Knipsel 10

NOS: Joepie! 112 mensen overleden door Corona en lucht flink schoner!

Geen categoriemrt 27 2020, 16:00
Zie daar de poging van de NOS om, in al haar objectiviteit, wat optimisme te willen verspreiden in deze zonnige en toch donkere dagen, met de titel: 'RIVM: 112 mensen overleden, lucht boven Nederland flink schoner'.
Het is werkelijk ongelofelijk. Die liveblog staat vol met informatie over doden, maatregelen, updates over het buitenland en reacties van politici. En dan ineens dit 'goede nieuws': 20 tot 60 procent minder uitstoot door coronamaatregelen. Whoop-die-fucking-do!
Je moet je eens voorstellen dat er op de NOS ineens een artikel verschijnt van een grote zorgverzekeraar of een bank, die aan komt zetten met hoe gunstig de coronacrisis is voor bepaalde sectoren: '112 doden, zorgpremie kan omlaag!' of '112 doden, huizenmarkt komt weer in beweging!' Dan is het land te klein!
Deze voorbeelden zijn namelijk van hetzelfde kaliber als die enorme open deur dat een lange lockdown goed is voor het milieu. En het grappige is dat de NOS zichzelf hiermee in hetzelfde kamp plaatst als de milieubeweging Extinction Rebellion, dat behoorlijk de wind van voren heeft gekregen om hun uitspraken met betrekking tot het coronavirus: "The undeniable truth is, the Earth is recovering, thanks to Corona." en "Corona is the cure, humans are the disease."
https://twitter.com/talkRADIO/status/1243482059445862400
De NOS zal het wel weer allemaal anders zien. Zij koppelen de schonere lucht namelijk aan de lockdown-maatregelen (thuis blijven, niet autorijden/vliegen/reizen) en dus aan het effect van het gedrag van álle mensen, niet aan het aantal doden zoals ik in mijn voorbeelden deed.
Maar die doden kun je simpelweg niet los zien van dit onderwerp, puur omdat de nadruk ergens anders op is gelegd. Je zou ook niet schrijven over de schonere lucht in Nederland sinds (en/of doordat) MH17 is neergehaald. Niet alleen omdat het oninteressant is vanwege het minuscule effect. Want al was het effect wél significant, dan nog grijp je zoiets niet aan omdat het aantal overledenen onlosmakelijk verbonden is met die ramp.
UPDATE:
Ach kijk! Dat soort uitspraken gaan zelfs de gekkies van Extinction Rebellion te ver. Zij laten weten dat de affiches NIET van hen afkomstig zijn en nemen er publiekelijk afstand van.
https://twitter.com/UPnetworkNL/status/1243882228385538049
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten