Column Ozair Hamid – ‘Laten we niet vergeten wie schuldig aan de verspreiding van het coronavirus is’

Terwijl Nederland rouwt en angstig naar buurlanden kijkt, springt 1 gegeven in het oog: de veroorzaker. Wie of wat heeft bloed aan zijn handen. Wie of wat onherstelbaar leed heeft veroorzaakt bij duizenden families. Wie of wat schuldig is aan één van de grootste economische recessies in de geschiedenis.

CNN liet zich de afgelopen dagen kritisch uit over het feit dat de Amerikaanse president het nieuwe coronavirus, het ‘Chinese virus’ noemde. Trump benadrukte echter het vitale belang van zijn bewoordingen – en de president maakt daar een valide punt, want hoeveel (financiële) ellende zou ons bespaard zijn, wanneer de Chinese overheid kleur bekende en zich niet zo onderdrukkend zou gedragen. Waarom meegaan in verhaal van de Chinese propagandamachine?

Hebben we geen morele schuld en plicht om de dader voor het gerecht te slepen, zoals we doen met andere misdrijven? Ik denk het wel, en dat moeten we de Chinezen duidelijk maken. Het was de Chinese overheid die niet ingreep, loog en wegkeek. Het is de Chinese overheid die verantwoording moet afleggen, hier, in Den Haag.

Zodat het duidelijk is dat we een lakse houding tegenover binnenlandse zaken, die ook in een internationaal kader relevant zijn, niet accepteren.

Van China zijn we nu nog niet afhankelijk, dus beter nu, dan nooit. We kunnen prima zonder Chinese, medische apparatuur. We hebben een geweldige, dynamische private sector en de beste studenten ter wereld. Onze Delftse studenten zijn op dit moment bezig met het fabriceren van schaarse beademingsapparatuur. Hetzelfde geldt voor een Twents hightechbedrijf.

Met zo’n combinatie heb je geen steun nodig van een autoritair regime.

Rutte; Haal de onderste steen naar boven en zet uw in voor rechtvaardigheid, net als in het MH-17 proces. Bevries (in internationaal verband) tegoeden, werk Chinese opkoopprogramma’s tegen en eis excuses voor de gevallen doden.

Laten we niet vergeten wie schuldig is aan de verspreiding van COVID-19: China.

Volg mij op Twitter.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

49 reacties

 1. LifeBuddy

  Wildhandel in Aziee is een tikkende tijdbom, daardoor licht er een nieuw corona virus klaar, wat nog meer agressie meebrengt. Dus Trump had toch gelijk dat het een chinacorona virus is!.

  1. LifeBuddy

   Als het waar is dat we de Chinese overheid voor het gerecht gaan dagen, mag obama met zijn Methaanlek in de rocky mountens, zijn borst ook wel nat gaan maken!

   1. M. Brandenburg

    Niemand mag de slechtste president uit de Amerikaanse geschiedenis verantwoordelijk houden voor zijn daden, correctie, niemand wil dat, niemand wil de geschiedenisboeken in als degene die de eerste zwarte (witte rijke mama) president de bak in liet draaien.

    1. Adriaanv

     Dat China het moedwillig onder de doofpot heeft willen houden is een schande. Daarnaast nog een filmpje gezien waarin dieren ( muizen en kikkers) levend worden door geslikt met alle organen door chinezen met een sausje..

 2. Lambieck

  Laten we niet vergeten wie schuldig aan de verspreiding van het coronavirus is’ schreef Hamid, klapte zijn laptop dicht en keek naar de sticker op de achterkant:
  Made in China

  1. CLoVis

   @lamlul
   En bij jou hoort:
   Made in Mongolia.

   1. Caesar Lion Cachet

    LS…

    Lambieck begrijpt het !
    Het zijn de zakkenvullers van rechts die alles naar China hebben gebracht om maar goedkoop te kunnen produceren en nu janken omdat ze hun woekerwinsten zien verdampen…

 3. Ja man

  Het feit dat het uit wuhan china komt duidelijk , mers kwam uit het midden oosten ook duidelijk, wat kwalijk is ,is dat de chinese communisten dit verborgen wilden houden dmv arrestaties doktoren etc. Om het nieuws niet te verspreiden, daarom zijn ze idd aansprakelijk te stellen!
  Wat extra kwalijk is , is dat who dmv de ethiopische voorzitter chinese propaganda uitkraamt( zie het commentaar who tov de trump vliegban vanuit china) uit januari !

  Wat een wereld pfff

 4. Metabomb

  Mensen,
  Wacht nog maar even met vingerwijzingen. Er gaat een geluid op dat er een ander land al eerder met Corona geworsteld heeft, maar het nooit als dusdanig heeft benoemd. Het stigmatiserende karakter door termen als chinavirus en wuhanvirus, heeft zijn werk goed gedaan.

  1. M. Brandenburg

   Keiharde onzin alles maar dan ook alles wijst op China inclusief het verduisteren van bewijzen zo vroeg als begin November.

 5. Boudewijn Hummelinck

  De Spaanse Griep werd door de Amerikanen veroorzaakt.

  Het stellen van de schuldvraag is in dit verband te stom voor woorden.

  1. Ritter

   @Boudewijn Hummelinck

   Het is niet zeker of de Spaanse griep uit de VS kwam.

   Wetenschappers nemen aan dat de Spaanse griep begon als een gewone influenza die vermengd raakte met een vogelgriep en zo heel gevaarlijk werd. Maar waar vond die mutatie plaats? Zoals hierboven uitgelegd was Amerika mogelijk het beginpunt. Jonge mannen van het platteland kwamen er samen in militaire kampen, op doortocht naar de Europese slagvelden. Onder hen waren ook jongens uit Haskel County, een gebied waar begin 1918 velen ziek werden en waar gevogelte en varkens werden gefokt. Dat zou de eerste infectiehaard kunnen zijn.

   Een andere kandidaat is Shansi in China. Daar hadden in de winter van 1917 veel mensen griep, en een aantal van hen kwam terecht aan het westfront. Dat zat zo: China was tijdens de Grote Oorlog aanvankelijk neutraal, maar steunde het laatste jaar de geallieerden door bijvoorbeeld te helpen met de aanleg van loopgraven. Tijdens het vervoer daarnaartoe via de Verenigde Staten en tijdens het werk zelf kwamen de Chinezen in aanraking met anderen, die zij mogelijk besmetten.

   1. Boudewijn Hummelinck

    Wikipedia:

    Hoewel het de Spaanse griep genoemd wordt, ligt de oorsprong van deze ziekte naar alle waarschijnlijkheid in Amerika. In januari 1918 brak in Haskell County, Kansas, een griepepidemie uit die niet ouderen en kinderen trof, maar jongvolwassenen. In februari viel een aantal doden. De plattelandsarts stuurde een beschrijving naar de gezondheidsautoriteiten, die haar op 5 april publiceerden.

    De epidemie was eind februari weer even plotseling verdwenen als ze was gekomen, en de opgeroepen jongemannen uit de streek hadden zich voor legerdienst gemeld bij Camp Funston, Fort Riley. Prompt brak daar de ziekte uit, te beginnen met de legerkok op 4 maart. De troepentransporten naar Europa zorgden voor een verdere verspreiding.

    Dit nieuwe virus, van het subtype H1N1, heeft uiteindelijk geleid tot de pandemie. Het werd Spaanse griep genoemd, omdat kranten in Spanje, een neutraal land in de Eerste Wereldoorlog, er het eerst over berichtten.

 6. struisvogelpolitiek

  Wat een l*lverhaal. Dan kunnen wij ook het Ruttekabinet met hun RIVM en nagenoeg de hele Tweede Kamer op PVV en FvD na voor het gerecht slepen wegens wegkijken in januari

 7. Ritter

  Waarom noemt Trump het virus “china-virus”?

  1: omdat het virus uit China komt.

  2: omdat China momenteel propaganda voert en de schuld voor het virus bij de VS ligt. Amerikaanse militairen zouden volgens China verantwoordelijk zijn voor het virus.

  Daarom noemt Trump het virus nu China-virus. En dat is feitelijk juist.
  ===============
  China Accuses U.S. Army Lab of Manufacturing the Coronavirus

  The Chinese Communist Party continued its weird and sinister propaganda campaign to shift blame for the coronavirus to the United States with an editorial in the state-run Global Times on Sunday that suggested a U.S. army research laboratory created the disease.

  The U.S. government lodged “stern representations” with the Chinese embassy over the antics of foreign ministry spokesman Lijan Zhao, the loudest and highest-ranking pusher of conspiracy theories about American origins for the Wuhan virus.

  1. Boudewijn Hummelinck

   En welk probleem denkt Trump op te lossen door de schuld bij China te leggen?

   1. Ritter

    @Boudewijn Hummelinck

    Trump benoemt waar het virus vandaan komt als reactie op de Chinese staatspropaganda die beweert dat de Amerikanen verantwoordelijk zijn voor het virus.

    1. Caesar Lion Cachet

     LS…

     Trump is al in 2017 gewaarschuwd maar het Zio Nazie Varken had het te druk met het vernietigen van het Midden Oosten…

  2. Metabomb

   @Ritter Het is nu nog veel te vroeg om deze conclusie te trekken. De redenering die jij houdt lijkt ook gebaseerd op een ongelijke waardering van beide landen. Misschien gebeuren er in China een hoop dingen die zachtgezegd niet helder zijn, maar dat mag van Amerika ook gezegd worden met het gerucht over de aandelenverkoop en het opkopen van een vaccin uit Duitsland.
   Hoe China het opgelost heeft is gewoon netjes en dat ze daarna de andere landen helpen ook. Laten we maar met zijn allen zorgen dat het niet erger wordt en daarna de waarheid een kans geven.

 8. Paardenmiddel

  In een toespraak bedankte deze man Tedros adhonam voor diens toespraak.

 9. Beukman

  Ozair schrijft:
  Hebben we geen morele schuld en plicht om de dader voor het gerecht te slepen, zoals we doen met andere misdrijven?

  Dan gaat Donald zeker hangen. Wekenlang bagatelliseerde hij corona als zijnde een seizoensgriepje dat je gewoon op je werk kon uitzieken.
  We have it totally under control. It is one person coming in form China, twitterde hij op 22 januari. Ook de daarop volgende vijf weken bagatellisseerde hij de zaak dat het zijn lust en zijn leven was, om recent te beweren dat hij lang voor ieder anders al doorhad dat dit echt zou uitdraaien op een pandemie long before it was called a pandemic..

  Toen het hem begon te dagen dat er echt iets aan de hand was, was het al te laat. Maar nóg deed hij weinig anders dan met zijn vingertje wijzen naar de staten afzonderlijk, terwijl hier toch echt een taak was weggelegd voor Washington.

  We kunnen daarom stellen dat het wellicht om een Chinees virus ging, tot het moment dat het de VS bereikte: vanaf toen was het een Americaans virus. Zelf hou ik het erop dat een virus geen nationaliteit heeft.

  1. Ritter

   Beukman

   Trump heeft al in januari een reisverbod ingesteld voor China en daarmee veel besmettingen voorkomen.

   De media beschuldigde Trump toen van “racisme”. Nu doen Europese landen hetzelfde; twee maanden later.

   Kortom , Trump was er vroeg bij.

   Maar net zoals in Europa hebben ook in de VS de medici de omvang van het virus onderschat. Dat was zo in de VS, Europa en in andere landen.

   Nu heeft Trump veel en krachtige maatregelen genomen. Er zijn steun pakketten voor de individuele burger en voor het bedrijfsleven en er word men man en macht gewerkt aan meer medische producten. En nog veel meer maatregelen zijn genomen.

   Als gevolg daarvan zijn de poll cijfers van Trump gestegen over de aanpak van het virus. Meer mensen keuren zijn virus beleid goed dan er zijn die het afkeuren.

   Dit tot grote paniek van de media die nu hun smeer offensief tegen Trump daarom hebben versterkt.

   1. Beukman

    Trump hangt nu inderdaad de socialist uit: hij geeft gratis geld aan de bevolking. Hoe armer iemand is, hoe meer hij krijgt. Daar wint hij beslist stemmen mee. De polls laten inderdaad sinds zijn socialistische voornemen een stijging van de approval zien van 43 naar 55 procent.

    Feit is dat Donald wekenlang deze pandemie bagatelliseerde. Op 26 februari twitterde hij nog dat er maar 15 gevallen waren in zijn land, die binnenkort zo goed als allemaal verdwenen zouden zijn: niets aan de hand.

    Verder wreekt zich nu het feit dat 10 procent van de Americanen zich geen ziektekostenverzekering kan permitteren, noodgedwongen zoveel mogelijk doorwerkt, en daarmee anderen aansteekt. Die 1000 pop zijn zo op. Donald zal er nu heel hard aan moeten trekken en regie moeten tonen om alle neuzen dezelfde kant op te krijgen. Dat is nooit zijn sterkste punt geweest.

   2. Veteraan

    @ Ritter ++
    Altijd goed om een normaal stukje te lezen.
    Alleen ga je een Trol als Beukman niet overtuigen.
    Ondanks dat hij af en toe wat zinnigs zegt, in tegenstelling tot andere Trollen, blijft zijn motief dat hij het prettig vind om wat mensen te irriteren.
    Blijft zielig ondanks dat hij zich verbaal kan uiten.

    En ik ben elke dag weer blij dat Trump rules.
    Stel je voor dat je daar een seniele man of een halfdode muts als president had gehad met ‘liberale’ opvattingen.

 10. Ritter

  “CNN liet zich de afgelopen dagen kritisch uit over het feit dat de Amerikaanse president het nieuwe coronavirus, het ‘Chinese virus’ noemde. ”
  ========
  Dit doen de media alleen maar omdat Trump het uitspreekt.

  In het verleden hebben CNN en andere media dit virus ook benoemt als het china-virus of het Wuhang-virus.

  Trump word, zoals gewoonlijk, nu ook fel aangevallen door de media. Dat was zo tijdens de Russia hoax; de impeachment hoax en nu met het virus.

  De haat van zenders als CNN en MSNBC is zo groot voor Trump dat ze zijn beleid ten aanzien van het virus proberen te ondermijnen.

  Onderstaande video laat zien dat de media het virus ook China-virus noemde. Nu bekritiseren ze het omdat Trump het zegt.
  ==============
  Media Called Coronavirus “Wuhan” Or “Chinese Coronavirus” Dozens Of Times

  h**ps://www.realclearpolitics.com/video/2020/03/12/media_called_coronavirus_wuhan_or_chinese_coronavirus_dozens_of_times.html

  1. van Urk

   Naast de Spaanse, Mexicaanse, Aziatische en Hong Kong griep lijkt mij het logisch om deze virus als Chinese griep te gaan benoemen.

 11. Ritter

  Nog steeds verspreiden de media de leugen dat Trump het virus een hoax heeft genoemd.

  Trump sprak tijdens een uitgebreid over de inspanningen van de Democraten en media om deze crisis te gebruiken als hefboom voor politiek gewin. Dat is het deel dat een hoax was.

  Dus niet het virus noemde Trump een hoax met het politiseren van deze virus uitbraak. Net zoals de Russia hoax en de impeachment hoax.

  In onderstaand artikel kunt u lezen hoe de media de woorden van Trump uit hun context hebben gehaald.

  =============

  “The trouble is that Trump never called the coronavirus a “hoax” — this is an inaccurate and misleading distortion of what he has said, created and propagated by major media. And CNN won’t stop repeating it.”

  h**ps://nypost.com/2020/03/16/even-during-coronavirus-crisis-liberal-media-cant-resist-spreading-lies/

  1. Brenda Welsh

   Trump kletst maar wat. Elke dag anders, het is maar wat de adviseurs hem influisteren.
   En dan kan het gebeuren dat Trump er zelf een draai aangeeft.

   1. Willem Bever

    Goh Brenda vervang Trump eens door Flutte.

    Veel meer vertrouwen in Trum dan in die lamlul die ons land met 80k burgers decimeert

   2. Veteraan

    Ach gossie toch

  2. -Bo-Realist

   Bij een griep heb je geen last van longontstekingen, zoals bij corona, toch?

   Chinavirus of Wuhanvirus is op zijn plaats, maar het is besmettelijker en dodelijker dan griep. Bovendien is het nog niet onder controle. Griep is dus een onterechte benaming. Voor uitleg kijk FvD-journaal #7.
   Hierin bespreekt Thierry Baudet samen met Nicki Pouw-Verweij, arts-onderzoeker in het VUmc en FvD-senator, de actuele stand van zaken mbt corona.

 12. evil knievel

  N Ruttederuggegraatloze gaat dit regelen zeker!?🤣

 13. Maxks

  Laten we vooral niet vergeten wie schuld is aan de afbraak van NL enz.

  1. M. Brandenburg

   Inderdaad, het linkse wegkijken, afbreken van het onderwijs, met het vervangen van belangrijke academisch voorbereidende vakken voor ideologisch maakbare samenleving vakken, het niet onderzoeken van criminaliteit, vervolgen, veroordelen en bestraffen van criminaliteit, en het gebruiken van politie mankracht als verlengde arm van de belastingdienst en het elke cultuur boven de Nederlandse stellen, heeft inderdaad een complete afbraak veroorzaakt, en de EUSSR zag dat het goed was.

 14. Baron von Munchhausen

  Beukie en Bren-daatje draaien op volle toeren.
  Net verschoond van luier, papje op, pruikje gewassen en gebitje gepoetst.

 15. fusilier

  Wat hadden zij ,dat linkse tuig toch graag gehad dat Trump dat virus zou hebben. Maar wij,bedoel zuiver rechts, hebben nog een rekening te verheffen met die smerige stiekeme dictator uit China. Het kan lang duren voordat ik weer 1 voet zet in een Chinees etablissement hier in Nederland. Laten zij eerst maar eens open kaart spelen,en er eerlijk voor uitkomen hoe zij over deze dictator denken.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Ja, ze zullen je missen met die anderhalve euro die jij te besteden hebt …

 16. Kristalix

  Begin maar met Chinese troep te bannen. Sancties, en financieel uitkleden. Vaststellen wat China aan schade moet gaan compenseren. Per slachtoffer en per land. Laat ze maar financieel bloeden.

  1. Ned

   Ja, mee eens. Wordt vast leuk om te zien. Geen 5G vanuit China, geen Chinese zonnepanelen of troep van Wish of AliExpress meer kopen. Gewoon de zaak boycotten en dan rustig toekijken hoe zij hun hachje zo niet meer kunnen redden. China wil onze handelspositie in de wereld verzwakken door enorm veel geld in Zuid-Europa te stoppen, dus ik zeg lekker massaal boycotten die handel, en zelf ook iets minder afhankelijk worden van handel en handelsverdragen.

 17. Veteraan

  Niet te moeilijk doen mensen.
  China is schuldig en niet zo’n beetje ook.
  Als ze het goed hadden aangepakt was het niet verder gekomen dan de eerste gevallen, misschien een paar honderd dan.
  Het lijkt erop alsof het ook in China is ontstaan maar dat boeit niet zo, al had het vanuit Groenland gekomen.
  Ze hadden het als een Ebola moeten behandelen en in China had dit ook goed gekund, er zijn daar geen Afrikanen die toch een lijk knuffelen ondanks waarschuwing over Ebola. Maar de Afrikanen zijn ook dommer en eigenwijzer, vandaar alle problemen daar. Allemaal cijfers die iedereen kan opvragen.
  Dus China is fout en stuur de rekening maar.
  Als Links dat ook ooit zou durven, laf volk.

  1. Caesar Lion Cachet

   LS…

   Onze S5 praatjesmaker weer kort door de bocht… Zonder de Chinezen had je geen draad aan je armzalige kont !

 18. M. Brandenburg

  Het mooiste is dat de linkse media (vooral in de VS) in het begin de mond volhadden over het Chinavirus en Wuhanvirus, maar nu de president dit ook doet spreekt men er schande van. Het bekende linkse verhaal, doe wat ik zeg, maar doe onder geen beding wat ik doe.

 19. Ned

  China boycotten, met z’n allen afschrijven en dan rustig toekijken hoe de hele zaak daar in elkaar dondert. We zijn nog niet afhankelijk van deze moderne kolonisator en dat hoeft van mij ook niet.

 20. faraday

  Over MH 17 en de verantwoordelijkheid kun je kort zijn. Welke oen stuurt er een burgervlucht over oorlogsgebied!

  1. Boudewijn Hummelinck

   En welke oen schiet het uit de lucht?

   1. faraday

    Raar toch als je dorp is plat gebombardeerd. Logisch dat alles wat toentertijd in de lucht hing een vogel voor de kat was, dat begrijpt een kind van twaalf. Als je in Brussel een dure laptop laat liggen op de achterbank van je wagen en je gaat naar de politie want hij is foetsie-weg dan krijg je er, en terecht, nog een boete bovenop.
    Daar overvliegen heet hetzelfde: uitlokking.

  2. Peetjoh

   Volgens mij 1 van die luchtvaartmaatschappijen die geld gaat krijgen. Alles voor de centen he oorlogsgebied who cares t scheelt 2000 euro.

 21. Caesar Lion Cachet

  LS…

  Criminele domheid of domme criminaliteit ! Dat is de vraag ! De Chinezen hebben er geen baat bij de wereldbevolking uit te roeien… Van wie was dat lab is de vraag ?! Ga maar eens vragen bij de Zio Nazie…

 22. Bram Vd

  Ten eerste, schrijver is een 16jarige jongetje die niet weet waar hij het over heeft.

  Omdat iets uit china komt moet je het maar zo noemen? Hoe noem jij je iphone? CHINAphone? Erg frappante beredenering.

  Los van het feit dat dit een wereldwijde pandemie is en er alleen maar verliezers zijn, kan je ook kijken naar de reactie onze overheid.

  Er werd al vroeg gezegd dat de kans dat het zou overwaaien naar Nederland nihil was. Terwijl de WHO wereldgezondheidsorganisatie de wereld hier al over waarschuwde, deed de Nederlandse overheid niks.

  In de tussentijd had FVD en PVV al moties in gediend om dit te bespreken maar werden allemaal uitgelachen.

  Als je iemand schuldig moet bevinden voor de huidige situatie dan is het huidige kabinet. <

  Zelfs nu word er gezegd dat het dragen van mondkapjes niet nodig zal zijn, maar alleen mensen in de zorg moeten het wel? Alsof wij in de supermarkt niet bloot worden gesteld aan het virus?

  Als je kijkt naar landen waar het wel goed gaat, zoals Singapore, hongkong, waar iedereen mondkapjes draagt. Is het besmettings percentage uitermate laag vergeleken met Nederland.

  Ook de reacties van de mensen hieronder, zo raar. Beetje klagen over China dit en dat, maar ondertussen wel even op alieexpress je hele outfit bestellen.. of wat dan ook

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.