Toch wel dus! Erasmus MC onderzoek wijst uit: corona via lucht overdraagbaar

Het Erasmus MC in Rotterdam heeft onderzoek gedaan, waaruit blijkt dat het coronavirus wel degelijk via de lucht, dus niet alleen via druppeltjes, overdraagbaar is. Toevallig werden voor dit onderzoek fretten gebruikt, die soortgenoot zijn van de nerts, waarvan vandaag bekend werd dat die diertjes ook besmet zijn geraakt met corona.

In het onderzoek werden fretten, die met elkaar in contact waren gebracht, in no time besmet. Een andere groep fretten, eentje waarbij ze allemaal minstens tien centimeter uit elkaar werden gehouden, had een paar dagen meer tijd nodig maar ook zij raakten allemaal besmet. Het is nu aan de onderzoekers om te kijken of er ook besmettingen plaats zullen vinden als de afstanden tussen de fretten groter wordt gemaakt.

Een eerder onderzoek werd door de WHO en het RIVM van de hand gedaan, met de reden dat de testopstelling niet reëel was. Virusdeeltjes werden in een slecht geventileerde kamer geblazen, met een kracht die veel harder zou zijn dan een niesbui van de gemiddelde mens. Ja, oké, maar het punt was juist dat die kleine druppeltjes, aerosolen genaamd, tot wel drie uur lang in de lucht actief bleven.

En nou wil dat nog niet zeggen dat, als je over straat loopt, je ineens besmet kunt raken van iemands hoestbui van tien minuten ervoor. Maar het betekent wel dat je in slecht geventileerde ruimtes een veel groter risico loopt dan je misschien eerst dacht. De vraag is alleen hoe besmettelijk het virus op dat moment is: hoeveel aerosolen heb je nodig voordat iemand besmet raakt? En dat is nog onzeker.

Maar als er weinig voor nodig is, en die kans bestaat, dan is dat behoorlijk ongunstig. Want niet alleen hoesten en niezen, maar ook de virusdeeltjes van je hand en aan de deurklink verdampen, waardoor het in bepaalde ruimtes kan blijven dwarrelen.

Dat betekent mogelijk nogal wat voor de kans op bezoek, reizen met het ov en voor maatregelen bij bepaalde bedrijven. Het zou ook betekenen dat mondkapjes toch wel veel meer helpen dan tot nu toe door het RIVM is beweerd.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

22 reacties

 1. Alfred Bentinck

  Wout probeert er ook iets van te begrijpen.

  Ja zo door jongen, je komt er wel.

  1. Blitzkrieg

   Bunzing :
   Quote : “Ja zo door jongen, je komt er wel.”
   Jij ook zo te zien 🙂 !

 2. Antiglobalist

  Wanneer stopt deze onnozele angstzaaierij?
  Es ist zum kotzen.

  1. TheTeringnator

   Het probleem van complotdenkers is niet eens zozeer het walgelijke, geborneerde toontje dat ze uitslaan, maar dat ze door hun gezever de aandacht verschuiven van de redelijkheid naar de insinuatie, waardoor de discussie stokt. Dé tactiek om hun gebrek aan argumenten te verhullen

   1. Antiglobalist

    Je kunt niet alle besmettingsrisico’s afdekken. De meeste mensen hebben amper last van corona, terwijl een veelvoud van het aantal besmetten failliet is gegaan of werkloos is geworden.

    Kortom de gevolgen van de maatregelen zijn groter dan de gevolgen van de kwaal. Helaas zijn het juist de mensen die anderen van complotdenken beschuldigen die geen argumenten tonen.

   2. fisufisu

    Nee teringmeter dat zijn taalnazi’s,

 3. Kretoloog

  10 cm is wel heel weinig afstand. Dat je zo een ander kunt besmetten, is al tientallen jaren bekend. Waarom Erasmus MC daar nu weer fretten voor gebruikt, is een raadsel. Waarschijnlijk konden ze zo de pot met geldstukken aanboren (het zogeheten onderzoeksbudget Corona).

 4. JochemX

  “Maar het betekent wel dat je in slecht geventileerde ruimtes een veel groter risico loopt dan je misschien eerst dacht”. Nee hoor dat weet ieder weldenkend mens en “slecht geventileerde ruimtes” is het hele eieren eten. Zo veel mogelijk ventileren, doorwaaien en uitwaaien. Een onnodig experiment, zielig voor de fretten en het EMC is kennelijk ook niet meer wat het geweest is.

 5. fisufisu

  Ja we worden van alle kanten wijsgemaakt puur om de boel op slot te houden mesne te gijzelen en het mkb te vermoorden

 6. LifeBuddy

  De Q koorts is een bacteriële infectieziekte die kan worden overgedragen van dieren op mensen, Waarom begrijpen de virologen en het rivm niet dat het met de corona hetzelfde geval kan zijn. De ultra slinkse maken fout op fout. Nu blijkt dat we al die tijd toch mondkapjes hadden moeten dragen, die ze weggegeven hebben aan china. nog eens 10 zetels erbij in dit fantastische land.

 7. Bullshit16

  Je word belazerd waar je bij staat stop deze onzin en Zweden is nog steeds alles open

  1. Rogul

   Die inburgeringscursus van jou was niet van de beste kwaliteit Bullshit. Je schrijft poep.

   Misschien de moedermavo?

  2. Piet51

   @Bullshit16
   Er wordt veel geschreven over Zweden als voorbeeld van hoe het ook kan. De feiten zeggen echter dat er inmiddels ruim 2.100 doden zij gevallen op een bevolking van 10 miljoen. De verschillen met Nederland zijn in verhouding klein. Bovendien hebben ze daar wel maatregelen genomen, zoals:

   * Scholen en universiteiten zijn gesloten.
   * Alle evenementen of bijeenkomsten met meer dan 50 deelnemers verboden.
   * Kleinere evenementen moeten passende hygiënemaatregelen treffen.
   * Cafés en restaurants, ook buiten Stockholm, worden individueel gesloten als bezoekers geen afstand houden.
   * In de receptie op campings en parken mag maximaal 1 persoon of 1 familie tegelijk naar binnen. Openbare gebouwen afgesloten. Sanitairgebouw mag door maximum aantal mensen tegelijk bezocht worden.

   Of deze aanpak succesvol zal zijn, is ook in Zweden de grote vraag. Daarbij moet ook bedacht worden, dat de Zweedse wetgeving al te strakke lockdown maatregelen niet toestaat. De overheid wil wel, maar mag niet.

   1. Blitzkrieg

    Piet51 :
    Quote : “De overheid wil wel, maar mag niet.”
    Dat is hier natuurlijk precies eender, het tuig dat zich ons kabinet noemt neemt het echter niet zo nou met onze grondrechten.

    Grondrechten opzij voor bestrijding coronacrisis
    h**ps://duitslandinstituut.nl/artikel/36925/grondrechten-opzij-voor-bestrijding-coronacrisis

    Coronamaatregelen blijken in strijd met grondwet. ‘Wat in deze crisis gebeurt, is illegaal’
    h**ps://www.ninefornews.nl/coronamaatregelen-blijken-in-strijd-met-grondwet-wat-in-deze-crisis-gebeurt-is-illegaal/

    1. Alfred Bentinck

     Als Ninefornews dit beweert zal het zeker niet kloppen.

    2. Piet51

     @Blitzkrieg
     Prof. Jan Brouwer zet inderdaad vraagtekens bij de maatregelen. Maar hij doet dat vooral naar de toekomst toe. Tijdens de afgelopen weken, toen de crisis alleen maar groeide met grote risico’s voor de bevolking waren die maatregelen toegestaan. De overheid heeft immers de plicht om voor de bevolking te zorgen. Maar nu de situatie stabiliseert of misschien zelfs wel verbetert, moeten volgens de prof die maatregel opnieuw bekeken worden o.m. op grondwettelijke aspecten. Dat lijkt me zinnig en de versoepeling kan dan ook in dat licht worden beoordeeld. Ik zie niet, dat Brouwer afstand neemt van de regering, maar wel accenten zet. Prima, wat mij betreft
     Lees ook: trouw.nl/binnenland/noodverordening-blijkt-illegaal-en-moet-worden-aangepast~be66a1da/

     1. Antiglobalist

      Piet
      Een overheid die het welzijn van haar volk belangrijk vindt, beperkt de vrijheid van het volk niet.

      Rutte misbruikt deze medische en wetenschappelijke uitdaging om 10 jaar wanbeleid in de zorgsector onder het tapijt te vegen.

      Achterlijke verdeel en heers spelletjes zijn dit. Weg met de lockdown, het samenscholingsverbod en de social distancing regel.

     2. Piet51

      @Antiglobalist
      Klopt het volgende? Jij vindt, dat we het volk een dienst bewijzen door ze gewoon vrij te laten bewegen en bij tienduizenden dood laten gaan. Één van de belangrijkste taken, misschien wel de belangrijkste, van een regering is zorg voor de gezondheid van de bevolking. Je kunt het eens of oneens zijn met de aard van de maatregelen, maar dat er iets gedaan moest worden omdat die gezondheid extreem bedreigd werd, staat als een paal boven water.

     3. Rammstein

      Gejat van GeenStijl: “Amerikaans videootje gaat viraal. Twee artsen in blauwe artsenpakjes in Bakersfield, California, roepen via hun lokale ABC-affiliate op tot verlichting van de lockdown, op basis van cijfers waaruit zij opmaken dat de mortality rate van Covid-19 laag is, in combinatie met het feit dat je het (collectieve) immuunsysteem niet te lang moet beschermen tegen invloeden van buiten. “We understand microbiology, we understand immunology and we want strong immune systems,” Erickson said. “I don’t want to stay in my home and develop a weak immune system and then come out and get a disease.” Ze hebben het over 0,03% (USA) tot 0,05% (Spanje) kans op sterfte (enkele “hotbeds” zoals New York daargelaten), tegen 92 respectievelijk 90 procent kans op herstel en dat moeten we dan maar van ze aannemen.

      “This is common sense immunology.” Onze 2 cent daar bovenop: zieken, zwakkeren en ouderen beschermen noem je een quarantaine. Een lockdown is de hele economie in de waagschaal stellen om een kleine groep zieken, zwakkeren en ouderen (en hun verzorgers, medici en hulpverleners) te beschermen.

     4. Antiglobalist

      Piet
      Wil jij dan 150000 mkb’ers failliet en de economie en het sociale leven aan gort?

      Besef wel dat als de economie niet draait, de gezondheidszorg niet betaald kan worden.

 8. Vrijedenkert

  Dit betekent dus dat de anderhalve meter in de openlucht eigenlijk afdoende is maar mensen in ruimten een probleem!
  Een mondkapje zorgt ervoor dat het virus minder ver verspreid wordt maar ook met mondkapje blijft het virus dus nog steeds aanwezig in een slecht geventileerde ruimte en kan dus nog steeds worden opgepikt door anderen met of zonder kapje…
  Alleen de mondkapjes met filter die men gebruikt in de zorg en laboratoria voorkomen dat het virus door personen wordt verspreid en ook voorkomt dat het wordt opgepikt en helpen dan alleen als je het hygieneprotocol voor aanbrengen en afnemen zeer strikt naleeft.

 9. 56RdK

  Natuurlijk helpt het verplicht dragen van mondkapjes! Maanden geleden al bewezen in onder andere Singapore, recent nog in Jena in Duitsland.

  Maar ja, als je dat als kabinet Rutte moet toegeven leg je public je eigen falen bloot, onder andere door fatale bezuinigingen het niet op orde hebben van je zaken.
  Zoals nu: geen of niet voldoende beschikbare en zéér noodzakelijke beschermingsmiddelen. Ook omdat je grote partijen hiervan ook nog eens in tijden van viruscrisis hebt weggedaan.
  Dus stel je een fake-wetenschapper met zijn fake-instituut aan als jouw leidend adviseur, ook al geven die het ene na het andere advies met fatale, nu al duizenden doden tot gevolg.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.