shutterstock 1625951248

RIVM draait langzaam bij: adviseert Brabanders vrijwillige isolatie

Geen categoriemrt 06 2020, 21:00
Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) adviseert inwoners van Noord-Brabant om bij het minste of geringste symptoom van verkoudheid, thuis te blijven. Inmiddels zijn er in Nederland 128 mensen besmet en het RIVM probeert zo verdere besmetting te voorkomen.
Bij 128 besmettingen en de eerste dode, voldoet het coronavirus dan eindelijk aan de RIVM-richtlijnen om te kunnen spreken van een probleem. Waar men eerst nog net niet lacherig deed over de vraag of Nederland wel voldoende voorbereid was op een uitbraak, is het lachen ze inmiddels wel vergaan.
Het advies 'drie dagen uitzieken' bleek toch niet helemaal optimaal te werken. Het andere advies: 'alleen melden bij huisarts/ziekenhuis bij symptomen', deed ook niet echt wat om de uitbraak te voorkomen. Een coronapatiënt gewoon aan het werk laten gaan, terwijl die met ziekenhuispersoneel werkt, was óók niet echt een succes te noemen. Studentenvereniging Vindicat heeft laten zien wat de uitwerking was van het advies om niet naar (besmette delen van) Italië te gaan. En nu zijn we op het punt beland dat het RIVM zegt dat iedere Brabander met een loopneus, een kuchje of koorts, zichzelf eigenlijk het beste kan onttrekken aan de buitenwereld.
Noord-Brabant hermetisch afsluiten is ze bij het RIVM een stap te ver. En het beeld van Tilburg als spookstad willen ze het liefst ook vermijden. In de tussentijd staat de teller bij een land als Israël nog maar op 25 patiënten. Maar die nemen het virus dan ook wél serieus.
Ga verder met lezen
Dit vind je misschien ook leuk
Laat mensen jouw mening weten