‘Nederlandse aanpak van Corona faalt hard: onze zorg heeft de capaciteit gewoon niet voor dit geraffineerde virus’

Daniël Mantione mailde de redactie over het het coronavirus. Er zijn namelijk wat bijzondere dingen aan de hand die niet altijd duidelijk worden overgebracht. Mantione probeert ons een duidelijker beeld te schetsen.

Wat in Nederland onvoldoende in de media terecht is gekomen, is de evolutie van het virus, want het virus kopieert zichzelf niet perfect. Er is inmiddels een Chinese stam en een Italiaanse stam van het virus. De Italianen hebben aan de hand van de snelheid van mutatie van het virus een analyse gedaan wanneer de Italiaanse stam van de Chinese stam is afgetakt.

De ontluisterende uitkomst was: ongeveer oktober/november: Nog voordat iemand dit virus kende. Dit betekent niet noodzakelijk dat Italië ook in die periode besmet is, de Italiaanse stam kan ergens anders “voorgeëvolueerd” zijn, voordat het virus naar Italië kwam. De plaats waar de stammen afgetakt zijn, is evenwel onbekend, omdat men lang niet op alle plaatsen waar het virus is losgebroken een dergelijk stamonderzoek heeft gedaan.

Maar ondanks dat het niet noodzakelijk oktober/november is geweest, het virus was waarschijnlijk wel al lang in Italië aanwezig voordat het daadwerkelijk gevonden is. Het virus heeft zich minimaal weken tot mogelijk maanden kunnen verspreiden: Een verkoudheid en ook een longontsteking komt vaker voor en een arts denk niet direct aan nieuwe gevaarlijke ziektes.

Toen men eenmaal de diagnose COVID-19 stelde was het te laat. De Italianen hebben toen in één weekeinde duizenden tests uitgevoerd om te achterhalen wie het virus had, maar het virus was al veel verder verspreid, verder dan de Italianen voor mogelijk hielden.

Ik ben informaticus. Als informaticus krijg je geleerd dat voor een
computervirus de prioriteiten als volgt liggen:

1 – Verspreiden
2 – Onzichtbaar blijven
3 – Schade aanrichten

Een computervirus dat deze prioriteiten verkeerd legt, is niet succesvol. Een virus dat veel schade aanricht, maar zich niet verpreidt, wordt snel verwijderd en een uitbraak is klein.

Het Coronavirus heeft door mijn ogen als informaticus bekeken, zijn prioriteiten zeer goed gekozen:
– Het is aanzienlijk besmettelijker dan griep, reeds in de incubatietijd is het al overdraagbaar.
– Vanwege de vrij lange incubatietijd in combinatie met dat het voor velen bij een verkoudheid blijft, is het virus zeer onzichtbaar.
– De dodelijkheid van het virus is i.v.m. prioriteit 2 beperkt, maar wel hoog genoeg om zeer gevaarlijk te zijn voor de bevolking.

Met andere woorden: het is een zeer geraffineerd virus.

Ik kan aanbevelen om op de televisiezenders van de getroffen landen eens de nieuwbulletins te kijken en de voorlichtingsfilmpjes eromheen. Die zijn soms vrij tegenstrijdig met wat in Nederland gecommuniceerd wordt.

Zo zijn op Arirang, een Engelstalige Koreaanse zender, filmpjes te zien dat mondkapjes in huis moet halen en bij klachten niet zonder mondkapje op straat mag. In Nederland doet men dat niet om hamstergedrag te vermijden. Interessante zenders op dit punt zijn Rai News, Arirang en NHK World (Japan). Allen in Nederland te ontvangen met een schotelantenne.

Korea is een interessant land op dit punt: men heeft geweigerd de economie plat te leggen. Overal waar het virus uitbreekt worden personen in quarantine gezet, kantoren/fabrieken gereinigd, en daarna gaat men weer aan het werk. Men zet daarentegen zeer zwaar in op tests, bijna op industriële schaal, tenten langs de weg waar mensen zich snel kunnen laten testen. De Koreanen lijken het gelijk aan hun zijde te krijgen: Ze vinden veel besmettingen, maar hebben zeer weinig doden. Ze hebben waarschijnlijk een zeer goed beeld van wie besmet is en het moment dat ze de zaak onder controle krijgen lijkt niet te ver weg.

Italië was met agressief tests uitvoeren en opsporen goed bezig, maar lijkt inmiddels niet verder te kunnen opschalen: de grens van de capaciteit lijkt bereikt. In combinatie met dat men te laat was (het virus zat buiten de contactgroepen die getest werden), leidt dat nu tot een escalatie.

En dan komen we op capaciteit: de achilleshiel van de gezondheidszorg in Nederland. Wij hebben marktwerking. Reservecapaciteit kost geld, de tucht van de markt zorgt ervoor dat je dat zo goed mogelijk optimaliseert. Het gevolg is dat door fusies, faillisementen en centralisaties de reservecapaciteit in Nederland zeer klein is. Op de centrale plaatsen is men zeer kundig, maar het aantal kundigen in het land is laag.

Coronatests konden alleen in het Erasmus-ziekenhuis en bij het RIVM uitgevoerd worden. Inmiddels schaalt men op (beetje laat?), maar eigenlijk is het absurd. Op televisie toonden ziekenhuis trots hun isolatieruimtes. Hoeveel van die isolatieruimtes hebben ze? Hoeveel beademingsapparaten hebben ze? Zo min mogelijk, want duur.

Dit is de reden waarom het RIVM zo min mogelijk tests wil uitvoeren. Het lijkt evenwel dat het om deze ziekte te bestrijden, je heel goed weet wie besmet is en wie niet. Zo vroeg mogelijk een besmetting opsporen is de sleutel.

Daniël Mantione is een informaticus en computer-expert van Italiaanse komaf.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

16 reacties

 1. plakband

  In al het gekrakeel over het Coronavirus blijft ėėn uitspraak fier overeind staan.
  Sterker nog, deze uitspraak wint steeds meer aan betekenis.
  “America first”. Trump spreekt dit uit en handelt ernaar.
  Trump, een magistrale president.
  Dat doet geen enkele EU-leider hem na.
  En ook veel kordater dan rubberen Rutte en zijn cartoon-kabinet.

  Stemzeweg zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. AnnaKlaver

   Haha, Trump en het coronavirus.
   Ga daar maar eens op googlen, dwaas.

   1. Cootje

    Is het licht al uit ?

   2. Pijnstiller

    Anna is geboren in het verkeerde lichaam.

   3. Pijnstiller

    Hij is eigenlijk een Dopper, echter na ontelbare bans ist ‘m nu bekend als Anna

   4. plakband

    @AK(47)
    De grappige overeenkomst van linkse commentaren:
    – komen nooit met argumenten maar proberen je altijd aan het werk te zetten.

  2. Pijnstiller

   Helemaal correct

  3. kees cup

   Trump uw grote voorbeeld, hij was slimmer dan zijn leeftijdsgenoten,
   want waar was hij toen zijn leeftijdsgenoten naar Vietnam moesten ?
   De grote patriot ???

 2. Kretoloog

  Ja, daar hebben we nu echt behoefte aan: Italianen die ons gaan vertellen dat we het in Nederland hartstikke fout doen. Maar meneer Daniël Mantione is dan ook een expert op gebied van virussen. Toch? Oh wacht, hij heeft alleen maar verstand van IT.

  1. AnnaKlaver

   Poeh, na zoveel jaar, -eens met Kreet.

 3. Cycle25

  Alweer een schoolvoorbeeld van een incompetente overheid.

 4. Cootje

  Rutte en consorten bla blablablabla . Rutte herinnerd zich geen 72 doden en hij herinnerd zich dadelijk ook het Corona virus niet. En hij hoef zich niet druk te maken , opvragen documentatie ter verantwoording Corona virus wat deze regering heeft gedaan is zwart gelakt . En op ongebruikelijke vragen laat de herinnering hem in de steek . Je mag ook niet in een bananen republiek met de hoogste belasting druk wonderen verwachten . Migratie en hun huisvesting ie een prioriteit. Dus u bent als staatsburger gewoon op u zelf aangewezen en als zwakste regel de natuur het .

 5. Cootje

  Als er tig doden zijn moet de economie gewoon verder . Zaken gaan over lijken en de multinationals willen volgend jaar hun beloofde 2 miljard lasten verlichting , en Rutte is een man een man een woord een woord . Als hij het niet vergeet en het zich kan herinneren . Maar daar zorgen zijn diner vrienden wel voor

 6. Cootje

  Italianen gaan ons dadelijk vragen via de ECB om gebruik te kunnen maken van de nood kredieten , en over 25/30 vragen aan onze kinderen die tegen die tijd een aalmoes hebben aan pensioen om hun schulden te verlichten of kwijt te schelden. Of we zijn het zat en laten het vrienden model Europa zakken . Corona gaat nog een hoop duidelijk maken . Maar met bij ons een softe regering zal het wel verkeerd aflopen

 7. WWW

  De grap van de dag: volksgezondheid is belangrijker dan de economie.
  Net zoals de Q-koorts epidemie LOL.

 8. Vliegenvanger

  Rutte en kornuiten nemen het virus niet serieus. Ze hebben liever dat er veel mensen uitvallen, dat scheelt ze weer een paar honderd gelukszoekers die ze meer kwijt kunnen. Er zijn landen waar ze wel ingrijpende maatregelen treffen.
  Rutte toon eens ruggengraat en onderneem drastische maatregelen. I.p.v geen handgeven. Wat een ongelooflijke senario. Dit toont duidelijk onkunde bij Rutte en kornuiten.
  Ze liegen en bedriegen en lachen alles weg.
  Ik hoop dat bij de volgende stemming voor een nieuwe regering dat hele zooitje onbenul de laan uit gestuurd word.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.