Horrorvideo! Reactie microbioloog bij WNL over rekensommetje ‘0,5 procent = 50.000 doden’: ‘u bent een goeie rekenaar’

Ongelofelijk! In de uitzending van tv-programma WNL, wordt doodleuk verteld dat Rutte rekening houdt met minimaal tienduizenden doden! Maar wie het fragment goed volgt, merkt dat de microbioloog zelf een ‘optimistische’ ‘lager dan 1 procent’ aanhoudt. Dat zijn 100.000 mensenlevens!

Doordat er een paar keer ‘net als bij griep’ wordt geroepen, zou je haast denken dat het allemaal wel meevalt wat hier zo wordt gezegd. Ook doordat de presentatrice meent dat die 50.000 doden (bij 0,5 procent) het geval is als de ziekenhuizen het niet meer aankunnen. Maar dat klopt dus van geen kant! Die 0,5 procent was het (behoorlijk optimistische) best case scenario: bij voldoende capaciteit, personeel, medicijnen en apparatuur! Maar de microbioloog ging zelf in eerste instantie uit van (een voor hem realistische) ‘minder dan één procent’, oftewel minder dan 100.000 doden. En wederom: als de ziekenhuizen het aankunnen.

Maar als we kijken naar de meest recente cijfers van het RIVM, dan zie ik die 1 procent, laat staan die 0,5 procent, écht niet gebeuren! Daaruit blijkt namelijk dat het aantal doden bijna is verdubbeld en dat het aantal ziekenhuisopnamen op 314 staat! Dat is ongeveer een derde van de capaciteit voor de spoedeisende hulp van heel Nederland. Het is weliswaar niet bekend hoeveel van die 314 inmiddels weer ontslagen en/of gezond zijn. Maar aangezien het coronavirus mensen soms wel tot drie weken aan hun bed kluistert, stemt mij dit totáál niet gerust!

Ik denk dat we keihard op een overbelast zorgsysteem afstevenen, op ramkoers in de vijfde versnelling. Zuid-Korea en de Chinese provincies buiten Hubei (waar het in de stad Wuhan begon) spreken van een sterftecijfer van 0,9 procent. Dat kwam omdat zij er wél redelijk op tijd bij waren en draconische maatregelen hebben genomen. Daarvoor is het in Nederland al véél te laat. Dat cijfer is dus totaal onrealistisch voor ons.

De WHO spreekt van een gemiddeld sterftecijfer van 3,4 procent. De initiële schatting van 2 procent werd flink opgeschroefd. Grote bijdragers hiervoor zijn Wuhan (4,9 procent), de hele provincie Hubei (3,1 procent) Iran (~9 procent) en Italië (7,7 procent).

Wij lijken eerder in het profiel te passen van Hubei of Italië, afhankelijk van of ons zorgsysteem overbelast raakt. Dan zit je tussen de 3,1 en 7,7 procent dus, ga maar na waar we dan over praten…

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. Ritter

  Kennelijk is het China virus moeilijk tegen te houden.

  1. Lambieck

   het China virus
   .
   U kopieert uw idool netjes.

   1. Ritter

    @Lambieck

    Volgens mij komt het virus uit China.

 2. Apailiya

  De experimenten van Mark Mengele en zijn RIVM medeplichtigen zouden wel eens fataal af kunnen lopen voor vooral oudere Nederlanders, maar hé dat scheelt natuurlijk wel AOW en pensioen uitgaven nietwaar?

  1. Te Salutant

   “Mark Mengele en zijn RIVM medeplichtigen”

   Er zijn Nederlanders die in paniek verzeild raken. Dat is niet te voorkomen. De kunst is deze groep klein te houden en ze passende psychiatrische zorg aan te bieden. Zo houden we dit probleem hanteerbaar.

   1. Apailiya

    Ik zou als ik jou was zelf maar eens psychiatrische hulp zoeken psychowim!

 3. ET007

  Rutte praat weer mooi en iedereen voelt zich meteen weer gesteund door deze MP. Nou mensen: deze MP wilt damage controle, maar dan financieel en ook qua zijn eigenbelang. Want in feite zegt Rutte: val kapot, het komt uiteindelijk allemaal goed.
  Stem PVV en FvD. Trap niet in de mooie woorden van Rutte.

  1. AnnaKlaver

   @ET dat ziet er niet goed uit, je bent koortsig en spreekt wartaal.
   Troost je met de gedachte, je bent hier op DDS niet de enige..

 4. Piet51

  En onze Wout gaat vrolijk door met het verspreiden van nepnieuws of liever misinterpretaties van echt nieuws. Sterftekansen worden namelijk niet beïnvloed door wel of niet snel beginnen met draconische maatregelen, zoals hij suggereert. Een sterftekans geeft aan wat de kans op sterfte is na besmetting. En draconische maatregelen beïnvloeden die kans op besmetting. Maar de sterftekans zelf blijft vrijwel gelijk. Die sterftekans wordt wel sterk beïnvloed door de kwaliteit van de gezondheidszorg en de kwaliteit van leven van mensen. Die kwaliteit van de gezondheidszorg in Italië ken ik uit ervaring en daar ben ik niet van onder de indruk, om me heel diplomatiek uit te drukken.
  De berekende sterftekans is ook erg afhankelijk van de kwaliteit van de metingen van besmetting. In Nederland gaat men uit van geteste gevallen, maar de werkelijke besmetting is vele malen hoger, waarmee de sterftekans vele malen lager wordt. In Italië heeft men geen idee meer van de besmettingsgraad. In China werd dat kort geleden ook gezegd.
  Kortom, onduidelijkheid alom. Maar onze Wout gaat door met zijn ondermijnende indianenverhalen, alsof hij er plezier in heeft.

  1. Wout Willemsen

   “De gezondheidszorg in Lombardije is een van de beste en meest geavanceerde ter wereld. Zij heeft een score van 9,9 op 10 in de puntenlijst van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) en bevindt zich in de top 5% van de health-index van alle regio’s wereldwijd. Ter vergelijking: Noord-Brabant, waar de meeste Nederlandse besmettingen zich op dit moment concentreren, scoort 7,3 op 10 in dezelfde puntenlijst en bevindt zich daarmee wereldwijd in de top 36%.”

   https://www.hpdetijd.nl/columns/nederland-dreigt-de-strijd-tegen-het-coronavirus-te-verliezen/

   1. Piet51

    @Wout Willemsen
    Je citeert kritiekloos Ilja Pfeiffer. Die woont overigens niet in Lombardije, maar in Ligurië. Dat grenst weliswaar aan Lombardije, maar naar Milaan is het nog wel een end rijden.
    Pfeiffer citeert in zijn artikel maar wat in het wilde weg. Die score van 9,9 is voor de gezondheid in een bepaalde streek. De gezondheidszorg speelt daarbij zeker een belangrijke rol, maar er is veel meer. De levensverwachting bij de geboorte en de sterftekans per leeftijdscategorie zijn belangrijke indicatoren. Ik ken de Italiaanse ziekenhuizen een beetje uit eigen ervaring, zowel in het Noorden als in het Zuiden. Ik zou tot het uiterste vermijden daar opgenomen te worden. Ik zou zeggen, dat de mensen erg oud worden, 100 is in “ons” dorp geen uitzondering, ondanks de gezondheidszorg. De mensen worden dus wel erg oud, maar dat komt door levensstijl en voedingspatroon.

 5. Cycle25

  De overheid en cijfers, als ze net zo vaak ernaast zitten als normaal dan is de vermenigvuldigingsfactor 3 – 5 x.

  Dan gaat Rutte de boeken in als een premier die een kwart tot een half miljoen Nederlanders dood laat gaan door een experiment.

  En media maar verkopen dat Rutte’s speech zijn volgend premierschap gegarandeerd heeft. Als dit waar is zijn verkiezingen in Rusland eerlijker dan Nederland.

  En ook logisch, de “ons kent ons” telt “ons kent ons”.

 6. Lambieck

  De echte Helden.
  Medewerkers van de bloemenveiling
  Royal FloraHolland hebben bloemen bij
  ziekenhuizen in de regio Aalsmeer en
  Naaldwijk afgeleverd.Ze willen daarmee
  hulpverleners in de zorg bedanken voor
  hun harde werk en ze een hart onder de
  riem steken.Ook bij het Erasmus MC zijn
  bloemen afgegeven.De veiling is door de
  coronacrisis stilgevallen,daarom hebben
  medewerkers deze geste bedacht.

 7. Jack Flash

  Rutte gisteren;70% Nederlanders wordt besmet.
  Gerustgesteld mensen.
  We hebben nog nooit iets gekregen wat Rutte beloofd heeft.

  1. Heinz

   U moet niet afhankelijk willen zijn en goed voor u zelf zorgen.

 8. C.A.Barstow

  Ons zorg systeem is al zover kapot bezuinigd,
  dat ondanks dat de reguliere zorg aan de kant geschoven wordt de bestaande capaciteit bij lange na niet voldoende zal zijn.
  De krankzinnigheid waarmee Rutte gisteren het volk overspoelde zal vele mensen het leven gaan kosten.

  Al die bezuinigingsronden zal land en volksverrader Rutte uiteindelijk snoeihard in zijn gezicht terug krijgen.

  Stem die land en volksverrader weg,
  Stem FvD/PVV.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.