dit stuk prikkelend geschreven is, en het menig hardcore PVV-fan een tintelende sensatie in de onderbuik zal bezorgen. Maar jongens, dat geeft helemaal niet. Soms moet je je even laten uitdagen. Laat mijn woorden maar even rustig op je inwerken. En wellicht dat je dan tegen Driekoningen kan zeggen: ja, die Engelbart had nog gelijk ook! En zo niet, en je blijft boos op mij, dan moet ik je helaas teleurstellen. Want anders dan de Luxemburgse vlaggentheorietjes luiden, heb ik me niet tot de islam bekeerd. Als ik zulke benauwde religieuze clubs boeiend had gevonden, had ik me immers allang aangesloten bij de eredienst van de onfeilbare profeet Geert!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

242 reacties

 1. fusilier

  Tim Engelbart is nog niet helemaal nuchter van oudejaars avond,te diep in het glaasje gekeken.

  1. weer opnieuw

   Ik denk dat het aantal reacties inkomsten en een betere notering bij de zoekmachines betekent voor dit blogje .

   Kan niets anders bedenken dan inkomsten genereren want inhoudelijk is het beneden het vriespunt

  2. Top

   Is aan het solliciteren, voor een baantje bij de Volkskrant. Ik zou zeggen perfecte sollicitatie! Kom op VK of NRC geef die knul een kans, u doet er zoveel goed mee. Wij vinden het een verrader, maar goed, wie zijn wij?

  3. Jumping

   Inderdaad fusilier.

   ENGELBART = NOPPES.

   NOPPES = ENGELBART.

 2. Jack Flash

  Ach Tim toch,teveel gezopen tijdens de jaarwisseling en last van een kater?
  Bezopen zijn en objectiviteit gaat niet samen beste kerel.

 3. weer opnieuw

  timmetje toch , wat een triest stukje , omdat de PVV 15 jaar bestaat zou zij moeten verdwijnen ?

  De PVV moet de grootste partij worden zodat we weer een sociaal Nederland worden voor de inwoners van Nederland. Een Nederland voor vrije mensen ongeacht geaardheid , geloof of levenswijze. Een ?Nederland wat niet verkracht wordt door een ideologie die misbruik maakt van de vrijheid op godsdienst of geloof. Een Nederland dat rekening houdt met zijn grondoppervlak en er geen megastal van maakt door mensen onbeperkt te stapelen. Een Nederland dat zich niet laat leiden door klimafoben en andere horken die grof geld verdienen aan een verplichte energietransitie.

  De politiek is inderdaad een serieuze aangelegenheid meneer tim en dat is de reden waarom er andere partijen toegang moeten krijgen tot het afgeschermde machtscentrum van het partijkartel. Een partijkartel waar middenpartijen zijn verworden tot linkse aanhangsels en het debat enkel in de marge wordt gevoerd maar niet op onderwerpen. Feiten en argumenten tellen niet meer en de waan van de dag regeert.

  1. Edwin_Oss

   Opdoeken! Ze doen niet mee, ze tellen niet mee. Politieke paria’s!

   1. weer opnieuw

    HAHAHAHA , je wordt altijd overreden door een stront wagen nooit door een diligence !

    stem sociaal , stem PVV

   2. Rammstein

    Edwin is hysterisch geworden. Oud wijf.

    1. Tony Faas

     Edwin Benbow Oss!

    2. weer opnieuw

     je broer ? foldertje al bekeken leugenaar ?

   3. Marija

    Marokkaan?

  2. Edwin_Oss

   Blabla bla, opzouten!

 4. Franke

  Een overdaad aan mening, weinig argumenten. Prikkelende opinie.

 5. Tguard

  Misschien een idee om de eindredacteur zijn laatste stukken te laten nalezen alvorens te publiceren. Kritisch zijn is natuurlijk goed maar om de pvv en zijn kiezers af te doen als zeg maar niet relevant slaat werkelijk helemaal nergens op. Kijk even naar de zetels en kijk naar de situatie waarin de meeste stemmers leven. Idd een situatie waarbij ze dagelijks geconfronteerd worden met de andere kant van het verhaal maar goed dat kan je afdoen als tokkies beste eindredacteur.

  1. Edwin_Oss

   Inderdaad, PVV heeft 13,4% van de 2e Kamer zetels, anders gezegd: de overgrote meerderheid, 86,6% van de 2e Kamerzetels worden (gelukkig!) NIET door de PVV bezet!

   1. weer opnieuw

    hahahaha , onze trol edwin heeft er erg veel moeite mee dat de PVV de tweede partij is van Nederland.

    stem sociaal , stem PVV

   2. Rechtsaf

    Aldus onze fascistische nedermoslim! edwin oss?

   3. Tony Faas

    Edwin_Oss?

    1. Ron

     Zeker Edwin_Oss

     1. Tony Faas

      Edwin_Oss inderdaad!

   4. Bolkestein

    En de PvdA heft maar 9 zetels. 94 % heeft dus NIET op de PvdA gestemd.

 6. EU kok

  Tim, een bijzonder goed begin van 2020.
  Dat er nog vele van dit soort verhelderende artikelen moge volgen.

  1. weer opnieuw

   voor een inwoner uit Spanje misschien verhelderend maar voor een Nederlander woonachtig in Nederland is het een woordenbrij van meningen van de schrijver ! Past naadloos in jouw straat van subjectieve beeldvorming cockje

  2. Bolkestein

   Bijval slechts van de linkse NSB’ers die hier gesubsidieerd komen trollen om dit eens informatieve blog te slopen. Word je daar blij van, Tim?

   1. Tony Faas

    “Word je daar blij van, Tim?”

    Misschien een proefballonnetje?

  3. Bockbeer

   Als alle PVV stemmers naar FVD overstappen, schiet EU kok er nog heel weinig mee op. Of denk je dat ze naar GroenLinks gaan dan?

 7. Kretoloog

  De SGP bestaat al 100 jaar. En die heeft toch minstens 80 jaar in volstrekte isolement politiek bedreven. En zie, nu hebben de mannenbroeders zelfs enige regeringsinvloed.

  Zo bezien komt de PVV pas net kijken. En met Martin Bosma heeft de PVV wel de beste politieke debater in huis, die nog vele jaren mee kan.

  1. Blitzkrieg

   Kretoloog : Bosma is inderdaad een fantastisch politicus.

   1. Edwin_Oss

    Fantastisch politicus: minkukel 1e klas!

    1. Kretoloog

     Je bent een rundd als je Oss heet.

    2. Tony Faas

     Edwin Quispel Oss?

 8. Bolkestein

  Vergeten hoe datzelfde partijkartel bij de vorming van colleges in de Provinciale Staten ook rondom FvD eenzelfde vooropgezet cordon sanitair heeft gevormd? Dus dan maar GO van Henk Otten in plaats van FvD van Thierry Baudet? En een politieke inquisitie als vals alibi aanheffen voor het opheffen van de tweede partij van Nederland en winnaar bij de laatste verkiezingen (Dit in tegenstelling tot PvdA en VVD die 29 resp. 8 zetels verloren.)? Hoe zat het ook alweer met de overheidsbemoeienis door onder andere Ivo Opstelten en Joris Demmink (!)? Maar natuurlijk liever de dagelijkse Wilders bash, nietwaar? Kijk er niet gek van op dat het aantal lezers en leden weer gaat dalen.

  1. Edwin_Oss

   Ik was halverwege je verhaal en moest meteen schijten! Wat een tokkie lulverhaal!!

   1. Bosche draak

    Gaat je eigen een ongeluk schijten miezerige worm, en blijf weg!

 9. ikweetwatikwil

  Ha,ha die Tim toch. Grapjas.

 10. Bockbeer

  Baudet ziet nog wel positieve aanknopingspunten in de Islam. Wat dat betreft lijkt FVD niet op de PVV.

  1. weer opnieuw

   klopt , zo ook met de EU

   derhalve slechts 1 mogelijkheid,
   stem sociaal , stem PVV

   1. Blitzkrieg

    weer opnieuw : Ik denk dat je je aardig vergist. Het FvD is hartgrondig tegen de EU, de toon is misschien wat subtieler maar het standpunt niet minder gematigd en wat mij betreft beter onderbouwd. Aangaande de islam denk ik dat het FvD vooral een praktische insteek heeft. Uiteindelijk zullen we er met z’n allen wat van moeten maken in dit land, samen-lev-ing. We moeten we hard optreden tegen alle uitwassen van de islam en onze waarde en tradities weer op nummer één zetten. Geen kattegejank, haat-scholing, homo-haat of haatprediking en enz.

    Kort gezegd: We moeten met elkaar samenleven binnen onze culturele normen, waarden en tradities.

    1. weer opnieuw

     QUOTE weer opnieuw : Ik denk dat je je aardig vergist. Het FvD is hartgrondig tegen de EU, END

     Dat is niet correct , Baudet heeft gezegd dat de EU inmiddels een noodzakelijk kwaad is wat bijgeschaafd moet worden. Ik weet niet of het interview terug te vinden is maar zal me best doen.

     Slechts PVV en SP zijn mordicus tegen de parlementaire EU.
     Slechts PVV wil een stop op verder gaande islamitische import en islamisering van de openbare ruimte.

     Volg de interviews die afgenomen worden van Baudet. Hij verkleurt sneller dan een kameleon.

     1. Edwin_Oss

      SP: geeft graag andermans geld uit, PVV: geen programma, geen leiding, geen capaciteiten, geen achterban, geen ideeën, alleen haat.

     2. Blitzkrieg

      weer opnieuw :
      Quote : “Dat is niet correct , Baudet heeft gezegd dat de EU inmiddels een noodzakelijk kwaad is wat bijgeschaafd moet worden. Ik weet niet of het interview terug te vinden is maar zal me best doen.”

      Wat mij betreft is het standpunt van het FvD aangaande de EU meer dan duidelijk. Het FvD zegt dat er een referendum moet komen aangaande het EU lidmaatschap. Hierop krijgt het FvD wel kritiek, omdat het overduidelijk is dat ze de megalomane EU zo snel mogelijk willen verlaten. Ik ben benieuwd naar het stukje, maar je hoeft niet te veel moeite te doen. Het is best mogelijk dat Baudet iets dergelijks gezegd heeft, maar ik zou de hele context moeten weten.

      Wat de SP betreft vind ik de houding aangaande de EU zo slap, dat ik ze eerder pro EU zou willen noemen.

 11. Jack Flash

  Wat EU Kak “verhelderend” vindt zegt iets over zijn stupiditeitsgehalte.
  Ongelooflijk.Wat een kwal.

 12. Neutral

  Het gaat tijd worden voor een ‘normale’ rechtse partij.

  En met een leider die niet 1-ding-brulaap wat ik Wilders vind, en geen boreale (corps)bralaap als Baudet in mijn ogen is, maar een politiek leider met een achtergrond vergelijkbaar met Jan Marijnissen, een ‘gewoon’ iemand.

  Luisteren naar wat een meerderheid van de bevolking wil en dat doen, en die niet bang is om te zeggen ‘kom maar met betere ideeën’, en de schouders ophaalt als de tegenpartijen meer stemmen halen en niet gaat zitten janken dat het zo oneerlijk is (zoals ‘links’ nu lijkt te doen)

  1. weer opnieuw

   quote maar een politiek leider met een achtergrond vergelijkbaar met Jan Marijnissen, een ‘gewoon’ iemand. end

   En wat heeft Maorijnissen bereikt na al zijn jaren in de politiek ? Hij heeft echt meters gemaakt om zijn doelstellingen te verwezenlijken of heeft hij ook niets voor elkaar gekregen ?

   stem sociaal , stem PVV

  2. Vee

   Stem dan ook op basis van partij-programma of – principes. Zal mij worst wezen of de ‘voorman’ charismatisch, knap of sympathiek is. Bakvisjes die desgevraagd hebben gestemd op “die leuke vent met die krulletjes” moeten ze het stemrecht levenslang ontnemen.

   1. weer opnieuw

    ach , hele volksstammen verhitte wijven stemde destijds op woutertje bos om zijn lekkere kontje.

    Dus , what’s new ?

    1. EU kok

     Quote: hele volksstammen verhitte wijven stemde
     .
     Ook in 2020 blijft Nederlands een hele opgave voor sommige.

     1. Bosche draak

      Dat jij te achterlijk bent dat je het al niet meer kan volgen zegt meer over je eigen infantiele gedrag.

      Miezerige taalneuqert!

     2. Tony Faas

      EU kok?

     3. Rechtsaf

      Yep EU kokje!

     4. weer opnieuw

      ga jij nou maar spaans leren cockje

     5. Tony Faas

      EU kok!

 13. AS210854

  Waarom het goed zou zijn als Tim in 2020 voorgoed verdwijnt. Geen haat meer naar de PVV.

 14. Rammstein

  Tim Engelbart begrijpt als geen ander hoe je vaste reaguurders de gordijnen in moet jagen. Knap gedaan, Tim – alles voor de clicks.

  1. EU kok

   Duidelijk dat Tim dus zijn vak verstaat.
   Beter artikel dan het bekende: “Wij van rechts” gebral.

   1. Tony Faas

    EU kok?

    1. Original NL

     EU gierput.

 15. Meriadoc Brandebok

  Ik ben het hiermee eens. De Vrijheidspartij zit op een dood spoor, de partijleider is de electorale aantrekkingskracht verloren en het doorgeradicaliseerde verkiezingsprogramma heeft de PVV in een isolement gebracht. Wilders oogt uitgeblust en kan met zijn vervolging door het OM slechts minimale kijkcijfers trekken.

  Het zou goed zijn als deze partij verdwijnt, maar dat geldt tevens voor de PvdD, SP, GL, 50PLUS, FvD, DENK en zulke partijtjes.

  We moeten naar het stelsel van drie hoofdpartijen met een krachtig ideologisch profiel (VVD, CDA, PvdA), gesteund door enkele kleinere partijen (D66, SGP/CU), zoals dat, voor de politieke versnippering begon, het geval was.

  1. Rammstein

   Lulkoek en wensdenken van een gereformeerde raamambtenaar. We zijn Amerika niet Maria. De Nederlandse democratie bestaat altijd uit meerdere stromingen en politieke richtingen. Wen er maar aan dat dit nooit verandert.

   1. weer opnieuw

    heeee , de leugenaar is er weer , foldertje al bekeken Duitse fantast ?

    Wen er maar aan dat er snel wat verandert in het politieke landschap leugenaar

    stem sociaal , stem PVV

    1. Rammstein

     Domme drollekop, lees mijn reactie nog eens door. Ik stem al jaren PVV en dat weet iedereen hier op DDS, dus wat wil je nou, blinde?

     1. weer opnieuw

      heeee , de leugenaar is er weer , foldertje al bekeken Duitse fantast

     2. weer opnieuw

      quote Rammstein 18 uur ago
      We hadden het over de Aldi in Duitsland, zwetsmeier. Niet over een Aldi in Nederland.

      Ik mag er dus van uit gaan dat je gewoon platte leugens verkoopt, uit je nek lult en alles aan elkaar fantaseert. Maar dat was al bekend. end

      ht*ps://www.youtube.com/watch?v=WIpQBF765Fk

      wil de echte drollenkop nu opstaan 🙂

     3. Edwin_Oss

      @rammstein @weer opnieuw: Ruzie tussen PVV’ers, is niet echt onbekend, ook de toon jegens elkaar, typisch PVV! Kan niet wachten tot dit circus is opgedoekt, liever vandaag als morgen, maar altijd nog in 2020: PVV weg ermee!

     4. Rammstein

      Wesley_Oss: weeropnieuw is een kleine gifkikker met een kwaadaardige geest. Zo’n querulant en pygmee krijgt altijd en met iedereen ruzie, waar hij zich ook bevindt. Hij is te dom om in te zien dat hij zich daarmee buitenspel zet.

      Tussen de overige PVV’ers op dit blog is er altijd een hoge overeenstemming en bijna nooit ruzie.

      Je observatie is derhalve niet serieus te nemen.

     5. Tony Faas

      Wesley Benbow Oss?

     6. weer opnieuw

      lachen herr rampstein, Een kerel had zijn uitspraken gecorrigeerd ventje.

   2. Meriadoc Brandebok

    @Rammstein

    Ik pleit niet voor het districtenstelsel met twee partijen, zoals in de VS, maar voor de terugkeer van evenredige vertegenwoordiging van drie brede volksbewegingen. Eventueel ondersteund door enkele kleinere stromingen van 3 – 5 zetels.

    Het grootste probleem van de huidige politiek is de versplintering. Door de vele compromissen die partijen aldus genoodzaakt zijn te sluiten, verwatert het profiel van die partijen en versplintert de politiek nog verder door.

    1. Blitzkrieg

     Meriadoc Brandebok :
     Quote : “volksbewegingen”
     Je bedoelt het FvD en de PVV, eens.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Blitzkrieg

      De FvD en de PVV zijn geen volksbewegingen, in de zin van volkspartijen, maar protestpartijen, net zoals de SP dat ook is. Deze herbergen de bij de volkspartijen weggelopen kiezer.

      Zulke protestpartijen maken doorgaans een opkomst, hoogtepunt en geleidelijke afkalving mee. De PVV verkeert in de laatste fase.

    2. Rammstein

     “Het grootste probleem van de huidige politiek is de versplintering. Door de vele compromissen die partijen aldus genoodzaakt zijn te sluiten, verwatert het profiel van die partijen en versplintert de politiek nog verder door.”

     Ik ben het met je eens, maar ik denk dat die versplintering in de volksaard en eigenzinnigheid van de Nederlander zit, mede geboren uit de achterliggende verzuiling.

     Enerzijds vind ik het palet aan politieke partijen uitstekend – iedereen komt aan zijn trekken en kan tot in detail zijn politieke voorkeur inkleuren. Anderzijds is de vorming van een kleine, stevige coalitie en daadkrachtige politiek daardoor zo goed als onmogelijk. Maar een (te) hoge kiesdrempel vind ik ook ondemocratisch.

     De drie brede volksbewegingen die je noemt, behoren voor mij tot de voorbije politiek: ik zou er nooit op kunnen stemmen.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Maar de versplintering is er ook al niet zo lang. In de tijd van de kabinetten-Lubbers had alleen het CDA al zo’n 45 – 55 zetels. Men had toen drie brede volkspartijen: de sociaaldemocraten, rechtsliberalen en christendemocraten. Resteerden nog wat kleine partijtjes. D66, SGP en een handjevol waar later CU en GL uit voortkwamen.

      h**ps://nl.wikipedia.org/wiki/Tweede_Kamerverkiezingen_1989

      Ik zou ook niet voor een kiesdrempel zijn. Iedere groep in de samenleving moet in de Tweede Kamer zijn vertegenwoordigd. Dat is de kracht van de evenredige vertegenwoordiging en de zwakte van het districtenstelsel (of het Duitse systeem). Het kiesgedrag van de kiezer zal zelf weer moeten opschuiven naar hetgeen dat voor de versnippering was.

      De volkspartijen vormen daartoe, in mijn optiek, nog steeds de meest stabiele partijen.

     2. Rammstein

      “De volkspartijen vormen daartoe, in mijn optiek, nog steeds de meest stabiele partijen.”

      De volkspartijen van nu zijn niet te vergelijken met die van een paar decennia terug. Er was toen een duidelijke afbakening van ideologie en politieke strijdpunten. Het liberalisme en socialisme leefden nog echt. En het CDA vormde het onwankelbare draaipunt in het midden.

      Nu zijn alle partijen ideologisch gezien (te) dicht op elkaar gekropen. De VVD werd links en groen. Het christendom is als een plumpudding ingezakt. En Kok heeft de socialistische veren al lang geleden afgeschud. Daarbij is de maatschappij ook totaal veranderd en liggen de knelpunten op een ander vlak.

      Kortom, de boodschap van de oude partijen vindt steeds minder weerklank in deze tijd: hun imago had hun amigo moeten zijn, maar wordt steeds meer een blok aan het been.

     3. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      De samenleving ziet er zeker anders uit, maar ik meen dat, als de volkspartijen erin slagen het profiel weer aan te scherpen, zij zeker de kiezer weer kan verenigen. Met een meer uitgesproken links-socialistisch profiel slokt de PvdA de SP, 50PLUS en het grootste gedeelte van GL op. Voor de VVD liggen de rechtse kiezers voor het oprapen als zij zich weer nadrukkelijk rechts op immigratie en EU weet te positioneren. D66 kan een groot deel overgelopen GL-ers en PvdD-ers terugpakken door zich meer op het klimaat en de fauna te concentreren en tegelijkertijd door, door te pakken op het dossier van referenda en bestuurlijke vernieuwing.

      Ik denk niet dat kiezers zo honkvast zijn dat zij zich nooit meer een stem aan de volkspartijen wagen. De PvdA wist verrassend te herrijzen uit de as en bij de Europese parlementsverkiezingen een groot links deel van de samenleving onder zich te verenigen. Als de PvdA dit lukt, moet dat de VVD helemaal lukken, mits zij het gat op rechts voldoende weet af te dichten.

     4. weer opnieuw

      decennia lang heeft de grijze oude politiek zich kunnen bewijzen

      stem sociaal , stem PVV

     5. Rammstein

      Meriadoc, terug naar het verleden heeft nog nooit wat opgeleverd. Bovendien is het electorale landschap echt en definitief veranderd: ik denk niet dat de miljoenen stemmers op de PVV en het FvD ooit nog terug zullen keren naar verkleurde en gedateerde ideologieen als socialisme en liberalisme. Daarbij: alle oude, afgeleefde partijen weigeren het grote probleem van deze tijd -immigratie en integratie- bespreekbaar te maken. Zolang dat niet gebeurt zal de groei van PVV/FvD niet stoppen.

     6. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Ik ben ervan overtuigd dat het mogelijk is. In Oostenrijk en Groot-Brittannië hebben de gevestigde rechtse partijen de rechtspopulisten zware klappen toegebracht door scherpe rechtse standpunten in te nemen. De VVD kan het gat op rechts dichten, maar dat is, gezien het feit dat zij water bij de wijn moet doen in brede middencoalities, thans niet uitvoerbaar.

      Ik zie het dus voorlopig niet gebeuren, maar een terug naar naar die situatie lijkt me het enige middel om de versnippering te bestrijden.

   3. Edwin_Oss

    @rammstein: Ben het niet vaak met je eens, maar dit onderschrijf ik voor de volle 100%

    1. Tony Faas

     Edwin Wesley Oss?

  2. Blitzkrieg

   Meriadoc Brandebok : Jouw reactie is het bewijs van het kartel.

  3. AS210854

   MB, laat de pvda en het CDA nu INDIRECT schuldig daaraan zijn dat het zóóver heeft kunnen komen dat onze advocaten, rechters, burgemeesters politici enz enz niet meer veilig over straat kunnen lopen.

   1. Meriadoc Brandebok

    @AS210854

    Politieke bestuurders kunnen wel degelijk veilig over straat gaan. Rutte, bijvoorbeeld, fietst gewoon door Den Haag. Vaak tot verbijstering van buitenlandse regeringsleiders, welke zich met een gepansterde wagen door hun land verplaatsen.

  4. Rosasolis

   @Meriadoc. De PVV is van begin af, 2006, tot nu toe een societeit met een lid: Geert Wilders. Omdat het tot nu toe geen ledenvergadering ooit heeft georganiseerd, (omdat PVV officiel geen partij is), is Wilders altijd leider van deze societeit geweest. Alle anderen in het societeit zijn alleen medewerkers, zonder enige stemrecht. Zodat ze komen en gaan. Hoe is het mogelijk dat enkele van deze vriendjes van Geert zijn bij ons regering terecht gekomen…terwijl weinige kiezers ooit van hun hebben gehoord? Mijn voorspelling voor de PVV: het zal binnenkort fusioneren met de FvD. En als dit gebeurt, ligt het aan onze kiezers te beslissen
   of Nederland nog steeds een eeuwen-oude intelligent humanistisch land is, of dat wij moeten overgaan tot het Extreem-rechts onder “leiding” van een gestoorde wezen (Baudet), die onlangs voor en gedurende een interview op zijn kantoor op de zitje voor zijn kantoor vleugel zat te pingelen…met zijn kostuum ZONDER overhemd! Het overhemd hing over de deksel van zijn kantoor vleugel! En zo ging het interview door met Baudet op zijn kantoor vleugel. Mensen wat hebben we aan deze flauwekul te maken?

 16. ikweetwatikwil

  Ben tegen 1 grote EU met 1 centrale regering die dan bestaat uit Duitsland, Frankrijk en misschien wat aanhangertjes .. Ben tegen open grenzen, want Nederland wordt het afvalputje. Ben tegen de massa immigratie, want ons niveau gaat daardoor dalen. En ze plukken ons geld. Daar werken we niet voor. Als je nu nog niet ziet wat al die vreemdelingen aanrichten en de media verzwijgt , dan ben je wel stekeblind.

  Dat is de reden dat ik PVV stem. Als de PVV verdwijnt is alles verloren.

  1. Edwin_Oss

   @ikweetwatikwil: jouw niveau kan niet lager! Zowel IQ, karakter, fatsoen, denkwijze zit je al finaal aan de grond, kan niet lager. Als jij een kamer binnenloopt daalt het gemiddelde IQ…

   1. weer opnieuw

    Dank je voor de zeer inhoudelijke beargumenteerde bijdrage edwin. Echt een bijdrage aan het niveau van dit blog . Blijf jij maar buiten de kamer anders komt het vriespunt in zicht , sukkel

    1. Edwin_Oss

     Sorry, ik kan er niets aan doen, maar iedere keer als ik iets van je lees moet ik schijten!

     1. Tony Faas

      Edwin_Oss?

     2. Rammstein

      Edwin_Oss is gepreoccupeerd door stront. Waarschijnlijk vindt hij het lekker om er mee te spelen.

     3. Tony Faas

      Edwin Noppen Oss Graatsma?

     4. Ben Venuti

      Dat dit gore stuk stront hier weer aanwezig is, van mij mag Lugar weer actie ondernemen.

     5. Rammstein

      Ben Venuti, het is inderdaad een ramp dat die gore Wesley-klootzak weer de panelen vervuilt. Ik ben bijna geneigd om met je suggestie mee te gaan.

     6. Rechtsaf

      “Edwin_Oss is gepreoccupeerd door stront”

      en edwinnetje eet het ook weer op, het ruikt namelijk steeds stront

     7. Tony Faas

      Edwin Noppen Oss!

     8. Ron

      Tja zo je maar wat voor tokkie jij bent Edwin, je eigen geschoold en doordrenkt met etiquette voordoen.
      Maar binnen 5minuten was en ben je veranderd in de psychopaat die je bij elke reactie tentoonstelt.

      Je bent onder de mat geveegd jochie en daar zal je blijven.

     9. Edwin_Oss

      @ron: Wat kan het mij toch verrekken wat jouw soort over mij denkt. Als echte mensen mij op waarde schatten ben ik al tevreden. Ik zit niet te wachten op complimenten van hen die niets anders als haat, bloed en verderf weten te preken. En ja, zo gauw je je bek opentrekt, of iets post gaat er een walm putlucht mee, die iedereen hier aan het schijten brengt. Je verkondigt stront, je brengt stront, je bent stront.

     10. Tony Faas

      Edwin Ernst Oss?

     11. Meriadoc Brandebok

      Edwin-Oss is Wesley Benbow niet.

     12. Ron

      Zo zie je maar weer dat je het allemaal niet helder ziet.
      Je zegt dat het je niets interesseert wat wij hier van je vinden. Maar blijkbaar vind je het wel belangrijk dat wij je op waarde schatten. Want er is hier niets anders dan ons soort zo jij het noemt en daar wil jij bij horen. Zo erg zelfs dat je groeiende frustratie, omdat wij je inderdaad op je waarde schatten en dat we je hier niet accepteren, nu de boventoon gaat voeren.

      Maar ook de in jou ogen echte mensen schatten je niet hoog in.
      Maar je bent een typisch toetsenbordriddertje, schelden online maar bij de echte mensen bibber je en ben jij degene die steeds gecorrigeerd wordt.
      Als je er nog binnen mag ga dan proberen 10 minuten je adem inhouden in het golfslagbad bij je om de hoek en kom tot bezinning.

  2. Ben Venuti

   Het belangrijkste is dat moslims verdwijnen uit dit land, goedschiks en zo nodig kwaadschiks, en dan zien we wel verder.

 17. J.C.

  Ik constateer een gevaarlijke blikvernauwing bij Tim. Ik noem slechts twee argumenten:

  1. “gebrek aan vernieuwing leidt bij een partij tot verslappen, inkakken en een algemeen laag energieniveau”. Hier worden door Tim het een rechte rug houden en beloftes nakomen, verward met verslappen en inkakken. Het tegendeel is waar. De PVV bruist van de energie. Hoe komt het dat Tim dit gemist heeft.

  2. “Net als FVD en SGP, twee partijen die binnen het Nederlandse politieke landschap veel minder geïsoleerd zijn geraakt”. Tim heeft kennelijk niet gemerkt, dat het FvD bij de laatste PS verkiezingen de grootste is geworden, maar nergens kan meeregeren, omdat deze partij zo geïsoleerd is door de “democratische” partijen in Nederland. Dat isoleren begint z’n tol voor de andere, zich democratisch noemende partijen, God zij gedankt, inmiddels meer dan duidelijk voelbaar te worden (over “lachstuip van Mark Rutte” gesproken). Boerenprotesten, bouwers protesten, werkers in de zorgprotesten, onderwijsprotesten, toenemende armoede, enzovoorts. Allemaal dankzij het “vernieuwende” open grenzen beleid van de “democratische”, andere partijen isolerende, partijen.

 18. Jack Flash

  Mariadoc bokkelul@ Als er iets uitgescheten is hier dan zijn het VVD,CDA,PVDA en de rest die dit land naar de verdommenis helpen.
  Man man,hoe verzin je het.

  1. EU kok

   Quote : Als er iets uitgescheten is hier dan zijn het VVD,CDA,PVDA
   .
   Inderdaad, hier maar niet bij de meerderheid van de Nederlandse kiezers, ook wel het volk genoemd.

  2. Edwin_Oss

   @Jack Flash: democratische kozen partijen, met een meerderheid in het parlement, met een mandaat van het volk. Wat wil je nog meer? Kennelijk pruimt een meerderheid van het Nederlandse volk de PVV niet, wat ik me trouwens heel goed kan voorstellen en begrijpen. Dat dan weer wel…

   1. Tony Faas

    Edwin_Oss?

   2. weer opnieuw

    QUOTE Kennelijk pruimt een meerderheid van het Nederlandse volk de PVV niet, END

    tja , tweede partij van Nederland zegt natuurlijk niets !

    stem sociaal , stem PVV

   3. Robert75

    Geen enkele partij in Nederland wordt door de meerderheid van het volk gepruimd dus wat wil je nu zeggen ?

 19. Bluntix

  Zonder de Pvv wordt het socialistisch draagvlak binnen de politiek wel heel klein.

  1. EU kok

   Oeps.
   Strak roept weer iemand dat de PVV rechts is.

   1. Tony Faas

    EU kok?

 20. Edwin_Oss

  Complimenten! Een perfecte analyse van een zieltogende partij. Een PVV die zichzelf voortdurend rechts inhaalt plaatst zichzelf buiten de politieke realiteit. Wat ik ook niet begrijp is dat volgens de PVV alle andere partijen ondemocratisch zijn en alleen zogenaamd de PVV de democratische wijsheid in pacht heeft. Echt lachwekkend, en inderdaad een partij die nog nauwelijks serieus te nemen en te noemen is, wat ook blijkt uit de feitelijke electorale neergang. Iedereen met gezond verstand moppert weleens op de politiek, maar maakt in het stemhokje toch een moreel verantwoorde keuze: geen PVV! Een partij van haat, fiasco’s, verdeeldheid, twijfelachtige kamerleden: je zal er maar op gestemd hebben!

  1. ikweetwatikwil

   Oss zeg jij dan maar eens, dat het democratisch is als je partijen uitsluit die gekozen zijn door een groot deel van de bevolking. Zelfs een 2de partij van Nederland de PVV.

   Ik hoor Rutte nog zeggen tegen Wilders, Ik maak je kapot. En wie blijkt Kapot te gaan? De VVD.

   1. Edwin_Oss

    @ikweetwatikwil:
    ” Ik hoor Rutte nog zeggen tegen Wilders, Ik maak je kapot. En wie blijkt Kapot te gaan? De VVD”.
    Voorlopig regeert Rutte / VVD als sinds 201, de nepblonde Indo roeptoetert nu en tot in de eeuwigheid aan de zijlijn.
    En ja, democratie is de helft plus een, zo komen kabinetten tot stand. Voor weglopers a la Wilders is geen plaats, nu niet, dan niet, nooit niet.

    1. Edwin_Oss

     201 moet zijn 2010.

     1. Tony Faas

      Edwin_Oss?

 21. rujoleki

  Tim misschien zou jij je kunnen opheffen?
  Er lopen al zoveel huichelaars en wegkijkers rond dus jou kunnen we missen als kiespijn.
  Leve de PVV @

  1. Edwin_Oss

   @rulojeki: Wordt het toch nog het jaar van de PVV, ik kan niet wachten!

   1. Tony Faas

    Edwin_Oss?

    Wesley Benbow Johnson kon ook nooit wachten.

    1. Blitzkrieg

     Tony Faas : Wesley Benbow kon niet anders, ze was zwaar incontinent.

     1. Tony Faas

      Klopt, maar het is dus dezelfde.

   2. weer opnieuw

    blijf jij maar wachten , de veenbrand woekert vrolijk verder 🙂 🙂

    stem sociaal , stem PVV

 22. Lex

  Och och och Timmetje laat meteen van zijn beste kant zien in 2020.

  Gelijk weer afgeven en zelfs FVD en de PVV weg wensen.

  Er was nog zoon malloot in de 2e kamer die vind dat FVD en de PVV verboden moeten worden.

  Maak je borst maar nat er gaat een nieuw kabinet komen met FVD en de PVV

  Hé hé wat een verademing.

  Hopelijk gaat di kabinet snel struikelen.

  Heel snel.

  April weer stemmen voor een beter Nederland.

  Tijd voor een andere koers.
  Tijd voor nieuwe verkiezingen.
  Tijd voor kabinet Baudet I
  Tijd dat de nederlanders eens met rust gelaten worden.
  Tijd voor economische voorspoed en niet alleen voor de rijke stinkers.

  1. Edwin_Oss

   @lex: ksst, nu terug in je hok bij de andere bruinhemden, goed zo, zo is ie braaf, aai aai.

   1. weer opnieuw

    het links fascisme strooit weer met haar uiterlijke kenmerken.

    We komen niet bij jou in het hok zitten edwin.

    stem sociaal , stem PVV

   2. Tony Faas

    Edwin Bruinhemd Wesley Oss

 23. Appelstroop

  Lekker bezig Tim, ken uw publiek!

 24. RvdBe

  DDS is een discussieforum, dus wordt er bij gebrek aan discussie wat discussievoer in de voerbak gegooid.

 25. Michael M

  Tim je begint lekker op Nieuwjaarsdag 2020 Waarschijnlijk verkies je liever voor partijen welke ons land verder naar de verdommenis helpen. Want dat zou je bijna verwachten bij zo’n raar artikel. Benoem nu eens de kartelpartijen. De partijen die ons kapot maken en de rijken nog rijker maakt.
  Ga nou eens een artikeltje schrijven over de rampenpartijen welke volkeren tegenover elkaar opzetten, partijen dat niets doet tegen geweld op straat. Dat ons ziet verdwijnen. Dat Nederland alleen nog in geschiedenis boeken bestaat. Even flink de bezem er doorheen halen en veeg voorgoed de partijkartellen DENK, VVD, PVDA, D66, CDA uit ons kabinet. Weg met ze. Partijen dat in 2022 verder aan de AOW gaat peuteren, aan de pensioenen, nog meer alles duurder maken en onveiliger. Tot je 80ste doorwerken en overal op gepakt worden, ga daar eens over beginnen. Wat een stuk onzin artikel hierboven. Flauwekul. De angst regeert knullie !!!!

 26. Michael M

  Nieuwe partijen welkom. Maar niet dat ik zeg, dat ze werkelijk weg hoeven hoor de oude kartelpartijen. De partijen CDA, VVD, PVDA, D66 zijn niet meer de partijen waar ze ooit voor waren opgericht.

 27. Michael M

  Edwin Oss, Wesley Benbow, Anne dorf schillendorf, Mezzadra en zoveel andere nicknamen dat je gebruikt, reageer nu eens een keer op artikelen waar homo’s en joden het zwaar te verduren krijgen, en geef ze een steuntje in de rug. Daar Kom ik jouw reacties nooit tegen. Wel duizenden keren reageren en afgeven op partijen als de PVV of FVD.

 28. Bes Tolen

  Best een goed stuk om wakker te blijven. Dat is de PVV nog en ze heeft zeker haar functie. Nederland is nooit echt goed democratisch geweest. Tot 1945 werden ook de democraten onder de socialisten verenigd in de SDAP en een enkele kleinere partij (VDB, CDU), geweerd door de confessionele partijen, lang de meerderheid. De confessionelen en vooral het Roomse deel, de R.K. Staats Partij waren lang onverzoenlijk. Vaak, ja meestal met valse argumenten waar er zinniger voorhanden waren. Dat heeft Nederland veel schade berokkend. Zelfs nog na de oorlog. Denk aan de ”politionele acties” in Indië. Kerkelijk rechts meende daar nog een missionaire taak te hebben. Dat kon niet goed gaan. De confessionelen gingen later ook liever met de kleinere en onverschilliger VVD in zee. Alleen al omdat ze het heidendom om het zo uit te drukken, vreesden. Zo kon er alleen maar heel moeizaam fatsoenlijk worden samengewerkt met hoog kerkelijk rechtse bewindslieden. Breuklijnen waren inmiddels wel in het confessionele kamp te zien.
  Kortom, de oude partijen deugen ook nu niet. De PVV heeft nog steeds grote mogelijkheden maar die worden op beslist ondemocratische wijze tegen gegaan. Wilders is niet alles maar veel van de onderwerpen, die de PVV in brengt, ja alleen inbrengt, zijn uiterst belangrijk voor een goed bestaan van het volk. Sommige onderwerpen zij dan meer typisch Wilders wat waarschijnlijk de meerderheid van zijn kiezers weinig interesseert maar een niet te verwaarlozen deel wel. Dat is nu geen breuklijn en de eerste tijd ook niet. Er is te veel aan belangrijke zaken door de PVV in de arena te houden. Ondertussen is de FvD verschenen. Deze partij kan zijn gang gaan als ledenpartij omdat de politieke macht in Nederland door de mand dreigt te vallen als ook de FvD een geduchte tegenstand kan blijven bieden en als deze partij net als de PVV even zwaar en oneerlijk (zonder meer) wordt gecriminaliseerd. De FvD kan functioneren omdat de PVV bestaat. Uitroeiing van de PVV staat daarom nog steeds voorop. Als beide partijen sterk groeien wordt het voor de oude partijen automatisch veel beroerder. Logisch. Ook in 2020.

  1. Veteraan

   Dank je Bes, goed stuk

  2. Rosasolis

   @Bes. geen partij wil met de PVV societeit en de F.V.D partij samen werken in een coalitie, behalve de SGP mannen partij, die de afkeer van vrouwen in het politiek en het maatschappij willen. FvD leider Baudet heeft het afkeer van vrouwen in belangrijke functies vele maal afgekondigd. Omdat onze moderne westerse samenleving moet doorgaan met het samenwerken en opbouwen van een man-vrouw maatschappij, is uw denkbeeld van FvD als “redder van Nederland” helemaal verkeerd.

 29. Sergeant Monty

  “Wat wil de PVV eigenlijk nog bereiken?”

  Dat moet na 15 jaar toch wel duidelijk zijn.

  De-islamiseren van ons land door het verbieden van de koran en het sluiten van alle moskeeën.

  Hiermee zal hij de verkiezingen deze keer winnen.

  1. NoDoubt

   Na Fortuyn de enige partij die vroegtijdig het gevaar van de islam heeft onderkent en daarmee een fatwah op hem is uitgesproken. Maar hij heeft wel gelijk want als de islam eenmaal voet aan de grond heeft is het over met de democratie en worden kaffirs net als joden in de 2e ww behandeld. Uitgeknepen en gezuiverd. Denk niet dat het niet gebeurt. Er zijn al vele duizenden no-go-zones in Europa waar u niet meer binnenkomt. Turkije is ook al gezuiverd terwijl wij allemaal moskeeën toelaten met wekelijkse indoctrinatie vanErdogan. U beseft totaal niet wat u te wachten staat. Wilders kan in ieder geval zeggen dat hij ten alle tijden heeft gewaarschuwd. U woont liever in een IS-staat en u betaalt ze ook nog. Kosten worden nu al geraamd op 2400 miljard. Keep on dreaming

   1. Sergeant Monty

    ” U woont liever in een IS-staat”

    U beschouwt Nederland al als een IS-staat?
    Niet om het één of andere maar mijn dagelijks leven wordt niet beïnvloed door de islam.
    Ik ben benieuwd het uw dagelijks leven beïnvloed.

    1. Ben Venuti

     Dat komt nog wel wanneer zij getalsmatig de overhand vormen!

    2. Rechtsaf

     “Niet om het één of andere maar mijn dagelijks leven wordt niet beïnvloed door de islam.”

     Jawel dat wordt het wel..

     1. Tony Faas

      Het is een islamontkenner.

     2. Sergeant Monty

      “Jawel dat wordt het wel..”

      Ooh vertel wat ik niet weet.
      Misschien ervaar jij het in je dagelijks leven.
      Ben benieuwd hoe?

  2. Blitzkrieg

   Sergeant Monty :
   Quote : “Hiermee zal hij de verkiezingen deze keer winnen.”

   Je weet Monty dat ik een FvD’er ben en geen PVV’er, toch zou dat zomaar eens kunnen. Denk dat er heel veel mensen zijn bij wie deze boodschap enorm aanslaat, niet iedereen is gecharmeerd van Eurabië. De verloochening van onze eigen cultuur is nog nooit zo erg geweest, sterker nog het is tot sport verheven.

   1. henk43

    @ Blitzkrieg: Gooi er dan een “BLITZ KRIEG” tegenaan.

  3. Edwin_Oss

   ” Hiermee zal hij de verkiezingen deze keer winnen”. Triiinnngggg, toen ging de wekker….

 30. DutchOutlaw

  Gaap!………….. Vast een typefoutje van een dronken Tim.
  Ik zal het herstellen: “Waarom het goed zou zijn als in 2020 de VVD en CDA en D66 en PvdA,Groenlinks voorgoed verdwijnen”.

  Dit moet de juiste tekst zijn,dat klinkt een stuk hoopvoller voor Nederland!

  Stem PVV!!!!!!!!!!!

  1. Tony Faas

   +1

 31. shidaian

  Ik denk dat Tim de weg een beetje kwijt is of nog een hoofd met watten. Of hij mist een heleboel omdat hij het wellicht niet zien wil

 32. janh1968

  Tim, jouw mening interesseert me niet. Ga journalistiek werk doen ipv dit gezever.

 33. Pescador

  het zou beter wezen als in 20202 Tim eens van het papier zou verdwijnen, als je zo aan het raaskalken bent kun je beter stoppen.

 34. Johnsen

  Klinkt goed en nu Baudet nog in debat!

  1. Ben Venuti

   Van nick gewisseld smerige strontbak?

 35. Duckday

  Laten we eerst nu eens afwachten hoe de uitslag zal zijn met de aankomende verkiezing.
  Want wat we nu hebben zijn een stel landverraders die er alleen zijn om hun eigen ik te promoten en hun zakken te vullen Ja Nederland is vol en ook we hebben een stel bagger in de politiek zitten
  En als de mensen eens goed zouden nadenken zouden ze eens beter op de PVV moeten stemmen hij steld wel zijn leven in de waagschaal sinds jaren.
  Breek eens het kartel stem gewoon PVV of FvD geef die kans nu eens slechter dan nu is bijna onmogenlijk Maar de angst om hun macht te verliezen pomp de media vreemde dingen naar buiten om iemand kapot te maken
  Dus stem PVV of FvD daarna nl Exit.
  Wat voor voordeel welvaart werk gelegenheid heeft dit monsterverbond de EU en Euro nu voor de normale man vrouw gebracht in Nederland Wat zijn we er op vooruit gegaan. Grenzen dicht en terug naar het verbond kolen en staal gemeenschap.

  1. Edwin_Oss

   @duckday: wat een gewauwel!!

   1. Ron

    Edwin_Oss

 36. merlot

  Engelbart maakt zichzelf belachelijk. Als de PVV zou verdwijnen is er niemand meer die hun 1.500.000 kiezers representeert. Baudet gaat dat niet doen, want ook hij draait als een bange wezel om die grote olifant in de kamer heen: de islam.

  Wat wél moet gebeuren is dat de PVV zichzelf vernieuwt. Een partij zonder leden heeft geen toekomst en Wilders heeft het eeuwige leven niet. Het moet dus een keer gebeuren en de tijd is er rijp voor om van de PVV een ledenpartij te maken. Verder zou een veel prominentere rol voor Martin Bosma goed zijn. Er zit nog zoveel rek in de PVV.

  Men zou er goed aan doen de situatie in Vlaanderen te bestuderen. Daar hebben het VB en N-VA samen ca. 50% van de stemmen. Die kant zou het in Nederland ook op kunnen gaan met PVV en FvD. Ieder heeft toch z’n eigen electoraat: de PVV meer de gewone man en het FvD meer de rechtse intellectueel (grof gezegd). Ze kunnen elkaar prima aanvullen.

  1. Edwin_Oss

   @merlot: Rechts en intellectueel in een zin?? Mwhahahaha: nu al de mop van het jaar!

   1. merlot

    Het stinkt ineens naar stront.

    O wacht, Edwin_poep is in tha house.

   2. Tony Faas

    Edwin Noppen Oss?

  2. Tony Faas

   “Baudet gaat dat niet doen, want ook hij draait als een bange wezel om die grote olifant in de kamer heen: de islam.”

   Dan heb je zeker het interview in Trouw (31-12-2019) niet gelezen?

   “Ik zie zo ongeveer de meest tolerante en inclusieve samenleving uit de wereldgeschiedenis. En die dreigt ten onder te gaan aan haar eigen naïviteit, doordat wij een cultuur hier binnenlaten die absoluut niet van zins is ook maar een fractie van die tolerantie en ruimdenkendheid aan ons terug te geven. Dat breidt zich als een olievlek uit, van de moskeeën en scholen tot de publieke ruimte, waar het echt structureel onveiliger is geworden voor vrouwen, homo’s en iedereen. Onze feestdagen, onze taal, onze geschiedenis: alles moet steeds meer wijken voor iets dat daar haaks op staat.”

   Trouw: “En die cultuur is de islam?”

   Baudet: “Ik zou zeggen de Noord-Afrikaanse, Arabische cultuur, die grotendeels samenvalt met de mainstream islamitische cultuur. Dat is geen uitspraak over honderd procent, maar elke uitspraak over de werkelijkheid is een generalisatie, anders kun je niets meer zeggen. Ik wil in elk geval de cultuur behouden zoals die er van oudsher is in Nederland.”

   1. merlot

    “De FvD-voorman ziet zichzelf vooral als criticus van het islamisme, de politieke islam. “Ik ben er, anders dan Wilders, van overtuigd dat er in de hele islamitische traditie allerlei aanknopingspunten zijn voor een veel plezieriger interpretatie van dat geloof.”

    Wilders reageert op Twitter en zegt dat het islamstandpunt van Forum voor Democratie hetzelfde is als dat van ‘het partijkartel’. “Gevaarlijk en jammer”, aldus Wilders.”

    ht*ps://wnl.tv/2018/05/05/wilders-kritiek-baudet-islam/

    1. Beukman

     We mogen met instemming van Wilders FvD dus gewoon rekenen tot een onderdeel van dat vermaledijde partijkartel. Vermakelijk voor de buitenstaander, maar die visie toont meteen Geerts hopeloze gebrek aan flexibiliteit.

     Overigens zegt Baudet omgekeerd over Wilders:

     Ik vind niet dat hij het positieve verhaal vertelt over waar hij naartoe wil. Het is niet inclusief.”

     Dat is je reinste PvdA-jargon.

 37. Bullshit15

  Het is toch diep triest van die tim had voor het nieuwe jaar nog gezegd schrijf lekker rechts door wat doet die mongool doet i het net ánders om hoeveel geld heeft i gekregen om fvd in PVV zo af te zeiken laat tim op donderen dank zij PVV hebben we nog geen moslim staat al zijn we er niet ver meer van Daan kijk naar de een na laatste aflevering van jensen.nl in word gvd een keer waker gasten als d66 groen links in als tim gaat Nederland ten onder overheid in België heeft zijn land opgegeven het zelfde gebeurd hier ook Rutte geeft ons land ook weg aan Brussel man man mensen word aub waker in laat dit niet gebeuren stem fvd of PVV alleen dan kan de tij nog keren in blijven we baas ij eigen land

  1. Edwin_Oss

   @bullshit15: Let nou eens op je spelling, ben je debiel ofzo? Moet haast wel, zo spellen en tegelijkertijd PVV sympathisant …

   1. Ron

    Edwin_Oss

   2. Bullshit15

    Ach lul dat jij zo dom bent als een achter kant van een koe kan ik ook niet helpen maar een ding hoop ik voor jij als het met een paar jaar een moslim staat is dat ze eerst bij jij komen om je kop er af te haken dan wil ik de linkse ratten wel eens horen

 38. Jv

  Tim Engelbart, de spreekbuis van Trouw en de extreem linkse bolwerken van de PVDA, GL, VVD en niet als laatste D’66, de partij die een ieder dat gehandicapt, gepensioeneert of zwakbegaafd is, een zelfmoordpil wil verstrekken.
  Kortom Tim, mijn vertrouwen in jou is nul, nul!
  En dat voor een zgn rechts media bulletin!

  1. Edwin_Oss

   @jv:” als laatste D’66, de partij die een ieder dat gehandicapt, gepensioeneert of zwakbegaafd is, een zelfmoordpil wil verstrekken”. Je bent PVV’ers vergeten, mwhahaha!

   1. Jv

    Klopt! Maar die beschikken over een medicijn genaamd Democratie!

  2. Rosasolis

   @Jv. DDS is nooit een “rechts media bulletin” geweest. Het is een neutrale nieuws site voor iedereen — voor zowel links, midden, als extreem-rechts denkende. Daarom heeft hoofd-redacteur Tim Engelbaard recht op zijn eigen mening, net als jou en ik, en iedereen. Hij verdiend jou eenzijdige kritiek niet. Jullie trollen gaan onze DDS niet tot een extreem-rechts nieuws site veranderen!

 39. Scheve Tinus

  Er is weer een nieuwe stumper op dit forum opgedoken die denkt dat we hier op zijn mening zitten te wachten.
  Net nu het zo lekker rustig was na het overlijden van de graftak Wesley benbow.

  Edwin doe ons en jezelf een plezier en sterf lekker af!

  1. Bullshit15

   Die oss is niet meer te redden hij is al gehersenspoeld negeer die gast stem vooral fvd of PVV

  2. Ben Venuti

   Daar kan hij mee geholpen worden, zijn adres is wijd en zijd bekend.

 40. Dixie

  Tim, prima stuk. Ben het inhoudelijk helemaal met je eens ! Ik denk dat Pim Fortuyn zich in z’n graf om zou draaien als hij zou zien hoe zijn politieke erfenis verkwanseld wordt.

 41. Vrijedenkert

  Het is goed voor de kiezer dat er op de nationalistisch conservatieve rechterzijde een keuze is uit meerdere partijen, in dit geval dus FvD voor de voormalige VVD kiezers en de PVV voor de wat meer volkse kiezers, beiden vissen voor een gedeelte in dezelfde vijver maar er zijn ook duidelijk veschillen en dat is alleen maar goed…

 42. ReneR

  Tim, ik weet niet waar je mee bezig bent. Maar onpartijdig ben je niet, objectief ook niet. M.a.w. Je zuigt als journalist.
  PVV is gelukkig een tegengeluid tegen de linkse meute die nu de boel verstierd/regeert.

  Van mij mogen de PVV en de FVD samen beleid maken voor de komende 4 jaar.
  Daarbij Trump inroepen voor gedegen doordachte beslissingen en dan uitvoeren. De hele linkse bende weg jagen en zo snel mogelijk NEXIT, waarbij we de EU een dikke middelvinger geven.
  Owja, en als jij van deze belachelijk slechte stukken frustratie kots blijft schrijven, ga dan lekker ff wat anders doen. Boswandeling, van 6 maanden ofzo..

  1. Sergeant Monty

   “Van mij mogen de PVV en de FVD samen beleid maken voor de komende 4 jaar.”

   Denk je werkelijk dat zij een coalitie kunnen vormen.
   Wilders zal niet onder Baudet gaan werken en Baudet niet onder Wilders als hij meer zetels behaald, wat er dik in zit na de laatste verkiezingen.
   Ik denk dat Baudet de VVD zal verkiezen boven Wilders.

  2. DidiMadloba

   Eigenlijk betekent “links” socialistisch. In sociaal-economisch opzicht staat Wilders een heel linkse politiek voor, die de belastingbetaler scheppen met geld gaat kosten.
   Nou ja, zou gaan kosten, want Wilders krijgt nooit de macht.

 43. Lefty

  Politieke partijen die te agressief op een of 2 politieke onderwerpen inzetten zij vaak geen lang leven geschoren. Het begon ooit met Glimmerveen van de NVU. Daarna Hans Janmaat van de CD. Toen Rugop ’81 van Van Kooten en de Bie. Daarna Pim Fortuyn van de LPF. De moord op Pim Fortuyn was verschrikkelijk en valt nooit goed te praten. Toen Geert Wilders, maar het wordt sleets. nu hebben we FvD met Thierry Baudet. De enige rechts populistische partij die ik een redelijke kans geef om serieus deel uit te maken van het circus dat politieke heet. Maar hij zal water bij de wijn moeten doen om met de VVD , de meest asociale partij die Nederland ooit gehad heeft, in zee te gaan.

  1. weer opnieuw

   lefty bedoeld dat ie clubjes zoals denk , de partij van de dieren , 50 plus , sgp , cu , d66 enz ziet als serieuze partijen ! d666 alwaar ene pectold de belasting oplicht , zijn hulpje de graaf de raad van staten binnen schuift. waar woutertje bos de investeringsbank van rutte gaat leiden en waar een nitwit van ene nijpels met een energietranstie zijn zakken probeert te spekken. malle pietje kakelt als een kip zonder kop en betrekt daar ook maar even de moord op fortuyn in om het lpf debacle te kunnen bekrachtigen. linkse adepten zijn geheel zonder schaamte dat blijkt

   stem sociaal , stem PVV

   1. Lefty

    @ Weer opnieuw: Ik neem geen enkele politieke partij series, behalve van Kooten en Bies Tegen Partij.

    1. weer opnieuw

     met Turkenburg hun tijd ver vooruit. Hoe met een sketch akelig de werkelijkheid benaderd word.

     stem sociaal , stem PVV

     1. Lefty

      @ Weer Opnieuw: Daar kunnen zelfs Van Kooten en de Bie niet overheen schijten.

  2. DidiMadloba

   Het gaat er om of een politieke partij De Populistische Methode toepast om macht te krijgen. Die methode in het kort:
   1. Je zoekt een onduidelijk onderwerp, van islam tot klimaat of EU.
   2. Je maakt de mensen doodsbang voor een islamitische “omvolking”, armoede door te dure klimaatmaatregelen of een dictatuur vanuit Brussel.
   3. Je werpt je op als redder – maar doet niets, want je stemmers zijn ontevreden en moeten dat ook blijven. Intussen zorg je er handig voor niet de schuld te krijgen maar de roetveegpiet door te schuiven naar “linkse landverraders”.

   Baudet zag de kracht van deze methode, maar diversificeerde van islam naar klimaat en EU. Maar deed in wezen precies hetzelfde.

   Bewust of onbewust imiteren zij allemaal Adolf H. Hij werd populair door orde op zaken te stellen in zijn land, dat na de Eerste Wereldoorlog een armoedige chaos was geworden. Toch had hij het nooit gehaald als hij niet de wind in de rug had gekregen van een wereldwijde economische crisis. En – zoals alle dictators – ontspoorde hij snel.

   Vandaag de dag draait Nederland eigenlijk best lekker, dus moeten populisten daar allereerst een eind aan maken, en het land splijten, zoals ook de Brexiteers met succes deden.

   Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

 44. Gerlos

  Als er een partij moet verdwijnen uit ons politiek bestel zijn dat die KAKKERLAKKEN Van Denk

 45. C.A.Barstow

  De PVV moet en zal absoluut blijven, al was het alleen al om dat vervloekte linkse tuig dat met hulp van landverrader Rutte voor te houden dat zij Nederland aan het islamiseren en zodoende het land in de afgrond en terug naar de duistere middeleeuwen aan het duwen zijn.

  Stem FvD/PVV.

 46. ShaoKahn

  Oei, daar lees ik me toch een typvout! Heeft ie VVD toch helemaal verkeerd geschreven.
  Ik denk dat Tim een beetje idioot is

  1. Lefty

   * = w

  2. Tony Faas

   Jammer dat ze niet meer meedoen.

  3. weer opnieuw

   ht*ps://www.youtube.com/watch?v=K0lg9KchCqQ

 47. Sharktyricon

  Tja pijnlijk stukje voor vele reageerders hier, nu is Tim ook n “landverrader”, maar de realiteit begint steeds meer te dagen, pvv heeft na 15 jaar niks bereikt behalve wat ophef over wilders uitspraken en nu die stof iets neerdwarrelt beseft n steeds groter deel van Nederland dat hij niet het antwoord is of zal worden, het anti-islam geschreeuw verdwijnt langzaam weer naar de achtergrond en zo ook ’t steeds kleiner wordend groepje pvv groupies. Zelfs de enige met wie de pvv nog in zee zou kunnen, fvd, kiest eieren voor zijn geld en begint langzaamaan te matigen, misschien dat baudets nieuwe flirt met ’t christendom iets opleverde, dan kan hij vanuit religieus oogpunt iig nog schreeuwen dat moslims verwerpelijk zijn.
  Het nieuwe jaar begint lekker 🙂

 48. Heras

  Dat de PVV nog steeds bestaat, dwingt respect af.
  Alle shit van mensen, media over je heen krijgen en toch standhouden…probeer dat maar eens na te doen.
  Collegabestuurders noemen Wilders, “een wonder”, en dat is hij ook.

  1. weer opnieuw

   en 24-7 , 365 dagen per jaar zwaar beveiligd worden in je private omgeving.
   Dat kan allemaal in de democratie Nederland

   stem sociaal , stem PVV

  2. Sharktyricon

   Nee, het wonder is dat pvv al 15 lang als een grammofoonplaat blijft hangen op ’t zelfde zinnetje en er nog steeds mensen zijn die nog niet moe worden van dat riedeltje. Nederland wordt al 15 jaar overgenomen door moslims maar nog steeds bidden we niet allemaal naar Mekka. Het voelt een beetje als seizoen 10 van de walking dead, fok jongens een zombie apocalypse die 10 seizoenen duurt vond ik al erg maar 15 jaar!!??? Niet een erg effectieve apocalypse of wel

 49. Tuinpaden

  Goed idee! Maar dan alle partijen.
  2020 een reset voor de politiek.

 50. Tony Faas

  187 reacties… 🙂

 51. Vishengel

  Tim Engelbart, opperstalinist van de DDS, slaat weer toe met zijn linkse gedram!

 52. DidiMadloba

  In elk geval zou het vertrek van Wilders de belastingbetaler een vermogen aan beveiligingskosten schelen.
  De opzet van Wilders was er van meet af aan op gericht om de mensen doodsbang te maken voor de islam, en zich dan als Redder op te werpen. De islam kan Wilders zelf niets schelen: het is voor hem slechts een hulpmiddel om macht te krijgen.

  Ik herinner me het Friese PVV Statenlid dat meende dat ze daar wel wat anders aan hun hoofd hadden dan islam. Deze rebellie tegen de PVV doctrine werd niet geapprecieerd, en de man kon meteen optiefen.

  Intussen is het Wilders niet gelukt aan de macht te komen. Zijn ambitie was duidelijk om de eerste dictator van Nederland te worden. Geen democratie meer, want dat geeft maar gedoe. Daarom heeft Wilders zijn partij, pardon beweging ook zo georganiseerd: geen inspraak. Baudet lijkt ongewild zijn gelijk te bevestigen.

  Wel is Wilders er in geslaagd om de Nederlandse samenleving te splijten. Veel mensen – niet alleen PVV aanhangers – geloven langzamerhand echt dat de islam verschrikkelijk is. Ze zijn in de war bet de Arabische cultuur. Maar lang niet alle moslims zijn Arabieren. Aan de andere kant heb je mensen die alle gezeur over islam maar gezeur vinden. En dat splijt zelfs families.

  Politiek maakt meer kapot dan je lief is.

  1. Rechtsaf

   Ja Wilders zit goed je huid, mididildo vindt ook dat mensen die hun mening, zoals Wilders dat doet, vertellen eigenlijk helemaal niet beveiligd moeten worden.
   Sterker nog, mididildo heeft een sterke voorkeur voor islamisme ipv vrijheid van mening die Wilders verkondigd..

 53. JFU

  Ook Tim heeft recht op een ‘eigen’ mening, alleen….nu raaskalt hij de extreem linksen naar de mond, zoals zovelen doen. Waarschijnlijk ‘zware’ kerstdagen gehad,en slecht geslapen tussen oud en nieuw. Gaat hopelijk snel weer over, en gaat het nuchtere verstand weer zegevieren.

  1. Robert75

   Ik denk dat Tim de hele nacht wakker heeft gelegen van het vuurwerk. En als je te weinig slaap hebt gehad denk je niet helder na.

 54. Sergeant Monty

  De PVV is als een roeiboot.
  Wilders is de stuurman en bepaald de koers. Wilders heeft alleen roeiers nodig die hem vooruit helpen.
  Het enige wat ze mogen en kunnen doen is roeien en opkijken naar de stuurman.

  Wilders mist de capaciteit om een kapitein op een schip te zijn.

  Terwijl andere partijen zich hebben ontwikkeld staat Wilders al 15 jaar stil.

  1. Rechtsaf

   Monty is een nedermoslim en dat laat hij altijd duidelijk zien en horen

   1. Sergeant Monty

    “altijd duidelijk zien”

    Als je een tegengeluid tegen Wilders geeft ben je dus een nedermoslim.
    Dat heeft Wilders er al knap in geprent bij jou.

    PVV adepten zijn echte roeiers. Hebben alle vertouwen in de stuurman die hen leid.
    Ze hoeven niet na te denken, alleen maar roeien.
    ‘Haal op, gelijk. Haal op, gelijk…….

    1. Rechtsaf

     En monty verdedigd het ook nog eens, tja..

     1. Sergeant Monty

      “verdedigd het ook nog eens,”

      Ik verdedig niks ik bekritiseer alleen de manier hoe Wilders leiding denkt te kunnen geven en het blind volgen van zijn adepten.

      Het schijnt lastig voor jou te zijn om deze kritiek te lezen of te weerleggen.
      Maar ja van een roeier kan je natuurlijk ook niet veel verwacht.

     2. EU kok

      Quote: En monty verdedigd
      .
      Echt waar?

    2. Top

     Je bent in ieder geval, een ‘onrendabele loser’!

  2. Rammstein

   “Terwijl andere partijen zich hebben ontwikkeld staat Wilders al 15 jaar stil.”

   Geef eens wat voorbeelden van de ontwikkeling van andere partijen, Monty. Verder dan een wisseling van fractieleiders kom ik niet.

   1. Sergeant Monty

    “voorbeelden van de ontwikkeling van andere partijen,”

    De grote partijen zijn in nagenoeg alle gemeenteraden vertegenwoordigt. De ‘tweede’ partij van Nederland in hoeveel?
    Bij alle partijen zijn de partijleiders de afgelopen 15 jaar gewisseld, dit na bijvoorbeeld verlies van de partij.
    De partijleiders trekken conclusie.

    Wilders staat nog steeds aan het roer van een roeiboot ipv een goed geolied schip.
    De afgelopen 15 jaar is hij niks verder gekomen met zijn roeiboot.
    Maar misschien wilt hij ook niet.

    1. Rammstein

     Monty, door het effectieve cordon sanitaire is de PVV een ‘besmette’ partij geworden. Probeer dan maar eens op gemeentelijk niveau voldoende mensen te vinden.

     De wisseling van partijleiders noemde ik ook al. Bij electoraal verlies is dat vaak een rituele dans voor de bühne. Maar de partij zelf verandert niet, er wordt alleen een ander poppetje naar voren geschoven. Trouwens Rutte is ook al 10 jaar partijleider. En Cees van der Staay is ook niet weg te branden.

     Ik dacht dat je met eerste reactie doelde op echte ontwikkeling van een partij. Dus een nieuwe visie, aanscherping van de ideologie, verrassende vergezichten naar de toekomst, brede en nieuwe aanpak van landelijke problemen, democratische vernieuwing.

     Nog steeds zie ik bij alle andere partijen alleen maar de oude garde, oude kretologie, oude slogans. En hooguit oude wijn in nieuwe zakken.

     1. Sergeant Monty

      “de PVV een ‘besmette’ partij geworden”

      Waarom durven mens er niet vooruit te komen dat ze een Wilders adept zijn?
      Heeft het er misschien mee te maken hoe Wilders zich presenteerd?
      Geeft het een gevoel van schaamte.

      Bij alle partijen heb je een partij ideologie. Bij de PVV alleen de ideologie van Wilders.

      “hooguit oude wijn in nieuwe zakken.”
      Het verstandig om je oude zakken te vervangen als ze te oud zijn geworden en 15 jaar is best wel oud.

     2. Rammstein

      Nee Monty, het is geen schaamte maar de voortdurende framing van alle traditionele media die de PVV wegzetten als een ‘extreem-rechtse, racistische en xenofobe’ partij. Dat het aperte onzin is, uitgekraamd door de maatschappijbrede leugenfabriek telt niet: het gros van de mensen gelooft het. Jij ook.

      Niemand durft zijn vingers te branden aan het immigratievraagstuk. Zelfs basale discussie daarover is niet mogelijk. Vind jij dat niet vreemd? Het is toch een probleem met verstrekkende sociale, demografische en financiele gevolgen.

      Je zegt: “Bij alle partijen heb je een partij ideologie. Bij de PVV alleen de ideologie van Wilders.”
      Dit is onzin. Het is niet alleen de ‘ideologie’ van Wilders – het is een groot onbehagen dat hij verwoordt en gedeeld wordt door 1,3 miljoen mensen.

    2. jan1

     “voorbeelden van de ontwikkeling van andere partijen,”

     Wat duidelijk zichtbaar is ?
     De duidelijkheid waarmee Mevr. helder! heldere taal spreekt en sprak over bv oververtegenwoordiging van? of de criminaliteit in bepaalde groepen? maar met mondjesmaat of met zeer grote vertraging!!!aankomt in die door de UvA voorgeprogrammeerde grijze celletjes van met name pvda/grli/en die degenslikkers van66:(((

 55. Henk Albarda

  Timmie? Duidelijk nog niet wakker.
  Timmie heeft voorkeur voor de ECHT ONdemocratische partijen als Communistisch Dictaat Groen Links, Heil Jetten Dictatuur 66, en rutte dictatuur VVD.
  Timmie, ga maar, ik sluit me geheel aan bij diegenen die je graag naar Volkskrant, NRC of Trouw zien vertrekken.
  Timmie, begin met uit te leggen dat Akersloot en de hele top 250 van de politie in 2020 vervangen mag worden, of zal ik het artikel voor je schrijven?

  1. EU kok

   Quote: of zal ik het artikel voor je schrijven
   .
   Helaas Hilarische Henk.
   De mislukte oudejaarsconferences zijn al geweest.
   Maar u heeft vast en zeker nog andere kwaliteiten.

 56. EU kok

  Meer dan 200 reacties.
  Tim, je bent een kei!

  1. Top

   En jij een stinkslak, genaamd Jabba!

  2. weer opnieuw

   Als we jouw bull shit korten zakken we weer ver onder de 200

  3. Tony Faas

   EU kok?

 57. Jean1234

  Edwin de linksfascist !!!

 58. Rob44

  Tim is een geweldige vent maar soms ziet hij dingen verkeerd. Eerst het artikel over Trump en de windturbines en nu de PVV. Behalve de FvD is de PVV de enige die geen neppartij is een dicht bij het volk staat. Derhalve onmisbaar,Tim.

 59. StanleyC

  Laat het cda, de vvd en de PvdA maar verdwijnen

 60. Timber

  Dit durf je niet te schrijven van GL,D66,VVD en SGP! I dare you!

  Deze partijen hebben maar 1 doel. Onze cultuur en eigenwaarde te vernietigen. PVV probeert dit tegen te gaan.

  By the way, hoeveel geld heb je van Rutte gekregen om dit te schrijven?

 61. marco kruidenberg

  Hier zit toch wel wat in. Vlaams belang doet het nu ook weer veel beter door iets minder te brullen met nagenoeg dezelfde standpunten waar op zich veel voor valt te zeggen: Islam gaat niet samen met verlichting en democratie.

  1. Rechtsaf

   “Islam gaat niet samen met verlichting en democratie”

   verlichting en democratie?

 62. H.Vaes

  DANKZIJ DE PVV BESTAAT ER MOMENTEEL NOG EEN KLEIN STUKJE NEDERLAND.
  DE REST VAN NEDERLAND IS VERKWANSELD …JUIST DOOR PERSONEN ALS ONZE BESTE TIM EN NATUURLIJK RUTTE EN OOK ONZE FRANS TIMMERMANS IS MEDESCHULDIG DAAR AAN.
  ALLEEN DE PVV EN OOK FVD HEEFT HET IN ZICH OM DAAR VERANDERING IN TE BRENGEN ALS ZIJ TENMINSTE DE STEUN GAAN KRIJGEN VAN DE SLAPENDE NEDERLANDER. ZO NIET DAN ZAL NEDERLAND HELEMAAL TEN ONDERGAAN EN OVERGELEVERD GAAN WORDEN AAN HYSTERISCHE KLIMAATIDIOTEN EN BARBAARSE DICTATORS DIE DE ISLAM AANHANGEN.

 63. Bes Tolen

  Vandaag in de publiciteit: de massa immigratie heeft het land € 2400 miljard euro er bij gekost!
  Dit terwijl de Nederlandse particulieren nu slechts € 1300 miljard bezitten. Dat bestaat uit eigen woningen minus de leningen er op, ander onroerende goederen, bezit aan saldi op bankrekeningen e.d., eigen bedrijven, aanmerkelijk belang bezit in B.V.’s en mogelijk enige N.V.’s. Dergelijk en dat is gemiddeld niet veel en het is minder dan twintig jaar geleden! In de pensioenfondsen zit meer maar daar gaan ten onrechte anderen over. Overigens is van de Amsterdamse beurs aandelen- en obligatiefondsen het
  Nederlands particulier bezit in percentage heel gering.

  De politiek heeft de particuliere vermogens uitgehold! En gaat nog steeds daarmee door. Dat vraagt om juridische processen tegen de regering. M.i. zou alle belasting box 3 sinds 1.1.2015 moeten worden terug gegeven voor zover het spaarsaldi betreft, ook van uitgegeven of uitstaande renteloze vorderingen, en van andere categorieën bepaalde percentages.
  Het gaat dus fout met Nederland. We gaan eerst de Groninger Veenkoloniën achterna, waar in 1900 nog veel gemeenten bij de rijkste gemeenten van Nederland hoorden. Nu bij de allerarmsten! En vervolgens worden we derde wereldland! Want de massa’s komen er aan uit alle achterlijkheid van de wereld.

 64. De Schef

  Allereerst vind ik dat er niet gezegd mag worden dat een partij gemist kan worden als kiespijn, terwijl er ontzettend veel mensen op de partij stemmen. Nederland is een democratie, dus zit je ontzettend fout door te stellen dat we de PVV als kiespijn kunnen missen, want als je het electoraat van de PVV in ogenschouw neemt blijkt dat de partij kennelijk verre van gemist kan worden.

  En als het zo ongezond is dat een leider van een partij zo lang leider blijft, en het een partij af zou zwakken, waarom dan deze column? De tijd zal dan toch vanzelf z’n werk wel doen. U heeft dan weinig meer te vrezen van de partij toch? Dus zit er iets heel anders achter deze aanval. U hoopt vermoedelijk dat stemmers van de PVV naar FVD overlopen, zodat FVD de grootste partij wordt bij de verkiezingen.

  En de PVV zou geen serieus werk maken van het aanpakken van de problemen in het land? Hierbij vergeet u dat PVV’ers vaak heel veel op het spel zetten wanneer zij partijgenoot worden: banen na de PVV, bedreigingen, vriendschap/familie etc. En Geert Wilders heeft al helemaal geen leven meer. De maatschappij gaat je dan wel aan het hart als je dat er allemaal voor over hebt. Juist bij die partij is het geen kermis, maar een bloedserieuze zaak.

  U zult nu denken dat ik een aanhanger van de PVV ben, maar dat is niet het geval. Ik probeer de column objectief te duiden en zag naar mijn mening veel nonsens. Verder vind ik veel van uw columns wel sterk, maar in dit geval slaat u naar mijn mening de plank volledig mis.

  1. Bolkestein

   Heeft Tim zich hiervan laten doordringen? Het is niet voor niets dat DDS al zoveel leden en lezers kwijt is geraakt, terwijl de PVV nog steeds een baken van rust en stabiliteit is.

 65. Drollevanger

  Ik meen dat de PVV de tweede partij is in Nederland. Waarom zou je die in vredesnaam afschaffen. Of is tegenspraak richting VVD beter verboden volgens de schrijver van dat stukje?
  Daarnaast staat de PVV nog steeds voor de zaken waarvoor ze in het begin werd opgericht. Die zaken spelen blijkbaar nog steeds bij miljoenen mensen.

 66. Bolkestein

  Waarom het goed zou zijn als in 2020 de PvdA en Piet voorgoed verdwijnen

  Corrupte PvdA-jatmoos steelt meer dan ton uit verenigingskas van Amsterdamse voetbalclub: ‘Ik betreur het!’

  Door Tim Engelbart 3 januari 2020

  Piet Dikken van de PvdA. Remember that name. Hij kon niet van verenigingsgeld afblijven met z’n fikken, en jatte zonder met z’n ogen te knipperen €120.000. Nu is hij één en al berouw en belooft hij alles terug te betalen.

  Ha. Je dacht dat de enige die niet deugde bij de PvdA de heer Frans Timmermans was? Naïeveling! Die hele partij zit van top tot teen vol met mensen die denken dat ze een godgegeven recht hebben om eens lekker te verdienen op kosten van de maatschappij. Soms via een wettelijk vastgesteld, vorstelijk, honorarium. Maar anders gewoon door met een grote schep de bankrekeningen van amateurvoetbalclubs leeg te scheppen.

  Dat gaat natuurlijk niet zo gemakkelijk, hoor. Daarover kan de Amsterdamse PvdA’er Piet Dikken, die diverse baantjes bij deelgemeentes heeft gehad, meepraten. Hij wist zonder blikken of blazen meer dan een ton euri’s te ontvreemden van een club nietsvermoedende voetballers. Ontluisterend:

  “Hij vertelt dat uit onderzoek is gebleken dat 120.000 euro van de rekening van de voetbalvereniging naar de rekening van Dikken werd overgeboekt. Desgevraagd erkent Dikken dat het bedrag is ontvreemd. Hij stelt dat er intussen een betalingsregeling met de club is getroffen. „Uiteraard betreur ik het”, zegt hij. Over de reden waarom het geld werd weggesluisd, wil hij echter geen uitleg geven.

  „Het is een heel fors bedrag. Hij heeft inmiddels al wel 40.000 euro terugbetaald”, zegt D.C.G.-voorzitter Gerekink. „We zijn met onze advocaat in overleg over de vervolgstappen die we gaan nemen om het resterende bedrag terug te krijgen. Dat is nog niet terug.””

  Dikken mag op één punt van gelijk spreken: doordat hij schuld heeft bekend heeft de club geen aangifte tegen hem gedaan. Mooi, toch, want het blijft Amsterdam. Je drinkt liters thee totdat je er scheel bij neervalt, maar handhaven? Ho maar. Succes dus met die terugbetaalregeling, DCG. Hopelijk hebben jullie alles binnen drie decennia weer terug…

 67. Bolkestein

  Waarom het goed zou zijn als in 2020 de PvdA en Frans Timmermans voorgoed verdwijnen

  Kijk dan: eurolaaf Frans Timmermans staat zonder gêne te knuffelen met meest corrupte man ter wereld

  Door Tim Engelbart 3 januari 2020

  De hele dag mooie praatjes over een betere wereld, maar uiteindelijk is onze polyglot Frans ook niet veel meer dan een zetbaas in een internationaal pionnenspel waarin niet alle spelers even schoon zijn. Kijk maar eens naar deze beelden van afgelopen mei.

  Nog geen week geleden viel de Maltese premier Joseph Muscat een bijzondere eer te beurt. Hij werd persoon van het jaar! En niet vanwege zijn geweldige leiderschapskwaliteiten of de noodzakelijke hervormingen die hij voor Malta doorvoerde. Nee, Muscat kreeg de prijs uit handen van de “Organized Crime and Corruption Reporting Project” vanwege de gigantische corruptie en misdaad die Muscat heeft uitgestort over Malta. Oordelen over Muscat van zij die het kunnen weten zijn niet mals:

  “Een vermoorde journalist. Vage offshore-deals. Een klein land in een houtgreep van grote criminele belangen. Dit zijn de factoren die geleid hebben tot de verkiezing van Maltese premier Joseph Muscat als de OCCRP 2019 Persoon van het Jaar in Georganiseerde Misdaad en Corruptie.”

  “Muscat heeft laten zien totaal geen respect te hebben voor de media, de vrijheid van meningsuiting, en hij heeft corrupte figuren in staat gesteld om ongestraft moorden te bevelen.”

  En wat staat zo’n eurofiele lummel als Frans Timmermans dan te doen? Ja, op Twitter een beetje roepen dat je bezig bent een mooiere wereld te scheppen. Zo nodig zelfs in vijfentwintig talen. En zelfs hoogmoreel emmeren over dat Malta zich wel moet houden aan de rechtstaat.

  Maar wat zien we hier terug, op beelden van afgelopen mei? Dat is een Frans Timmermans die Joseph Muscat de hemel inprijst en knuffelt alsof het om z’n lievelingsoom gaat, en niet om een man die z’n stafchef miljoenen liet verdienen met smoezelige belastingparadijzen en daarna de klokkenluider liet opblazen in haar eigen auto. De man die afgelopen week nog naar Dubai vloog voor een vakantie die hij helemaal niet kan betalen met z’n legale inkomen.

  U snapt het dus: EU-bobo Frans Timmermans is dus een lekkere hypocriete hansworst. Wie gaat hij straks omhelzen? De Venezuelaanse president Maduro? Wellicht Kim Jong Un, dan maar? We gaan het afwachten. Eén ding hoeft Brusselse vingerwapperaar Frans echter niet meer van ons te verwachten, en dat is dat wij naar hem zouden blijven luisteren alsof hij een gezaghebbend moreel kompas is. Bah!

 68. Bolkestein

  Wat wil de PVV eigenlijk nog bereiken? Ja, iets met minder islam.

  Willen we meer of willen we minder Islam?

  [ ] meer
  [X] minder
  [X] geen

  Toedels! Messteker doodgeschoten door Franse politie

  Vandaag is in Villejuif, een voorstad van Parijs, een messteker doodgeschoten door de Franse politie. Bij de Telegraaf is ‘terrorisme niet uitgesloten’ maar al hun bronnen noemen de messteker wél gewoon ‘terrorist’.

  De man liep vanmiddag rond 14:00 uur met een mes rond in een park ten zuiden van Parijs. Uit het niets begon de man op voorbijgangers in te steken. In totaal zouden er drie of vier slachtoffers zijn gevallen. Twee agenten zijn gewond geraakt en een slachtoffer dat in kritieke toestand naar het ziekenhuis is gebracht, zou zijn overleden.

  De dader begon na zijn daad te vluchten. Niet veel later werd hij door agenten beschoten en zou hij drie keer zijn geraakt. ‘Onbevestigde berichten’ spreken over een mogelijk bomvest dat hij aan zou hebben gehad. Als dat zo is heeft hij het in ieder geval niet meer kunnen gebruiken, want de drie kogels bleken dodelijk.

  De Franse politie meent dat er een kans is dat er een medeplichtige in de buurt is. Het is nog onduidelijk of het afzetten en uitkammen van de omgeving puur routinematig is of dat er concrete aanleidingen zijn die een zoektocht verantwoorden.

  Voor Frankrijk geeft het jaar 2020 in ieder geval geen blijk van verandering. Drie dagen na het nieuwe jaar al een (mogelijke) terreuraanslag. Ongelofelijk…

 69. Bolkestein

  Waar het hart vol van is…

  Geplaatst op 3 januari 2020

  Het blog “De Dagelijkse Standaard” (DDS) publiceerde een nogal vilein stukje over de PVV. Zoiets had ik eerlijk gezegd wel van ze verwacht, maar sta toch verbaasd hoeveel haat ze daar tegen de PVV hebben. Dit soort schrijfsels verwacht je eerder in de Volkskrant, OnTrouw of het NSB Handelsblatt. Het artikel kunt u hier lezen, als u wilt. Persoonlijk lees ik DDS zelden of nooit. Het is mij allang opgevallen dat DDS nogal anti-PVV is, en dat graag uitdraagt. Te pas, en te onpas. Direct nadat de twee overlopers hun eigen partijtje opzetten, stond DDS achter hen. En toen Baudet ging profiteren van het harde werk van Wilders, dat vonden ze fantastisch. Alles, alles, alles liever dan Wilders. Je kunt bijna spreken van een PVV-fobie.

  En dat is nogal vreemd als u er over nadenkt. DDS is een toonaangevend conservatief blog. Natuurlijk hoeven ze niet de loftrompet te steken voor Wilders. De kopvodden uitspraak was niet zo slim en een goede reden om hem daarover te fileren. Dat deden ze dan ook bijzonder graag. Een conservatief blog hoeft echt niet altijd achter de PVV te staan. Ook niet toen de PVV de enige conservatieve partij was. DDS gaat een flink stuk verder dan ‘onafhankelijk’ conservatief nieuws rapporteren. Waar mogelijk proberen ze de PVV te beschadigen onder het mom een onafhankelijk blog te zijn.

  Het gebeurt zelden of nooit dat ze iets positiefs berichten over de PVV of Wilders. Meestal nogal gedwongen, omdat ze in zo’n geval eigenlijk niet anders kunnen. Het is zeker niet van harte. Zelfs als ze positief over Wilders schrijven, dan is het meestal met een voorbehoud. Zodat de lezers in ieder geval weten dat ze niet overstag gegaan zijn.

  Normaal gesproken besteed ik geen aandacht aan DDS. Het is een fanatiek anti-PVV platform dat de boodschap zo open en bloot mogelijk uitdraagt. Niet mijn dingetje. Ik lees het allang niet meer. Zo af en toe vang ik een post op. Soms goed, soms… ach. Maar deze keer laat DDS weer eens zien hoe ze over hun publiek denken. Hun lezers zijn gewoon domme tokkies die dwaas achter de rattenvanger van Venlo lopen. Neerbuigender kan haast niet. Het elitisme druipt er vanaf.

  De schrijver Tim Engelbart haast zich om te zeggen dat hij geen moslim is. Zal best, maar zijn baas Michael van der Galien is dat wel. Een Nederlander die zich bekeerd heeft tot de religie van vrede. Hoe noem je zo’n persoon? Verlicht? Of door de ratten besnuffeld? Hoe noem je een journalist die zelf niet lid van de NSB is, maar geen probleem heeft met een hoofdredacteur die dat wel is? Ergens begrijpt Engelbart wel dat hij (veel) te ver is gegaan. Anders zou hij het niet nodig vinden om in vijf regels te vertellen dat hij echt geen moslim is, maar hij sneert/insinueert snel aan het einde van zijn artikel dat in zijn ogen Wilders dat wel is. Het venijn zit in de staart, zullen we maar zeggen.

  Als dat je vrienden zijn, heb je geen vijanden meer nodig. Wat DDS niet schijnt te begrijpen, of het interesseert ze totaal niet, is dat de helft, zo niet meer, van hun publiek Wilders en de PVV een warm hart toedraagt. Waar schrijf je dan voor? Jezelf? Ik lees DDS al lang niet meer. Tijd voor u om ook naar betere nieuwsbronnen uit te kijken.

  Door: H. Numan

 70. gerard lettinck

  Wat een mafketel die bart engelbart terug dringen die moslims en burka,s ik stuin de pvv

 71. Drollevanger

  De PVV is een partij die nog steeds dezelfde waarheden aanhangt als die waarvoor hij is opgericht. Dus je weet waarop je stemt.
  Dat is bv bij D66 en andere partijen een andere zaak Daar waaien alle kroonjuwelen met elke wind mee. Zie bv het referendum, de gekozen burgemeesters, enz.
  Mooi dat er nog partijen zijn in Nederland zoals de PVV die hun oorspronkelijke standpunten blijven behouden.

 72. Drollevanger

  Daarnaast hoeven partijen zich niet te ontwikkelen. Een partij behoort te doen waarvoor hij is opgericht. Dus geen afslag onderweg. Daar stem ik niet voor.
  Het is trouwens niet de schuld van Wilders dat hij steeds voor de D66 rechters staat zoals de schrijver bedenkt. Daarvoor moet je bij de partijen en figuren zijn die steeds elk voorstel van de PVV afstemmen, omdat ze daarna gevaar zien voor hun eigen baantjes.

 73. Hendrie1963

  Dan ken ik wel andere partijen die je beter van de kaart kunt vegen. Bv. Vvd, D66, GroenLinks, denk, simons PvdA, de 2 schijnheilige partijen CDA en cu. Goh er blijft bijna helemaal niets over.

  1. Hard

   Het partijkartel inderdaad.

 74. Bolkestein

  Nou Tim, je krijgt je zin niet. Want de PVV is nog steeds niet verdwenen en nog steeds een baken van rust en stabiliteit. En met al die perikelen rond FvD zal je moeten toegeven dat Geert Wilders juist een meesterlijk vooruitziend vermogen heeft gehad door niet te gaan voor een ledenpartij, maar voor een politiek bedrijf met kiezers en sympathisanten. Want zij bepalen de parlementaire vertegenwoordiging.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.