Iedereen zit aan tafel voor de corona-miljardendans, behalve de belangrijkste partij: de belastingbetaler

Frits Bosch ziet met lede ogen aan hoe wordt bepaald hoe wegens het coronavirus vrijgemaakte miljarden zullen worden uitgegeven. “Bij het financiële gezelschapsspel dat thans gespeeld wordt zitten vier partijen aan tafel,” zegt hij: aandeelhouders, obligatiehouders, bedrijven en overheden. Maar: “naar mijn smaak de belangrijkste partij – niet aan tafel zit: de belastingbetaler… Deze sukkels zitten dus niet aan tafel, maar mogen wel hun portemonnee opentrekken en dokken.”

In enkele weken tijd heeft een virus met een diameter van tienduizendste millimeter samenlevingen getransformeerd en ‘on hold’ gezet. Bedrijven zijn gesloten en mensen zijn opgesloten. Miljarden zijn uitgetrokken om economieën te stutten. Het is de meest dramatische uitbreiding van de regeringsmacht sinds de Tweede Wereldoorlog. Het ene taboe na het andere is doorbroken. Niet alleen qua inperken van bewegingsvrijheid, maar ook qua omvang en bereik van de rol van de overheid in de economie. Centrale banken drukken geld als water. De Europese Centrale Bank komt met 1.100 miljard euro. Europese staatsschulden overschrijden iedere norm. De VS met 2.300 miljard dollar. Japan heeft een nieuw steunpakket van 108 biljoen yen goedgekeurd. De regering heeft ook de noodtoestand afgekondigd en maatregelen getroffen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Het Japanse steunpakket heeft een waarde van omgerekend ca. 990 miljard dollar, wat overeenkomt met 20% van de economische productie van Japan. Ter vergelijking: het pakket van de Amerikaanse president Donald Trump is goed voor 11% van het Amerikaanse bbp.

De mondiale schuld beloopt 255.000 miljard dollar. Bestaande financieringsregels worden buiten werking gesteld om faillissementen te voorkomen. ‘Alles is onder controle’, althans dat is de bedoeling….

Bij het financiële gezelschapsspel dat thans gespeeld wordt zitten vier partijen aan tafel: aandeelhouders die weer enige moed verzamelen omdat corona vermoeidheidsverschijnselen krijgt, obligatiehouders die gestut worden door overheden die kredietverzekeringen, garanties en borgstellingen plegen, bedrijven die leningen en subsidies ontvangen en tenslotte overheden die naar hun goeddunken en empathische gevoelens miljarden uitdelen in het binnenland, maar ook in het buitenland. In Europa noem ik ESM-fonds, eurobonds, coronabonds, ‘Sure’, Outright Monetary Transactions en EIB-leningen.

Opvallend is dat er één belangrijke partij – naar mijn smaak de belangrijkste partij – niet aan tafel zit: de belastingbetaler. De omschrijving van een belastingbetaler is “degenen die belasting betalen, de schatplichtingen”. Soms staat er dan bij: “volgens de rijken, de sukkels.” Deze sukkels zitten dus niet aan tafel, maar mogen wel hun portemonnee opentrekken en dokken. Ze gaan heel fors dokken, zonder enige inbreng. Dit doet me deken aan de Vrede van Utrecht, getekend op 11 april 1713. Het verdrag markeerde het einde van ons land als grootmacht. De Franse onderhandelaar Melchior de Polignac vernederde ons compleet door te zeggen ‘Wij onderhandelen over u, bij u, zonder u’. Dit is nu weer het geval, maar nu zijn we het zelf. Wij worden door onze eigen bestuurders vernederd  want ‘Wij onderhandelen over u, bij u, zonder u’.  Onze eigen bestuurders spelen poker met belastinggeld van onze sukkels. Dat ze dat geld aanwenden voor binnenlandse doeleinden is prima, want daarvoor is het opgebracht. Maar nu gaan ook alle sluizen open naar andere landen, zonder enige ruggespraak met degene die het geld heeft opgebracht: de sukkels!

Belastingbetalers zijn een amorfe groep die eens in de vier jaar hun hand mogen opsteken en op een politieke partij stemmen die dan precies het tegenovergestelde doet als beloofd is. Je kunt ze voorliegen en bedufelen. Ze geloven alles, de sukkels! En als het zonneklaar blijkt dat het fout is gelopen, dan gaat de hoogstverantwoordelijke zogenaamd door het stof en zegt: ‘sorry’, en ‘excuses’! en gaat dan weer over tot de orde van de dag.

Mondiaal groeien de publieke schulden enorm. Die rekeningen zullen eens betaald moeten worden door de belastingbetaler. We praten over 255.000 miljard dollar en dat bedrag groeit voortdurend. Angstwekkend. De vraag is nu: hoe en waar komen die rekeningen terecht bij belastingbetaler? Het gaat hier om herverdelen van vermogen tussen arm en rijk, landen, generaties en continenten. Hup Wopke! Denk aan de portemonnee van onze belastingbetalers, onze sukkels!

Frits Bosch, auteur van “Risico als obsessie”, “Dat is het risico”, “Wereld op een keerpunt” “Onbehagen bij de elite”, “Schaft ook Nederland zich af?” en “Feminisme op de werkvloer”.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

15 reacties

 1. Seneca

  uitstekend relaas! meer van deze topics met een uiteindelijke, identieke strekking, zijn heel goed voor de reputatie van DDS.

 2. Brenda Welsh

  Waarom is een belastingbetaler een sukkel ? Omdat deze belasting betaler zijn pensioentje niet kan overhevelen naar een belastingparadijs zoals de grote ondernemingen doen? Mede mogelijk gemaakt door “handige” constructies. Dan maar een donatie aan een goed doel. En de Britse Maagden Eilanden en Bermuda blijven gebruiken om zo minmogelijk belasting te hoeven betalen. @Microsoft…

  1. evil knievel

   Waarom is een belastingbetaler een sukkel ?🙈🤣

   Omdat wij jou n al je fijne vriendjes op deze gehele aardkloot,die te vuil zijn om zelf iets aan de maatschappij te willen bijdragen,continu aan de vreet moeten houden!😏
   Daarom Brendaatje!😜

 3. LifeBuddy

  Ik stel voor dat we de regering en ambtenaren gaan korten met 70% , alle cultuur 80% en alle gemeenten boeken open, zodat we mee kunnen kijken waar ze het zuurverdiende geld aan uitgeven. Mona zegt dat het een half jaar is dat we vooruit kunnen, maar ik denk dat het dan wel 6 jaar wordt.
  Dat is democratie!!!

 4. Adriaanv

  Openbaring 6 vers 6 gaat over de eindtijd.
  Een dag werken voor een maaltijd.
  Maar breng geen schade toe aan de olie en de wijn ( het leven van de rijken ).
  Ik beweer niet dat het zover is, maar inflatie ligt sterk op de loer voor de gewone belastingbetalers.

  1. Michel Bloemkist

   Bent u ook een van de Fondz-jes hier?

   1. Adriaanv

    Michel, weet niet, ik denk aan jouw reactie een broer 🙂

  2. omniscius

   Het worden dezelfde tijden als Duitsland 1921. Hyperinflatie met een geldpersen in de diverse landen die overuren draaien – wat zeg ik – die nimmer meer stoppen met draaien.
   De spaargelden en pensioenen verdwenen destijds als sneeuw voor de zon. En we weten allemaal waar het toen op uitdraaide…

   1. LifeBuddy

    omniscius, het is niet te hopen dat het daar op uitdraaid, dat zou echt heel erg zijn. En aan wie hebben we dat te danken?. En welk land maakt zich op om de wereld te veroveren? We weten allemaal wie in de 40e jaren de gebeten hond was, wie zal nu de gebeten hond zijn?

  3. omniscius

   Ik ben meer voor Mattheus 24:6-8.

 5. Bolland

  Goed stuk

 6. Bullshit16

  Ja en toch Rutte en koozoten doen het toch goed.ze zouden eens wat meer naar fvd en pvv moeten luisteren dan zag ons land er veel rooskleuriger uit
  Overigens Een goed stuk
  Stem fvd of PVV uit de eu

  1. Boudewijn Hummelinck

   “Rutte en koozoten”

   🙂

 7. Boudewijn Hummelinck

  “Het is de meest dramatische uitbreiding van de regeringsmacht sinds de Tweede Wereldoorlog. ”

  Ja, zowel de economische crisis van 2008 als deze maakt duidelijk dat grote problemen in moderne samenlevingen alleen door de staat kunnen worden opgelost. Het neo-liberale vrije ondernemerschap is meer iets voor economisch gunstige tijden.
  Opmerkelijk is dat vooral rechte partijen en grote bedrijven aandringen op een enorm omvangrijk staatsingrijpen. Rechts heeft ontdekt dat de Staat een prima middel is om ondernemingsrisico af te dekken: als het mis gaat laten we de belastingbetaler de faillissementen voorkomen.

 8. Maks

  In deze voorop opgezette crisis, die bewust wordt verlengd, is precies de belastingbetaler de klos, wij gaan dit triljardenprobleem betalen. Zie hier de binding aan de staat.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.