‘Rutte, niet nagedacht?! “Immune” Nederlanders zullen straks andere landen besmetten met het coronavirus’

Nederland als plek waar je als buitenlander gegarandeerd het coronavirus oploopt. Nu nog een dystopie. Maar straks wellicht een akelige werkelijkheid, als we de redenaties van advocaat Geert-Jan Knoops volgen…

Topadvocaat Geert-Jan Knoops staat bekend om zijn uitstekende en kraakheldere argumenten in de vele strafrechtszaken waarin hij verdachten heeft verdedigd, onder wie ook PVV-leider Geert Wilders in zijn ‘minder, minder, minder’-proces. Maar nu de rechtspraak in Nederland voorlopig stil ligt, moet Knoops iets anders doen met zijn tijd.

Dus volgt hij, net als miljoenen andere Nederlanders, het nieuws over het coronavirus op de voet. En komt hij tot een vrij schrikbarende conclusie. Alhoewel er stapels bewijs zijn dat de door Mark Rutte gisteren aangekondigde groepsimmuniteit voor het coronavirus niet gaat werken, gaan we even veronderstellen dat Rutte gelijk heeft en zijn methode werkt. Wat dan?

Nou, dan is Nederland straks een ontzettend gevaarlijk land voor anderen. Want alhoewel Nederlanders dan een groepsimmuniteit hebben opgebouwd tegen het virus, geldt dat niet voor landen die hebben gekozen het virus gewoon uit te roeien. Knoops komt dan tot een conclusie die uitermate schadelijk is voor de volksgezondheid van andere landen, en daardoor dus óók voor onze eigen open economie. De advocaat zegt:

“Hele wereld on lockdown en Nederland laat Corona onder bevolking komen voor maanden; niet nagedacht dat Nederlanders straks andere landen die virus uitroeien, zullen besmetten?!”

Dus nee. Het lijkt er inderdaad niet op dat Mark Rutte daar zeer indringend over heeft nagedacht.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

33 reacties

 1. Antihedo

  Dus als ik het goed begrijp wil Knoops dat diegene die nu al het virus gehad hebben voor eeuwig afgezonderd van de samenleving leven. Anders roei je het virus niet uit.

  1. Piet51

   Als je immuun bent, heb je afweerstoffen tegen het virus en ben je daarom niet besmettelijk. Net als bij polio, kinkhoest, ebola en heel veel andere virussen. We gaan een tegen polio gevaccineerde, dus verreweg het grootste deel van de Nederlandse kinderen, toch ook niet uit de weg in geval van een uitbraak onder niet-gevaccineerde? Of doet Knoops dat wel?

   1. Te Salutant

    Juist, Knoop doet hier een domme uitspraak die uiteraard, in de behoefte sensatie te wekken, klakkeloos door DDS wordt gevolgd.

    Bovendien zal de lockdown in andere landen niet gaan werken. Het virus zal rondgaan, hoogstens met iets meer vertraging dan in ons land.
    Mocht een lockdown wel werken dan is dat ook een Pyrrusoverwinning: het virus gaat ondergronds en de afrekening volgt komend najaar en winter.

    1. Piet51

     @Te Salutant
     Dank voor je bevestiging van mijn redenering. Ik begon aan mezelf te twijfelen en daar moet je geen gewoonte van maken.
     DDS is te volgzaam, maar ook Knoops moet zijn verantwoordelijkheid als autoriteit nemen. Niet iedereen weet waar een jurist, hoe briljant ook, wel en geen verstand van heeft.

     1. Fonz

      hebbie ff een teiltje

   2. Peetjoh

    Ebola? Immuun. Ja je bedoelt de overlevenden die op tijd een vaccin hadden gehad. Wat pas na jaren kwam de eerste patiënten zijn gewoon allemaal dood gegaan. Niemand is genezen zonder dat vaccin. En polio vrij de rest van je leven? Ik ken verschijdene ex polio patiënten zonder inenting (Bible belt) maar misschien krijgen ze het niet nog een x maar ze mankeren allemaal wat. Veelal vergroeiingen. Beter niet krijgen dus. Degene die al geënt waren hadden dit polio probleem niet. Maar worden wij wel immuun en kunnen wij dat pas als er een vaccin is dat is de vraag. Misschien kan dat zonder vaccin helemaal niet.

 2. Kretoloog

  “Schoenmaker, blijf bij je leest”.

  Knoops denkt dat hij slim is. Maar juridische haarkloverij, waar hij heel goed in is, gaat niet op bij medische zorg. Ofwel: je kunt in het ene vakgebied een kei zijn en tegelijkertijd in een ander vakgebied een armzalige stumper.

  1. B. Pascal

   Het is beter om samen op slot te gaan, het virus in te dammen. Daarop gecontroleerd afwikkelen. Weet wel wat Mark Rutte wil gebeurd nu in Italie.

   Echter met dit verschil, dat Iitalie iedereen helpt, van oud tot jong.
   Dat kan Rutte niet garanderen! Dus hij gaat alleen de jonge mensen helpen in het ziekenhuis.

 3. Piet51

  Geert-Jan Knoops is een briljant jurist en staat bekend om zijn uitstekende en kraakheldere argumenten in veel strafrechtszaken. Maar hij is een leek op het gebied van virologie en epidemiologie. Immuniteit betekent dat de opgebouwde afweerstoffen de ziekteverwekker, in dit geval het beruchte virus, heel snel aanvallen en uitschakelen. Effect: de persoon wordt niet ziek, omdat de ziekteverwekker is uitgeschakeld.
  Meneer Knoops zou het verband met immuniteit tegen polio moeten vergelijken. Die gevaccineerde kinderen worden niet ziek, maar niemand gelooft toch dat ze wel anderen kunnen besmetten? Meneer Knoops moet gewoon jurist blijven en zich niet met andere dingen bemoeien. Hij is een autoriteit en dat brengt terughoudendheid op andere onderwerpen met zich mee. Sommige mensen gaan hem gemakkelijk als autoriteit op elk gebied beschouwen.

 4. Lambieck

  De volgende deskundige die het beter weet.
  En maar vertellen wat er fout is.
  Maar wie weet welke behandeling/strategie of wat dan ook de bewezen juiste oplossing voor nu en de komende tijd is?

 5. van Urk

  Het klinkt gek maar corana is minder besmettelijk dan de gewone influenza griep. Mensen die een gewone griep onder de leden hebben maar nog niet ziek zijn, kunnen dit namelijk wel gemakkelijk doorgeven aan een ander. Bij corona lijkt dit niet het geval. Punt is dat niemand nog immuun is voor deze nieuw onbekende virus en daardoor dodelijker.

 6. rea Guurrechts

  Laatst gaf iemand hier de enige afdoende methode.
  Huid met ongebluste kalk insmeren geeft het Corona-virus geen enkele kans.
  Morgen komt een ervaren, gelauwerd en deskundig chemicus het uitleggen

 7. Meriadoc Brandebok

  Men is terecht kritisch op het kudde-immuniteit-scenario. Maar er is simpelweg geen gemakkelijk alternatief. Elk scenario – of het nu om een sluiting of kudde-immuniteit gaat – heeft geen garanties. Als Rutte voor een sluiting had gekozen, dan waren er nu deskundigen geweest die zo’n sluiting hadden bekritiseerd. Want met een sluiting zijn er óók geen garanties dat het virus verdwijnt, dat we ervanaf zijn of dat er geen doden vallen.

  Dus ja, het kabinet staat voor een duivels dilemma, een keuze waarvoor zij nooit had moeten staan. Laten we in de komende tijd de zwakkeren en ouderen zo veel als mogelijk afzonderen en het virus gecontroleerd laten uitbranden.

  1. Lambieck

   Exact Merijn.
   Velen hebben commentaar maar werkelijk niemand heeft de oplossing.
   Elke oplossing heeft net zoveel risico’s.
   Ga er maar aanstaan al regering zijnde.
   De wal staat weer vol met beter wetende stuurlui.
   Maar niemand durft of wil het werk en de verantwoording van de kapitein overnemen.

   1. Meriadoc Brandebok

    @Lambieck

    Precies.

  2. van Urk

   Toen men vroeger niks van vaccinatie afwist was kudde-immuniteit de enigste oplossing. Vroeger werden gezonde kinderen gewoon tussen hun zieke broertjes of zusjes met griep of mazelen in bed gelegd. Zolang er nog geen vaccin tegen corona is dan is de ouderwetse vorm van immuniteit kweken de enige denkbare oplossing om je tegen deze nieuwe virus te beschermen.

   1. Meriadoc Brandebok

    @van Urk

    Ik vrees het ook.

  3. Piet51

   @Meriadoc Brandebok
   Ik begrijp iets niet, heb die indruk tenminste. Wat is het verschil tussen polio-immuniteit en Corona-immuniteit, wanneer die over enige tijd is opgebouwd? Iemand die immuun is tegen polio, door een vaccinatie, gaan we toch niet uit de weg, omdat die persoon misschien het virus nog draagt? We gaan er allemaal vanuit, dat zo iemand het virus niet draagt en juist daarom is groepsimmuniteit een middel tegen besmetting van ongevaccineerden. Is dat bij het Corona-virus en immuniteit daartegen dan anders?

   Knoops beweert, dat we onverantwoordelijk bezig zijn als we ons immuun laten worden, ervan uitgaande dat dit mogelijk is, en vervolgens gewoon naar het buitenland reizen waar men misschien niet immuun is. Lock-down maakt niet immuun, want mensen maken de ziekte niet door en bouwen dus ook geen afweerstoffen op. Niets pleit duidelijker voor de maatregelen van vandaag dan deze constatering. Of zie ik het verkeerd?

   1. van Urk

    90 tot 95% verloopt een infectie met het poliovirus zonder verschijnselen. In bepaalde gevallen begint het vaak met griepachtige verschijnselen die meestal spontaan verdwijnen. Als het virus via de bloedbaan de ruggenmerg binnendringt dan pas zijn de aardappels gaar. Net zoals de corona virus je longen binnendringt.

   2. Meriadoc Brandebok

    “Lock-down maakt niet immuun, want mensen maken de ziekte niet door en bouwen dus ook geen afweerstoffen op.”

    Exact, in de lock down-landen hoeft er maar één besmette toerist binnen te wandelen, en het liedje begint weer van voor af aan. Knoops’ redernatie bevestigt juist dat men gezamelijk het virus buitenshuis moet bevechten, in plaats van zich binnenshuis te verschansen.

    Toegegeven: er is geen garantie dat men immuum wordt, maar er is ook geen garantie dat het virus niet weer de kop opsteekt als de Fransen over twee weken weer hun huis uitkomen.

    1. Piet51

     @Meriadoc Brandebok
     Maar de kern van mijn opmerking ging over die immuniteit. Knoops suggereert, dat iemand die profiteert van groepsimmuniteit een catastrofe kan veroorzaken in een land dat “alleen maar” locked-down was en dus geen immuniteit heeft opgebouwd. Maar dat is m.i. onzin, want een immuun iemand draagt heel korte tijd na een eventuele besmetting geen virussen meer, omdat die vrijwel meteen worden aangevallen en uitgeschakeld door afweerstoffen. Ook kinderen die immuun zijn tegen polio schermen we niet af, omdat ze toch nog anderen zouden kunnen besmetten. En Knoops beweert, dat dit wel zou moeten.

     1. Piet51

      @Meriadoc Brandebok
      Ik heb de suggestie van Knoops nog eens gelezen. Maar hij noemt die hele groepsimmuniteit helemaal niet. Hij focust op het virus beheerst zich laten verspreiden. Dan heb je inderdaad veel Nederlanders besmet en die kunnen andere landen besmetten die kiezen voor een lock-down. Maar Knoops vergeet dan, dat veel van die besmette Nederlanders met afweerstoffen immuniteit opbouwen en dus helemaal niet besmettelijk zijn. En na verloop van enige tijd zal vrijwel iedereen afweerstoffen hebben opgebouwd. Osterhaus betwijfelde gisteren in Op1 zelfs of die groepsimmuniteit wel zo belangrijk is en dat een aantal immune Nederlanders al datt gewenste effect zal hebben, namelijk afscherming.

      Die Italiaanse viroloog geeft aan dat e.e.a. nog niet wetenschappelijk onderbouwd is. Maar dat betekent niet, dat het niet waar is; het alleen nog niet bewezen. En zo’n houding is wetenschappers eigen: het moet eerst wetenschappelijk bewezen zijn. Dat is een prima houding, als er tenminste geen grote haast is. In een lock-down wordt in ieder geval geen afweer opgebouwd, dat is heet zeker.

     2. Meriadoc Brandebok

      “Maar Knoops vergeet dan, dat veel van die besmette Nederlanders met afweerstoffen immuniteit opbouwen en dus helemaal niet besmettelijk zijn.”

      Correct.

 8. C.A.Barstow

  Ik wil het nog veel dieper zoeken,
  Laat het land volledig vastlopen in dit geval d.m.v het corona virus zodat er geen redden meer aan is, land en volksverrader Rutte gaat naar die fascistoïde machtsbeluste linkse bende in Brussel om hulp en biedt tegelijkertijd als tegenprestatie ons land op een fluwelen kussen aan.
  Die land en volksverrader lijkt mij er duivels genoeg voor.

  Stem die verrader weg,
  Stem FvD/PVV.

  1. Antihedo

   Ik vroeg me al af waar de ongenuanceerde stemmingmakerij bleef.

   1. Te Salutant

    Er zijn hier al mensen die Rutte ‘Mark Mengele’ noemen die er naar streeft alle bejaarden in Nederland te ruimen.

    Voor ongenuanceerde, om niet te zeggen knotsgekke, stemmingmakerij moet je op DDS zijn.

    1. 777

     Eeuwig gebande!

 9. splatoon

  Dus straks zijn Nederlanders als enige land ter wereld resistent tegen het Corona virus en kunnen ze de rest van de wereld oprollen door een kuchje hun kant op te doen?

  Ik zie het probleem niet. Is de rest van de wereld niet juist heel dom bezig geweest? 🙂

 10. ET007

  Mogen we dadelijk nog alleen maar betalen van de EU, alleen mogen we nergens naar binnen. Rutte stap aub op!

 11. Kidogo

  Na dit jaar dan allemaal op vakantie naar het midden oosten dan bestrijden de uitbreiding van de Islam zeer effectief , ik snap niet dat onze Geert zo tegen de strategie van Pinokkio Rutte kan zijn😣😉 #wegmetditzooitje

 12. ts_tle

  Goed punt, maar hoewel ik het sowieso al niet eens was met Rutte moet ik toegeven dat ik hier ook nog niet aan gedacht had.

 13. Cycle25

  De hele wereld neemt rigoureuze maatregelen, op ’t VK en Nederland na, die willen dus een open experiment wat de grootste schade aller tijden zal opleveren.

  Over 1 a 2 jaar wil geen land meer zaken doen met ons..

  Roken is dodelijk : Rutte 3 nóg dodelijker.

 14. Ploppert

  Op 1 april is het coronavirus uitgeroeid.
  Dan zwemt ie verder.
  Blijft het virus toch rond gaan, blijf dan in het midden staan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.