Afschuwelijk! CBS vermoedt 600 meer coronadoden dan cijfers RIVM: ‘Sterfte Brabant 80 procent hoger dan gemiddeld’

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) heeft een vermoeden uitgesproken, en onderbouwd, over het werkelijke aantal coronadoden tot nu toe. Er zijn medio maart namelijk fors veel meer mensen overleden dan gemiddeld.

De tweede helft van maart 2020 laat een flinke stijging in het aantal doden zien, 1.600 meer dan gemiddeld, waarvan het CBS vermoedt dat er 603 aan corona zijn overleden. Dus 603 bovenop de officiële cijfers van het RIVM.

Het CBS kijkt namelijk per week naar álle geregistreerde overlijdens voor dat jaar tot dan toe. Daar trekken ze de RIVM-cijfers van af en kijken hoeveel hoger het resterende getal is, ten opzichte van het gemiddelde van andere jaren.

Het verschil is logisch en het wordt ook steeds meer benadrukt dat het gaat om vastgestelde patiënten. Daarom spreekt het CBS ook van een (redelijk) vermoeden, maar dat maakt het niet minder verontrustend. Op moment van schrijven staat de teller voor officiële Nederlandse doden door corona namelijk op 1.487. Als het vermoeden van het CBS klopt dan spreken we dus van zo’n 40 procent meer doden dan de RIVM-cijfers zeggen en zitten we op 2.090 coronadoden tot nu toe: 1.487 + 603 = 2.090 totaal.

En volgens het CBS is het waarschijnlijk dat het sterftecijfer nog verder oploopt. Daarbij vertellen ze ook dat het coronavirus in Nederland meer doden heeft veroorzaakt dan de stevige griepgolf van 2018 in diezelfde week heeft gedaan. Tussen 5 en 11 maart van 2018 liep het totaal aantal doden in Nederland (tot dan toe), op tot 4.092. In diezelfde week in 2020 hadden we al 4.300 doden tot dan toe geregistreerd. Brabant registreert niet voor niets een 80 procent hoger sterftecijfer vergeleken met de tien weken ervoor.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. Hendrik_Groen

  Thierry Baudet is niet meer welkom in de talkshow Business Class, zelfs niet als hij betalende gast zou willen worden. Dat zegt presentator Harry Mens in gesprek met Nieuwe Revu. Mens heeft Baudet en zijn partij Forum voor Democratie lange tijd gesteund, maar heeft die steun – net als Johan Derksen – laten vallen. De presentator moet inmiddels niets meer hebben van de rechtse politicus en hij is dan ook niet meer welkom in zijn Business Class. “Ik heb me zwaar vergist in Baudet.“

  1. Vrijedenkert

   Wat heeft dit bericht van het CBS te maken of Baudet wel of niet in Business Class komt als gast? Ook Derkens heeft met dit onderwerp niks te maken…

   1. CLoVis

    Trol @lamlul wil de aandacht afleiden van het falen van zijn geliefde RIVM.

  2. Kretoloog

   Er is maar 1 reden, waarom Thierry Baudet niet meer bij Harry Mens welkom is. En die reden is een man, die luistert naar de naam Henk Otten.

  3. Bullshit16

   Hendrik
   Huilbaby Harry mens is een dik lul die het alleen voor het geld doet.hij luistert niet naar de gasten laat de gasten niet uitpraten .hary mens is een oude bejaarde man die al lang van de buis gehaald moeten worden. wat revu betreft is gewoon een ordinaire linkse blad dat puur voor de linkse bedoeld is
   Maar goed dat terzijde als je nu nog niet weet dat rivi een leugen dictatuur is dan komen Julie linkse ratten er ook nooit achter
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Jack Flash

    Bullshit.Ze zijn niet geinterresseert in de waarheid.

   2. Wim Vreeswijk

    Thierry is een jonge gast die wèl heel veel talent heeft en wijsheid, maar ook apetrots is op zijn politieke doorbraak in ons land. Regelmatig zegt hij heel nuttige dingen en uiteindelijk zal hij heus wel wortelen bij het kiezersvolk.

 2. Hendrik_Groen

  Mens houdt de komst van Baudet actief tegen. “Zelf zou ie wel willen, ja. Hij doet er inmiddels alles aan om toch weer te mogen komen, maar dat wil ik niet.”

  Verdient hij dan geen tweede kans? “Op dit moment niet“, zegt hij resoluut.

  Zelfs niet als Baudet 10.000 euro lapt, net zoals de betalende gasten van Business Class. “Ook niet. Dat zou ie sowieso niet doen. Hij geeft het liever zelf uit, en dan geeft ie Otten de schuld. Nee, Baudet is een gevaarlijke man. Je moet er toch niet aan denken dat hij minister-president wordt?”

  Dan is de ramp niet te overzien, vervolgt Mens. “Kijk, ze kunnen over Mark Rutte zeggen wat ze willen en het is uiteindelijk één groot compromis wat ie doet, maar je kan niet zeggen dat hij het heel slecht doet.”

  Het Nieuwe Revu-interview met Harry Mens kunt u lezen via Blendle.

  1. Vrijedenkert

   Dit artikel gaat over het CBS en het aantal Corona-doden en jij begint nu ook over Otten, Nieuwe Revu en Blendle?

   1. Hendrik_Groen

    Ik vind dit gewoon leuk nieuws tussen al die doom verhalen!

    1. Vrijedenkert

     Hoe bedoel je? DDS is een baken van hoop, licht en positiviteit in de hedendaagse media!

     1. Heinz

      Ik lees toch liever de originele versie zonder de toevoegingen.

    2. Peetjoh

     Omdat je gefrustreerd bent maar dat geeft niet hoor. We weten dat jij als linkse sufkut gewoon het leven niet meer ziet zitten nou iedereen het klimaat vergeten is. En we leven met je mee.

  2. Willem Bever

   Okay tis idd off Topic.
   Maar Mens is dus zon soort vloggertje die betaald wordt door de regering….

   1. Vrijedenkert

    Mens wordt voornamelijk betaald door rijken of bedrijven die ook even met hun hoofd op tv willen en een mening of boodschap willen ventileren.
    Buissnes Class is gewoon een verdienmodel voor Mens en wat mensen dan uitkramen in die 15 minuten kan Mens niks schelen als ze maar betalen!

  3. Vraagtekentje

   Ga lekker met je zeentje spelen groene hendrik, of zet je geweldige schrijfsels op joop.nl

 3. Hendrik_Groen

  Waarom lees ik dit niet bij de DDS?

  1. Vrijedenkert

   Dit is toch DDS, waar zit jij te lezen dan?

 4. Vrijedenkert

  Een heleboel mensen die thuis of in instelling ziek waren en zijn overleden zijn niet getest op Corona en dus kan het aantal behoorlijk hoger zijn, dit is geen nieuws dit was al langer bekend o.a. een aantal artsen in Brabant hebben dit al in de media gemeld…
  Ook dit komt mede door een schaarste aan testen en werden mensen die al waren overleden buiten ziekenhuis niet getest en sommige in het ziekenhuis zelfs niet.
  Testen worden nu minder schaars dus zou men een redelijk goede schatting moeten kunnen maken achteraf hoeveel het er werkelijk waren maar dat zal nu nog wel te vroeg zijn, ook in Italie speelt dit probleem en ligt het aantal slachtoffers ook veel hoger.

  1. Kretoloog

   Het is niet alleen een kwestie van testen. Maar ook hoe je registreert.

   In Duitsland wordt veel getest. Het aantal besmettingen is daarom hoog: meer dan 80.000 op dit moment. Maar het aantal doden is een stuk lager dan in Nederland. Dat komt omdat Duitsland registreert op de onderliggende ziekte. Een longpatiënt met Corona die overlijdt wordt daar geregistreerd als overleden aan een longaandoening. In Nederland is dat precies andersom en wordt zo iemand als Coronadode geteld.

   1. Veteraan

    @ Kretoloog +++
    Het is een akelig virus maar als je naar andere pandemieën kijkt is het lang niet de ergste. Stukje uit The Post Online

    ‘Ja, COVID-19 is veel erger dan een griepje.
    En toch zijn griepjes desondanks jaar in jaar uit in staat om tot oversterfte te leiden waar die van COVID bij verbleekt. Vooralsnog.
    Het griepje van de 2017/2018 winter doodde 9444 voornamelijk oudere Nederlanders ‘extra’. Waar geen liedjes voor werden geschreven, geen scholen voor sloten, geen restaurants voor dicht gingen en BN’ers geen tranen voor plengden.
    Met een griepje onder de leden blaf je niet in je elleboog en houd je geen te krappe anderhalve meter afstand van anderen om besmetting te vermijden. Of te ontlopen. De 9444 extra’s van 2017/2018 hadden weinig moeite om hun griepje te vinden.
    Om griepjesdoden af te remmen of in te dammen gaat het land niet op slot, de stekker niet uit de economie en worden de sluizen van de staatskas niet vol opengezet.
    Wat heeft COVID wat griepje niet heeft?
    Het is besmettelijker, slaat sneller toe -wat ziekenhuizen verstopt- en is vijf tot tien keer* dodelijker? Is dat voldoende om de planeet stil te zetten?
    De mondiale covidmeter staat nu op dik 964 duizend besmettingen en ruim 49 duizend doden. Mijlenver verwijderd van het maximum aantal jaarlijkse griepjesdoden (tot 650 duizend). Toch staat de planeet al bijna een maand op de rem. Want voorkomen is beter dan genezen in de strijd tegen dit COVID-19 virus. Het wordt regelmatig de ergste crisis sinds WOII genoemd. Waar sommigen vermoedelijk hun wenkbrauwen bij optrekken.
    In Congo heerst(e) een ander griepje. Elders ook, maar nergens zo erg als daar. De Congolese volmantel762 griep doodde bij de tweede grote epidemie tot 5,4 miljoen mensen. Volmantel762 discrimineerde niet op leeftijd of sekse, hoewel jonge vrouwen vaak meer brute orale, vaginale en anale bijwerkingen te verduren kregen. Ook deze 5,4 miljoen epidemie doden deden het zonder liedjes, school&horeca sluitingen en BN’er knuffels. De aarde draaide door.
    Dat doet ‘ie nu misschien ook, maar anders. Is het niet deels ‘gewoon’ een kwestie van een mix van selectieve emo en perceptie, wat mondiaal viral is gegaan? Of ben ik de weg even kwijt?

  2. Peetjoh

   Gelukkig stuurt kaag wat miljoenen naar Afrika om daar mensen te testen. Meten is weten zij ze. Misschien mot ze dat het rivm ook ff zeggen.

 5. marianne71

  Vanochtend stond er in de Telegraaf dat het doden aantal 3575 was voor week 13 volgens het CBS. Nu zijn dat er ineens toch 4300?

  Ondertussen staat er in CBS/Statline nog steeds niks ingevuld voor week 13 van 2020.

  Ik begin echt al mijn vertrouwen te verliezen in alle instanties die hier bovenop zouden moeten zitten.

  1. CZ

   @Marianne: Het CBS loopt een week achter, dat is logisch want ze zullen de cijfers eerst moeten verzamelen. De cijfers die nu komen zijn van week 12 (23 t/m 29 maart 2020).

  2. Boudewijn Hummelinck

   Ik heb het donkerbruine vermoeden dat je vertrouwen in het leven toch al niet erg groot meer is, Marianne.

  3. Jack Flash

   Zowel het CBS als het RIVM zitten dagelijks tesjoemelen met de cijfers Marianne.En trek je niets van die trol aan die hier na mij reageert.
   Boudewijn Mezza doet niets anders dan mensen beledigen en kleineren.
   Hier issie dan.

  4. CZ

   Nieuwe cijfers voor week 12.

   Week 12 2018 (19 t/m 25 maart) = 3430
   Week 12 2019 (18 t/m 24 maart) = 3042
   Week 12 2020 (16 t/m 22 maart) = 3575

   Bron: CBS

 6. Fonz

  Tuurlijk

 7. marianne71

  Ik snap het! 3575 sterftegevallen waren voor week 12, de schatting voor week 13 is 4300, wat hoger is dan de hoogste week in 2018 (4092). Echter is dit nu nog maar een schatting.

  Ik wil dan nog even aankaarten dat het laatste stuk in dit artikel echt niet klopt: ‘Tussen 5 en 11 maart van 2018 liep het totaal aantal doden in Nederland (tot dan toe), op tot 4.092. In diezelfde week in 2020 hadden we al 4.300 doden tot dan toe geregistreerd.’

  Aantal doden week 10 2018: 4092
  Aantal doden week 10 2020: 3087

  Het gaat dus alleen over die week. Als je overigens kijkt naar álle overlijdens tot week 12:

  2018: 37.237
  2020: 42.847

  Allemaal niet zo moeilijk, check je bronnen: https://opendata.cbs.nl/statline/#/CBS/nl/dataset/70895ned/table?fromstatweb

 8. CZ

  Extreme maatregelen die continenten naar de knoppen helpen en complete economieën slopen!

  Week 12 2018 (19 t/m 25 maart) = 3430
  Week 12 2019 (18 t/m 24 maart) = 3042
  Week 12 2020 (16 t/m 22 maart) = 3575

  1. Peetjoh

   We zitten feitelijk op schema zeg maar?. Ja toch als ik zo zie. Hier in dord legge d’r 22 op ic. Lijk mij nie echt veel of onwerkbare situatie maar ja. Het schijnt allemaal verschrikkelijk te zijn al zie ik geen Spaanse of Italiaanse toestanden hier.

 9. Wim Vreeswijk

  Hierover moeten a.s. dinsdag kamervragen gesteld worden in het wekelijkse vragenuur en hiermee moet het RIVM nadrukkelijk geconfronteerd worden.

 10. Paardenmiddel

  Beide organisaties voor de overheid liegen gewoon. Vanaf het begin is er niet getest op de doden. Dus, we weren niet waaraan ze gestorven zijn. We zullen het nooit weten, want onze onzekerheid komt hen goed uit.

  Verder HG@ prefereer ik Baudet boven Rutte de leugenaar.

 11. Bes Tolen

  Het gaat hier om een belangrijk onderwerp, dat niet op tijd is gesignaleerd door de afwezige top van de gezondheidszorg. Een permanente voldoende organisatie ontbreekt en daardoor de nodige inventarisatie voor vastlegging van gegevens. Dat dit ontbreekt is een lacune, die wijst op fundamentele fouten in de hele organisatie van de gezondheidszorg. Het is amateurisme, dat een land als Nederland zich niet mag permitteren. Uiteraard moet men veel meer doen aan het euvel van periodieke bedreigingen zoals epidemieën. Nederland is geen serieus land wat blijkt uit de massa immigratie en alle kwaad, dat er uit voort vloeit en het land zo onbeheersbaar en minderwaardig maakt. De grote invloed van extreme opvattingen van een communistisch aandoend links en van instellingen waaronder in het bijzonder kerken zou met harde woorden en ook wel met harde hand (straffen van overtredingen en misdaad) bestreden moeten worden.

 12. harte385

  Ondanks alle ellende worden we nog steeds op grote schaal voor gelogen door de overheden en RIVM

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.