shutterstock 1285364203

Minister Dekker waarschuwt voor impact ondertekenen van internationale verdragen: geeft FVD eigenlijk op alle punten gelijk

Geen categoriemrt 06 2020, 20:00
Minister Sander Dekker (Rechtsbescherming) zegt in een interview door het AD dat het kabinet minder naïef moet zijn over (het ondertekenen van) internationale verdragen. Alles wat hij noemt is waar Forum voor Democratie al die tijd al voor waarschuwde, toch krijgt Thierry Baudet een veeg(je) uit de pan.
Dekker wijst naar de klimaat-rechtszaak aangespannen door Urgenda, die het ook won. De rechter haalde bij de uitspraak namelijk het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens erbij, waardoor het kabinet ineens gebonden werd aan het nemen van zware maatregelen tegen CO2-uitstoot. Dit was ook de reden dat FvD-leider Thierry Baudet sprak van een 'dikastocratie': een regering door rechters. Dekker noemt dat 'een Griekse nonsens-term'. Maar eentje die wel glashelder beschrijft wat zich hier daadwerkelijk voltrekt!
De Urgenda-zaak, het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens en het Klimaatakkoord zijn voorbeelden, door Dekker zelf aangehaald, van waar het ernstig de mist inging. Hij noemt even later het Marrakesh-pact over migratie, dat wél volledig geanalyseerd zou zijn voordat het werd ondertekend. Dat verdrag zou ons geen verplichtingen op kunnen leggen, zo beweert de minister.
Het grappige aan dit hele verhaal is dat minister Dekker nu impliciet toegeeft dat Forum voor Democratie op al die punten eigenlijk al die tijd gewoon gelijk had. Want hij benadrukt namelijk vooral de wens om ons niet aan allerlei verplichtingen te committeren. Waarmee hij eigenlijk óók toegeeft dat dergelijke verdragen op zo'n manier lijken te worden opgesteld, dat achter ieder detail een mogelijke verplichting schuil zou kunnen gaan.
Dat zijn toch eigenlijk allemaal aanvalspogingen op de soevereiniteit van de Nederlandse staat? De impact daarvan merken we aan de manier waarop thema's als immigratie en klimaat zo relevant zijn geworden.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten