Het bloed van het Coronavirus stroomt door de straten: dit is een superaankoopmoment op de beurs!

Het coronavirus is een “zieke zwarte zwaan” die de komende twee maanden nog wel voor financiële malaise gaat zorgen. Air France-KLM zal tot het randje van faillisement geduwd worden, verwacht econoom Frits Bosch. Maar de komende weken bieden ook volop kansen, zegt hij: “Een bekend gezegde in de beleggingswereld is dat “als het bloed door de straten stroomt, moet je instappen in de beurs”. Dat is nu nadrukkelijk het geval. De beurzen schreeuwen als het ware ons toe: “Stap in!”

De beurzen krijgen wereldwijd enorme klappen te verduren. De Stoxx Europe zakte nog nooit zo hard in één dag – 11,5%. De AEX sloot op 12 maart op 432,10 punten. En tot overmaat van ramp is het vandaag ‘vrijdag de 13e’! Bij de AEX waren geen stijgers te bekennen. Bij de Midkap-fondsen steeg alleen Flowtraders met 0,7%: dit fonds kan juist profiteren van een neergaande beurs.

De sterk negatieve beursreacties zijn een uiting van de teleurstelling onder beleggers over de maatregelen van autoriteiten in de coronacrisis. Ze hadden verwacht dat de ECB de rente op spaartegoeden verder omlaag zou schroeven. Er kwam wel een monetaire opkoopprogramma met 120 miljard tot eind 2020. Er worden ook tijdelijke maatregelen getroffen om liquiditeitsstress te voorkomen. Nederland heeft een crisisbuffer van 90 miljard beschikbaar zegt minister Hoekstra. Hij wilde dat bedrag voor de crisis aan infrastructuur besteden, maar nu zijn de plannen noodgedwongen anders. We kunnen constateren dat deze financiële maatregelen niets helpen. Het is bijna het tegendeel. Het lijkt de beurzen extra te beangstigen. Het is niet vreemd dat deze maatregelen niets helpen: een pandemie heeft immers geen economische, politieke of sociale aanleiding. Het is een zieke zwarte zwaan die niemand zag aankomen. Telkens blijkt de aanleiding voor een krach anders te zijn dan gevreesd. Tegen een zieke zwaan helpen geen financiële maatregelen. De zwaan moet uitzieken.

Het probleem van deze crisis is dat het zowel aan de vraag- als aanbodzijde van de economie aangrijpt. De klap komt dus van twee kanten. Dan gaat het holderdebolder omlaag. Bovendien is er onzekerheid hoe lang dit gaat duren. Wat we wel kunnen zien is dat China geleidelijk uit de crisis komt. Dit is een totalitair land waardoor de opvolging van de maatregelen van autoriteiten stipter plaatsvindt als hier. Mijn inschatting – als econoom, dus ondeskundig – is dat het nog twee maanden zal aanslepen. De zwaan is nog twee maanden bezig om uit te zieken. Air France-KLM zal het amper overleven. Dan praten we over eind mei.

Voor pensioenfondsen is deze ontwikkeling een tijdelijke ramp. De dekkingsgraden van de fondsen stonden vóór de crisis rond 100. Nu staan ze er vet onder. De fondsen laten zich niet horen, maar mijn inschatting is dat de dekkingsgraden nu rond 85 staan. Doordat de rentestand als discontering voor de verplichtingen zo zwaar doorweegt in ons pensioensysteem, blijft de schade van extreem negatieve beleggingsrendementen relatief beperkt, maar toch…

Terug naar de beurs. Life goes on, hopelijk. Een bekend gezegde in de beleggingswereld is dat “als het bloed door de straten stroomt, moet je instappen in de beurs”. Dat is nu nadrukkelijk het geval. De beurzen schreeuwen als het ware ons toe: “Stap in!” Dat is geen vrolijk bericht voor degenen die liggen te creperen. Voor degenen die pal voor de crisis zijn ingestapt is het verdomde zuur nu meer dan dertig procent daling om te oren te krijgen. Maar als je nog wel geld hebt om te beleggen: de beurs is echt goedkoop. Dit is een super aankoopmoment! We moeten wel het vertrouwen hebben dat de economie en beurzen terugveren en dat dit niet het einde van de mensheid is. Dat vertrouwen heb ik en ga er maar van uit dat ik gelijk heb. Ik heb al vele beurscrises meegemaakt en telkens is het verhaal hetzelfde: als we geen hoop meer hebben dat het beter wordt, zal het toch weer terugveren. “Worstel en kom boven”.

Als je ook dat vertrouwen hebt is het devies: stap nu geleidelijk in. Telkens een brok geld beleggen. Als het verder omlaag gaat, dan zal ga je meegaan nog goedkoper te beleggen en je profiteert van de opgaande trend die ooit gaat komen, je gaat als het ware met de curve mee. Als deze crisis voorbij is, dan wordt het feest uitbundig gevierd: “We hebben het overleefd!!!!”

Frits Bosch, auteur van “Feminisme op de werkvloer” en “Schaft ook Nederland zich af?”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Gewoon werken

  Mooi exusses om weer vers geld aan te bieden;)

 2. Maxks

  Quote: “een pandemie heeft immers geen economische, politieke of sociale aanleiding”.

  Al is het niet bewust de wereld in gestuurd dan nog kan men het richting geven en groter maken dan het is. Afbreken, overnemen, verdelen en cashen.
  De ene zijn ziekte of dood is de ander zijn….

 3. Kretoloog

  “De beurs kent geen moraal”.

  Hoe profiteren wij financieel van de Corona-ellende? Frits B. wijst u de weg, die geplaveid is met goede voornemens.

 4. Trots Boreaal

  Een aspect dat weinig aandacht krijgt in deze Corona-hysterie is dat de economie er op de wat langere termijn er in belangrijke mate van kan profiteren.
  Uit de cijfers blijkt dat de sterfgevallen als gevolg van dit virus nagenoeg uitsluitend voorkomen bij de (hoog)bejaarden, zieken en gehandicapten. Als het virus nu, en straks in de volgende herfst en winter, flink zal toeslaan dan zullen grote aantallen onproductieven verdwijnen en de vergrijzing deels worden teruggedrongen.
  De natuur hanteert het mes op een selectieve Darwinistische manier en dat zal de mensheid als geheel te stade kunnen komen.

  Uiteraard is te hopen dat deze natuurlijke selectie, die in het cultuurmarxistische deugdenken uiteraard alleen als negatief wordt afgeschilderd, zich niet al te schoksgewijs zal voltrekken zodat de medische instellingen de sterfte geleidelijk kunnen opvangen.

  De economische schade van dit moment komt uitsluitend voort uit de hysterie in de hoofden van mensen. Die zal net zo snel verdwijnen als ze kwam.

  1. Meriadoc Brandebok

   Mikael, grapjas. 🙂

 5. Crassus

  Ik begrijp het niet. DSS probeert ons wijs te maken dat Nederlandse burgers door de overheid zijn uitgeknepen als een citroen. Hoe nu een brok beleggen ? Professionele beleggers dekken hun posities af. Bij pensioenfondsen is dat niet anders. De burger die op krediet leeft heeft niks om te beleggen. Zou die beurs werkelijk terugveren op grond van een overreactie op het virus, dan worden call opties interessant. Eveneens als de reacties in de kamer en de burger zit met schoenendozen vol met paracetamol…

 6. Heinz

  Beleggen nu? “Take the last train to Clarksville” Voor je het weet mis je ‘em.

  1. 777

   Niets zeggen door niets te zeggen, jij kunt het Adolf!

 7. Ab Infinitum

  Waardeloos artikel van een op hol geslagen auteur. Niemand weet waar het nog naar toe kan gaan. Kleine bedrijven die sluiten, die er niet meer bovenop komen. En dan komt de POTUS die er nog een schep bovenop doet. De KLM kan het wel schudden, wordt niet toegelaten tot de VS. Wat gaat dat betekenen. ??

 8. Cootje

  Maar je kan beter nog even weg blijven want deze Corona uitbraak gaat de verschillen in Europa heel goed blootliggen. De begrotingen in de zuiderlijken landen gaan opsporen . Maar met in 2021 een hoop verkiezingen in Europa en in het verschiet een harde brexit en een keiharde recessie Gaat het Europese bolwerk slopen de zuiderlijken landen aan de middellandse zee zijn failliet en er is geen draagvlak van noordelijken landen om ze te redden , wij gaan niet werken tot onze 67 ste voor de zuiderlijken lanterfanters die werken tot hun 62 ste in recessie moeten de broekriemen worden aangehaald maar er zit in het noorden geen gaat meer bij voor de zon aanbidders. En die verdeeldheid gaat de boventoon voeren . Wie gaat er zonder geld de klimaat doelen betalen . De AEX kan gewoon terug naar de 200 punten dus wie pakt hem Beet het vallende mes

 9. Cootje

  Wie gaat air france redden ?? staatsteun mag niet van trump

  1. Peetjoh

   Ik niet. Ben ook niet rouwig om die luchtvaart. Veel meer dan 5 miljoen tinten grijs heeft dat niet gebracht.

 10. Cycle25

  WW3 in de maak, China heeft opnieuw Amerika gedreigd met het blokkeren van medicijnen. Het lijkt er steeds meer op dat China’s 911 volledig uit de hand gaat lopen, en dit het resultaat is van een handelsoorlog.

  China kan dus de hele wereld gijzelen, China first…or else..

  Nou Maasvlakte, flikker die container terminals maar dicht, bijna elke haven op de wereld is met 50% oververtegenwoordigd in Chinese producten.

 11. DidiMadloba

  En als iedereen nou lekker goedkoop aandelen van ingestorte bedrijven koopt zal de koers snel spectaculair stijgen en voor je het weet krijgen we een beursbubbel die andermaal reden tot zorg is.

 12. Bolland

  Goh wat een verrassing, de reden wat deze hysterie,ordinair geld verdienen

 13. Seneca

  slecht advies Frits. je moet verkopen of short gaan, want de daling is nog te gering. er komt veel en veel meer kommer en kwel. overigens deze daling is niet te wijten aan het virus, dit virus heeft de gebeurtenissen versneld. de daling is echt te wijten aan het economisch wanbeleid dat over de gehele wereld haar diepe sporen heeft achtergelaten.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.