Column Jan Roos: Complimenten aan de EU! Ze gebruiken de coronacrisis om de eigen nutteloosheid te benadrukken

Jan Roos werd door veel lezers vorige week over de knie gehaald na zijn kritische column in het verband met het opstappen van ‘slappeling’ minister Bruins. “Ik ben ook niet van staal,” aldus Jan en belooft daarom deze week iets positiefs te schrijven. Daarom krijgt de EU van hem deze week een groot compliment.

Mijn schrijven op dit podium van vorige week riep nogal gemengde reacties op. In mijn column noemde ik Bruno Bruins, de na twee weken corona-crisis afgetreden minister van volksgezondheid, een slappeling. Meneer was reeds oververmoeid, terwijl de crisis pas net was begonnen. Waar ik hem vergeleek met een deserterende soldaat op de Grebbeberg, nog voordat er een enkel schot was gelost, bleek dat de meerderheid hem als held zag. We moesten zelfs voor hem klappen. Ik denk dat Bruno zich een soort Chamberlain waande, net na zijn ontslag. Hij dacht dat hij door een woedende menigte verscheurd zou worden, maar het bleek te gaan om mensen die hem op het schild wilden hijsen. Ik blijf het een bijzondere reactie vinden op iemand die zo snel zijn post verlaat.

Enfin. Op Twitter was ik twee dagen lang trending topic. Ik moest dood, dan wel in ieder geval corona krijgen. En was sowieso een bijzonder slecht mens zonder ziel. De roep om kritische opiniemakers, kritische wetenschappers, kritische journalisten en kritische politici de mond te snoeren wordt ook steeds harder. De rijen dienen gesloten te worden en de democratie op een gevaarlijk laag pitje gezet. Als je daar tegen bent deug je niet. Nou, ik ben ook niet van staal. Dus heb mijn lesje geleerd en zal deze week eens iets positiefs schrijven.

Ik wil graag de Europese Unie een compliment geven. Juist in tijden van crisis weet je wat je aan zo’n organisatie hebt. Waar mensen soms moeite hebben om uit te leggen waarom het beter is uit de EU te stappen, hoeven ze nu alleen nog maar ‘coronacrisis’ te zeggen. Want wat maken de Brusselse koekenbakkers het ons makkelijk. Weer zitten ze apathisch voor zich uit te staren in crisistijd. Net zoals bij de eurocrisis, de kredietcrisis en vluchtelingencrisis. Weer hoeven we niks van deze lui te verwachten.

Nota bene de Russen, door de EU als grootste gevaar voor het continent bestempeld, rijden met hulpgoederen door Italië. China stuurt medici, Cuba wetenschappers. En de EU? Die deed helemaal niets. Nou ja, niets. Albanië werd via de achterdeur toegelaten. Een maffiastaatje dat alleen maar geld gaat kosten en ellende gaat opleveren. Want blijven groeien is het devies. Ook nu. Het is alsof je een obees, die niet meer kan lopen, een hele slagroomtaart in zijn keel ziet duwen.

Doet de EU dan werkelijk niks? Nou, dat is niet helemaal waar. Ze geven ons geld uit. Maar dat is business as usual. 37 Miljard euro stellen ze beschikbaar in het Corona Response Investment Initiatief ‘om de gezondheids- en economische crisis te lijf te gaan’. Het is de bekende pavlovreactie van Brussel. Bij een crisis eerst heel lang niks doen en dan uiteindelijk met ons geld gaan strooien. Maar wat krijgen wij, als grootste nettobetaler, van de €37.000.000.000, waar wij €2.000.000.000 euro aan bijdragen? Nou, 25 miljoen. 0,06% van de koek. Terwijl ons land zowel qua gezondheid als economie een van de hardst getroffen Europese landen is, kunnen we weer voor anderen betalen en zelf nauwelijks iets terugkrijgen.

Het is dan ook schandalig dat een land als Italië ons kwalijk neemt dat we niet solidair met hen zijn, omdat Nederland niet akkoord is gegaan met de eurobonds. Nederland is altijd solidair met armere Europese landen; daar is die hele transferunie namelijk op gebouwd. Wij betalen, zij ontvangen. Die eurobonds zijn door de eurolanden uitgegeven obligaties om te voorkomen dat lidstaten omvallen en de eurozone uit elkaar klapt. Dus dan houden we niet alleen met ons geld het arme zuiden en oosten in leven, we zijn dan ook mede-eigenaar van hun schulden. Dat zou collectieve zelfmoord zijn.

Dus ook nog een compliment voor Mark Rutte die tegen heeft gestemd. Voor zolang het duurt natuurlijk. Hij was namelijk ook tegen de toetreding van Albanië tot de EU. Maar dat verzet werd vorige week opeens stilletjes gestaakt.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

55 reacties

 1. Meriadoc Brandebok

  Je moet inderdaad wel een tamelijk zielloos mens zijn om Bruins een “slappeling” te noemen. Er was zowel op links als rechts respect voor zijn inzet. Dat hij er uiteindelijk aan onderdoor ging toont aan dat hij menselijk is.

  Ik denk overigens niet dat Jan zielloos is; hij vindt het gewoon leuk tegendraads te reageren en te provoceren. Een soort internettrol, zullen we maar zeggen. Vergenoegd wrijft hij zich in de handen als mensen gefrustreerd en verontwaardigd reageren. Vervolgens wentelt hij zich heel hard in de slachtofferrol.

  1. -Bo-Realist

   Meriadoc
   Politici die continu overwerken kunnen inderdaad oververmoeid raken. De gebreken van 3 kabinetten Rutte kunnen niet op Bruins worden geschoven. Hij moest puin ruimen dat bewindslieden voor hem hadden achtergelaten. Mensen zoals Van Rijn en Schippers. Zij zijn samen verantwoordelijk voor sluiting van zorginstellingen en massale bezuinigingen op de zorg.
   Hopelijk zijn er velen die zich dit beseffen en volgend jaar in het stemhokje niet de VVD aankruisen.

   Stem FvD/PVV en zorg voor een frisse wind in vak K en vrij baan voor investeringen in de zorg.

   1. Meriadoc Brandebok

    “Politici die continu overwerken kunnen inderdaad oververmoeid raken.”

    Juist, dat is het punt. En daar was op links en rechts ook veel begrip voor. Omdat veel Nederlanders er zelf ook weleens doorheen zitten (ik in elk geval wel).

    1. Seneca

     @brandebok
     dat merkt men aan je reacties die meestal nergens op slaan of irrelevant zijn.

 2. Boudewijn Hummelinck

  Het geestige is dat mensen die hier normaliter roepen dat we de EU moeten verlaten zich nu beklagen over het feit dat de EU niet meer eensgezinde actie onderneemt.

  Het toont aan dat zelfs verwarde Nexitters diep in hun hart wel begrijpen dat grensoverschrijdende problemen zoals Corona het bestaansrecht van de EU bewijzen.

  1. Rammstein

   Hummelinck trolt er weer lustig op los: DDS’ers beklagen zich nergens dat de EU geen eensgezinde actie onderneemt – ze merken zeer terecht op, net zoals Jan Roos, dat de EU wederom faalt zoals altijd op alle grote dossiers. Zij stellen voorts dat die muisgrijze kliek steeds opnieuw zijn nutteloosheid bewijst en dus beter vandaag dan morgen kan verdwijnen.

   Helemaal mee eens.

   1. Meriadoc Brandebok

    Nee, wat hier gebeurt is dat de bevoegdheden van de volksgezondheid op nationaal niveau liggen en dat de EU derhalve slechts economisch kan bijspringen.

    DDS-ers doen alsof ze dat niet weten en krijsen nu heel hypocriet: waarom doet de EU niks?

    Dit is zo ergerlijk. Ik heb veel geduld, maar bij dit achterlijke hypocriete gelal trek ik een grens.

    1. 777

     Glibberende Guusje!

    2. Kretoloog

     Je lult uit je nek, Brandebok, de zoveelste keer hier op DDS.

     De EU trekt 37 miljard uit voor ‘aanpak Corona-crisis’. Dat geld gaat natuurlijk naar de grote potverteerders in Oost- en Zuid-Europa. Zie mijn andere bijdrage.

    3. Rammstein

     Klets niet Meriadoc. De EU had tal van supranationale initiatieven kunnen ontwikkelen, stimuleren en coordineren, waarbij de directe uitvoering van de gezondheidszorg -terecht- op nationaal niveau was blijven liggen.

     Vanaf de stroomlijning van de logistiek van medische hulpmiddelen tot effectieve voorlichting en communicatie had de EU kunnen laten zien dat zij er is, en slagvaardig kan handelen. Maar het is doodstil in Brussel.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Rammstein

      Nee, alle bevoegdheden van Volksgezondheid liggen op het nationaal niveau, ook de communicatie van de nationale overheid met de burger over de gezondheidszorg. De EU kan niet door het beleid van de nationale departementen van Volksgezondheid fietsen met eigen iniatieven en dat weet jij donders goed.

      Wat de EU kan doen is financieel bijspringen. En dat heeft zij dus uitstekend gedaan.

     2. CLoVis

      @geit
      Natuurlijk, de oplossing van de EU: nog meer geld uitgeven van de belastingbetalers.

      – Maar wat is hun bestuurlijke bijdrage?
      – Welke nuttige besluiten hebben ze genomen ter bestrijding van het    corona-virus?
      – Welke besluiten hebben ze als ‘bestuur’ van de EU aan preventieve    maatregelen genomen?

      Zoals altijd conflueren ze niet met de praktische realiteit;
      en in hun kielozog doet Nederland niets anders dan achter de gebeurtenissen aanlopen.

     3. Blitzkrieg

      Meriadoc Brandebok : Bevoegdheden? Wat lul je nu helemaal, de EU had tenminste hetzelfde kunnen regelen als nu Rusland dat doet voor Italie. Om dit soort dingen heb je geen bevoegdheden nodig, maar alleen een normale dosis competentie.

      Vijand Rusland helpt Italië met bestrijden Coronavirus
      h**ps://www.dewereldmorgen.be/community/vijand-rusland-helpt-italie-met-bestrijden-coronavirus/

     4. Meriadoc Brandebok

      “Wat lul je nu helemaal, de EU had tenminste hetzelfde kunnen regelen als nu Rusland dat doet voor Italie,” schrijft Blitzkrieg.

      Nee, de EU is geen staat, maar een samenwerkingsverband. Het heeft niet de beschikking over een eigen gezondheidszorg, eigen medische specialisten of een stel eigen vliegtuigen, tenzij de nationale staten collectief de bevoegdheden over hun gezondheidszorg overhevelen naar de EU, dan kan de EU wél het zelfde doen. Maar dat is dus nooit gebeurd.

     5. Boudewijn Hummelinck

      “De EU had tal van supranationale initiatieven kunnen ontwikkelen, stimuleren en coordineren”

      Ik begrijp dat u dit graag had gewild maar gezondheidszorg is tot op heden verregaand gedelegeerd naar de lidstaten.
      Ik denk dat u de komende jaren op uw wenken wordt bediend: deze crisis zal de EU tot het inzicht voeren dat grensoverschrijdende zaken op het terrein van de gezondheidszorg meer coördinatie en integratie behoeven.
      Mede gelet op de chaos in de V.S. waarin de Federale Overheid niet bereid dan wel in staat is haar overkoepelende functie te vervullen moeten we eenvoudig vaststellen dat dit soort problemen een meer gecoördineerde internationale aanpak vergen.

     6. Original NL

      Q. Welke nuttige besluiten hebben ze genomen ter bestrijding van het corona-virus?
      De max kromming van komkommers…niet slecht voor een 500 miljard kostend rusthuis voor uitgediende politici
      .

    4. Boudewijn Hummelinck

     Je schetst het correct, Meriadoc. De bevoegdheden op het gebeid van de volksgezondheid ligt in sterke mate bij de lidstaten. De EU heeft een taak voor het aanpakken van de economische gevolgen en die functie vervult ze met verve.

     Het gevolg van deze crisis zal overigens ongetwijfeld zijn dat de EU-bevoegdheden op het gebied van pandemieën zullen worden versterkt. Dat is welhaast een natuurwet: alle grote grensoverschrijdende problemen onderstrepen nut en noodzaak van de EU.

     1. Meriadoc Brandebok

      @Boudewijn Hummelinck

      Juist, de EU kan economisch bijdragen, maar daar eindigen haar bevoegdheden.

      Ik denk niet dat de lidstaten de bevoegdheden na deze crisis snel uit handen zullen geven niettemin. De RIVM, de zorg en het vangnet van de verzorgingsstaat zijn dure verworvenheden die de Nederlanders niet direct zullen opdragen aan een bovenpolitiek instituut.

    5. Willem Bever

     Ow dus voor 37 miljard kan je geen beademingsapparaten, beschermende kleding testers en beschermende kleding kopen?
     Als ze in brussel nu nog niet weten hoe dat werkt….nuttige dingen kopen geef je idd aan overbodig te zijn

    6. Original NL

     Brandebock…aka postbus 51.

   2. Bassie

    Prima verwoord Rammstein.

  2. 777

   De eeuwig gebande en uitgekotste!

  3. Seneca

   @hummelinck
   je reactie toont dat je er geen bal van snapt! de EU die telkenmale zegt dat zij er voor geheel Europa zijn, hebben de zaak wel zo verwaarloosd dat als je dat niet (wilt) zien, je toch rijp bent voor een inrichting. in Europees verbadn heeft Italië aan frankrijk om medische hulpmiddelen (mondkapjes, verband etc.) gevraagd. macron weigerde en sloot de grenzen met Italië. het identieke verzoek werd ook aan Duitsland gevraagd en terwijl Duitsland nog zo’n slordige 14000 ton aan medische hulpgoederen aan China had geschonken(!) weigerde doos Merkel om aan het verzoek van Italië gehoor te geven. ik kan mij geen groter echec voorstellen. als jij dat niet wilt zien, volg dan het hierboven genoemde advies.

  4. RvdBe

   Boudewijn Hummelinck, geloof niet dat er veel mensen hier de illusie hebben dat de eu er voor hen is: wij zijn er voor de eu.
   De eu kan niets en zal ook niets doen behalve ons trachten een poot uit te draaien ten faveure van de losbollen ten zuiden van ons:NEXIT!!

  5. Original NL

   Jan toont wederom aan dat de eu van nul en generlei waarde is…..huppeltrol kan de eu op een plaats stoppen waar de zon niet schijnt.
   Niemand hier wil een sterkere ( lees: een nog meer miljarden verspillende) eu.
   Nexit ASAP!!

 3. Bullshit16

  Jan roos heeft volkomen gelijk.wat word er nog meer doorgedrukt waar zet rutte nu weer een aantekening
  Die kwal weet niet wat i doet hij loopt gewoon zijn pik áchter na
  Stem fvd of PVV uit de eu

 4. Duckday

  Wat heeft dit MONSTERVERBOND de EU nu bijgedragen aan welvaart voorspoed werkgelegenheid voor DE NORMALE man vrouw in NEDERLAND .Wat zijn we er beter van geworden of vooruitgegaan DOOR dit MONSTERVERBOND dat door hoogmoed waanzin en belust op macht lak heeft aan de inwoners van Nederland

  Stem PVV of FvD daarna Nl exit

 5. AnnaKlaver

  Hee Jan, een tip van mij.
  Stukjes schrijven is niet des Jan.

  Je ziet het zelf niet, maar je bent uitermate geschikt voor de politiek.
  Daar ligt je toekomst..

  Eh, krijg je geld voor je schrijfsels en kun je daar je gezin mee onderhouden?
  Kamerlid is toch snel 120000 euro.

  1. Ego-non-solus

   Hé Anna, tip van mij: iets verstandigs uitkramen is niet des Anna’s. Bij gebrek aan zelfkritiek zie je dat zelf niet maar neem van mij aan dat 95% van de lezers jou hier overslaat. Maar mogelijk heeft DDS een nevenfunctie als het faciliteren van een sociale werkplaats?

   1. AnnaKlaver

    @Ego, jij leest in ieder geval mijn reaguursels.

   2. Jezus van Nazareth

    De zelfverheerlijking druipt weer van het scherm bij de zelfingenomen Ego.
    Kom, steek nog eens een veer in je eigen reedt.
    .
    Ps.
    Wel goed handen wassen na het in/uitladen van de kippenveren.

    1. CLoVis

     @Baby-aap
     Die nick heb je gejat van een reaguurder op PowNed;
     het stuitende is niet het jatwerk, maar dat je die nick gebruikt terwijl je nog geen kwart van zijn intelligentie hebt.

    2. Seneca

     @Jezus
     doe mij een lol en laat je weer geselen en kruisigen. zijn wij van jou verlost!

  2. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

  3. Seneca

   @klavertje drie
   Hee Anna, een reactie geven is niet des Anna. integendeel. je reacties blinken uit in stupiditeit, arrogantie en simpelheid. ik benijd je partner niet.

 6. Kretoloog

  EU nutteloos? Was dat maar zo. Brussel maakt geniepig misbruik van de situatie door weer een cash flow richting Oost- en Zuid-Europa te creëren onder het mom van ‘aanpak corona-bestrijding‘.

  Italië krijgt 2,3 miljard, Spanje 4,1 en Polen (waar Corona nauwelijks is opgetreden) zelfs 7,4 miljard.

  Nederland, Denemarken, Duitsland en nog wat netto-betalers worden afgescheept met enkele tientallen miljoenen.

  O ja, ook grappig (NOT): zelfs het Verenigd Koninkrijk, dat per 1-2-2020 uit de EU is gestapt, krijgt toch nog 500 miljoen (20 x zoveel als Nederland).

  1. Kees

   Vergeet het bloedige bewind van Iran niet, die krijgen ook miljoenen van de EU!

 7. Piet Klein

  Het is uitermate pijnlijk om te zien hoe Europa geholpen moet worden door landen als Cuba. Nog pijnlijker is dat in China met in staat was om in record tijd ziekenhuizen, fabrieken voor mondkapjes ging bouwen, zeer snel veel testen wist te regelen, komt de EU niet verder dat weer de geldpomp aanzetten en een beroep doen op willekeurige EU burgers waaronder Nederlanders om garant te staan voor leningen die worden toegevoegd aan een schuldenberg die niet meer te tackelen is. Pijnlijk het gebrek aan daadkracht, pijnlijk omdat men niet verder komt dan de hypotheek die al vele malen te hoog is nog maar weer eens te verhogen en geen enkel ander instrument weet aan te dragen. Waarna weer ruzie ontstaat tussen de staten. Dit is zo’n wanvertoning. En het eens zo mooie ideaal van een verenigd Europa wordt voortdurend kapot gemaakt door een EU die er totaal niets van bakt. Het idee van een verenigd Europa is niet slecht, maar de implementatie middels de EU is een instituut die alleen maar grote problemen weet te maken en het idee volledig kapot maakt. Er is een restart nodig of het is het einde verenigd Europa, alleen het moment lijkt nog niet scherp.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ook Piet Klein zwatelt er lustig op los, want ook hij is ervan op de hoogte dat de EU de benodigde bevoegdheden niet bezit om op nationaal niveau in te grijpen.

   1. Blitzkrieg

    Meriadoc Brandebok : Bevoegdheden? Wat lul je nu helemaal, de EU had tenminste hetzelfde kunnen regelen als nu Rusland dat doet voor Italie. Om dit soort dingen heb je geen bevoegdheden nodig, maar alleen een normale dosis competentie/

    Vijand Rusland helpt Italië met bestrijden Coronavirus
    h**ps://www.dewereldmorgen.be/community/vijand-rusland-helpt-italie-met-bestrijden-coronavirus/

   2. Seneca

    @brandebok
    jij zwatelt. de EU heeft nagenoeg alles in handen men spreekt zelfs over een leger. daarnaast maakt men wetten die boven de wetten van de natiestaat gaan. zij hebben zelfs papiertjes laten drukken dat men geld noemt. de EU heeft alle bevoegdheden die zij wenst en mocht er iets zijn waar men niet mee uit de voeten komt, dan stelt men het voor aan het EP en ja hoor, dan is het wet!

   3. evil knievel

    N reden te meer dus om als de wiedeweerga dit gedrocht de rug te keren!
    ZSM!

 8. Cootje

  Het door het voorspelde Corona virus te bagatelliseren Wat je in januari al zag aankomen plus de door mij voorspelde keiharde recessie gaat het precies zo uitkomen , nu nog een van mij voorspellingen het onderuit en slopen van de Europese unie met zijn zuid Europese lanterfanters en dat gaat ook aardig op weg , je heb namelijk gebeurtenissen nodig die de mensen persoonlijk raken anders krijg je geen veranderingen en zeker niet in Nederland waar de polder familie altijd denkt dat de buurman het wel opknapt deze Corona met een recessie en ik denk ook nog een harde brexit zijn de ingrediënten voor een verandering en genoeg steun om uit de Europese unie te stappen , want om 5 jaar langer te werken en je loon naar zuid Europa over te maken is met Corona en de recessie de grens bereikt , solidair tot een bepaalde hoogte maar niet tot de armoede er op volgt want zuid steelt en plundert je totaal leeg onder de noemer broederschap

  1. Blitzkrieg

   Cootje : Herinneren we ons deze nog?
   Biljoen euro voor Green Deal naar coronabestrijding? Frans Timmermans: ‘Komt niks van in!’
   h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2020/03/biljoen-euro-voor-green-deal-naar-coronabestrijding-frans-timmermans-komt-niks-van-in/

   1. Cootje

    We gaan ons herinneren dat die wereld sneuvelt onder Corona die gaat een spoor van vernieling achter laten . Dat zelfs volkstuinen weer populair worden , de rijke provincie van Europa Nederland wordt tot het bot toe uitgekleed door de zuiderlijken lanterfanters . En daarom laat dan alle vergif maar in een keer komen Corona harde recessie plus een harde brexit om de polderde Nederlanders over de streep te trekken voor Wilders of baudet te kiezen , in de rest van Europa winnen de populisten . Dikke frans zal wel emigreren

  2. Boudewijn Hummelinck

   De crisis zal tot een verdere versterking van de EU leiden, Cootje. Je weet nergens van.

   1. Cootje

    We spreken elkaar nog , maar in 2021 met een zeer zware recessie en 200000 doden in Europa zijnde bakens verzet en is er van eendracht op een paar nobele idioten na geen spraken meer ik zal je eind november je helpen te herinneren

   2. evil knievel

    Wat n grapjas toch die Boudewijn,je blyft r om lachen!
    zoveel onbenul in 1 enkel sujet,ongelooflijk!
    Whahahahaha!

 9. dopey

  Oeps, ik geloof dat ik per ongeluk rechts af geklikt ben terwijl ik recht door moest. In wat voor enge bubbel ben ik nu toch terecht gekomen?

  1. Seneca

   @dopey
   nooit meer terugkomen!

   1. dopey

    Hahahahaha. Wilde het nog verduidelijken? Ik snapte de boodschap al voor dat je hem getypt had.

 10. Cycle25

  Ah, de gemoederen lopen al op, tijd voor een knokpartijtje in de flop EU.

 11. evil knievel

  EU,DE ENIGE ECHTE:“OPLICHTERSBENDE!”

 12. Rud56

  Ach Jan, je hebt volkomen gelijk dat die Bruins een slappeling is. Een grote nul, zoals veel politicy bij de VVD. Hij was al overduidelijk niet geschikt om het UWV te leiden, tientallen miljoenen als het er al geen honderden zijn, zijn onder zijn leiding door fraude verdwenen.
  Maar ja, omdat hij daar dus niet meer te houden was werd hij maar minister. En ook hier stond hij niet open voor suggesties voor een betere aanpak. En als je dan weet hebt van vele doden die jij had kunnen voorkomen en dat in een debat wordt blootgelegd, ja, dan kan je ten aanzien van heel Nederland slappe knieen krijgen. En met een dan gelijktijdig opgevoerd toneelspel krijg je de deugers op je hand!

  En ja, de volgende faalminister is nu aangesteld: die Van Rijn! Weet u nog zijn geschiedenis?! Rutte schijnbaar niet meer, maar ja, VVD’er hé, zijn altijd kort van geheugen!

 13. macsjang

  Afgelopen weken is het toch wel overduidelijk geworden dat zo’n miljarden verkwistend instituut als het EP in Brussel, Straatsburg, Luxemburg en God weet waar nog méér gevestigd, met z’n bijna 8000 voornamelijk zakkenvullende nietsnutten, zichzelf boventallig, overbodig en totaal niet relevant heeft bewezen. Ieder land afzonderlijk bepaalt naar eigen goeddunken hoe om te gaan met deze crisis. En de linkse kerk meent nog immer te moeten doordraven over milieu, vluchtelingen en (wederom miljardensteun voor de knoflooklanden die voor de zoveelste keer hun zaakjes niet op orde hebben). Hoogste tijd voor bijltjesdag.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.