FILMPJE! Thierry Baudet geeft 5 redenen voor Total Lockdown en VERNIETIGT kneus Jesse Klaver

Tijdens het debat gisteravond in de Tweede Kamer over het nieuwe coronavirus COVID-19 legde Thierry Baudet in slechts anderhalve minuut uit waarom er een Total Lockdown moet komen in Nederland. En, terwijl hij dit deed, veegde hij op ongekende, genadeloze wijze de vloer aan met de grootste kneus van het Parlement. Ik heb het dan natuurlijk over Jesse Klaver.

Als je een korte periode van lockdown hebt, hoe eerder we ermee beginnen, hoe korter die tijd hoeft te duren,” aldus Baudet tegen Klaver. “Dan heb je ten eerste de besmettingen volledig onder controle omdat je weet als er na een week of twee, tweeëneenhalf geen cases zijn gekomen, geen klachten zijn gemeld, dan weet je bijna zeker dat mensen het niet hebben. Dus dan weet je, ‘oké, we hebben het onder controle.’ Dat weet je waar het zit.

Twee, tegen die tijd kunnen wij alle maatregelen nemen ten voorbereiding van nieuwe besmettingen die nodig zijn: uitbreiding capaciteiten Intensive Care, bestellen van mondkapjes, bestellen van beademingsapparatuur, bestellen van tests, zodat we overal in Nederland voldoende tests hebben. Dus je koopt tijd,” ging de Forum voor Democratie-leider terecht verder.

“Drie, de kans dat er een vaccin wordt ontwikkeld of andere manieren van resistentie wordt groter.”

“Vier,” aldus Baudet terwijl Klaver alleen maar met op en mond kon toekijken, “omdat het beter weer wordt weten we dat in het algemeen, respiratoire aandoeningen nemen af, de weerstand van mensen neemt toe omdat het beter weer wordt, enzovoorts.

Op dat moment was het duidelijk dat Baudet Klaver helemaal onder de tafel debatteerde, wat ongetwijfeld de reden was dat Kamervoorzitter (van de PvdA) Khadidja Arib besloot om in te grijpen. “Nee.” “Nee,” probeerde ze weer. Helaas voor haar liet Baudet zich niet tegenhouden. Hij sprak gewoon door.

Vijf, omdat ook andere landen om ons heen dit soort maatregelen nemen neemt ook de kans exponentieel af dat het vanaf het buitenland onze kant opkomt.

“Dit was uw vraag,” concludeerde Baudet, “dit is het antwoord.”

Vervolgens liep hij gewoon weg naar zijn bankje.

En Klaver? Nou, die zag er na afloop zó uit:

Ja Jesse, dat was me wat he?

Een verzoek aan lezers van DDS: Michael van der Galien is niet alleen eigenaar van deze mooie website, hij is ook de enige Nederlandse blogger met impact in Amerika! Door hem te steunen op BackMe kun je hem nu drie keer per dag (extra) lezen: elke dag krijg je in de ochtend een kort ontbijt in de vorm van een blogpost over het laatste nieuws uit Amerika, in de middag rond drie uur krijg je vervolgens een keiharde rant over het laatste Nederlandse nieuws, en — exclusief voor mijn sponsors — krijg je voor het slapengaan een email met een column over een willekeurig onderwerp. Je krijgt dit al vanaf 1 euro per maand. Steun hem dus — 169 DDS-lezers gingen u al voor!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

61 reacties

 1. AnnaKlaver

  Lol, net een schoolkrant die hun tieneridool op een voetstuk zet.
  Liefde maakt blind.

  1. Blank en niet Wit

   U is dus stekeblind.

   1. Bluntix

    Baudet de oppertrol met zijn dagelijkse standaart trollenleger.

    Klaver kijkt wss zo moeilijk omdat baudet niet lijkt te snappen dat in grote lijnen de overheid precies doet wat hij oppert..

    En dan mocht de overheid besluiten dat het tijd is het abstracte begrip lock down toe te passen dan kan baudet lekker roepen dat het al de hele tijd zijn idee was.

    Maakt de overheid een fout dan kan baudet roepen dat hij het altijd beter wist.

    Win win!

  2. Bullshit16

   Anna
   Huilbaby

   1. -Bo-Realist

    Ik bedoel dat het OV niet stilligt in Noord-Nederland

    1. Dippaz

     Kan die lul van een baudet niet gaurantaine .

     1. 777

      Eeuwig gebande!

 2. m.van.rosmalen

  Die Derrie is zelf een grote kneus.
  Geef mij Wilders maar👍

 3. rea Guurrechts

  6 artikelen in een halve dag.
  Straks doet Michael, normaal 5 artikelen p/d, een Bruinsje.

 4. Kretoloog

  Jammer voor Baudet, maar ik acht het RIVM deskundiger als het om Corona gaat. De FvD-voorman moet nog veel, heel veel leren. Bv. hoe hij zich moet opstellen in een politieke debat over gezondheidszorg. Want zoals hij het gisteren deed, dat leek nergens naar.

  1. Lambieck

   Volgens Baudet kunnen de ICs dit weekend de vraag niet meer aan.
   Heb redelijk veel contacten binnen de ziekenhuiswereld.
   ICs is totaal geen probleem de komende 14 dagen.
   Het noorden van Nederland heeft nu nog steeds overcapaciteit.
   En niet elke opgenomen corona patiënt komt op de ICs.
   Gewone quarantaine verpleging is vaak al afdoende.

   1. Kretoloog

    Zo is het maar net: het ziekenhuis bij mij in de buurt (Randstad) heeft 21 IC-bedden. Daarvan zijn er nu 4 (!) bezet.

    1. Stanly2000

     Kretoloog,
     In Zuid-Holland is het aantal besmettingen forser toegenomen. Die provincie heeft met 312 positieve tests nu meer coronapatiënten dan Limburg.
     De andere 17 bedden zullen heel snel bezet worden.

   2. Stanly2000

    Kokkie heeft redelijk veel contacten binnen de ziekenhuiswereld.
    ICs is totaal geen probleem de komende 14 dagen.

    De Volkskrant
    “De Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) verwacht dat er over een week 500-1.000 nieuwe patiënten op een intensive care zullen liggen. Dat staat in een bericht op de website van de NVIC, geschreven door Diederik Gommers.”

   3. Dropje

    Het is gewoon pure politieke profilering wat hij steeds doet, bij elk onderwerp
    U zegt A, nou dan zeg ik B
    Gewoon omdat het kan

    En als dan toch bezig zijn…
    Ik zeg GEEN financiële steun vanuit de overheid voor FvD leden, het is immers geldt dat door het volledig incompetente “partijkartel” gespaard is
    En dan nu je hand ophouden zeker ?
    Opzouten !

  2. chrism

   Dan zal ik eens als ik u was het whats app uitwisseling lezen van de RIVM !

   En als u eerlijk ben dan leest u ,dat het RIVM totaal niet capabel is

 5. Beukman

  Wilders en Baudet, twee beunhazen die de viroloog uithangen. Gelukkig zijn er ook mensen die wél weten waarover ze praten:

  Woensdagochtend legde RIVM-directeur Jaap van Dissel de Tweede Kamer uit waarom hij sceptisch is over de Chinese aanpak van afgrendeling (‘lockdown’). Het werkt op korte termijn, zei hij, daarna niet meer. China heeft er de besmettingen mee teruggebracht maar kan nu niet onder de afgrendeling uit – dan stijgen de besmettingen weer. Vandaar dat Van Dissel voorlopig meer ziet in uitbouw van groepsimmuniteit: in afwachting van een vaccin verklein je dan de kwetsbaarheid voor het virus.

  1. Rammstein

   Op de Diamond Princess, het corona-cruiseschip, bleek ook na een langere tijd van quarantaine slechts 20% van de opvarenden (passagiers en bemanningsleden) corona ontwikkeld te hebben. Dus 80% bleef er van verschoond, wat waarschijnlijk duidt op een natuurlijke immuniteit bij het merendeel van de mensen.

   Veelzeggend, want zo’n afgesloten schip waar niemand op of af kon, is theoretisch natuurlijk gedoemd om op 100% besmettingsgevallen uit te komen.

   1. Beukman

    Het is ook, itt bijvoorbeeld de Spaanse Griep, een virus dat relatief veel ouderen treft. Ik vermoed dat er op dat cruiseschip vrij veel ouderen waren? Nederland zal ongetwijfeld leren van ervaringen met lock down elders.

    1. Rammstein

     Beuk, je gaat voorbij aan het belangrijkste dat ik opperde: “wat waarschijnlijk duidt op een NATUURLIJKE IMMUNITEIT bij het merendeel van de mensen.”

     Vind je dat niet verrassend? Ondanks dat -inderdaad, zoals je zegt- de meeste van de cruisepassagiers ouderen waren.

     1. Beukman

      Ik dacht dat voor de meeste virussen een bepaald percentage mensen van nature immuun is, maar ik kan me vergissen. 80 procent klinkt iig niet slecht. Hopelijk weet jij zodoende de dans te ontspringen, ouwe reus. 🙂

     2. Lambieck

      Betekent “scheeps-quarantaine” niemand uit zijn hut of niemand van boord maar wel onderlinge contacten?

     3. Rammstein

      Lambieck, het was een zooitje aan boord van de Diamond Princess. Nog een aantal dagen nadat besmettingen geconstateerd waren, werd er gezamenlijk gegeten en had iedereen met iedereen contact. De enige preventie was op dat moment mondkapjes.

      Pas toen na ruim een week de ernst volledig doordrong, vaardigden de Japanse autoriteiten strengere maatregelen uit waarbij iedereen in zijn hut moest blijven. Maar personeel bracht gewoon deur aan deur maaltijden met handschoenen en mondkapjes die ze al dagen achter elkaar hadden gedragen en zonder afstand in acht te nemen.

      Van de 3.300 personen aan boord werden er uiteindelijk zo’n 700 ziek en overleden 7 mensen. Enfin, lees het hele verhaal op h**ps://www.nytimes.com/2020/03/08/world/asia/coronavirus-cruise-ship.html

      Het blijft zeer opmerkelijk dat uiteindelijk slechts 20% geinfecteerd werd in die afgesloten, locked down muizenval. Gaan die percentages wellicht ook op voor een locked down land?

     4. Lambieck

      Ik wil niets in twijfel trekken maar:
      Lockdown na totale besmetting?
      Lockdown met gedoseerde na-besmetting door medewerkers?
      Ik vind nog teveel vraagtekens om er een waardeoordeel bij te geven.
      Of is dit het bewijs dat groeps-immuniteit werkt?

     5. Rammstein

      Kokkie, wat ik al eerder tegen Beukman zei: het LIJKT er op dat veel meer mensen een natuurlijke immuniteit tegen het coronavirus hebben dan gedacht wordt door de medische autoriteiten

      In die afgesloten cruise-doos had in theorie een besmettingsgraad van 80 tot 100% moeten heersen. Het was echter 20%. Dat is opmerkelijk. Vooral omdat de passagiers overwegend ouderen/pensionado’s waren.

      Ik trek geen conclusies, maar zet wel vraagtekens.

 6. jeki

  1: ja, aanpak klinkt logisch
  2: nee, want als iedereen dan thuis is, heb je niet ineens wél alle genoemde middelen, geen causaal verband dus
  3: nee, als iedereen thuis zit, wordt de kans op een vaccin of resistentie niet groter of kleiner, alweer geen causaal verband
  4: klopt enigszins, beter weer vermindert het aantal griepgevallen etc
  5: dat andere landen het ook doen heeft alleen invloed op de manier en mate waarop het naar ons zou kunnen komen, dus niet hoe het nu in ons land verspreid

 7. Te Salutant

  Baudet kreeg in het Kamerdebat inhoudelijk geen teen aan de grond en verbleekte bovendien naast de populistische leugenretoriek van Wilders.

  Amateur, schopt geen deuk in een pak boter.

  1. 777

   Eeuwig gebande!

 8. DidiMadloba

  Het is goedgeklaagd dat Baudet deze crisis exploiteert om verwarring te stichten. Het RIVM is uiterst deskundig, en zowel in Amsterdam als Rotterdam hebben ze virologiecentra van wereldnaam. Bovendien bekijkt het kabinet de situatie van moment tot moment, om te bepalen of eventueel verdergaande maatregelen nodig zijn.
  Maar nee hoor, Baudet weet het beter. Baudet weet altijd alles beter. Ik hoop dat men de conclusie trekt dat als hij nu zulke onzin kakelt, zijn normale gezeur ook niet meer serieus wordt genomen (over massa-immigratie en omvolking bij voorbeeld.

  En de blik van Klaver komt door verbijstering over zoveel onzin.
  Dat het buitenland verdergaande maatregelen treft is niet waar. In Duitsland mogen restaurants nog steeds open zijn, van zes tot zes uur. Overdag wel te verstaan.

  1. Bullshit16

   Diddi
   Huilbaby

   1. Beukman

    Huilbaby

    Inderdaad. Baudet ontmaskert zichzelf steeds meer als een irritante betweter. Op een moment dat nationale eenheid gewenst is, lopen hij en Geert weer dwars te doen. Laten ze hun geschillen even opzij zetten, want op dit moment houden ze degenen die de kastanjes uit het vuur halen alleen maar van hun werk af.

    Sitalsing had er één zin voor nodig vanmorgen:

    Terwijl we behept zijn met een Tweede Kamerlid dat ’s morgens uitslaapt, aan een bosje lavendel snuift, daarna op Facebook iets met veel uitroeptekens en verkeerd geplaatste spaties leest, dit even later in het parlement doorvertelt als ‘de nieuwste wetenschappelijke inzichten’ met de pedanterie die Onze-Lieve-Heer heeft toebedeeld aan ’s werelds grootste narcisten, vervolgens ‘prutsers’ sist tegen de regering, van die heroïsche daad een filmpje op Twitter zet en zich tot slot een glas witte wijn inschenkt om zijn zware werkdag af te sluiten, is er ook ontzettend veel dat hartverwarmend goed gaat in dit land.

    1. Te Salutant

     Raak!

 9. Bijenzwerm

  Hier een ziekenhuis in het midden van het land 19 ic bedden bezet van de 45..
  Baudet en wilders hebben beiden gelijk.
  De meeste virologen pleiten hiervoor.
  Lock down moet nu gebeuren.
  Nederland het gekke henkie onder rutte van de meeste eu landen.

 10. Meriadoc Brandebok

  Als we de zaken nuchter bekijken is er een gegeven waar de meeste geleerden het wel over eens zijn: dat de ouderen en kwetsbaren de risicogroepen zijn en de jongeren met een sterkere weerstand overwegend lichte klachten krijgen.

  Welnu, we zien dat vrijwel het hele openbare leven op z’n gat ligt. Van het openbaar vervoer tot het basisonderwijs, van 1,5 meter afstand tot gesloten winkelketens. Dan is een algehele lockdown toch een buitengewoon paardenmiddel dat in feite weinig toevoegt aan de huidige situatie.

  Het beleid moet er dus in wezen volledig op gericht zijn om de risicogroepen te beschermen. Dan gaat het sterftecijfer omlaag, aangezien de meeste doden uit de risicogroepen komen. Maar als we een lockdown inschakelen is dat geen concrete maatregel die de meest kwetsbaren beschermt. En je kunt tot in maanden binnenshuis blijven zitten, maar daar los je uiteindelijk ook weinig mee op.

  Risicogroepen beschermen kan door mensen met een zwakke gezondheid vrij te blijven geven en hen zo veel mogelijk te isoleren.

  En inderdaad, dan moeten de jongen en gezonden de hardere klappen van het coronavirus opvangen, totdat we een vaccin hebben (of er inderdaad groepsimmuniteit optreedt).

  Zo zie ik het.

  1. -Bo-Realist

   Brandenshock
   OV ligt niet in Noord-Nederland

 11. Piet51

  Ik heb de indruk, dat Van der Galien een ander debat heeft gevolgd. Het kan ook zijn, dat hij heel snel onder de indruk is van iemand die een paar zinnen correct Nederlands uitbrengt.

  Over de manier waarop deskundigen hun visie presenteren en hoe die vervolgens in de media worden verspreid is veel meer te zeggen. Gisteravond was in Op1, zoals bijna elke uitzending, Ab Osterhaus te gast. Hij werd aangekondigd als de viroloog die nu eindelijk ook om is, want hij wil een lockdown. Ik was verrast, want tot nu was hij voorstander van de gematigde maatregelen zoals die genomen zijn.
  Het gesprek ging natuurlijk ook over die ommezwaai bij Osterhaus. Maar na veel heen-en-weer en langs-elkaar-heen gepraat werd duidelijk, dat Osterhaus de huidige maatregelen nog steeds ziet zitten, al wilde hij wel de al min of meer aangekondigde afsluitingen van verpleeghuizen er graag bij. Maar waar hij heel veel moeite mee had, had hij pas met eigen ogen gezien. Parken en speelplaatsen zijn overvol met kinderen en ouders en daar worden volgens hem veel virussen verspreid. Dus er moet meer afgesloten worden, gehandhaafd in zijn termen. Maar dan niet handhaven in de zin van opsluiten of exorbitante boetes, maar via surveillance de mensen blijven wijzen op hun onverantwoordelijke gedrag. En wellicht toch ook speelplaatsen en parken afsluiten voor publiek.
  M.a.w., Osterhaus is niet zozeer van mening veranderd, hij wil alleen meer doen aan handhaven, toezicht op de naleving, zodat de huidige maatregelen ook echt gaan werken.

  Verder werd door de directeur van het Rotterdamse ziekenhuis gezegd, dat de 5 voorstellen van Baudet niet slecht zijn, maar dat ze niets toevoegen aan wat er al weken lang gebeurt. Er wordt al weken lang gewerkt aan de opschaling van IC-capaciteit, mondkapjes en andere bescherming. Baudet kan zo aanschuiven, aldus de directeur. Enm aan dat vaccin wordt gewerkt, ook zonder lockdown.

  Baudet heeft gisteren op geen enkele wijze de aanpak van Corona verbeterd of veranderd. Hij was niet opvallend zichtbaar en men ging niet in op zijn voorstellen.

  1. Kretoloog

   Osterhaus is deskundig, geen twijfel daarover. Maar Osterhaus is ook corrupt. Dat is tijdens de Mexicaanse griep van 10 jaar terug gebleken. Hij praatte de regering de aanschaf van 15 miljoen vaccins aan (kosten ca. 35 miljoen euro). Achteraf bleek dat Osterhaus een zakelijk belang had bij de productie van die vaccins. Ofwel: hij verdiende eraan. Sinds dat bekend is, kan ik die man niet meer serieus nemen.

   O ja, die 15 miljoen vaccins waren uiteindelijk niet nodig en zijn vernietigd. Maar toen had Osterhaus zijn winst al binnen!

   1. Bullshit16

    Kreet
    In zo gaat het ook met deze virus het is geen links of rechts verhaal hier gaat het er om wie gelijk heeft of krijgt.een ding is zeker baudet in Wilders hebben in deze zaak geen gelijk maar of Rutte gelijk heeft moet ook maar blijken trouwens Rutte heeft te vaak gelogen dus die vertrouwen in hem heb ik al lang verloren
    Stem fvd of PVV uit de eu

   2. Piet51

    Je onderbouwing van de corruptie van Osterhaus deugt niet, al kan ik het me wel voorstellen. Ik ben adviseur/trainer/coach van bedrijven en overheidsorganisaties. Het komt heel vaak voor, eigenlijk bij elke opdracht, dat ik klanten tegen betaling onderzoek en adviseer om bepaalde trainingen te volgen of zich te laten coachen. Die trainingen en coachingdiensten geef ik natuurlijk zelf graag. Ben ik daarom corrupt. Nee hoor, ik geef die adviezen omdat ik in mijn eigen producten en diensten vertrouwen heb. Dat is bij Osterhaus niet anders.

    Ook bij jou gebeuren zulke dingen waarschijnlijk. Als jouw tandarts je adviseert om iets aan je gebit te laten doen, vraag je dan altijd een second opinion, omdat die tandarts niet objectief en wel corrupt zal zijn? De enige die aan die actie verdient is hijzelf namelijk. En je autoreparateur, je CV-onderhoudsbedrijf? Allemaal corrupt als ze bepaalde acties adviseren? Of ben je altijd zo wantrouwend, dat je alles ook door anderen laat controleren en een eventuele reparatie door een derde laat uitvoeren? Ik bedoel dit overigens niet cynisch.

    1. Kretoloog

     Toevallig wijdt GeenStijl nu ook een item aan Osterhaus. Lees dat eens, Piet51 en je zult merken dat ik het allemaal nog heel vriendelijk heb verwoord.

     De schade voor de belastingbetaler was trouwens geen 35 miljoen maar 700 (!) miljoen euro. Met dank aan aan Osterhaus die wel zijn eigen zakken gespekt heeft met de Mexicaanse griephoax.

     1. Piet51

      @Kretoloog
      Ik ken de verhalen, al jaren. Die hoef ik op GeenStijl niet na te lezen, want die site mijd ik liever. DDS is voor mij genoeg. Ik kan die verhalen niet beoordelen. Uit andere marktsectoren ken ik vergelijkbare relaties en ogenschijnlijk onvoldoende gescheiden belangen, waamee het soms wel en soms niet goed gaat. Ik ga ervan uit, dat voldoende mensen Osterhaus op de vingers kijken en hem corrigeren of blokkeren als het niet klopt. Als dat niet gebeurt, is dat ook die mensen rondom Osterhaus aan te rekenen, naast Osterhaus zelf natuurlijk.

  2. Te Salutant

   “M.a.w., Osterhaus is niet zozeer van mening veranderd, hij wil alleen meer doen aan handhaven, toezicht op de naleving, zodat de huidige maatregelen ook echt gaan werken.”

   Ja, uiteindelijk kwamen daar materieel wel op neer maar de man heeft wel een ongelukkige manier van communiceren waardoor gemakkelijk de indruk kon ontstaat dat hij het oneens is met het ingezette overheidsbeleid.
   Ik vind deze ijdelheid, want dat is het, schadelijk.

   1. Piet51

    @Te Salutant
    Die communicatie vind ik het grootste probleem, naast de epidemie zelf. Iedereen, niet alleen Osterhaus, praat, legt uit, vraagt, maar iedereen vanuit zijn eigen context. En dan zie je regelmatig, dat men langs elkaar heen praat, denkt elkaar te begrijpen, terwijl dat helemaal niet zo is. Ik wijt dat aan de snelheid waarmee gewerkt moet worden. Ik sta werkelijk versteld waar men toe in staat blijkt te zijn. Dat kan niet anders dan met fouten, waar die definitiekwesties m.i. ook bijhoren.
    Gisteren bij Op1 bleek men enkele verschillende definities te hebben van een lockdown. Maar dat werd pas na een tijdje uitgesproken en waren de verschillen van mening opgelost.

 12. Meriadoc Brandebok


  Zo’n 45 jaar geleden kwam ik voor het eerst bij het RIVM in Bilthoven. Ik was beginnend wetenschapsjournalist en maakte bij de Stichting Biowetenschappen en Maatschappij een krantje met berichten die gratis door huis-aan-huis-bladen konden worden overgenomen. Er was gedoe over de veiligheid van het kinkhoestvaccin en ik had daarover een gesprek met de directeur van het RIVM. Hans Cohen, voorganger van Jaap van Dissel.

  Ik kwam met allerlei kritische vragen, het was de tijd dat machthebbers alom werden gewantrouwd en bespot, ik had haar tot op mijn schouders, was dienstweigeraar, stemde op de PSP (een partij die later in GroenLinks is opgegaan) en was van plan een weg-met-dat-gevaarlijke-kinkhoestvaccin-stuk te schrijven maar Cohen was evenwichtig en had antwoorden op al mijn vragen. Ik schreef een veel genuanceerder stuk dan ik aanvankelijk van plan was.

  Later heb ik Cohen nog enkele malen gesproken. Zo interviewde ik hem in 1986 voor Elsevier over de opmars van aids, waarvoor de wereld toen evenzeer sidderde als nu voor corona. Alweer was ik onder de indruk van die nuchterheid en feitenkennis. En van dat heerlijke Groningse accent: ‘De vaccins klinken in zijn mond als baaltjes strokarton’.

  Een citaat van Cohen: ‘Het is een vergaande en onjuiste hybris te zeggen dat we de infectieziekten onder de knie hebben.’ Amen.

  Vanwaar deze greep uit de oude doos?

  Vanwege de kritiek op het RIVM en Jaap van Dissel. Er is sprake van een oorlogssituatie: Nederland wordt aangevallen door een onzichtbare vijand en in zo’n situatie zouden we de rijen moeten sluiten.

  In plaats daarvan bliezen Wilders en Baudet tijdens het politieke debat van 18 maart de geringe verschillen die er zijn tussen het coronabeleid van de verschillende Europese landen behoorlijk op en vielen de deskundigen aan, waar het kabinet op steunt. Ook op sociale media krijgen Van Dissel en het RIVM er behoorlijk van langs.

  Ik keur dat af maar denk het wel te kunnen verklaren. Bij het RIVM bestaan twee duidelijk verschillende afdelingen: de volksgezondheid (de V uit RIVM) en het milieu (de M). Dat zijn werelden van verschil.

  Neem Jaap van Dissel en Klaas van Egmond.

  Van Dissel zou de kleinzoon van Hans Cohen kunnen zijn en de zoon van Roel Coutinho en dat is hij in zekere zin ook. De nuchterheid zelve, een overtuigende en gezaghebbende arts. Natuurlijk heeft hij achteraf verkeerde inschattingen gemaakt, zoals bijna iedereen in Nederland (en Europa). Eind januari dacht Van Dissel nog dat de corona-epidemie in China zou blijven hangen. ‘Als de ziekte in ons land opduikt, zal het waarschijnlijk beperkt blijven tot enkele besmettingen.’

  Tja. In een beginfase van een epidemie valt inderdaad moeilijk in te schatten of het een veenbrand wordt die over de hele wereld gaat. We hebben de afgelopen decennia verschillende voorbeelden gezien van virussen die een epidemie veroorzaakten. De meeste daarvan zoals de Mexicaanse griep en ook de twee die door het broertje en zusje van corona veroorzaakt werden (Sars en Mers) bleven tot een bepaald gebied beperkt.

  Sinds het coronavirus Europa en Nederland toch heeft bereikt en hier meer ellende aanricht dan hij anderhalve maand geleden verwachtte, is Jaap van Dissel rustig, overtuigend en professioneel.

  En dan nu Klaas van Egmond, voormalig RIVM-directeur en tegenwoordig hoogleraar milieu en duurzaamheid. Lees het interview nog maar eens na dat de Volkskrant op 27 december 2019 met hem had.

  Hij heeft het over ‘een catastrofe die zó groot is dat we de hele planeet naar de knoppen helpen’ en dan heeft hij het niet over een virus maar over onze ecologische voetafdruk. Hij wil geen virussen doden, hij wil dat we elektrische auto’s kopen en brandnetelthee drinken. ‘De aarde trekt het niet.’ Hij vecht niet tegen een ziekte, hij heeft het kapitalisme de oorlog verklaard: ‘Het te koop verklaren van de hele wereld is het kolossale probleem van deze tijd.’

  Dit is het zelotengedrag dat je ook in de milieubeweging en bij liefhebbers van onbespoten voedsel tegenkomt. Ook de problemen zijn verschillend. Er is geen enkele twijfel of het coronavirus bestaat, er is wel wetenschappelijke zowel als maatschappelijke twijfel over de aard en ernst van de stikstofcrisis.

  Het wantrouwen dat sommige groepen (zoals boeren, de PVV en FvD) in de samenleving naar het RIVM hebben, komt bij de M (milieu) vandaan en straalt naar de V (volksgezondheid) door.

  Nogmaals, het is verklaarbaar maar niet terecht. Van Dissel en consorten verdienen in deze crisissituatie een breed gedragen vertrouwen.
  – Bron: h**ps://simonrozendaal.nl/.

 13. Drollevanger

  We hoeven verder onze weerzin tegen Baudet en Wilders niet meer op te blazen
  Die heren hebben namelijk 100% gelijk. Een lockdown helpt in ieder geval.
  In China is blijkbaar de verspreiding van het virus gestopt na de volledige lockdown van broedplaats waaruit het corona virus ontstond.
  Vandaag kwam daar geen extra besmetting meer bij
  Dus laat Rutte en zijn mee lopers maar een ander onderwerp verzinnen om hun imago op te krikken.
  Als ons kabinet verder wil experimenteren met onze bevolking, moeten ze een ander onderwerp kiezen. Misschien is het Klimaat een leuke invalshoek.

  1. Brenda Welsh

   Kunt u die bewering staven dat Baudet en Wilders 100% gelijk hebben. Baudet heeft niets van zichzelf en zoekt selectief naar bevindingen van anderen die zijn verhaal moeten ondersteunen. Net als met al die wetenschappelijke artikelen van bedenkelijke aard waarmee hij zijn bevolkings theorie ontvouwt. Clubjes uit de VS. Op een slimme manier weet hij zijn aanhang aan zich te binden. Zou dit gebracht worden door een andere mindere gehorige van het FvD dan was het een elitair soos clubje.

   1. 777

    Eeuwig gebande!

 14. Mar

  Eus heeft weer een mooi stuk geschreven over de houding van politici:
  h**ps://w**.ad.nl/binnenland/de-weg-naar-een-snelle-oplossing-is-geen-verdeeldheid~a1bdccc4/

  1. Beukman

   Wilders en Baudet zo spoedig mogelijk in quarantaine, voor iedereen het beste.

 15. Vit

  Helaas is zowel Geert als Thierry gedaald in mijn achting, hoe hadden ze gedacht dat een lock down zou verlopen, dat alle bedrijven moeten sluiten inclusief die voor voedsel voorziening, zoals die tuin en landbouw producten verwerken? En krijgen we dan een speciale pas om naar de super te gaan?

  Tikje kortzichtig wel.

  Als iedereen zich aan hygiëne houdt komt het allemaal goed.

  1. Kretoloog

   Bij mij hetzelfde gevoel. Wilders en Baudet zijn niet goed bezig en mijn sympathie voor hen is deze week flink gedaald. Dat geldt trouwens ook voor een aantal bloggers en journalisten, zoals Wierd Duk, Jan Dijkgraaf en nog wat in de rechtse hoek (ook die van DDS). Waardering blijft bij mij echter onverminderd hoog voor de fine de fleur onder de rechtse columnisten: Sylvain Ephimenco en Simon Rozendaal, die blijven scherp en tegelijkertijd realistisch.

 16. Maxks

  De punten van Baudet klinken “logisch” en daar zit de crux.
  Het praatje deugt maar het smoesjes niet.
  Theorie en praktijk botsen hier met de werkelijkheid. Verschillende forumleden leggen dat zeer goed uit.
  De partijen van de vrijheid willen in een totale lockdown.
  Je moet oppassen dat het niet gaat werken als het tijdelijke kwartje van Kok.

  Voordat je het weet neemt bijna geen enkel winkel meer contact geld, ook niet na de opheffing.
  Geen samenscholing (demonstraties) meer, i.v.m. eventuele kans dat het virus opnieuw oplaait…zo zijn nog wel meerdere zaken te bedenken.

  M.b.t. Ab de viroloog, ja ….hij had aandelen in een Virus lab, destijds, tijdens de Mexicaanse griep.

  1. Meriadoc Brandebok

   Ja, de prijs van een lockdown is dat we onze vrijheid verliezen. Nederland verandert in een soort reusachtige gevangenis waar men permanent binnenshuis dient te verblijven met af en toe een kistje boodschappen voor de deur. In Spanje houden ze het al niet meer vol, daar verhuren mensen honden aan andere mensen, omdat men met een hond het ommetje te maken. Wilders cum suis heeft niet nagedacht over de maatschappelijke impact die zo’n lockdown heeft.

 17. Response

  Baudet heeft hier natuurlijk een punt. Maar ja, dat dat niet iedereen snapt, zelfs kleuter klaver niet, kan ik begrijpen.

 18. evil knievel

  Die staat,…Yasser groengoeroe!

 19. 777

  Wereldbevolking = 7.530.000.000
  Aantal doden = 9115

  7.530.000.000 : 9115 = 0.000001%

  1. Piet51

   @777
   Beter rekenen s.v.p.. 9115 is 0,0001% van 7.530.000.000. Nog steeds heel weinig, maar wel 100x zoveel als jouw sommetje.

 20. Yami

  Met respect naar Michael galien en anderen die content leveren voor DDS, maar ik krijg het idee dat DDS een onofficiële propaganda apparaat voor FvD, nadrukkelijk Thierry Baudet, is geworden. In dat hij de Messias voor Nederland is en dus mag er geen kritiek geleverd worden. Tenzij je voor trol uitgemaakt wilt worden.

 21. Sharktyricon

  1. Als er een totale lock down komt zal er een economische crash komen, de incububatie tijd is 2 weken dus een totale lock down is niet met 2 weken voorbij de minimale tijd zal zo’n 4 weken moeten zijn. Als de lock down niet volledig is (essentiële winkels etc blijven toegankelijk) loop je het risico dat de piek afneemt maar na de lock down weer net zo hard oplaait.
  2.binnen een totale lockdown wordt het moeilijk te manoeuvreren om dingen te regelen dus snijd je jezelf in de vingers wat betreft het regelen van voorraden. De voorraden moeten ook tijdens de lockdown komen en niet alleen erna.
  3. De kans dat er in 2weken tijd een vaccin komt is nihil, zelfs als die er komt duurt het een tijd voor deze beschikbaar is. Geoepsimmuniteit duurt nog langer.
  4. Het argument van beter weer is non excistend, ten eerste weten we niet of het met dit virus zo werkt, ten tweede zou iedere Nederlander moeten weten dat Nederlands weer niet te voorspellen is.
  5. Zie antwoord 1

  Misschien moet de heer baudet ophouden voor wetenschapper te spelen want dat valt nogal tegen

 22. linkse mafia

  Toch fijn om af en toe onafhankelijke en objectieve journalistiek te kunnen lezen. En dan ook gefundeerde en weloverwogen reacties hierop.

 23. OrangeBlancBleu

  Heerlijk, dat is nu politiek op top niveau 🙂

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.