coronavirus verpleging

Het bloed van het Coronavirus stroomt door de straten: dit is een superaankoopmoment op de beurs!

Geen categoriemrt 13 2020, 10:00
Het coronavirus is een "zieke zwarte zwaan" die de komende twee maanden nog wel voor financiële malaise gaat zorgen. Air France-KLM zal tot het randje van faillisement geduwd worden, verwacht econoom Frits Bosch. Maar de komende weken bieden ook volop kansen, zegt hij: "Een bekend gezegde in de beleggingswereld is dat “als het bloed door de straten stroomt, moet je instappen in de beurs”. Dat is nu nadrukkelijk het geval. De beurzen schreeuwen als het ware ons toe: “Stap in!”
De beurzen krijgen wereldwijd enorme klappen te verduren. De Stoxx Europe zakte nog nooit zo hard in één dag – 11,5%. De AEX sloot op 12 maart op 432,10 punten. En tot overmaat van ramp is het vandaag ‘vrijdag de 13e’! Bij de AEX waren geen stijgers te bekennen. Bij de Midkap-fondsen steeg alleen Flowtraders met 0,7%: dit fonds kan juist profiteren van een neergaande beurs.
De sterk negatieve beursreacties zijn een uiting van de teleurstelling onder beleggers over de maatregelen van autoriteiten in de coronacrisis. Ze hadden verwacht dat de ECB de rente op spaartegoeden verder omlaag zou schroeven. Er kwam wel een monetaire opkoopprogramma met 120 miljard tot eind 2020. Er worden ook tijdelijke maatregelen getroffen om liquiditeitsstress te voorkomen. Nederland heeft een crisisbuffer van 90 miljard beschikbaar zegt minister Hoekstra. Hij wilde dat bedrag voor de crisis aan infrastructuur besteden, maar nu zijn de plannen noodgedwongen anders. We kunnen constateren dat deze financiële maatregelen niets helpen. Het is bijna het tegendeel. Het lijkt de beurzen extra te beangstigen. Het is niet vreemd dat deze maatregelen niets helpen: een pandemie heeft immers geen economische, politieke of sociale aanleiding. Het is een zieke zwarte zwaan die niemand zag aankomen. Telkens blijkt de aanleiding voor een krach anders te zijn dan gevreesd. Tegen een zieke zwaan helpen geen financiële maatregelen. De zwaan moet uitzieken.
Het probleem van deze crisis is dat het zowel aan de vraag- als aanbodzijde van de economie aangrijpt. De klap komt dus van twee kanten. Dan gaat het holderdebolder omlaag. Bovendien is er onzekerheid hoe lang dit gaat duren. Wat we wel kunnen zien is dat China geleidelijk uit de crisis komt. Dit is een totalitair land waardoor de opvolging van de maatregelen van autoriteiten stipter plaatsvindt als hier. Mijn inschatting – als econoom, dus ondeskundig - is dat het nog twee maanden zal aanslepen. De zwaan is nog twee maanden bezig om uit te zieken. Air France-KLM zal het amper overleven. Dan praten we over eind mei.
Voor pensioenfondsen is deze ontwikkeling een tijdelijke ramp. De dekkingsgraden van de fondsen stonden vóór de crisis rond 100. Nu staan ze er vet onder. De fondsen laten zich niet horen, maar mijn inschatting is dat de dekkingsgraden nu rond 85 staan. Doordat de rentestand als discontering voor de verplichtingen zo zwaar doorweegt in ons pensioensysteem, blijft de schade van extreem negatieve beleggingsrendementen relatief beperkt, maar toch...
Terug naar de beurs. Life goes on, hopelijk. Een bekend gezegde in de beleggingswereld is dat “als het bloed door de straten stroomt, moet je instappen in de beurs”. Dat is nu nadrukkelijk het geval. De beurzen schreeuwen als het ware ons toe: “Stap in!” Dat is geen vrolijk bericht voor degenen die liggen te creperen. Voor degenen die pal voor de crisis zijn ingestapt is het verdomde zuur nu meer dan dertig procent daling om te oren te krijgen. Maar als je nog wel geld hebt om te beleggen: de beurs is echt goedkoop. Dit is een super aankoopmoment! We moeten wel het vertrouwen hebben dat de economie en beurzen terugveren en dat dit niet het einde van de mensheid is. Dat vertrouwen heb ik en ga er maar van uit dat ik gelijk heb. Ik heb al vele beurscrises meegemaakt en telkens is het verhaal hetzelfde: als we geen hoop meer hebben dat het beter wordt, zal het toch weer terugveren. “Worstel en kom boven”.
Als je ook dat vertrouwen hebt is het devies: stap nu geleidelijk in. Telkens een brok geld beleggen. Als het verder omlaag gaat, dan zal ga je meegaan nog goedkoper te beleggen en je profiteert van de opgaande trend die ooit gaat komen, je gaat als het ware met de curve mee. Als deze crisis voorbij is, dan wordt het feest uitbundig gevierd: “We hebben het overleefd!!!!”
Frits Bosch, auteur van “Feminisme op de werkvloer” en “Schaft ook Nederland zich af?”
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten