RIVM draait langzaam bij: adviseert Brabanders vrijwillige isolatie

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van Noord-Brabant om bij het minste of geringste symptoom van verkoudheid, thuis te blijven. Inmiddels zijn er in Nederland 128 mensen besmet en het RIVM probeert zo verdere besmetting te voorkomen.

Bij 128 besmettingen en de eerste dode, voldoet het coronavirus dan eindelijk aan de RIVM-richtlijnen om te kunnen spreken van een probleem. Waar men eerst nog net niet lacherig deed over de vraag of Nederland wel voldoende voorbereid was op een uitbraak, is het lachen ze inmiddels wel vergaan.

Het advies ‘drie dagen uitzieken’ bleek toch niet helemaal optimaal te werken. Het andere advies: ‘alleen melden bij huisarts/ziekenhuis bij symptomen’, deed ook niet echt wat om de uitbraak te voorkomen. Een coronapatiënt gewoon aan het werk laten gaan, terwijl die met ziekenhuispersoneel werkt, was óók niet echt een succes te noemen. Studentenvereniging Vindicat heeft laten zien wat de uitwerking was van het advies om niet naar (besmette delen van) Italië te gaan. En nu zijn we op het punt beland dat het RIVM zegt dat iedere Brabander met een loopneus, een kuchje of koorts, zichzelf eigenlijk het beste kan onttrekken aan de buitenwereld.

Noord-Brabant hermetisch afsluiten is ze bij het RIVM een stap te ver. En het beeld van Tilburg als spookstad willen ze het liefst ook vermijden. In de tussentijd staat de teller bij een land als Israël nog maar op 25 patiënten. Maar die nemen het virus dan ook wél serieus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. 1234vijf

  Deze 28-jarige Tukker die zijn HBO-opleiding nog niet wist af te ronden, beweert dat de instanties in Nederland het Corona-virus niet serieus nemen.

  Elke onderbouwing of toelichting blijft achterwege.

  Wat een triest niveau.

  1. Rammstein

   1234vijf, je hebt al vaak genoeg een ban gekregen omdat je een redactielid denigrerend bejegende. Begin je nu weer? Je verdient een eeuwige ban, maar helaas kom je net als onkruid steeds weer terug.

   1. Pinokkio

    Valt de mening van 1/5 onder de vrijheid van meningsuiting ?

   2. John Breekijzer

    Volgens mij kunnen ze beter iemand bannen die kinderverkrachters verdedigd.

    De oude nazi Rammstein dus.

    1. Fonz

     Volgens mij kunnen ze beter iemand bannen die structureel vraagt om anderen te bannen..

    2. Rammstein

     …verdedigt..

     1. John Breekijzer

      Ook nog een taalnazi.

      Wat ben jij een intens gore zak, Rammstein. Niet te geloven!

     2. Rammstein

      Kun je nog iets anders dan schelden, Jonnie Breukband?

     3. 777

      Julien Sorel Breekijzer?

  2. Kretoloog

   1 t/m 5 heeft wel gelijk. Het domste wat je in tijden van een epidemie kunt doen, is de adviezen van deskundigen in twijfel trekken.

   De redactie van DDS mist iedere medische knowhow om dit soort badinerende teksten over het rijksinstituut voor volksgezondheid op te schrijven.

   1. Pinokkio

    Mee eens.

   2. Rammstein

    Deskundigen spreken elkaar tegen, Kretoloog. Ik heb artikelen van twee virologen gelezen die een tegenovergestelde mening over de mortaliteit en aanpak van Corona hadden. En het RIVM heeft niet zo’n goede naam op tal van andere gebieden.

    1. Pinokkio

     U verwacht dat de redacteur zich verdiept heeft in verschillende visies om tot en overwogen oordeel te komen ?

     1. Julien Sorel

      Ik vrees met u dat deze jeugdige redacteur zich nergens in verdiepte en zonder nadenken maar wat opschreef.
      Een teleurstellend journalistiek niveau.

      Het is inderdaad van groot belang dat de Overheid zich hier laat leiden door het RIVM en de GGD, instanties die internationaal een grote reputatie hebben. Elke omstander, waaronder politici, die meent zich over dit complexe onderwerp even een opinie te kunnen vormen en die vervolgens uit te krijgen is onverantwoordelijk bezig. Dat geldt ook voor DDS.

     2. 777

      Julien Sorel Breekijzer?

  3. JochemX

   Ik neem dan weer de instanties niet serieus. Ze weten het duidelijk ook niet, kan gebeuren, maar geef dat dan gewoon toe. Die getallen die ze opgeven, iedereen met een beetje hersens weet dat ze niet kloppen.

 2. Pinokkio

  In de tussentijd staat de teller bij een land als Israël nog maar op 25 patiënten. Maar die nemen het virus dan ook wél serieus.
  .
  Gelukkig waren we 4 dagen geleden net zo serieus als Israël.
  14 Dagen geleden waren we zelfs het meest serieuze land ter wereld.
  Maar heeft Wout dit artikel niet een dag te vroeg gepubliceerd ?

 3. Fonz

  Het is een hype..

 4. Meriadoc Brandebok

  Vanmiddag konden we lezen dat COVID-19 een enorme beproeving voor de EU zou zijn en weer slaat Wout op de trom van de paniekerigheid. Kunnen we niet doen alsof de pest is uitgebroken en de zaken in proporties zien? En trouwens – bij koorts is het sowieso niet verstandig lang door te sabbelen.

 5. Broodnuchter

  Nog even volhouden, de lente is in zicht. Kunnen we ons weer met stikstof, pfas en de eikenprocessierups bezig houden.

 6. ikweetwatikwil

  Ik neem die virus serieus omdat de medici hem niet kennen en er geen vaccin tegen is. Je bent niet in paniek als je wat maatregelen neemt. Je hoeft het niet op te zoeken. En voor de rest leef ik mijn leven zoals altijd. Waarschuwingen zijn op zijn plaats en ieder doet er maar mee wat hij wil zolang hij anderen maar niet met het onbekende virus besmet.

 7. inert

  Misschien is het Coronavirus moedwillig verspreid, een verbloemde genocide op de geldverslindende ouderen en weerstandsloze zwakkeren in de samenleving!
  Deze bevolkingsgroepen kosten immers vele miljarden aan AOW, pensioenen, zorgkosten, verpleeghuizen, ziekenhuizen etc.
  Een mondiaal door de `Deep State’ bedachte kostenbesparing , enorme aantallen vrijkomende woningen, veel vrijkomend kapitaal dmv erfenissen, successierechten etc.
  Daarbij een supervoordeeltje voor de EU, een snellere omvolking.

  1. perry

   inert-
   Dat klinkt vergezocht, maar in de verrotte wereld waarin we leven is inmiddels álles mogelijk!
   Niets is onmogelijk!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.