Schermafdruk 2020 03 11 150744

De VPRO misleidt u over de zaak Baudet

Geen categoriemrt 26 2020, 8:00
In het Engels zeggen ze in zo'n situatie: When you're in a hole stop digging. Ongelooflijk genoeg doen de VPRO en het programma Buitenhof precies het tegenovergestelde: ze blijven niet alleen scheppen, ze scheppen harder dan ooit tevoren.
"De rechter heeft Buitenhof [woensdag] in het gelijk gesteld in het kort geding dat Thierry Baudet aanspande tegen de VPRO," aldus de kop van het artikel op de website van de publieke omroep. Vervolgens wordt gesteld dat de VPRO buitengewoon "tevreden [is] met de uitspraak van de rechter en blij [is] met deze steun voor de onafhankelijke journalistiek."
Want, stelt de van uw belastinggeld gesponsorde fopomroep, "[v]olgens de rechter zijn Baudets woorden uit het Kamerdebat van 18 februari 2020 in de Buitenhofuitzending van 23 februari 2020 parafraserend samengevat."
Daarom viert de VPRO een feestje. En dat is wat merkwaardig. Want de rechter heeft de "parafrasering" juist duidelijk "gebrekkig" genoemd. Heel gek, maar daar zegt de "objectieve" publieke fopomroep niets over. Het woord "gebrekkig" valt niet eens in het artikel. Dat is opmerkelijk, zeker omdat de rechter concludeerde dat de parafrasering van "Baudet woorden uit het Kamerdebat van 18 februari 2020 in de Buitenhofuitzending van 23 februari" dus niet op juiste wijze parafraserend zijn samengevat.
Als ze bij de VPRO iets van eergevoel hadden -- en hun taak als journalisten zelfs maar een beetje serieus namen -- zouden ze dat ruiterlijk toegeven en zélf laten weten dat mevrouw Righton het anders had moeten verwoorden, ook als haar handelen volgens de rechter niet onrechtmatig was als zodanig. Maar nee, in plaats daarvan kraaien ze dat ze "gewonnen" hebben en impliceren ze dat de parafrasering volgens de rechter correct was.
Nogmaals, dat is niet het geval. Kijk de video maar van de persrechter van de rechtbank die het allemaal kort samenvat:
https://twitter.com/rechtbankMNL/status/1242808318101540864
"De presentatrice heeft, wat Baudet in het Kamerdebat zou hebben gezegd, geparafraseerd," aldus de persrechter. "Dat wil zeggen, in haar eigen woorden hebben weergegeven. De rechter oordeelt dat die parafrasering gebrekkig is geweest. Omdat zij daarbij drie woorden heeft gebruikt - blank, ras en vervanging -- die Baudet in dat debat niet heeft genoemd, en die nou juist een bijzonder negatief gewicht hebben."
Met andere woorden: de parafrasering klopt niet. Van geen kant. Het is geen parafrasering van wat Baudet daadwerkelijk gezegd heeft in het debat. Dat de VPRO nu claimt dat dit wél zo is, is een leugen. Puur en simpel.
Het enige wat de VPRO wél kan claimen is dat de rechter gelooft dat, "die gebrekkige parafrasering nog niet [betekent] dat de VPRO ook onrechtmatig heeft gehandeld." Dát hangt af van andere factoren zoals de meningsvrijheid, Baudets status als publiek persoon, en Baudets eerdere uitspraken. Onjuist, ja, onrechtmatig neen. Dát is de conclusie van de rechter.
Maar de VPRO doet dus net alsof de rechter heeft geoordeeld dat de parafrasering wél juist is. Als we het dan over "nepnieuws" hebben, dan is dit daar een uitstekend voorbeeld van. De VPRO liegt, de omroep verdraait de waarheid, en denkt daar nog mee weg te komen ook.
Nou ja, we zullen maar zeggen: redden nummer 1.508 om de NPO op te doeken. En snel een beetje.
Waarder je mijn stukken? Steun me dan op BackMe.
Overigens ben ik zelf wél blij met de uitspraak van de rechter. Zoals ik gisteren in mijn exclusieve column voor BackMe-sponsoren uitlegde (word nu lid! Al voor 1 euro per maand ontvang je dágelijks een exclusieve column in je inbox) ben ik namelijk voor een onbeperkt vrije pers. De media moeten letterlijk van alles kunnen roepen, inclusief leugens. Het is aan gebruikers om dat af te straffen, niet aan een rechter ergens in een ivoren toren. Daarnaast, en deze reden is veel belangrijker,; de uitspraak van de rechter bewijst voor eens en altijd dat die hele NPO-bende één grote leugenfabriek is. Ze hebben de mond vol van "neutraliteit" en objectiviteit, maar dat is je reinste onzin. Het zijn elitaire radicaal-linkse propagandisten die hun podium gebruiken om iedereen die tegen De Officiële Leer van het Partijkartel ingaat kapot te maken. De NPO, met Buitenhof voorop, is één grote leugenfabriek. Dat wisten we al, maar het is toch leuk dat dit nu door deze zaak voor iedereen zichtbaar is.
Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten