De lockdown werkt (hopelijk): nu vasthouden en daarna TESTEN TESTEN TESTEN

Het nieuws van de dag is natuurlijk dat het aantal doden voor het eerst lager is vandaag dan de dag ervoor. Het aantal sterfgevallen ging van 43 gisteren naar 34 vandaag. Dat zijn er nog altijd 34 te veel, maar toch; het is een significante verbetering ten opzichte van de situatie zoals die was.

Hoe komt dat? Nou, eigenlijk is het best simpel: de zachte lockdown, die nu verder ontwikkeld is in een “intelligente” (och gut) lockdown (aldus Rutte) wérkt. Misschien dat het nodig is om verder te gaan — zoals in de meeste andere Europese landen — maar toch: de impact van de maatregelen zoals die tot dusver genomen zijn, zijn duidelijk zichtbaar. We zien hetzelfde in Duitsland, België, Denemarken en Noorwegen. In al die landen, waar de overheid ferm heeft opgetreden, is de situatie razendsnel onder controle aan het komen.

Dit betekent niet dat het allemaal geweldig is en we feest kunnen vieren. Een paar dagen weinig aandacht voor het virus en het gaat meteen weer los. We hebben gezien wat er gebeurde toen Rutte en co. voor de groepsimmuniteitsstrategie kozen: in no-time liep het dodental op. Als dat niet veranderd was waren we zonder meer deze week nog over de grens van honderd doden per dag gegaan. Nu kon dat vrijwel zeker voorkomen worden– en dat allemaal door de regels aan te scherpen en met een halve lockdown te komen, gevolgd door de lockdown zoals die er nu is.

U zult het niet vaak lezen op DDS, maar daar verdient het RIVM zowaar een complimentje voor. De strategie van 1,5 meter afstand (social distancing) en mensen vertellen dat ze zoveel mogelijk binnen moeten blijven is effectief gebleken. Gelukkig maar. Daarbij natuurlijk wel de volgende kanttekening: zowel het RIVM als het kabinet zijn hiertoe gedwongen door publieke (en ongetwijfeld niet-publieke, wat wil zeggen achter de schermen) druk. Zij wilden juist wel voor groepsimmuniteit gaan. Hadden zij daarin volhard dan was het scenario van Nederland als een Italië aan de Noordzee buitengewoon reëel geweest — ook al omdat het RIVM maar al te vaak foutieve informatie verspreidde. Hoe dan ook, nu is dat rampscenario voorkomen. Goddank.

Goed, dit moet dus zo doorgaan. De komende tijd moet deze ‘intelligente’ lockdown intact blijven. We kunnen het ons niet veroorloven om hier nu mee op te houden. De scholen moeten dichtblijven (een uitzondering kan gemaakt worden voor examens, maar dat is het dan wel!). Social distancing moet in stand blijven. Tuigvolk dat de regels aan de laars lapt moet beboet worden. Evenementen / bijeenkomsten moeten verboden blijven.

Op het moment dat de boel dan écht onder controle is en we kunnen zeggen dat er dagelijks geen nieuwe besmettingen zijn moeten we vervolgens de aanpak van Singapore volgen — een aanpak die ook bepleit wordt door Thierry Baudet. Dat wil zeggen: testen, testen, testen. Iedereen moet getest worden. Continu. Ga je een publiek gebouw binnen? Temperatuur meten. En ja, mensen moeten ook massaal onderworpen worden aan de volledige coronabloedtest.

Als iemand positief test (of koorts van boven de 37,5 graden heeft) moet die persoon per direct geïsoleerd worden. Niet meer naar buiten, ook niet met een mondkapje op. Boodschappen laat je maar doen. Gewoon binnen blijven tot je beter bent. Pas daarna mag je er weer uit. Dit is hoe men dat in Singapore doet, en dit is hoe we het in Nederland zullen moeten doen als we deze eerste fase van de lockdown gehad hebben.

Goed nieuws dus, vandaag. Nee, we kunnen geen feest vieren, maar het is wel degelijk tijd voor een iets positiever geluid. In ieder geval vandaag.

Oh, dan nog één opmerking: we moeten heel goed in de gaten houden wat er gebeurt in Rusland. Ja, de vluchten naar Spanje zijn afgelopen, maar hoe zit dat met Rusland? Is die grens al afgesloten? Geen mens gelooft de cijfers van Moskou. Het Kremlin liegt overduidelijk. Hoe verstandig is het nog om Russen Nederland in te laten komen?

UPDATE

Slecht nieuws uit Duitsland. Het leek er even op dat het aantal besmettingen daar afvlakt, maar dat is dus niet zo. In 1 dag tijd zijn er maar liefst 4.764 patiënten bijgekomen aldaar. Ook zijn ze de grens van 100 doden daar nu gepasseerd, met 28 doden in de laatste 24 uur. Er is bij de oosterburen dus nog steeds sprake van exponentiële groei.

We houden de cijfers voor Nederland maar weer in de gaten vanmiddag.

UPDATE II

Dit is zorgwekkend: volgens RTL Nieuws is het aantal coronapatiënten op de IC nu al gestegen naar 487.

“Dit is te hoog. Wij hielden rekening met duizend coronapatiënten op de intensive care aan het einde van deze week. Ik had liever gehad dat we eind deze week 500 patiënten hadden, maar als dit aantal op maandag al is bereikt dan gaat het te hard“, reageert voorzitter Diederik Gommers.

Met andere woorden, Gommers (bekend van de hoorzittingen in de Tweede Kamer) ging uit van 500 coronapatiënten op de IC aan het eind van de week. Maar deze statistiek van 487 komt van gisteravond. Maandagavond dus.

Dat gaat niet goed.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Vee

  Gelul dat de vermindering van het aantal doden door de maatregelen van rutte komt. Het resultaat kun je pas 2 weken na het ingaan zien.

  1. Fonz

   precies, dan weet je ook gelijk wat voor een paniek er gezaait wordt..

   1. Fonz

    gezaaid

    1. -Bo-Realist

     Van in de eerste quote moet can zijn.
     #autocorrect

   2. Vee

    Of niet. Ook dat wordt nog duidelijk. Maar tot die tijd kan het geen kwaad van het slechtste scenario uit te gaan

    1. pakwatjepakkenkan

     van bangmakerij naar ‘hand er op ? en shake ‘ in 1,5 minuut.

     heb me krom gelachen, comedy capers in nl.

   3. Mireille

    Wilders was duidelijk geemotioneerd in het debat met minister Bruin en ook Baudet trok fel van leer. Komende debatten zal het niet anders zijn .Dus dat moeten die paniekkzaaiers zijn waarover u het heeft. Ik neem aan dat u meer ziet in relativering.

    1. -Bo-Realist

     Mireille
     Als politici en media nadruk hadden gelegd op de quote ‘It’s a serious disease, it’s not deadly for most people, but it van still kill.’, aldus de voorzitter van de WHO, was er niet zo’n paniek.
     Echter zat deze quote in een speech waar continu het woord ‘threat’, alsmede de frase ‘Pull out all the stops’ voorkwam.
     In plaats van angstzaaien had deze voorzitter beter kunnen focussen op de eerste quote plus een oproep om in de zorg te investeren.

 2. Vrijedenkert

  Het is nog veel te vroeg om te zeggen dat maatregelen al werken en een dag een vermindering van aantallen ook niet, pas na een aantal dagen kan dit een teken zijn van verbetering dus nog afwachten!
  Toch blij dat er extra maatregelen komen en samenscholen wordt tegengegaan zonder dat iedereen gelijk opgesloten gaat worden, maar nu dus ook handhaven en als er burgemeesters zijn die niet uitvoeren of weigeren zoals b.v. in 020 dan deze verwijderen en vervangen en die gemeente onder curatele van de staat…
  Pinokkio neemt eindelijk strengere maatregelen, toch maar beter ten halve gekeerd dan ten hele gedwaald.

 3. Jack Flash

  Wilder en Baudet wilden een sn zelle en onmiddellijke lockdown .Dit om de lockdown juist weer sneller ongedaan te maken,om de schade zoveel mogelijk te beperken.
  Het enge van Rutte en zijn aanhang is dat hij weer tijd zit te rekken waardoor de lockdown telkens verlengd wordt,en het minder opvalt dat hij juist de oorzaak is van de misére in de ziekenhuizen.
  Bovendien kan hij zijn snode groene plannetjes wat ongemerkter achter onze ruggen erdoor duwen.
  Rutte blijft een smeerlap,als het hem even meezit,gaan er ook veel mensen op hem stemmen omdat hij het zo “geweldig” gedaan heeft.
  Ja,het kan verkeren.

 4. 777

  Procentueel aantal virusdoden = 0,001%
  In het verkeer (verkeersdoden) is dat 0.003%

  Gaan we nu ook al het verkeer platgooien?

 5. Jetske

  Dit is helemaal geen Lock-down.
  FvD wil helemaal geen lock-down, hij schaart zich achter het kabinet. Hou dus op met PVV en FvD in één zin te noemen. Baudet is 180 graden gedraaid.
  Gaat samen met het partijkartel!

 6. Pijnstiller

  Amen

 7. Meriadoc Brandebok

  Dit is geen lockdown. Een lockdown is verplichte opsluiting binnenshuis. Dit zijn aangescherpte maatregelen.

  “We hebben gezien wat er gebeurde toen Rutte en co. voor de groepsimmuniteitsstrategie kozen: in no-time liep het dodental op.”

  Voor die strategie is nooit gekozen. Dit was een persoonlijke interpretatie van Twitter. Gisteren, voor de aangescherote maatregelen ingingen, boog het dodental al af.

  Hier wordt een loopje met de feiten genomen. Die obsessie met een lockdown is overigens bizar.

 8. Buzz68

  Ik zal wel de enige zijn, maar ik begin het Corona gehijg wel een beetje beu aan het raken. Een aaneen geregen herhaling van herhalingen van ‘nieuws’-berichten.
  En God wat hebben we in Nederland toch een hoop ‘deskundigen’ die zeggen dat ze het ook niet weten…

  1. Peetjoh

   Nou na die 3 jaar alleen maar nieuws over die geitenhouders. Is dit gewoon een verademing.

  2. Fonz

   Nee hoor je bent niet de enige, ik zet elke zender uit als het hier over gaat, kijk geen journaals meer enz enz..

   1. Mireille

    En toch op de hoogte ? 🕌

 9. perry

  Toen er miljarden naar Griekenland moesten, maakte Rutte ons wijs, dat deze enorme aderlatingen géén probleem waren voor de nederlandse economie, wij zijn/waren immers een welvarend land!
  Nu de miljarden naar de Nederlandse burgers gaan, hoor je in de politiek de meest dramatische geluiden over een vreselijke recessie!
  Als we geen lid waren geworden van de EU, hadden we de naar Griekenland en het `EU lidmaatschap’, weggegooide miljarden nog op de plank liggen!

 10. Piet Klein

  De coalitie verdient respect omdat ze nu overgestapt zijn op de lockdown aanpak en de groepsimmuniteit hebben verlaten. Mede dankzij de oppositie die direct het belang van de lockdown herkende, de adviezen van vele specialisten, de kritiek uit het buitenland heeft de coalitie nu voor de lockdown strategie gekozen en het verdient respect dat zij in staat zijn om een andere koers te volgen. Dat het een intelligente lockdown heet is misschien deels omdat ze proberen een onderscheidende koers te varen maar het is natuurlijk gewoon een lockdown. Het intelligente is dan misschien dat men niet dwingt om niet naar buiten te gaan maar dat men uitlegt dat vooral de ontmoeting gemeden moet worden, maar een beetje buitenlucht is goed. Een prima aanpak. Dat men de term intelligent er aanplakt om zich te onderscheiden, het is goed dat men in deze intelligente aanpak luistert naar oppositie. In dit onderwerp zullen foute beslissingen snel en pijnlijk duidelijk worden en het is goed dat de coalitie bereid is haar koers te verleggen. Dat zou op veel meer onderwerpen moeten. Luisteren, het debat in gaan, niet polariseren, er zijn tal van onderwerpen waar dringend behoefte is aan een intelligente aanpak, een intelligent klimaatakkoord, een intelligent pensioen akkoord, een intelligente aanpak van de zorg, een intelligente benadering van de EU om haar uit haar falende koers verlossen. Mag dit een moment zijn waarin we ervaren dat we in verschillen en met een goed debat elkaar sterker maken. Tevens is het zinvol direct al lessen te trekken uit de ervaringen die we nu meemaken. Zo zou het thuiswerken ook na de crisis een zekere mate doorkunnen gaan, waardoor minder files, minder CO2. Een onderwerp dat zeker rijp is voor een game changer is de luchtvaart. Nu de kaarten door elkaar op tafel liggen is het een goed moment om, en dat moet bij voorkeur op Europees niveau, te kiezen voor het beperken van de vliegbewegingen ook na de crisis met name om de CO2 uitstoot te beperken. Last but no least, de les is vooral dat we naar elkaar moeten luisteren in debat gaan. Stop het polariseren, stop het framen en stop de rechtszaak tegen Wilders en richt je op de bedreigers van Wilders.

 11. rexm

  Waarom worden de corona cijfers vergeleken met Italie in Nederland.??
  Duitsland 106, sterfgevallen.
  Belgie 80 sterfgevallen.
  Nederland 213 sterfgevallen.
  Stemt toch tot nadenken.!!

 12. pakwatjepakkenkan

  ondertussen in de tweede kamer in den haag.. 1,5 meter !

  https://youtu.be/eCLp7zodUiI

 13. Draak

  Rexm

  Stemt helemaal niet tot nadenken tenminste als je de afgelopen dagen in de gaten heb gehouden. Denk als je vanmiddag kijkt dat het allemaal steeds dichter bij elkaar komt te liggen

 14. Bassie

  Hoe dan ook,het komt onze messias Rutte wel erg goed uit om weer een beetje de bink uit te hangen.Ik heb inmiddels erg veel last van verkiezingskoorts. Dokter Baudet maar eens bellen:)

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.