Het gaat beginnen! ‘Economische recessie komt in beeld. Centrale banken kiezen massaal de aanval.’

We waren er al bang voor, en onze angst wordt nu werkelijkheid. Dit jaar komt er een zware recessie aan voor de Europese Unie. Zo’n 20.000 bedrijven hebben nu al werktijdverkorting aangevraagd, hele sectoren zijn compleet ontregeld en ontmanteld. Dit gaan we allemaal voelen in onze portemonnee. Ook in Brussel neemt de paniek toe, want wat zullen de gevolgen zijn voor de euro?

De coronacrisis is een ramp voor onze nationale en Europese economie. We zitten nog niet eens op 24 uur wat betreft de lockdown en de economie krijgt nu al harde klappen. Mensen op de economische beurzen zijn angstig, banken proberen te redden wat er te redden valt en kleine bedrijven zitten nu al in nood.

Ondanks internationale maatregelen is de angst goed zichtbaar, de beurzen tonen alleen maar rode cijfers. De Eurocommissaris voor de interne markt, Thierry Breton, voorspelt nu al dat dit een enorm rampjaar gaat worden voor de EU. De eurozone zal in een recessie worden geduwd. Grote delen van de economie raken compleet verlamd, en niemand weet nu precies voor hoelang.

Dit zorgt voor een ongewenst effect op de beurzen, aangezien investeerders bang zijn. Weer andere slaan hun voordeel uit de economische malaise.

Ondertussen kiezen banken voor de aanval, de komende tijd zullen de rentes worden verlaagd en gaan ze miljarden pompen om de economie enigszins uit het slob te trekken.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Hendrie1963

  Dat de eu op de klippen gaat is goed nieuws.

  1. Te Salutant

   Deze crisis vergt een Europese aanpak en de EU zal er door worden versterkt, zoals dat bij alle eerdere grensoverschrijdende crises ook gebeurde.

   De EU bewijst zijn meerwaarde juist in dit soort internationale rampsituaties.

   1. Original NL

    Lulkoek!

 2. Lambieck

  Dit jaar komt er een zware recessie aan voor de Europese Unie.
  .
  Gelukkig is die recessie niet voor de rest van de wereld.
  Alleen de EU beurzen kleuren rood, de overige allemaal dikke plussen.

  1. Cootje

   Volgens mij ligt de Amerikaanse beurs na een kwartier stil wegens een te harde zakking . En zal hij na een kwartier weer open gaan op verder met ze allen naar de uitgang te stormen

   1. Stanly2000

    Cootje, dit is een voorbeeld van de trieste humor van ons aller kokkie.

 3. Kretoloog

  Zie het positief: de Green Deal van Timmermans is exit. Want de door hem geëiste 100 miljarden zijn nu nodig om banken overeind en bedrijven draaiende te houden. En Timmermans zelf schijnt in quarantaine te zitten, uit vrije wil!

 4. Piet Klein

  De economie staat onder druk, bedrijven zullen het zwaar krijgen en er zullen bedrijven onderuit gaan. Een afnemende economie versterkt zich zelf. Zowel groei als krimp heeft een lawine achtig effect. De Centrale Banken zullen wederom niets beters weten te komen om maar geld bij te drukken, rente te verlagen, een instrument dat al tien jaar lang of langer niet werkt in Europa. Al het geld ging de kapitaalmarkten in. En dat is nu lastiger omdat geen groei over een beurswaarde is van een bedrijf dat failliet gaat. Toch zijn er ook uitgangspunten die kansen bieden. Dankzij het beschikbaar zijn van internet, de economie die via internet loopt en minimale fysieke interactie vraagt tussen mensen is er meer handel mogelijk. Horeca zou zich kunnen richten op bezorgmaaltijden e.d. Het verlagen van de rente door centrale banken, het is het enige wat ze kunnen bedenken en hebben dit instrument totaal total loss gemaakt, burgers gepakt door de lage rente stand etc. Een instrument dat goed kan werken is het stimuleren van de consumptie door pensioenen gewoon te indexeren en de belachelijk redeneringen over rekenrente de prullenbak in te gooien. Een onnatuurlijk moment omdat mede door de dalende beurzen de dekkingsgraad daalt, maar pensioengelden worden voor een groot gedeelte direct geconsumeerd en stimuleren de economie, btw verlaging, verlaging van inkomstenbelasting het zijn maatregelen de direct gaan werken en mede dankzij de internet economie kansen bieden om ondanks de corona maatregelen de economie te stimuleren.

 5. Cootje

  Voorspellingen hier van twee maanden geleden komen gewoon uit, wat ik ook voorspelde is de ondergang van het project de Europese unie en zijn pleuro , de solidariteit valt weg volgend jaar verkiezingen in Europa en de rechtse partijen krijgen de stemmen op een presenteerblaadje noord gaat in een zware recessie niet voor de lanterfanters uit het zuiden betalen dat draagvlak gasten onder , mensen moeten eerst in de penarie zitten willen ze hun doelstellingen veranderen maar als je in een recessie aan hun centen komt ten koste van een ander die het voordeel heeft dat de zon er altijd schijnt is het gauw afgelopen .plus dat de zuiderlijke banken te veel van hun zwakke landen aan obligaties in hun porto hebben en dat gaat dodelijk voor ze worden . Dus einde van de ondemocratische samenwerking euro gebied en dan kom mij voorspelling hier zat gedaan gewoon uit . De beurs is altijd een halfjaar voorloper op de situatie dus gewoon een goede voorspeller , Frans Timmermans zit al in quarantaine dat zal wel permanent worden

  1. Te Salutant

   ‘wat ik ook voorspelde is de ondergang van het project de Europese unie en zijn pleuro’

   Die voorspelling zal met zekerheid niet uitkomen.

   Juist in dit soort internationale crisissituaties is een Europese gecoördineerde actie vereist en omdat dit niet mogelijk is zonder toenemende bevoegdheden voor de EU leidt dit tot versterking en verdere integratie van de EU.

   1. Cootje

    Ha ha ha ha ha er zijn nog mensen die geloven in sprookjes

    1. Te Salutant

     De argumenten ontbreken, dus een inhoudelijke reactie is niet mogelijk.

     1. John Breekijzer

      Cootje is een sukkel, die lult maar wat.

     2. Cootje

      Inhoudelijk schrijf ik al meer dan twee maanden kan je terug lezen in artikelen hier dat Corona een veel grotere impact gaat krijgen dan de half gebakken Europese Nederlandse politici hier doen geloven , halfbakken maatregelingen om proberen de economie te redden, inhoudelijk heb ik gezegd er komt een keiharde recessie aan en ik heb ook beweerd dat er een harde brexit asn zit te komen, inhoudelijk vallen de Europese broeders al doordeweeks mand want mondkapjes en medicijnen willen ze niet delen eigen volk eerst is geen teken van solidariteit , en inhoudelijk wil ik ook nog wel even reageren of de begrotingen en schulden van de zuiderlijken Staten florisant er bij liggen , en dan inhoudelijk aan je vragen wie jij denkt dat dat gaat betalen ? Wij hebben nog tig miljarden Aan garanties staan tegen die tijd mag jij nog een Nederlander vinden die geloofd in het Europese project.

     3. Te Salutant

      @ Cootje,
      Dat het Corona-virus een grote economische impact zou hebben kon door een blind paard ook worden voorspeld. De enige vraag is nog hoe groot die zal zijn, hoe lang het duurt en in hoeverre er herstel na het virus mogelijk is of dat het een definitief zetje blijkt in de richting van de wereldwijde recessie die al twee jaar in de lucht hangt.

      Het punt is echter dat u denkt dat de crisis zal leiden tot desintegratie van de EU. Dat zal niet het geval zijn: problemen van globale aard, zoals al eerder bleek bij immigratie, de klimaatproblemen en de kredietcrisis, versterken de noodzaak van internationale samenwerking en leidden in de afgelopen tijd altijd tot een versterking en vergroting van de bevoegdheden van de EU.
      Als u de krant leest dan wordt in verband met de Corona-crisis alom aangedrongen op een gecoördineerd ingrijpen van de EU en, zeker in relatie met de economische gevolgen, zie de ECB, zullen we dat de komende weken ook te zien krijgen.
      De ironie wil overigens dat op dit blog, met name door degenen die hier kritisch staan ten opzichte van de EU en vaak, nog idioter, een Nexit bepleiten, in verband met de Corona-crisis de EU werd bekritiseerd over een te weinig actief en integraal optreden. Zelfs mensen die zeggen tegenstander van de EU te zijn zien kennelijk in dat oplossingen voor grensoverschrijdende problemen alleen in EU-verband zijn te realiseren.

     4. evil knievel

      Die broekepoepers van de EU zullen zichzelf wel op de borst slaan terwijl Greet n Baudet de kastanjes voor ze uit t vuur hebben gehaald!
      U al iets vernomen van die megalomane 8erbakse angsthazen in Brussel,heer Salutant!?
      Ik nl nog niets n zal ook wel zo blijven ntlk!

    2. Original NL

     Alleen overheidstrollen zijn pro- eu…er is niet eens een eenduidige aanpak voor het virus, iedereen doet maar wat.
     Bij merkel zijn weer 522 gelukzoekers binnengeloodst waarvan er minstens 1 besmet was..maar de grens dicht doen, ho maar.
     De eu staat in zijn hemdje, deze miljarden verslindende megalomane vreetschuur kan direkt opgeheven worden…komt er toch nog iets positiefs uit deze ellende.

   2. Seneca

    Te Salutant
    ‘juist in dit soort international crisissituaties is een Europese gecoördineerde actie vereist…’. helemaal mee eens maar deze crisis is niet nationaal maar internationaal. de EU had dus de mogelijkheid om ‘in te grijpen’ of in ieder geval een coördinerende rol kunnen spelen. misschien heb ik iets gemist maar inzake deze ‘coördinerende actie’ is het uit Brussel oorverdovend stil gebleven. elk land doet maar iets en niemand weet of de te volgen maatregelen, de juiste zijn. in NL was het ‘het virus komt niet in NL want het zit in China’. de NLse overheid – door het uitblijven van de door u gewenste coördinerende EU acties – heeft in eerste instantie er alles aan gedaan om paniek te voorkomen. verleden week hebben zowel de heren Wilders als Baudet, nagenoeg de heer Rutte gesmeekt, om de scholen te sluiten. neen, dat was niet noodzakelijk en daar kwam weer een RIVM riedel die eveneens niet klopte. gisteravond – de heer Rutte schitterde door afwezigheid – mochten de heren Bruins en Slob vertellen dan de scholen gesloten zouden worden. u verwacht van een stelletje klunzende Brusselse ambtenaren een ‘coördinerende actie’ terwijl een stelletje klunzende Haagse ambtenaren er ook niets van snappen. men mag toch verwachten dat het Haagse geteisem het land een heel klein beetje kent, dus niet! het enige dat men in Brussel goed doet, is onze zuurverdiende Euro’s uitgeven. man, man wanneer verliest u uw oogkleppen?

   3. Original NL

    Quote….Juist in dit soort internationale crisissituaties is een Europese gecoördineerde actie vereist …………
    Precies en deze ontbreekt op alle fronten dus weg ermee!
    Waar is die aanpak??
    In wat voor absurde droomwereld onze trolletjes leven is mij een raadsel..zal de medicatie wel zijn…!

    1. Meriadoc Brandebok

     @Original NL

     Aangezien de EU geen bevoegdheden heeft om zich met de nationale volksgezondheid te bemoeien, is dat ook niet mogelijk. Het is bizar de EU een gebrek aan actie te verwijten, terwijl jijzelf de EU daartoe de bevoegdheden niet wenst te overhandigen.

     Kan de EU bijvoorbeeld scholen sluiten?

     1. Seneca

      @brandebok
      wie heeft het over ‘bevoegdheden om zich met de nationale volksgezondheid’? u brengt dit te berde terwijl dit virus perse geen zaak van nationale volksgezondheid is. het is een wereldprobleem en het had de EU gesierd om met een al dan niet, dwingend, voorstel te komen om het virus over de gehele lijn, identiek in alle landen van de EU, te bestrijden. nu doet Italië iets, Frankrijk volgt, NLse overheid denkt: ‘raar, het virus doet niet wat het RIVM heeft gezegd’ en ga zo maar door. door dit falen van de EU bewijst het idee, dat de EU totaal overbodig is en slechts een geldverslindende en absurditeiten bedenkende organisatie is.

  2. Rammstein

   Cootje: “…noord gaat in een zware recessie niet voor de lanterfanters uit het zuiden betalen…”.

   Dat lijkt me een volkomen terechte en juiste voorspelling Cootje. De grenzen van de solidariteit worden bereikt en meerdere failliete landen tegelijk kunnen onmogelijk door die paar noordelijke landen gered worden: het is dan ieder voor zich en daarmee dus het einde van de EU.

   We gaan wat dat betreft heugelijke tijden tegemoet.

   1. John Breekijzer

    De oude nazi Rammstein denkt dat de EU uit mekaar zal vallen.
    Hij denkt ook dat Baudet premier wordt.

    Een echte piskijker.

    1. Original NL

     John..de zuigende eu trol braakt weer onzin.

    2. Seneca

     @breekijzer
     hoe weet u dat de persoon die hier onder de nickname ‘Rammstein’ reageert, een nationaal socialist, door u als nazi aangeduid, is? gaarne bewijzen want anders riskeert u dat iemand, via de rechter, uw identiteit bij DDS opvraagt opdat u gedaagd wordt. ik acht het onacceptabel dat u op een onderbuik gevoel (?) iemand van nationaal socialistische sympathieën beschuldigt en ik neem aan dat de redactie van DDS het hiermee eens is.

     1. Cootje

      Ik ondersteun dit verzoek

     2. Apailiya

      Even googlen Seneca en je hebt de naam en adres van breekijzer…

      ‘de kunst van het niet doorsnijden’

     3. Rammstein

      Seneca, Cootje, Original en Apailiya: thanx.

     4. Veteraan

      @ Seneca
      Doe het s.v.p. maar en laat me horen wanneer de zitting is. Of het adres van Breekijzer, is ook goed. Ik denk dat ik hem wel tot andere gedachten kan bewegen.

    3. Peetjoh

     Je moet toch toegeven dat nu Europa wel faald om 1 front te zijn. Hier zit gewoon een staartje aan. Na deze grote uitbraak als de rust komt, horen wij nog wel wat van Italië. Na de hulp vraag had Europa moeten reageren.

 6. Vrijedenkert

  Heel veel bedrijven in de reisbranche, personen en luchtvervoer en horeca gaan op zeer korte termijn gewoon falliet en geen maatregel zal die bedrijven als die eenmaal falliet zijn nog kunnen redden!

  1. Cootje

   Je kan geen bedrijven met monopolie geld financieren , de Fransen Italianen Spanjaarden hebben karrenvrachten van hun eigen land obligaties op hun balansen staan , en die zijn geen reed waard kan je iemand met echt geld verleiden om In monopolie geld Te investeren

 7. Veteraan

  Het begin van het einde en dat allemaal omdat we bij de EU zitten. Al die duizenden miljarden verdampen en zijn al verdampt in de afgelopen jaren en NL heeft zijn macht en geld overgedragen aan een stelletje Ego maniakken en groot fraudeurs.
  En dat met miljoenen moslims en gelukszoekers hier in ons landje die nog agressiever worden, hoorde van een kennis [hoofdagent in Utrecht] dat het nu al enorm toeneemt en dat terwijl we aan het begin van de crisis staan.
  Politie kan het niet meer handhaven en kon dit daarvoor ook al niet.
  Nu graag de mariniers en commando’s inzetten en shoot to kill graag want je wil als burger niet meer rondlopen en bedenk dan hoe het over een paar weken is.
  Misschien toch die burgeroorlog die we zo hard nodig hebben met noodmaatregelen maar dan niet tegen het virus maar tegen de criminele allochtonen.

 8. Peetjoh

  Niks aan de hand. We pakken dat geld wat Fransje apart gezet had voor het klimaat. Nu denkt elk land toch aan z’n eigen volk ipv dat we 1 front werden in de strijd tegen corona met heel Europa. Letterlijk gefaald bij de eerste echte crisis.

 9. Maxks

  De EU heeft geen enkele crisis naar behoren bezworen.
  De economische crisis, de vluchtelingencrisis en de crisissen binnen de EU Lidstaten niet. Zelfs onderling boter het niet.
  Het is van een lachwekkend gehalte ware het niet zo ernstig.

  De verdeeldheid onder de burgers was nog nooit zo groot.
  Links is de grote boosdoener, zij hebben alles op scherp gezet met utopische gedachten m.b.t. ras/soort/asiel/klimaat/gender/zelfcensuur, engazomaardoor.

  Lijdend aan geestelijke vaginisme, immers de waarheid en realiteit gaat er bij hen maar moeilijk in.
  Links hakt in op extreemrechts en neonazi’s die totaal niet het hoofdprobleem zijn, deze idioten krijgen sowieso geen voet aan de grond, maar links laat ondertussen allerlei culturen binnen die hotsen en botsen met de leidende cultuur en gevaarlijker zijn dan die drie en een halve paarden kop die men nazi’s noemt.

  De vazallen van de EU hebben het geld uit de beurzen geklopt van hard werkende belastingbetalers en uitgegeven aan nietsnut projecten en aan landen met een ongecontroleerde afvalput. Geld rondpompen in elkaars beurzen. Banken gaan de economie redden? dat is de wereld op zijn kop.

  Elke economische crisis lost zich op door tijd en wordt vertraagt door bemoeienis van systemen die enkel de bankrekeningen van de upper ten vullen.
  Zolang het geld niet rechtstreeks naar de burger vloeit, verdampt het geld in de pijp van de zogenaamde elite.

  Maar hé…doe mij twee koude Corona’s.

 10. harte385

  Al dit geschreeuw om papier waar geen enkele waarde aan zit dit is waar de beurzen voor staan handel in lucht en de rijken worden rijker en de armen armer en draaien overal voorop en niet omdat de bedrijven ineens veel minder waard zijn maar omdat er een stinkend rijken met papiertjes zit te schuiven waar totaal geen kapitaal in zit het is allemaal een fictief gebeuren om goedkoop aan geld te komen wat er eigenlijk niet is hier geld het zelfde als met de hypotheken welke een handtekening zijn op een stuk papier waar geen geld tegenover staat. En de last die de burgers er straks van krijgen is dat onze pensioenpot in rook is opgegaan waar ze al jaren achter aan zaten dit wordt allemaal op gestreken door een handje vol stinkend rijke mensen die andere niets gunnen.

 11. JFU

  Deze crisis zal nog zeker 5 maanden duren
  60% van de bedrijven failliet, de economie ingestort .
  Jammer voor de klimaat idioten..het geld is op voor jullie hobby’s. Zal weer jaren duren voor dat de economie weer gezond is.
  De E.U zal instorten, omdat de solidariteit zal verdwijnen.
  Het wordt weer ieder voor zich. Engeland is op tijd uitgestapt. Wij zitten met alle ellende.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.