Farmaceut Roche geeft onder druk coronatest-recept vrij, toch is de overheid het probleem

Tot voor kort had waarschijnlijk niemand van Zwitserse farmaceut Roche gehoord. Maar ineens werden zij hét toonbeeld van het immorele kapitalisme van ‘het grootkapitaal’ in de vorm van Big Pharma: de farmaceutische industrie. Daar is zat voor te zeggen, maar dat is niet het hele verhaal! De overheid heeft óók flink bijgedragen aan het testtekort en de initiële houding van Roche Nederland.

Roche
Roche Nederland is een grote farmaceut en beschikt over een recept om betrouwbare tests voor het coronavirus te produceren. In een mum van tijd nam de vraag naar die tests toe en kon Roche de vraag simpelweg niet aan. ‘Geef het recept dan vrij en laat andere labs het óók produceren’, werd er vanuit de politiek gesommeerd.

Geheim recept
Maar dat was onnodig, vond Roche (hebben ze inmiddels toch wel gedaan). Het recept zou namelijk vrij beschikbaar zijn op internet. Dat werd al snel als smoesje gezien, want Roche heeft wel degelijk een ander (en beter) recept. Vergelijk het met het recept voor cola, wat ook makkelijk te vinden is, en het geheime recept van Coca Cola, dat beter wordt bewaard dan de meeste staatsgeheimen. Je gaat met een cola-recept nooit Coca Cola kunnen maken. Hetzelfde geldt voor Roche’s coronatest-recept.

Asscher vs. Big Pharma


Roche kreeg het recent opgeplakte label van ‘onethische raskapitalist’ nog een keer te verduren: Asscher kwam met de nietmachine in de aanslag. Als Roche het recept niet vrij zou geven dan zou Asscher hen de gevolgen aanrekenen. Mooi stukje profilering als tough guy.

Niet Roche maar overheid is het probleem!
Roche komt tot nu toe behoorlijk slecht uit de verf en heeft ook grotendeels zelf zitten wrijven in die vlek, overduidelijk. Máár! Een klant van Roche zegt tegen GeenStijl 2,5-3 weken geleden al te horen te hebben gekregen dat er leveringsproblemen werden verwacht, vanwege de opkomende pandemie. Roche zou een ‘own country first’ (Zwitserland) beleid gaan hanteren. Bestellingen moesten op tijd worden geplaatst zodat levering nog plaats kon vinden.

Een klein lab heeft dus ~3 weken geleden deze heads-up ontvangen en ernaar gehandeld, ziekenhuizen en de overheid niet. ‘Zij moeten die signalen dan bijna automatisch ook hebben ontvangen’, redeneert de klant.

Hoe doortrapt Roche tot nu toe ook lijkt, het valt in het niet bij wat dit voor onze overheid impliceert. Drie weken lang doen alsof de neus bloedt en dan dreigen met dwangmiddelen omdat een bedrijf niet mee wil werken aan de ad hoc-strategie die sindsdien is ontstaan… Het kabinet had ook een maand geleden al flink kunnen bestellen, al had dat wel verraden dat de framing van ‘het is maar een griepje’ en ‘kleine kans dat het hierheen komt’ regelrechte leugens waren.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. Duckday

  Een hele boel grote verhalen die niks zeggen. De fabriek is gewoon de baas en niet zielig doen want NEDERLAND heeft zelf de hele rotzooi verkocht want geld was belangrijker

  Marktwerking noemt de VVD dit daarom is het zo,n rotzooi in dit land.
  Zo is de hele zorg uitgebuit en fabrieken van onze pillen zijn verhuist naar het buitenland
  De politiek verkocht alles en nu huile doen omdat ze voelen dat de bevolking het niet meer pikt
  Stem PVV of FvD daarna uit de EU

  1. AnnaKlaver

   Mijn mond valt open, @duckie verkondigt het socialistisch beginsel en verkondigt , stem FvD of PVV.

   1. Bullshit16

    Anna
    Huilbaby

    1. Fortiori

     Bully16 virus ?

     1. Bijenzwerm

      Huiltr@lleke

     2. 777

      Huilbaby

 2. Bijenzwerm

  Het is overduidelijk dat ons kabinet gewend is aan slapen en niks doen, prestige projecties verzinnen ,geld naar de bodemloze put die Afrika heet sturen ,economische migranten pamperen , niet bestaande problemen creëren zoals CO2 stikstof etc.
  De regering doet alles voor iedereen behalve het eigen volk, hooguit een ww of aow puur omdat ze daar niet onderuit komen.

  1. AnnaKlaver

   Je geeft nu wederom aan welk politiek onbenul je wel niet bent.
   Janken, janken om je mislukt leven.
   Triest.

   1. Willem Bever

    Annie zwetser het (bijna) levende bewijs van een mislukt leven

  2. Kabargenbok

   Hoe komt u op die bewering van niet bestaande problemen ? CO2

   1. Peetjoh

    Co2 is de adem van bomen zonder co2 gaan bomen en planten dood. Vraag maar is aan een kweker. Die zorgen voor extra co2 dus meer oogst. Met meer co2 in de atmosfeer zullen bomen en planten 50% meer opbrengen. Dus meer zuurstof geven en meer groente en fruit. Minder co2 willen is meer honger wereld wijd.

    1. Thierry Trollinator

     Sjonge jonge,
     als dat alles is wat je over het CO2- probleem te vertellen hebt, moet je echt wat meer je best doen om je in te lezen ben je materie!

     1. Peetjoh

      Er is geen probleem co2 is 0,4% van de atmosfeer. Dat mag gewoon naar 3% zonder 1 enkel probleem. Wel met 1 voordeel meer eten. Mocht bijv de stikstof van 76% naar 50% gaan dan sterven alle mensen. Dus jetten is echt dom

 3. Kretoloog

  Waarom staat er een foto van een rat, een hele smerige rat, bij dit artikel?

 4. Lambieck

  Er zijn 2 partijen, de regering en de medicijnenmafia.
  Dan is voor DDS de keuze snel gemaakt.

 5. P.Sisterons

  Kijk maar uit voor Lodewijk. Je krijgt zó een treinreisje van hem.

 6. Bullshit16

  Dit is juist wat ons overheid wil
  Nogmaals kijk naar jensen.nl hij heeft of krijgt voor 100 procent gelijk

  1. Thierry Trollinator

   Van Rosmalen?

 7. Vrijedenkert

  Allerlei schijnheilige politici die even in de media hun gram willen halen ten koste van een producent die niet het probleeem is terwijl deze politieke aasgieren zelf medeverantwoordelijk zijn voor het afbreken van de zorg met name het aantal beschikbare bedden en IC-capacitiet terwijl er al jaren voor een pandemoe wordt gewaarschuwd door vele experts!
  Asschbak inclusief…

 8. M. Brandenburg

  Ach wat is dit anders dan het verhaal waar Nederlandse ondernemers al drie dagen contact met de overheid zoeken, enkel standaard mailtjes terug krijgen voor meer informatie, om achteraf te horen dat de overheid een neiuwe organisatie speciaal hiervoor in het leven heeft geroepen en dat die ondernemers (terwijl niemand op de hoogte is gesteld) daar maar in contact moeten treden. Het toont de complete incompetentie van de politici en de Nederlandse ambtenaren aan die nodig een herstructurering nodig hebben, waarbij de rotte niet werkende appels direct geloosd worden, uiteraard hadden de betrokken ambtenaren al deze contacten direct door moeten sturen naar de nieuwe organisatie. Tevens hadden de verantwoordelijke politici met grote regelmaat het contact adres van deze gloednieuwe organisatie dagelijks onder de aandacht van de Nederlanders moeten brengen. Maar nee, we zeggen er bijna niets over en we negeren de contacten die naar de oude contactadressen worden gestuurd. Links wegkijken ten top.

 9. Peetjoh

  Jammer Roche had z’n poot stijf moeten houden. Er is een lab in Nederland die wel optijd z’n spullen had. Onze regering heeft te laat gereageerd. Dat ene lab niet stuur de regering weg deze labbekakken zijn onze ondergang.

 10. yellow thread street

  Het is algemeen bekend dat de overheid al jaren het grote probleem is in Nederland en dat ze er alleen voor zichzelf zijn en de burgers op de 2e plaats zetten.

  Er “werken” ook voornamelijk niet al te flitsende figuren, daadkracht tonen ze niet, ze zijn a-commercieel, en het liefst vergaderen ze de hele dag over zaken waar ze geen beslissing over nemen zodat ze de volgende vergadering ook weer punten hebben om over te vergaderen.

  Treffend, gisteravond zag ik enkele ondernemers op tv die massaal mondkapjes in China besteld hadden en ze in no-time binnen hadden.
  Ze hebben bij de overheid aangeklopt, ze hebben ze aangeboden tegen kostprijs.
  De overheid heeft echter niet thuis gegeven, absurd.

  Maar met CAO onderhandelingen staan ze altijd vooraan, ze doen uiterst moeilijk werk en willen altijd de hoofdprijs.

  En zie nu, vele ondernemers en ZZP-ers staan met de rug tegen de muur en kunnen geen kant uit, ambtenaren zitten in een luxe positie, hun salaris wordt gewoon doorbetaald.

  En die Jetten wil het geld waarvoor onze onze ondernemers hard gewerkt hebben uitdelen in Europa.
  Knettergek, stuur hem maar naar het PBC om hem grondig te laten onderzoeken, ze zullen daar schrikken met wat er uit zijn mond komt.
  De Zuidelijke landen negeren toch alle afspraken, ze zullen verder gaan met potverteren op onze kosten en lachen zich rot.

  Nederland eerst, laten de Eurofielen maar de pleuris krijgen, hou de boel aan de praat, als het Corona-virus overgewaaid is zullen we toch weer verder moeten met ons dagelijks leven.

  En volgend jaar na de verkiezingen uit de EU.

 11. Rosasolis

  Nederland heeft ook farmaceutisch bedrijven die de Corona testen kunnen maken…
  Waar er een wil is, is er ook een weg. Niets in de wereld is werkelijk strikt geheim.
  Als de goedkope cola fabrieken werkelijk de “geheim” van Coca-cola willen vinden,
  zal het hen lukken…Ik kan een discussie herinneren dat ging over welke tomaat ketchup beter zou zijn: de grotere voordelige potten van Calve (Unive), of de aanzienlijk kleinere
  dure potjes van Heinz (Amerika). Die van Heinz zou een “geheime recept” zijn! Dat is onzin…Gedurende de arme na- oorlog’s jaren had mijn moeder een aantal hobbies: een ervan was inmaken in wekpotten van fruit, groente, jam, chutney’s, en sauzen, w.o. tomaat ketchup. In haar zelfgemaakte tomaat ketchup deed zij behalve vele verse kruiden, ook een paar lepels wijn azijn…En het toevoegen van azijn is het “zo-geheten geheim” van Heinz in hun dure flesjes ketchup.

  1. Pjotter

   Rosenolie@ Ha nu ken ik je weer, prozaise dagsluiting, mijn moeder had een kelderkast met 200 wekpotten van eigen tuinproducten en slachtvee in de crisistijd jaren 30 vorige eeuw evenzo in de 2e WO nadat zij 2 jaar eerder bij een stormvloed hun land (zij waren tuinders) en alles kwijt waren, geen steun of hulpgelden, niets, maar je heb niet meer gereageerd op je constatering dat ik van buitenlandse afkomst ben en hier beweer je weer dat er geen strikte geheimen zijn, wel bijdehandje vertel ons dan eens door wie en op welke manier is het corona virus in de wereld gekomen.
   Ik geniet van je schrijven, helaas reageert er nooit iemand, hoe zou dat nu komen terwijl het op dit forum toch barst van de rechts extremen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.