Wopke Hoekstra organiseert ‘reorganisatie om belastingbetaler te ontzien’ van oneerlijke belastingtirannie

Het duurde even, het heeft heel wat belastingbetalers stress en slapeloze nachten gekost, maar de Belastingdienst is er nu dan toch uit: een reorganisatie is onvermijdelijk. Door de aanhoudende en structurele problemen bij de Belastingdienst zullen de onderdelen ‘Toeslagen’ en ‘Douane’ worden afgesplitst. Zij zullen zelfstandig verder gaan binnen het ministerie van Financiën, waar de fiscus ook onder valt.

Verantwoordelijk bewindsman Wopke Hoekstra (CDA) hoopt met zijn ingreep sneller verbeteringen te kunnen doorvoeren en daarmee het vertrouwen van de belastingbetaler terug te winnen. De Belastingdienst staat al langer onder druk na een serie van grootschalige fouten binnen de gewraakte overheidsdienst.

Hoekstra wijst op de misstanden rond de kinderopvang, maar doelt ook op talloze andere blunders, waardoor sommige burgers gedupeerd, in de schulden en zelfs depressief raakten.

Zowel de dienst ‘Belastingen’ alsmede ‘Toeslagen’ en ‘Douane’ krijgen voortaan ieder een eigen topman, als het aan Hoekstra ligt. Vrijdag werd al bekend dat de huidige directeur-generaal van de fiscus, Jaap Uijlenbroek vertrekt. Uijlenbroek was sinds 2017 verantwoordelijk voor de Belastingdienst, maar moest onlangs concluderen dat hij er een zooitje van had gemaakt.

De toeslagenaffaire kostte vorige maand ook al staatssecretaris Menno Snel van Financiën de kop, nadat zijn situatie al langer onhoudbaar was gebleken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Lex

  Eindelijk gaan ze hun verstand eens gebruiken en word het geheel opgedeeld in normale afdelingen wat sinds heugenis al bij bedrijven gebeurd.

  Elke afdeling zijn eigen taken. Meteen snijden in de management lagen een directeur en afdeling chefs.

  Als dat een beetje efficiënt werkt kan er ook nog eens tonnen bespaard worden.

  1. Kretoloog

   Snijden in het management? Vergeet het maar Lex, het management wordt 3 x zo groot. In plaats van 1 topambtenaar komen er nu 3. De kerstboom wordt gigantisch opgetuigd. En dit gaat tonnen, zo niet miljoenen extra kosten.

   O ja, voor die opgebonjourde Uijlenbroek had Hoekstra al een nieuw topbaantje geregeld. Waar hij nog meer zou gaan verdienen dan eerst. Maar wellicht is het niet nodig, deze baantjescarrousel. Want Uijlenbroek schijnt ook in de markt te zijn om gemeentesecretaris van Den Haag te worden. Ook een topbaan trouwen, met dito salaris.

 2. Kristalix

  Mooi he? Politieke incompetentie? Tja, geef de ambtenaar de schuld. Politici en topambtenarem zijn schuld aan debakel na debakel. En ja, als uiterste consequentie van hoogdravende incompetentie? Splits je het op en neemt nog eens 2 direkteuren aan.

  Daarmee maakt het de boel gecompliceerder.

  Degene die dit soort beslissingen neemt?
  Hoort opgepakt te worden door de rijksrecherche.

  Niet alleen de rechter maar ook de burger willen bloed zien.

 3. nu ik

  Ga dan eerst de belastingdienst weer gelijk stellen met iedereen en stel dat ook de belastingdienst eerst zijn uitspraken moet bewijzen alvorens te roeptoeteren. De omgekeerde bewijslast bij de belastingdienst maakt dit soort misstanden juist mogelijk. Regentesk gedrag bij de belastingdienst omdat de gewone man het nooit kan winnen van Goliath

 4. yellow thread street

  Dirk Scheringa zou wel geschikt zijn om hoofd van de divisie terugvorderingen te worden.
  Kijk eens hoeveel miljoenen de Belastingdienst door de jaren heen geheel onterecht uitbetaald heeft aan figuren die de boel bedonderd hebben.
  Hier hoor je niemand over, ik vind het een grote schande en voel mij als trouwe belastingbetaler flink beet genomen.
  Jeroen Dijsselbloem zal wel hoofd uitbetalingen worden, kijk eens wat hij de Grieken gegeven heeft, ja, ja, alles komt terug, incl. woekerrente.
  Al met al, het was een zooitje, het zal een zooitje blijven, maar ach, van ambtenaren kun je weinig verwachten, ze hebben het werken tenslotte niet uitgevonden.

 5. Stanly2000

  Waarom valt de naam Wiebes niet? Was hij niet verantwoordelijk voor de mislukte reorganisatie?

 6. Baron von Munchhausen

  Reorganisatie????
  Wederom een Haagse oplossing: Directeur-generaal “ontslagen” , onmiddellijk een beter betaalde baan gekregen. Daarvoor twee nieuwe Directeuren aangesteld!
  Bezem door ALLE Ministeries!!!

 7. Michael M

  Er is een overschot van 14 miljard in kas. De staatsschuld is reeds flink bijgesteld naar 60%. Er is nu zoveel geld opgepot en toch houd Rutte de knip erop. Ja eens een multinational altijd een multinational. Een flinke lange neus van het liegen, interessant doen onder de schijnwerpers en alles weglachende Rutte. VVD voor de rijken. De belastingdienst is ook al niet meer te vertrouwen. Wat een puinhoop is het geworden in dit kleine kikkerlandje.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.