Coronavirus blijkt wel degelijk gevaarlijk voor dieren: ‘Nertsen in Brabant besmet!’

Bij twee nertsenfokkerijen in Noord-Brabant is het coronavirus uitgebroken. Bij meerdere nertsen is COVID-19 geconstateerd. Het is de eerste keer dat er meldingen worden gemaakt van besmetting van het virus van mens op dier.

Omroep Brabant doet vandaag uitgebreid verslag van de uitbraak van het coronavirus onder nertsen. Meerdere medewerkers van de nertsenbedrijven vertoonde tekenen van het coronavirus. Daarom gaat men er ook vanuit dat de besmettingen hebben plaatsgevonden van mens op dier.

Uit voorzorg zijn de twee bedrijven gesloten en is de omgeving afgezet. Vanwege de ontdekking van de besmettingen heeft minister Carola Schouten van Landbouw direct maatregelen genomen.

Alle houders van nertsen en dierenartsen moeten voortaan een logboek bijhouden. Ook geldt er een meldplicht bij de NVWA wanneer er sprake is van ademhalingsproblemen of verhoogde sterfte onder de dieren.

Volgens het RIVM hoeven mensen zich vooralsnog geen zorgen te maken over een nieuwe massale uitbraak van het coronavirus. De verspreiding onder nertsen vormen volgens de overheidsinstelling dan ook geen gevaar voor nieuwe besmettingsgevallen bij mensen.

Overigens nam het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen juist weer toe in de ziekenhuizen in Brabant. In een dag tijd kwamen werden daar 120 mensen opgenomen met verschijnselen van het coronavirus.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Laten we hopen dat dit deze weerzinwekkende bedrijfstak een flinke knauw gaat opleveren.

  1. AnnetKlaver

   Vanaf 2024 is de nertsenfokkerij verboden.

  2. BigBadJohn

   Het is inderdaad beter voor een land als Nederland, wat wel de lusten maar niet de lasten wil hebben, dat we nertsen fokkerijen verplaatsen naar andere landen.
   We doen dit immers ook met kinder- en slavenarbeid, werken met extreem giftige stoffen, diepdelven van grondstoffen, vervuilende industrie, massale ontbossing, etc.

 2. Kretoloog

  Let op mijn woorden: de Partij voor de Dieren gaat dit aangrijpen om een eind aan de nertsenhouderij te bepleiten. En laat toevallig Volkert van der Graaf nu net sinds afgelopen week definitief vrij man te zijn. Hij is nog steeds niet geëmigreerd, dus per direct beschikbaar.

  1. Alfred Bentinck

   Ja, ik verwacht van de Partij van de Dieren en Groen Links dat ze een stokje zullen steken voor elke overheidssteun aan dit soort vieze bedrijven dan ook.

   Het houden van nertsen als bio-industrie is een typisch voorbeeld van de oorzaak van dit soort ellende.

  2. AnnetKlaver

   Je loopt achter Kreet.

 3. LifeBuddy

  ”Overigens nam het aantal nieuwe patiënten met coronaverschijnselen juist weer toe in de ziekenhuizen in Brabant.” Maak je geen Zorgen, want het virus gaat niet van dier op mens. Dat zeggen ze nu letterlijk. We worden al die tijd door de ultra linkse Voorgelogen. En ik geloof de npo, veronica voetbal inside en maurice de hond ook gelijk, als ze zeggen dat rutte er 10 zetels bijkrijgt. Propaganda.

  1. AS210854

   👍👍👍👍👍👍👍👍👍

 4. CLoVis

  Verdorie Kenneth,

  dit had je niet moeten vertellen,
  de RIVM had zelf -over twee weken- met dit nieuws willen komen.

 5. Ben-NIET-Groen-L

  Oh. ik dacht dat deze dierenmishandeling allang van de baan was in Nederland…….

  Afijn, weer autobranden in Arnhem…heeft Ahmed Marcouch nou niet in de gaten dat Arnhem Malmö achterna gaat en deze branden worden aangestoken door de Zweedse kansenpareltjes en in zijn stad Arnhem het zelfde laken en pak?

  Ook veel parkbezoekers hebben zaterdag de bescherming tegen het coronavirus “heel lelijk” doorbroken . Het was veel te druk en mensen hielden veel te weinig afstand. ‘Ons lot is zwaar getart”, zegt de Arnhemse burgemeester Ahmed Marcouch. Hij roept zijn inwoners zondag op Facebook op om te laten zien dat het ook beter kan gaan dan zaterdag.
  Ik zag op foto’s dat dit ook overwegend van een zekere pluimage was van overzee.

  En de massale vechtpartij tussen kansenparels ook in Arnhem tussen woonblokken ,daar lees ik maar niets over……….

  1. Alfred Bentinck

   Nee, deze gruwelijke dierenmishandeling mag doorgaan tot 2024.

   1. Rosasolis

    Alfred B. Wat nog vier jaar?! De Partij van de Dieren, min. van Landbouw, en de
    Dierenbescherming moet onmiddellijk ingrijpen op deze vreselijke handel in
    bont te verbieden! Niet alleen wegens dierenmishandeling, maar ook wegens het verspreiden van het corona virus. Hoe erg moet het nog worden in Brabant?

    1. Alfred Bentinck

     We hebben bij de Q-koorts ook al ervaren hoe groot de macht van de agrarische lobby is. De bio-industrie zorgt in Nederland jaarlijks voor honderden doden maar het blijkt lastig deze sector aan banden te leggen.

 6. Jannes46

  Nerdsen, zijn die ook ontvankelijk?

 7. Paardenmiddel

  Ja, alle dieren naar het IC.
  O en pvdd vraagt natuurlijk weer een vergoeding van zoveel miljarden

 8. Rosasolis

  Wanneer gaat de regering eindelijk beslissen om het fokken van nertsen speciaal voor de bontjassen industrie te verbieden? Bontjassen, hoeden, stola’s voor zeer welgestelde mensen in het buitenland. Gefokt in Nederland en gehouden in kleine kooien totdat zij klaar zijn om te “oogsten”. Hoe sneller het voorboden wordt, hoe beter.

 9. Morgan4321

  Dat nertsen (en naare het schijnt ook katten) het virus kunnen dragen wil niet zeggen dat ze er ook zelf ziek van worden. Dat “gevaarlijk voor” komt dan hooguit van mensen, als iemand ooit zou besluiten dat nertsen geruimt moeten worden.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.