Column Paul Cliteur: Wij zijn pas werkelijk bevrijd als Geert Wilders weer op de fiets naar zijn werk kan

Op Bevrijdingsdag schrijft Paul Cliteur een column over wat vrijheid voor hem betekent, en hoe een persoon als Arnon Grunberg – die dit jaar een lezing gaf op de Dam in het kader van Dodenherdenking – “gevaarlijke quatsch” uitslaat.

Gisteren schreef Tim Engelbart op De Dagelijkse Standaard een stuk over Geert Wilders. Het begint zo: “PVV-leider Geert Wilders wordt ook in coronatijd gewoon door bedreigd door levensgevaarlijke sadistische gekken die de Nederlandse politicus willen slachten, verbranden of stenigen. Omdat hij kritisch is op de islam.” Vervolgens geeft Engelbart een paar voorbeelden van “de niet aflatende haatbagger die PVV-fractievoorzitter Geert Wilders over zich heen krijgt.”

Wat is dat, die “haatbagger”? Engelbart specificeert het als volgt: “de gore doodsbedreigingen en -verwensingen, op de meest gruwelijke en pijnlijke wijzen. Van slachten als een schaap, tot zijn huis afbranden.”

Engelbart heeft wel een punt, volgens mij. Ook door zo’n stuk op juist 4 mei te publiceren. Wonderlijk, toch? We vieren “bevrijding”. Maar voor 1 persoon in Nederland is die bevrijding al 20 jaar lang geen levende realiteit meer. En dat komt omdat de Nederlandse staat, de Nederlandse justitie, niet bij machte is, of onwillig is, om die vrijheid voor die ene persoon te realiseren. Wat zegt ons dat?

Tijdens de officiële toespraken horen we menig hoogwaardig­heids­bekleder verklaren dat het zo onbegrijpelijk is wat in ’40-’45 is gebeurd. Werkelijk? Ja, het zijn gruwelijke dingen, maar dat is iets anders dan onbegrijpelijk, zoals Karel Beckman in een verrassende analyse duidelijk maakt met als titel Waren de nazi’s kosmonauten? Nazisme komt niet zomaar uit de ruimte (vandaar de kosmonauten), maar had diepe wortels in de Europese cultuurgeschiedenis. Wij hebben de dure opdracht die wortels te begrijpen. Pas als we het nazisme begrijpen weten wat we ertegen kunnen doen.

Ik moet zeggen dat ik Karel Beckman of anders Frits Bosch toch wel een iets geloofwaardiger spreker had gevonden op 4 mei dan Arnon Grunberg. Maar nu moet ik niet de Buitenhof-fout gaan maken en “parafraseren”. Ik ga de schrijver in zijn eigen woorden aanhalen. Dan kunnen we daarna vaststellen of ik hem onrecht aandoe. Grunberg zou hebben gezegd: “Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij. (…) Juist in deze geseculariseerde tijden rust, meen ik, een speciale verantwoordelijkheid op Kamerleden, op ministers om het goede voorbeeld te geven, om het woord géén gif te laten zijn, om altijd voor ogen te houden dat de staat noodzakelijk is maar tevens een potentieel kwaad dat met achteloze vanzelfsprekendheid mensen, bevolkingsgroepen kan vermorzelen.”

Het lijkt mij niet dat Kamerleden of ministers een speciale verantwoordelijkheid hebben om het woord geen gif te laten zijn. Die plicht hebben we allemaal. Ik weet dat er zelfs rechterlijke uitspraken zijn waarin die speciale verantwoordelijkheid voor politici tot uitgangspunt wordt genomen, maar dat lijkt me quatsch. Gevaarlijke quatsch zelfs.

Wel weer juist is dat we allemaal een verantwoordelijkheid hebben te verhoeden dat in de toekomst bevolkingsgroepen zullen worden vermorzeld. Maar weer heel mal is het dan te suggereren dat Marokkanen kunnen worden vergeleken met de Joden uit de Tweede Wereldoorlog. En dat is, zoals Engelbart terecht constateert, de subtext van Grunbergs vermaning aan politici die gif verspreiden.

Ook heel mal is het Geert Wilders te vergelijken met een nazi. Want ook dat is geïmpliceerd in de vergelijking van Grunberg. Ik begrijp dat ik met mijn tweede kritiekpunt niet veel indruk maak op de Grunberg-sympathisanten. Maar dat eerste dan, wat vinden ze daarvan? Zou Grunberg, zou de Joodse gemeenschap in Nederland, toch ook niet vinden dat wat in ’40-’45 is gebeurd een beetje anders is dan discriminatie van Marokkaanse jongeren op de arbeidsmarkt tegenwoordig? Stel men zegt nu: “Nee, hoor, dat is ook een gif dat in Auschwitz kan eindigen.” Dan denk ik toch dat we weinig hebben geleerd in de afgelopen 75 jaar.

En overigens ben ik van mening dat we echt weer een vrij land zijn als Geert Wilders gewoon op de fiets naar zijn werk kan.

Paul Cliteur is senator namens Forum voor Democratie en hoogleraar Encyclopedie van de Rechtswetenschap aan de Universiteit Leiden.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

46 reacties

 1. feitelijk

  Tja , en dat de homo hand in hand kan lopen. Dat ongelovigen vrouwen geen ho*eren meer zijn en de pin automaten gewoon in de gevel blijven zitten.

  Onze vrijheden zijn verloochent door politiek correcten

  1. Rammstein

   “Onze vrijheden zijn verloochent door politiek correcten.”

   Helemaal juist. De Europese Unie is een cultuurmarxistisch project. We hebben de Koude Oorlog gewonnen van het politieke en economische communisme, maar de culturele oorlog hebben we verloren, waardoor nu het cultuurmarxisme domineert.

   Afkeer van de natiestaat, internationalisme, verheerlijking van de Derde Wereld, de maakbaarheid van de samenleving, hulpverleningssyndroom, negatief tegenover het christendom en cultuurrelativisme – al deze radicale ideeën hebben hun wortels in het cultuurmarxisme. Massa-immigratie lijkt ook een doelbewuste strategie van de cultuurmarxistische ‘elite’ om de Europese beschaving te vernietigen.

   1. Rammstein

    Bron: The Balkans Chronicles

   2. Brenda Welsh

    Nee, @Rammstein, “zijn verloochend” is wel degelijk met een ‘d’ niet met een ‘t’

    1. Maks

     Brenda Walgelijk Welsh?

     1. Ricky

      Dus iemand wijzen op een spelfout is al meteen walgelijk?Heb je een minderwaardigheids complex ofzo?Of ben je slechts een onzekere kleine geest?Wat laat jij je in je kaarten kijken zeg,geweldig om te zien dat de neo-fascistoide medemens zo verongelijkt ,kwaad en kleinzielig is,precies als in 40/45 een emotioneel gemankeerde tegenstander.Dat wordt lachen mochten de neo’s ooit aan de macht komen,eerst worden ze hebzuchtig dan gunnen ze elkaar het licht niet in de ogen en dan kunnen we voor eens en voor altijd het fascisme uitroeien.Het ziet ernaar uit dat de fascisten ,na het vorige brute pakslaag nog niet voldoende geleerd hebben.Ha ha ha ik heb er nu al zin in.

    2. Filthje

     Lekkert boeien, je kan zo de politiek in wantd daar doen ze ook alleen maar dingen die niedt boeien

     1. Ricky

      Ja zoals regelen dat er snelwegen zijn en dijken plus onderhoud,ziekenhuizen en alles wat daarbij hoort,brandweer politie en ambulances in effect houden,de boeren groen en geel susidieren,scholen aansturen en faciliteren,het aardgasnet en rioolnet organizeren en onderhouden,het gevangeniswezen aansturen en onderhouden en wat te denken van het hele rechterlijke apparaat aan de praat houden.Nee nu je het zegt de overheid doet alleen maar dingen die niet boeien,maar slechts het hele land draaiende houden zonder dat het in een complete chaos verandert .Ben uitermate benieuwd wat jou boeit Filthje en of je daar dan ook een land mee draaiend kan houden.

  2. rujoleki

   Allemaal de schuld van de wegkijkers in Nederland. Nederlanders houden meer van de islam dan van hun kinderen en kleinkinderen
   Zij zijn de klos dankzij hun huichelachtige ouders en grootouders die wegkijken en meehuichelen met de islam en de asielparasieten.

 2. Kretoloog

  Het slaat nergens op, ik weet het. Maar…wat lijkt Paul Cliteur op die foto sprekend op Alain Caron, de Franse kok uit BinnensteBuiten.

  Dit gezegd hebbend, ben ik het helemaal eens met wat Paul schrijft. In deze dagen weer veel grote woorden over vrijheid en verdraagzaamheid. Maar er lopen in Nederland duizenden (tien-, honderd-?) rond voor wie dat niet geldt: Wilders allereerst. En verder mensen met een andere geaardheid. Of Joden. En er zijn vast nog wel meer groepen in de samenleving, voor wie het woord ‘vrijheid’ toch een wrange bijsmaak heeft.

 3. Maks

  Paul Cliteur: Wij zijn pas werkelijk bevrijd als Geert Wilders weer op de fiets naar zijn werk kan!

  1. Reinoud van Gelre

   Kijk eens aan!
   MoslimMaks heeft zojuist een bijdrage geplaatst dat níet over zijn fallus of anus gaat.
   Netjes, Baaz!

   1. Alfred Bentinck

    Mogelijk slaan de medicijnen eindelijk aan.

 4. Piet Klein

  Uitermate merkwaardig dat Grunberg met deze taal een nationaal moment mag gebruiken waarin we samen willen stil staan bij de mensen die hun leven verloren hebben in een oorlog. Joden die vermoord zijn, vrijheidstrijders die leven verloren hebben, vele soldaten die hun leven verloren hebben. Families die met diepe wonden zijn achtergebleven. Grunberg blind voor de haat richting Wilders, de haat richting homo’s, de haat richting andersdenkenden, de onderdrukking van de vrouw, de haat richting de joden denkt als maffe pias op te moeten komen voor hen die daarover kritiek krijgen. Het is onbegrijpelijk dat dit moment door hem misbruikt kan worden. Willem Alexander heeft het zo niet bedoeld maar zijn uitspraak, de oorlog zit nog steeds in ons, krijgt wel heel erg dubbele betekenis. Het enige wat ons gisteren paste is om met zijn allen diep respect te hebben voor hen die hun leven hebben verloren in een tijd waarover verbijsterd waren dat het had kunnen ontstaan. Maar zijn we vandaag de dag in staat dit soort dwalingen te voorkomen. Als w naar Grunberg luisteren bekruipt ons het gevoel dat we nog steeds in staat zijn te verdwalen.

  1. Marija

   Wat weet die arrogante lul Grunberg nou nog van de Nederlandse samenleving?
   Hij woont aan het andere eind van de wereld.
   Zou burgemeesters Halsema er de hand in hebben gehad dat die linkse schrijver een podium kreeg bij de dodenherdenking?
   Hoewel ik een deel van zijn toespraak mooi vond, heb ik mij diep geërgerd aan zijn vergelijking Joden/moslims. Volkomen onterecht en ook heel erg misplaatst, omdat wij nooit door Joden zijn mishandeld etc etc. Andersom was en is dat nog steeds wel zo.
   Wat Paul Cliteur schrijft is 100% waar, Wilders op de fiets, wat mij betreft het symbool van VRIJHEID IN NEDERLAND omplaats van gegijzeld door Marokkaanse moslims.
   Dat onze regering dit toelaat is een bewijs van de strategie massa immigratie versus cultuurvernietiging.

   1. Alfred Bentinck

    “Volkomen onterecht en ook heel erg misplaatst, omdat wij nooit door Joden zijn mishandeld etc etc. Andersom was en is dat nog steeds wel zo.”

    Hoezo worden wij door moslims mishandeld?

    1. Marija

     Bent u zo dom dat ik dat moet uitleggen?

 5. Alfred Bentinck

  Wat Grünberg in zijn, indrukwekkende, rede heel duidelijk maakte is dat het vervolgen en uitroeien van bevolkingsgroepen altijd begint met de retoriek van politici. In den beginne is het woord, daarna de daad.
  Om die reden is het zo essentieel het gif in de woorden in een vroeg stadium te onderkennen en daar weerwoord op te bieden.

  Het gif in de woorden van Baudet en Wilders is niet verschillend van dat het gif in de woorden van H*tler. Ze worden bij het uitspreken van die woorden niet verschoond door het feit dat ze nog niet tot daden overgingen.

  1. Rammstein

   Godwin Bentick Godwint: “Het gif in de woorden van Baudet en Wilders is niet verschillend van het gif in de woorden van H*tler.”

   Wat ben je toch een vieze, smerige vuile rot rat. Het is jammer dat jij destijds niet mee kon op het transport naar het oosten. Jij zou de enige geweest zijn die het verdiende.

   1. Alfred Bentinck

    Ga je mond spoelen, R*mmstein.

    Dit is zieke praat.

    1. Rammstein

     Ik meen ieder woord wat ik zeg, vieze smeerlap.

     Verder constateer ik dat dit blog geheel overgenomen is door demagogisch links tuig. Ik houd het verder voor gezien.

     1. Alfred Bentinck

      Als je niets anders te melden hebt dan mensen het vernietigingskamp toe te wensen is het inderdaad beter dat je vertrekt.

     2. Ricky

      Als je de discussie niet aankan ga je schelden oftewel brevet van onvermogen vervolgens loop je weg ,teken van lafheid.

     3. Beukman

      Ik meen ieder woord wat ik zeg, vieze smeerlap.

      Welnee, Rammstein, dat gelooft niemand.
      En als je het wél meende, dan was dat in een opwellende emotie, die 10 minuten later alweer gezakt was.

  2. Kees

   Don’t shoot the messenger, Baudet en Wilders liegen niet. De tegenstanders van hen zouden maar wat graag de PVV en FvD stemmers in wagonladingen het land uit werken.

 6. lotje

  Al deze landverraders na de virus oppakken en weg en verder niet meer naar omkijken.

  1. Ricky

   Ja man of vergassen man of verbranden of etc ,heel verstandige ideeen allemaal.Waarom wordt je geen politicus joh,je hebt echt talent.

 7. Piet51

  Ik kan me zeker vinden in de titel boven het artikel, minder met de rest van het betoog van Cliteur. Maar het is zijn goed recht om zijn overtuiging uit te dragen, net zoals het mijn goed recht is om zijn aansprekende titel als volgt nog wat uit te breiden:
  “Wij zijn pas werkelijk bevrijd als Geert Wilders weer op de fiets naar zijn werk kan en Nederlanders met een migratie-achtergrond als gelijkwaardige burgers worden behandeld.”

  Met die toevoeging wil ik benadrukken, dat Nederlanders met een migratie-achtergrond niet bij voorbaat verdachten zijn van allerlei misdrijven. Er zijn geboren Nederlanders die zich ernstig misdragen en die moeten worden bestraft. Nederlanders met een migratieachtergrond die zich misdragen moeten ook worden bestraft. Maar dan wel in die volgorde. Ik denk, dat dit aansluit op de boodschap van Grunberg gisteravond.

  1. Beukman

   @Piet
   Pauls opmerking over Geert op zijn fiets is weinig meer dan een goedkope retorische truc.
   Geert heeft er zo ongeveer een dagtaak aan om een bepaalde religie – en dus haar aanhangers – te criminaliseren en te bespotten. De oprichter van die religie noemt hij zelfs een “ped*fiel”.

   Het is dan niet verwonderlijk dat er tussen de vele aanhangers van deze religie ook een paar heethoofden zitten die dreigementen uiten, overigens van het soort dat ik hier op DDS regelmatig in ontvangst mag nemen, voorbeelden in deze draad:

   dagelijksestandaard.nl/2020/05/wilders-ze-willen-me-slachten-als-een-schaap-vanwege-mijn-islamkritiek-die-nooit-zal-stoppen/#comment-1274901

   Wie in Rotterdam de spelers van Feijenoord bespot en beledigt op de manier waarop Geert dit doet met de aanhangers van de islam, zal ook vervolgens de nodige bedreigingen ontvangen. Maar wat zegt dit over Feijenoord als club?

   Als volgens Cliteur het enige probleem is dat Geert vanwege die heethoofden, die je overal vindt, niet een eindje kan gaan fietsen, dan zeg ik: Nederland is allang bevrijd. Feitelijk is Pauls opmerking dus goed nieuws.

   1. Alfred Bentinck

    Je hebt een punt, Wilders roept de agressie jegens hem inderdaad zeer bewust over zichzelf af. Hij draagt niet zozeer een mening uit die weerstand oproept maar hij provoceert veeleer andersdenkenden met zieke uitspraken.
    Daarmee is de agressie (in de praktijk heeft hij overigens zelfs nog geen draai om zijn oren gekregen) niet goed te praten maar het tot geweld uitlokkende gedrag van Wilders evenmin.

  2. Piet51

   @Beukman
   Mee eens. Ik heb elders het volgende wel eens uitgesproken. S.v.p. onder ons houden. Het vraagt niet zoveel fantasie om Wilders een heel belangrijke rol toe te dichten bij de groei van het terrorisme in Nederland en wellicht zelfs daarbuiten. Uit de psycholgie is bekend, dat mensen de neiging hebben zich aan te passen aan wat anderen over hen uitspreken, ook als dat iets heel negatiefs is. M.a.w. als je maar lang genoeg roept en daar een heel negatief beeld omheen creëert, dat Moslims in feite terroristen zijn, gaan sommigen zich uiteindelijk ook als terroristen gedragen. Wilders zou zo’n rol gespeeld kunnen hebben, want hij heeft het al heel lag niet meer over terroristische moslims. Eerst was het deaf te keuren islam en niet de welwillende moslims, nu zijn het ook de moslims, behalve hen die zich hier gesettled hebben en volledig geïntegreerd zijn. En volgend jaar …..?

   1. Beukman

    @Piet
    Yep, ik ken die theorie. Ze lijkt me heel plausibel.

    Er bestaat ook een theorie die er op neerkomt dat een terroristische organisatie de organisatie die haar bestrijdt nodig heeft, en andersom.
    Goed voorbeeld is wat er gebeurde na 9/11. Bush jr legitimeerde het naar zich toetrekken van bevoegdheden, het intrekken van burgerrechten en het binnenvallen van andere staten door te verwijzen naar terrorisme; de terroristen legitimeerden hun acties door te verwijzen naar de acties van Bush jr. Bedien maakten in hun propagandaoorlogen de vijand nog wat sterker en gevaarlijker dan hij was.
    Je kunt dus stellen dat de een de ander nodig had om macht te vergaren en andersom. Een zieke balans.

    Hierover bestaat een intrigerende documentaire:
    en.wikipedia.org/wiki/The_Power_of_Nightmares

    The film compares the rise of the neoconservative movement in the United States and the radical Islamist movement, drawing comparisons between their origins, and remarking on similarities between the two groups. More controversially, it argues that radical Islamism as a massive, sinister organisation, specifically in the form of al-Qaeda, is a myth, or noble lie, perpetuated by leaders of many countries—and particularly neoconservatives in the U.S.—in a renewed attempt to unite and inspire their people after the ultimate failure of utopian ideas.

  3. Waarom 1

   Niet alle migranten zijn criminelen. Dat klopt. Heb met migranten uit vele landen samengewerkt. Maar mijn bezwaar tegen sommige migranten/vluchtelingens dat ze worden voorgetrokken op de NL. Dat hun manier van leven aan ons wordt opgedrongen dmv moskeeën etc.. Dat wij onze gebruiken/ gewoontes moeten aanpassen aan hun omdat het opeens racistisch is. Hun mentaliteit/ opvoeding is anders dan de onze. En nee de opvoeding van vele NL had beter gemoeten. Hier zijn teveel criminelen, moordenaars, verkrachters, asocialen, egotrippers en dierenmishandelaars of gewoon gestoorden. En vergeet niet dat ze vluchteling zijn als gevolg van hun geloof.

 8. Alfred Bentinck

  ““Wij zijn pas werkelijk bevrijd als Geert Wilders weer op de fiets naar zijn werk kan en Nederlanders met een migratie-achtergrond als gelijkwaardige burgers worden behandeld.”

  Eens.

  1. bas van der bijl

   Met Alfred eens. En je bent verplicht tegen het gif van onverdraagzaamheid te strijden vind ik En Wilders zaait haat dat mag gezegd op 4 mei. Veel supporters van G. hier doen daar fanatiek aan mee. Met woorden als ongedierte, genetisch afval en landverraders bv Hetzelfde geldt voor Messias Baudet. Verdenk Cliteur van Raspoetinrol.

   1. weer woord

    Bas van der dwijl weet niet hoe hard hij moet hielenlikken om maar bij de andere deugdrammers te horen.

    Jullie lamvallen verdienen elkaar!

    1. Bockbeer

     Bas en Alfred zijn dezelfde persoon. Iemand die het heerlijk vind op zichzelf te reageren.

 9. rexm

  Volledig met Paul Cliteur eens.

 10. fretFred

  Het zou zeker mooi zijn als Wilders weer op de fiets kan naar het Binnenhof.
  Dan is het wel nodig dat er van beide kanten, kwaadwillende moslims en Geert Wilders en zijn aanhangers gestopt wordt met haat zaaien naar elkaar.

  Want zo heb ik de woorden van Grunberg opgevat. Arnon Grunberg kent vanuit zijn familie de gruwelijke gevolgen van de Jodenvervolging. Hij sprak daar ook over in de lezing. En hij kent de geschiedenis van anti-semitisme die daar achter steekt.
  Vanuit dat gemoed, het steeds op een bepaalde negatieve manier te worden neergezet, herkent hij bij zichzelf de weerzin opkomen als hij de negatieve opmerkingen over moslims noemt.

  Voordat Grunberg het over Marokkanen had, zei hij:
  “En het is ook logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden. ‘

  Jammer dat Cliteur dat weg laat, want dit is juist een essentieel stuk in de

  1. Beukman

   @fred
   …. in de…. ?

  2. Ricky

   Het zou pas echt mooi zijn al Wilders en Baudet helemaal niet meer naar hun werk gaan!!!En als ze zo door gaan met hun opspraken en domme uitspraken hoeven we helemaal niets te doen,man man zo veel uitglijders en dommigheden,daar wil zometeen nagenoeg niemand meer bij horen.Behalve de echte lege dozen natuurlijk.

 11. Mar

  Voelt Paul Cliteur zich aangesproken? Laf om zich dan achter Tim Engelbart en Geert Wilders te verschuilen.

  Het volgende ging vooraf aan de gewraakte zin:

  “Dat was de oorlog voor mij als kind: witte muizen in een kooitje, een haringman bij de beurs, het geluk in Auschwitz. Ik had toen niet gedacht dat ik een paar decennia later als columnist voor een Nederlandse krant een reeks onbeschaamd antisemitische e-mails zou ontvangen. Ik dacht toen dat het taboe te groot was. Dat was naïef.

  En het is ook logisch dat als er gesproken wordt over bepaalde bevolkingsgroepen op een manier die doet denken aan de meest duistere tijd uit de twintigste eeuw, als dat gewoon is geworden, er vroeg of laat op die manier ook weer over Joden gesproken kan worden.

  Voor mij was het van begin af aan duidelijk: als ze het over Marokkanen hebben, dan hebben ze het over mij.”

  De gehele speech van Arnon Grunberg is terug te vinden de krant op internet, meneer Cliteur.

  Zo vond ik op internet dat Paul Cliteur lid is van De Vrije Gedachte.
  De Vrije Gedachte stelt zich ten doel om met hulp van rede, natuurwetenschap en logica de mens te ‘bevrijden’ van ‘vooroordelen, kerkelijke bevoogding, dogma’s en schijnwaarheden’

  Daar kan men alle kanten mee op, dat toont Paul Cliteur wel weer aan.

  En het wordt duidelijk van wie Thierry Baudet het zweverige gedoe heeft geleerd.

 12. Jos Kok

  Mijnheer Cliteur maakt twee fouten die cruciaal zijn. Ten eerste heeft Grunberg de Marokkanen niet vergeleken met de Joden. Hij wijst op een in beide gevallen onderliggend mechanisme: het als persoon veroordeeld worden op basis van het behoren tot een groep. Hij lichtte dat ook toe maar het is makkelijker het fout te horen en dan gaan klagen over je eigen foute duiding. Ten tweede: als iets dat voor iedereen geldt ook voor ministers geldt zoals Cliteur terecht opmerkt, is het daarmee geen kwatsch. Integendeel. Het heeft een groter bereik dan hier wordt vermeld en is dus nog geldiger dan beweerd. Alleen als je graag wilt schelden maak je dit soort fouten. Van Cliteur mag verwacht worden dat hij de basisregels van het zindelijk redeneren en discussiëren kent. Jammer dat hij ze in het kader van zijn politieke ergernissen vergeet.

 13. Bassie

  Als Opsporing Verzocht geen nieuwe zaken meer kan aanleveren zijn we ook vrij.Minder,minder, minder…..

 14. Robert75

  Sinds wanneer publiceert die zijn columns op deze site? Deed die voorheen toch altijd op de TPO ?

 15. Drollevanger

  Nederland, heeft helemaal geen speciale afkeer van mensen met een migratie-achtergrond. Nederlanders hebben, hoewel hun land overvol is, nooit serieus commentaar op de Nederlandse Chinezen, Indo,s en andere wel aangepasten.
  Wie bedenkt eigenlijk deze onzin.
  Waar Nederlanders wel een steeds toenemende hekel aan krijgen, zijn figuren die vanuit hun geloof vrouwen onderdrukken, overvallen en eerwraak plegen terwijl ze van een uitkering leven, en de sharia boven onze grondwet plaatsen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.