Historisch vredesakkoord: Verenigde Staten en Taliban schudden elkaar eindelijk écht de hand

De Verenigde Staten en de Afghaans-Pakistaanse Taliban hebben elkaar eindelijk écht de hand geschud. Na jaren van onderlinge strijd hebben beide partijen een vredesakkoord ondertekend. Binnen iets meer dan een jaar tijd moeten alle Amerikaanse troepen en de NAVO zijn teruggetrokken uit Afghanistan.

In de Arabische emiraat Qatar ondertekenden zowel de Verenigde Staten als de islamitische beweging Taliban een akkoord dat een einde moet brengen aan een twintig jaar durende strijd tussen beide partijen. Geleidelijke terugtrekking van de Amerikaanse troepen en de NAVO uit Afghanistan, vormen de belangrijkste paraaf in het historische vredesakkoord.

Ook is in het akkoord opgenomen dat de Verenigde Staten vijfduizend gevangen zal vrijlaten. Als tegenprestatie laat de Taliban zelf ook gevangen (1000) vrij.

Op 21 februari hadden de Verenigde Staten en de Taliban al met elkaar plannen gemaakt om het geweld in Afghanistan te verminderen. Of er een wapenstilstand werd toen wel gesproken, maar de definitieve beslissing om alle Amerikaanse troepen terug te trekken is nu pas vastgelegd in het akkoord.

Ondertussen vieren de Taliban in Doha, de hoofdstad van Qatar, een groot overwinningsfeest om de ‘zege op de arrogantie van het Witte Huis’ te vieren. In de Verenigde Staten laten ze het hele gebeuren liever stilletjes aan zich voorbijgaan.

De ondertekening van het vredesakkoord was voor de Amerikanen een veel minder gemakkelijke klus. De Taliban wordt onder andere verantwoordelijk gehouden voor de terreuraanslagen op 9/11. Mike Pompeo, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, geeft volgens veel Amerikanen onbedoeld legitimiteit aan de Taliban omdat zijn overheid nu een vredesakkoord heeft getekend.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

8 reacties

 1. Marija

  Goed bericht en dan hopen op standhouden van en niet, zoals die kwal Erdogan alles in je zak steken en dan alsnog het laten afweten.

 2. Mikael Blomkvist

  Alle militaire inspanningen van het Westen en de vele duizenden gemaakte doden in deze eindeloze oorlog zijn dus allemaal voor niets geweest. De Taliban zal binnenkort weer als vanouds de scepter zwaaien in Afghanistan en elk verstandig mens had dit kunnen voorzien.

 3. Gebande Kok

  Laat ons allen feesten en dansen om deze nieuwe bezetting te vieren

 4. Ritter

  Trump lost weer een verkiezingsbelofte in.

  Wat Obama niet in 8 jaar is gelukt , daarin slaagt Trump in 3 jaar.

  Trump is de President van de “deals”. Of het nu een economisch/handels deal is of een vredesdeal; deze President overtreft alle verwachtingen.

  En dat met tegenwerking van de meeste media die Trump dagelijks demoniseren.

  In 2016 werden de mensen bang gemaakt door de media die beweerden dat Trump overal oorlog zou beginnen en dat de VS economisch in elkaar zouden storten met Trump aan het bewind.

  Het tegenovergestelde is gebeurt.

  Het word tijd dat Trump de Nobel prijs voor de vrede krijgt.

  1. Gebande Kok

   Indien u overgave en toestemming tot onderdrukking een vredesaccoord noemt heeft u gelijk.

 5. fusilier

  Nou dat scheelt. Afghaanse zogenaamde vluchtelingen kunnen weer terug naar hun land.

 6. evil knievel

  Blijkt Trumpie toch de slechtste nog nie!

 7. Rosasolis

  De Taliban is een van de meest fanatiek groep Salafistisch moslims. Een ook de
  meest agressief. Onder de Soviet regiem, waren ze nooit te stoppen. Duizenden Russen werden vermoord onder de meest gruwelijke handelingen. Na de “onafhankelijkheid” van Afghanistan is het niet beter gegaan. Deze fanatieke islamieten, geloven alleen in de
  middeleeuwse Sharia wet. Zij weigeren te gaan hervormen. Nog steeds worden
  mannen onthoofd, en vrouwen gestenigd. De Taliban is een terrorist organisatie die niet met “ongelovigen” van welke land dan ook wil onderhandelen. Daarom zal de
  zogeheten “vrede” met Amerika alleen van korte duur zijn, voordat alweer alle hel
  los breekt.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.