Eerste signaal van Europees rampscenario: besmetting op Lesbos

Artsen zonder Grenzen (AzG) trekt aan de bel vanwege besmettingsgevaar op het Griekse eiland Lesbos. Deze week werd daar al de eerste corona-patiënt gesignaleerd. Een verdere infectie op dat eiland betekent gegarandeerd een humanitaire ramp met vele doden tot gevolg!

Ngo’s zoals AzG waarschuwen natuurlijk om de haverklap voor het leed waar migranten, vluchtelingen en asielzoekers (mogelijk) mee te maken krijgen. In de meeste gevallen doen ze dat om steun te krijgen voor hun eigen open grenzen filosofie, onder het mom van ‘humanitaire’ redenen. Dat schiet mij vaak genoeg in het verkeerde keelgat en is van hetzelfde niveau als al die andere tranentrekker reclames van goede doelen. Máár dat neemt niet weg dat ze hier wel echt een punt hebben!

Moria, één van de grootste vluchtelingenkampen op Lesbos, is berekend op 3.000 mensen. Daar zitten er inmiddels 21.000. Er zijn haast geen voorzieningen voor die mensen en ziektes als schurft hebben er al hun intrede gedaan. Erbarmelijke toestand dus!

Je hoeft dan ook geen genie te zijn om te bedenken wat er gebeurt als het coronavirus zich daar verspreidt. Dan krijg je te maken met het virus ‘in volle glorie’: het kan dan losgaan in een gebied waar héél veel verzwakte mensen dicht op elkaar zitten, veel van hen al een conditie hebben én praktisch nul hulpmiddelen krijgen.

Het is wat dat betreft een kruitvat en niet eentje die zich gecontroleerd laat exploderen zodra de lont eenmaal aan is gestoken. Het op tijd signaleren zal moeilijk gaan. Tegen de tijd dat het gesignaleerd wordt, is dat hele eiland waarschijnlijk al besmet. En dan is het ook direct al te laat voor hulpverleners en andere mensen die van en naar het eiland reizen. Want die besmetten allerlei anderen, waaronder mogelijk ook andere vluchtelingen/asielzoekers. Dat is een garantie voor een overbelast zorgsysteem!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Original NL

  Zijn allemaal jonge mannen daar op lesbos..geen gevaar dus.
  Maar een reden temeer ze niet hiernaartoe te halen.

  1. ervi

   Ook kinderen Original. Je weet wel, die kinderen waar een aantal Nederlandse gemeenten grote interesse voor hebben.

   1. Fonz

    Wat gemeen en het is tegen de rechten van de mens om kinderen moetwillig weg te halen bij hun biologische ouders

    1. Jannes46

     Moedwillig

  2. ervi

   Ook kinderen Original. Die niet ziek worden maar het virus wel verspreiden. Verschillende Nederlandse gemeenten verdringen elkaar al om ze op te mogen nemen.

   1. ervi

    De plaats reactie knop werkt niet altijd even goed.

 2. M. Brandenburg

  Lijkt mij dat er een groot hek omheen staat en je met scherp schiet op een ieder die erover heen of doorheen wil. Ik zeg bootjes beschikbaar stellen zodat ze terug naar Afrika kunnen vluchten, maar onder geen beding komt er iemand uit die kampen om vervolgens binnen de EY vrolijk te kunnen gaan en staan waar ze willen.

  1. Jannes46

   Het slappe Europa is helaas geen Israël dat WEL de eigen bevolking wil verdedigen tegen en vrijwaren van het van buitenaf komende onheil.

 3. Bockbeer

  D66 wil ze allemaal naar Nederland halen, en tussen de bejaarden proppen.

 4. Ritter

  Grenzen sluiten.

  Dat is de enige optie.

  Deze illegale migranten hebben er zelf voor gekozen om uit een veilig land ( Turkije) te reizen richting Noord/West Europa.

  Het is dus hun eigen verantwoordelijkheid.

  1. Jannes46

   Wat Denemarken kan, kan NL ook.

 5. Heras

  Dankzij de EU met z’n turkijedeal. Turkijedictator heeft die mensen voorgelogen. Nu zitten ze daar vast.
  Gauw uit de EU, gauw vervangen die hap.

 6. Bockbeer

  Volgens een Griekse generaal, bestaan de migranten die de grens bestormen hoofdzakelijk uit criminelen en jihadisten, die Turkije uit de gevangenissen heeft gehaald.

  1. Jannes46

   Dat zomaar kunnen kloppen. Al het afval richting de EU.

 7. JFU

  Onze ouderen worden als ze corona krijgen toch niet meer geholpen en gaan vanzelf dood.
  Dus ruimte genoeg om al die besmette gelukzoekers binnen te halen….daar zijn dan wel behandelingen voor beschikbaar…toch?

 8. Maxks

  Advocaat van de duivel zou zeggen dat de natuur zijn werkt doet.
  De EU is waarschijnlijk stilzwijgend blij dat de quarantaine hen verlost van instroom.
  De Grieken zitten opgescheept met een infectiehaard vanjewelste.
  Laten we mensensmokkelaars vragen op voorhand corona-testen te doen bij hun klanten.

 9. Ben-NIET-Groen-L

  Nepvluchtelingen, allemaal als de donder in de bootjes naar Lesbos en er niet meer vanaf.

 10. Fonz

  Ja ook daar proberen ze een slaatje te slaan uit de corona-hype, het zal mij benieuwen of de EU ook de lijndienst met illegale migranten uit Afrika stopt?

  1. Jannes46

   Dat is de enige juiste conclusie.

 11. van Urk

  “Dat is een garantie van een overbelast zorgsysteem.” Die was er al toen Europa besloot het leed van de halve wereld op zich te nemen. “Kijk uit met wat je binnenhaalt” werd er vroeger vaak gezegd. Want hoe kan het waarempel zo zijn dat Europa na China de grootste aantal besmettingen heeft ten opzichte van de Verenigde staten, Australie, Afrika, Zuid-Amerika, het midden-oosten en zuid Azie.

  1. Politiek Profeet

   Volgens onze opperrat pinokkio zijn kinderen geen gevaar voor de volksgezondheid …dus volgend onderwerp au.u.b…

 12. Baron von Munchhausen

  Walgelijke Goeroe Klaver zet Rutte onder druk om alle “vluchtelingen” naar Nederland te halen! Klaver heeft de invloedrijke machtige Linkse asiel-industrie ingeschakeld!
  Kortom: Nederlanders langer wachten op je huis en jullie, eventueel toekomstig, gebruik sociale voorzieningen: LEEGGEVRETEN!
  Broekers-Knol heeft een foto van Walgelijke Goeroe Klaver gekregen om op haar nachtkastje te plaatsen!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.