Voormalig lid Raad van Bestuur CBS slaat alarm: ‘VOLGENDE WEEK AL 2.200 IC-BEDDEN NODIG’

Prof. Dr. Ir. (ja dat zijn nogal wat titels) Wouter J. Keller volgt de toename van het aantal benodigde IC-bedden, coronabesmettingen, en het aantal doden op de voet. Hij heeft zelfs verschillende rekenmethodes ontwikkeld die toekomstige cijfers voorspellen. Na wat geëxperimenteer worden die voorspellingen steeds beter. En dat is buitengewoon zorgwekkend. Volgens hem komen we volgende week namelijk al honderden bedden tekort op de IC.

De groei van de prognose over 4 dagen (31/3) gebruikt hij voor de gemiddelde groei over 7 dagen. De prognoses voor komende week zijn dan als volgt: 7.000 opnames, 1.700 benodigde corona-IC-bedden (2.200 in totaal, want er zijn altijd 500 nodig voor andere gevallen), en 1.700 doden.

“Over één week” is op 4 april. Maar: gisteravond zei het hoofd van IC’s, Diederik Gommers, bij Jinek dat de prognose is dat we voor eind mei ongeveer 2.300 IC-bedden nodig hebben (voor corona én overig). Dat is over twee maanden. De voorspelling van Keller maakt gehakt van die prognose.

Het gevolg? Keller vraagt cynisch: “Je vraagt je af wie die prognoses maakt...”

Dan vraag je je af: hoe gaan ze dit in vredesnaam redden?

En dan besef je opeens: ah. Is dit waarom huisartsen oudere cliënten nu al bellen met de vraag of ze echt aan de beademing willen als ze het coronavirus oplopen? Kan het zijn dat ze bij het RIVM en binnen het kabinet deze cijfers ook zien en druk bezig zijn om triage vooraf te plegen?

Keller lijkt te denken van wel. Want eerder vandaag legde hij óók uit dat er iets merkwaardigs gaande is. De groei van het aantal corona-IC-bedden ligt namelijk lager dan de groei van het aantal ziekenhuisopnames en de toename van het aantal doden. Hoe kan dat? Nou, volgens Keller duidt dit op de “toename groei (pre-) IC triages.” Met andere woorden: dit duidt erop dat er minder mensen worden toegelaten op de IC die er normaal gesproken wel behandeld worden. Er is mogelijk dus al triage gaande — een vergaande triage.

“Ik begrijp dat we niet onnodig beademen,” gaat hij verder, “maar lijkt me toch niet ok.”

 Inderdaad, dat is helemaal niet ok, zeker niet omdat die sterfgevallen vrijwel zeker niet meegenomen worden in het totale aantal sterfgevallen vanwege dit nieuwe, dodelijke Chinese coronavirus.

Kan iemand in de Tweede Kamer hier misschien iets mee doen en op zijn minst Kamervragen stellen?

Volg mij op Twitter en Steun mij op BackMe.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. AnnaKlaver

  Kan iemand in de Tweede Kamer hier misschien iets mee doen en op zijn minst Kamervragen stellen?

  Huissponsor het FvD heeft vast wel een mannetje die wat vragen kan stellen.

  1. Fortiori

   Ja zeker, die zijn er. Eerste vraag “zit mijn haar goed” Daarna een lange monoloog, de voorzitter in de Tweede kamer moet er met een mokerslag een einde aan maken.

 2. Piet51

  Wouter Keller is elektrotechnisch en wiskundig ingenieur. Tot 20 jaar geleden was hij CBS-directielid (met ICT-verantwoordelijkheid). Daarnaast was hij tot bijna 15 jaar geleden eerst hoogleraar wiskundige economie en later informatica. Hij is nu met emeritaat. Keller houdt zich nu bezig met ICT-architecturen.
  Een indrukwekkende staat van dienst, Maar is hij nu het toonbeeld van een te raadplegen deskundige, tussen al die virologen en epidemiologen? Ik denk het niet.

  1. Boudewijn Hummelinck

   Wouter Keller doet er beter aan zijn mond te houden en van zijn pensioen te genieten.

   Dit soort alarmerend gebral helpt niemand.

   1. Meriadoc Brandebok

    Zijn voorspelling vorige week voor deze week was al fout, dus Keller hoeven we niet serieus te nemen. De RIVM maakt de berekeningen in samenwerking met de medische specialisten naar ik aanneem, dus kan dat beter berekenen dan een gepensioneerde wiskundige (aangezien de virologen en IC-artsen kunnen inschatten hoe het virus zich onder de omstandigheden ontwikkelt).

    Ik ben ht met je eens.

    1. Kretoloog

     “Keller’s voorspelling was fout, dus die hoeven we niet meer serieus te nemen”.

     Het RIVM zat er ook een paar keer flink naast. Dus die neemt Brandebok evenmin nog serieus. Toch? Oh wacht, het RIVM is de overheid. Gezagsgetrouw als Guus is, gaat hij er van uit dat die altijd de waarheid in pacht hebben.

     1. Meriadoc Brandebok

      Het RIVM wordt geadviseerd door een samengesteld team van deskundigen (virologen, micro-biologen, IC-artsen, huisartsverenigingen), het is veel gevarieerder en geen wiskundige op een zolderkamertje. Dus ja, ik neem het RIVM serieus en Keller niet. Die roept bij elke foutieve prognose “paniek!” om vervolgens weer af te druipen en met een nieuwe prognose te komen.

     2. Boudewijn Hummelinck

      Het is me niet bekend dat het RIVM er ooit naast zat. Wellicht kunt u dit toelichten.

 3. EvertB

  De bevindingen van de heer Keller zijn vast bekend bij het RIVM en dus ook bij onze staatsman Rutte. Altijd goede zaak als meerdere experts of rekenwonders een bijdrage leveren.

  Ik vermoed dat hieromtrent in de Tweede Kamer bij het FvD de minste kennis van zaken aanwezig is. Zij bestaan immers maar uit twee leden.

 4. Meriadoc Brandebok

  Wouter J. Keller heeft – mijn twitteraccount staat bij mijn bladwijzers – er al eens naast gezeten. Zijn prognoses zijn bovendien nutteloos: die lopen per dag en kunnen geen trendbreuk voorzien in de lijn.

  Keller schreef op 19 maart 2020:

  1. Aantal IC bedden voor Corona verdubbelt nu iedere 2 dagen (net als Corona doden)
  2. Dus gister 170 IC bedden nodig, vr-dag 340, zo 680, di 1360, wo 2720 bedden, etc
  3. Gevolg code zwart (triage) op IC binnen een week!

  Het is nu 28 maart 2020 en er liggen 873 COVID-19-patiënten op het IC (bron: Nu.nl, 27-3). Volgens Keller hadden er deze week woensdag al 2720 bedden vol moeten liggen. Maar dat is dus onjuist.

  1. Meriadoc Brandebok

   mijn twitteraccount = zijn twitteraccount.

   1. Original NL

    Postbus 51 (fantasietje) doet het voorkomen dat er meer dan genoeg ic bedden zijn..daarom hebben wij natuurlijk ook zo weinig doden in nl.
    Even de selectie criteria aanpassen en hoppa..bedden genoeg.

    1. Boudewijn Hummelinck

     Het aantal doden in Nederland heeft niets te maken met een tekort aan IC-bedden.

 5. Vrijedenkert

  De minister heeft gezegd dat 1600 IC-plaatsen gaat lukken maar ga er maar van uit dat 2200 hoogstwaarschijlijk niet gaat lukken en aantallen fors zal stijgen…
  Het dubbel beademen met een IC-unit levert zeer veel risico op en gaat men alleen uitvoeren in uiterste nood en men is bezig met buurlanden die een grotere IC-capaciteit hebben maar het is maar de vraag of die willen delen als ook daar aantallen fors gaan toenemen.
  Het moment dat men harde keuzes zal moeten maken komt helaas snel in zicht, op een gegeven moment houd het op het is niet anders…
  Ik hoop echter dat het niet zover zal komen.

 6. Rud56

  De Tweede Kamer kritische vragen stelllen Michael?

  De enigen die de afgelopen crisismaanden kritische vragen stelden waren het FvD en de PVV. Werden weggehoond of werden afgekapt door die ‘oh zo onafhankelijke’ Kamervoorzitter! (Die trouwens lid is van de PvdA, wat dus veel verklaard.)

  De rest stak onder andere veren in de reet van die vazal van Rutte, die Van Dissel, die urenlang onbekritiseerd zijn walgelijke faalbeleid kon presenteren en onzinnige vragen beantwoordde.

  Nee, die Tweede Kamer is een tandloze tijger die aan continue aan de leiband loopt van kabinetten en als het dan goed fout gaat, vooral voor de buhne men diep geschokt is.

  Waarna weer zo’n interessant doende Kamercommissie wordt opgericht, vervolgens na maanden een rapport verschijnt, waarmee niemand wat mee doet. En een commissie dus, die gaat onderzoeken wat in de samenleving allang bekend is.

  Om maar even aan te geven hoever die Kamerleden van de échte wereld staan! Maar ja, de échte wereld, daar gaat het in het parlement én ministeries niet om, nee, het politiek gewin! Dat is het doel!

  Maar gelukkig dat er in die tandloze tijger toch nog twee snijtanden zijn te vinden in de vorm van de FvD en de PVV, zodat niet alle stemvee ontwetend, dom en naief blijft!

  1. Boudewijn Hummelinck

   Het is prettig dat PVV en FvD geen rol hebben in het crisismanagement. Ze zorgen wel voor opwinding en vertier maar dat blijft gelukkig zonder echte gevolgen.

   1. Scheve Tinus

    Als het aan de PVV en FvD gelegen had dan waren er al veeeeel eerder maatregelen getroffen.
    Waarschijnlijk was er dan ook minder bezuinigd op de zorg en waren er nu meer IC bedden beschikbaar geweest.

    Zo’n droeftoeter als jij zal dat natuurlijk nooit toegeven maar van binnen weet je dat dit de waarheid is.

    Helaas jongen je bent afgeschreven dus nu lekker oprotten hier!

    1. Meriadoc Brandebok

     Nee, het is waarschijnlijk dat zij ook een en dezelfde hoeveelheid op de Zorg hadden bezuinigd, teneinde een Italiaanse schuld te voorkomen. Maar dan waren zij die boeman geweest in plaats van de VVD.

     1. Scheve Tinus

      Mooi om te horen dat je het er mee eens bent dat PVV en FVD veel eerder maatregelen hadden getroffen.

      Over het tweede punt kan jij alleen speculeren maar het eerste is een feit.

      Bedankt!

     2. Meriadoc Brandebok

      Je hoort dingen die er niet zijn.

     3. Niemandalletje

      “Nee, het is waarschijnlijk dat zij ook een en dezelfde hoeveelheid op de Zorg hadden bezuinigd, teneinde een Italiaanse schuld te voorkomen.”

      Huh? Belgische logica?

 7. Bolland

  Tja weer een RIVM voorspelling die niet uitkomt, was op de weg terug volgens ons aller Jaap van Dissel direct daarna 2 recorddagen.

  ze roepen maar wat

  Ook bizar feitje Nederland is op 2 na land in de wereld waar het op aantal doden per 1000000 inwoners het hoogst ligt alleen Italie en Spanje slechter.

  Nog iets bizars Zweden waar geen lockdown is doet het goed, en Brasil waar ze allemaal op t strand liggen en doorfeesten hoort bij de 5 beste landen van de wereld…..

 8. Bes Tolen

  Duizenden bedden worden hier in Nederland bezet door binnen gehaalde Afrikanen.
  Blijkbaar bepalend voor het beleid in Nederland. Zo is er nu een internationale druk om sikkelcelanemie aan te pakken. Maar dat zal niet alleen miljarden kosten maar ook contraproductief zijn op wereldniveau waaronder voor Nederland. Het erfelijke aspect staat niet op zich zelf. Dat is een lange weg. Maar een overkoepelend beleid wat de epidemieën, volksziekten in Europa betreft, ja dat is er bij in geschoten en dat was al lang geleden (al zo in de vijftiger jaren) de bedoeling. Dat onderwerp verdween helemaal. Onder invloed van de zieligheidsindustrie voor ….. uiteraard! (Waardoor bijvoorbeeld eerder de dekolonisatie van Indonesië werd opgehouden wat ook meer doden gaf. Schuld met name KVP. Het onheil komt heel vaak uit dezelfde hoeken).

  Een groot deel van de Nederlandse vrouwen meent dat Afrika een heel hoge kindersterfte heeft wat niet zo is en zij weten ook niet dat de bevolking daar jaarlijks met stel zo 35 miljoen personen toeneemt. Dat foute komt door de foute ideeën, die worden aangepraat. Door godsdienst, TV en andere media waaronder de gratis reclames door ”goede doelen”. Kortom, oplichters te noemen waar het zo’n ernstig vergrijp is. De mannen zijn op dit punt veel vaker realistisch. Dat betekent dat vooral vrouwen van hun linkse waanideeën moeten worden afgeholpen, wil het hier beter gaan. Nee, het gaat nu niet goed.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.