Belgische partijvoorzitter Socialistische Partij: “Als je alcohol kunt verbieden tot zestien jaar, waarom dan niet ook de hoofddoek op school?”

In België is een ware rel ontketend. De partijvoorzitter van de SP.A(Socialistische Partij. Anders) heeft een storm van haat op zichzelf afgeroepen. Hij wil niets liever dan België steeds meer seculier maken, en dat bracht hem tot de gewraakte uitspraak dat hoofddoeken net zoals alcohol wellicht tot een bepaalde leeftijd verboden moet zijn. Uiteraard had niemand dit verwacht van een linkse partij, dus heel goedmens-België valt over hem heen. 

Eigenlijk is het wel verfrissend, dat er weer een linkse partij op staat die zo openlijk het secularisme omarmd. In Nederland was dit van oorsprong links, tegenwoordig heeft datzelfde links een gigantische blinde vlek gekregen. Dus in dat opzicht is het bewonderenswaardig dat er een socialistische Vlaming is die weer openlijk pleit voor verdergaande secularisering.

Nadat SP.A partijvoorzitter Conner Rousseau heel deugend België over zich heen heeft gekregen moest hij natuurlijk met opheldering komen. Rousseau wil namelijk geen hoofddoekverbod-voorstel doen, hij wil de discussie hierover weer nieuw leven inblazen. Een nobel streven wel.

“Voor mij is de eigen overtuiging -en dus de vrije wil- het richtsnoer. Ik hoop dat we het er over eens zijn dat we kinderen en jongeren tijd moeten geven om de eigen keuzes te maken. Misschien is 16 wel een leeftijd waarop jongeren geacht kunnen worden hun eigen geloofsovertuiging te kiezen?”

Rousseau stelt hier een interessante vraag. Moeten we een leeftijdsgrens instellen voor geloofsovertuigingen? Jongeren kunnen dan op latere leeftijd zelf de keuze maken of ze een religie aanhangen, in plaats van dat het door sociale druk tot stand komt.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

17 reacties

 1. Reinoud van Gelre

  Zo zie je maar weer, we kunnen socialisme prima combineren met nationalisme.

  1. Lugor

   Vrees dat onze België expert nooit zal bevestiging dat een naar links riekende partij iets acceptabels bedacht heeft.
   Dan liever de lucht in.

 2. Lugor

  We moeten het voor zekerheid aan onze DDS correspondent in België vragen, maar valt miswijn, herstel alcohol drinken niet onder godsdienstvrijheid ?

 3. Paardenmiddel

  Meisjes die niet getrouwd zijn, hoeven geen hoofddoek te dragen. Een meisje dwingen een hoofddoek te dragen is een farce.
  Een verbod op scholen vind ik een goed signaal.

  1. JochemX

   En getrouwd wel? Van wie en waarom eigenlijk?

  2. Heinz

   En een meisje van 40 ? Dat komt ook voor.

 4. Dirk Derksen

  Lood om oud ijzer, wie de Islam aanhangt heeft het verstand van een vis. Dankzij de hoofddoek kun je tenminste onderscheid maken. De bron is de Islam, verbied deze en de rest komt vanzelf goed. De Islam is geen godsdienst!!! Derhalve wel een ideologisch geloof. Leve het vliegende spaghettimonster!

 5. Adriaen van Bergen

  Je kan de islam ook als een terroristische organisatie zien.
  Met geloof heeft het allemaal niets te maken.
  Geloven doe je op vrijwillige basis en daar is bij de islam, met zijn fatwa op uittreden, geen sprake van.

  1. Dirk Derksen

   “Je kan de islam ook als een terroristische organisatie zien”

   Ahum, gezien de teksten van de Koran is dit een terroristische organisatie.

 6. Fe

  Daar is hypocriet links correct weer in de bocht.

  Onderwerp is direct taboe en je mag zeker niet delen wat de man nu eigenlijk bedoeld

 7. NoDoubt

  Het is veel simpeler. Uit onderzoek in Frankrijk blijkt dat de islam volgens de geldende wettelijke regels een sekte is en geen geloof. Nu nog de dappere mensen in de politiek die dat durven aan te kaarten.

 8. yellow thread street

  Zo’n uitspraak kan toch helemaal niet, het zal binnenkort wel afgevlakt worden, er wordt een draai aan gegeven, en het is niet zo bedoeld.

  De Islam moet er doorgedrukt worden, steeds meer jonge meiden gaan juist een hoofddoek dragen en thuis en op straat wordt in de taal van hun voorouders gepraat.
  En wanneer een moslima trouwt gaat ze gebukt onder het regime van haar man, ze nog maar 1 recht, het aanrecht.

  Onze eigen tradities worden steeds meer de kop ingedrukt, de apartheid wordt steeds erger, totdat de heilige oorlog ook bij ons uitbreekt.

  De Islam is voor mij een achtelijk geloof, pas je je niet aan, verdwijn dan toch lekker naar het land van waar je roots liggen en val ons niet lastig met die schallende Moskeeen.

 9. Duckday

  De Partij heeft wel een punt. Dus wil je dat het uitkomt stem gewoon op deze partij
  Er is niks mee Wij moeten ons ook aanpassen aan die landen en leefgewoonte

 10. Lefty

  Ik ben op mijn 15de gaan drinken en roken omdat ik het het van mijn ouders niet mocht.
  Lekker spannend. Dit geldt dan ook voor kinderen aan wie je verteld dat ze geen hoofd doekje, pet of helm mogen dragen.

 11. fanof43

  Wat een onzin. Mag een keppeltje of een kruisje dan ook niet meer?

 12. ReneR

  Persoonlijk vind ik dat iedereen moet kunnen dragen wat hij of zij wil. Ook hoofddoeken. Echter wordt de wil vaak onderdrukt bij vrouwen in islamitische culturen. Dat is inherent aan de cultuur. Er is dan ook geen sprake van vrije keus. Misschien daarom inderdaad geen slecht idee om kinderen tegen deze opgelegde “keuze”/indoctrinatie te beschermen. Als je dan op je 16e kiest om je hoofd te bedekken, is het tenminste een enigszins vrije keus.

  Ik zeg enigszins omdat het tegen de gevestigde regels/orde in gaan in deze culturen vaak zorgt voor idiote toestanden als eerwraak verstoting etc.
  Hierdoor heb je weinig keus als je je familie wil blijven zien…..

 13. 56RdK

  Heel goed standpunt: laat kinderen op latere leeftijd beslissen of ze geestelijk of lichamelijk verminkt willen worden (indoctrinatie/besnijdenis) of dat ze lvoor individuele vrijheid kiezen.

  Maar ja, de god-, allah, JHWH-vrezenden hebben in de politiek én beheerslagen de overhand, dus …

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.