FVD senator Paul Frentrop: ‘De euro is mislukt. Je moet hem niet redden maar op gecontroleerde wijze ontbinden’

FVD-senator Paul Frentrop heeft een bijzonder interessant interview gegeven aan het FD. Zo stelt hij onder meer dat de euro mislukt is en daarom gecontroleerd ontbonden moet worden.

“Die munt is mislukt,” aldus Frentrop over de euro, “dus moet je hem juist níet redden, maar op gecontroleerde wijze ontbinden. Maar er is en wordt nog steeds met enorme bedragen geprobeerd de euro in stand te houden.”

Even later stelt hij dat Nederland in principe best de euro wil behouden, maar dan wel alleen als andere eurolanden iets aan hun schuld doen. Daarbij heeft hij het voornamelijk over het FD. “President Emmanuel Macron zou allerlei hervormingen doorvoeren, maar toen gingen er gele hesje de straat op. Nu heeft Macron dus gezegd dat veel van die hervormingen niet doorgaan. Maar hij wil wel meer geld uitgeven en niet de belastingen verhogen. Dat kan dus niet,” aldus Frentrop. “Wij willen als Nederland best de euro houden, maar dan mag je staatsschuld maximaal 60% van het bruto binnenlands product bedragen, want zo hebben we het destijds afgesproken.”

Vervolgens stelt het FD terecht dat landen als Italië en Frankrijk nooit aan die 60% gaan voldoen. En dus vraagt de krant aan Frentrop: nog steeds opdoeken die euro? “Jazeker,” is het antwoord. “Hoe langer je er mee wacht, hoe duurder het wordt.” Kappen ermee dus.

Maar hoe? Nou, dat kan op verschillende manieren. “Als Nederland zijn rug recht houdt,” legt Frentrop uit, “gaat het helemaal vanzelf.” Nederland hoeft alleen maar tegen exotische, dure plannen van de eurofielen te stemmen door gebruik te maken van zijn vetorecht. Dan is het uiteindelijk automatisch einde oefening.

Het slechte nieuws volgens Frentrop? “Het probleem is echter dat Nederlandse politici niet de juiste prikkels hebben om zich zo hard op te stellen. Ze willen graag naar de Europese instellingen, omdat dat ‘hoger’ is en meer betaalt, belastingvrij, betere onkostenvergoeding enzovoorts.”

Dat was natuurlijk tegen het zere been van het FD, een krant die echt pro-partijkartel is. “U denkt dat de euro door Nederlandse politici overeind wordt gehouden vanwege het perspectief dat ze denken te hebben op een mooie baan in Europa,” vraagt de interviewer ontsteld? “Volgens mij is dat inderdaad een heel belangrijke drijfveer,” is het antwoord.

Zo. Rug. Recht. Gehouden.

Hoe dan ook, volgens Frentrop gaat de euro uiteindelijk sowieso kapot. “Eén munt voor landen met heel verschillende economieën en heel verschillende culturen kan en zal niet werken,” zegt hij. “Uiteindelijk zal de rede winnen. Als we eurobonds tegenhouden en de Italianen niks meer kunnen lenen, willen ze de euro ook helemaal niet meer. Dan zijn ze beter uit met de lire en kan de Italiaanse regering beleid voeren zoals ze dat daar graag doen: veel geld uitgeven en weinig belasting heffen.”

Laten we hopen dat Frentrop gelijk krijgt. Want zoals hij ook toegeeft is er nog een ander scenario: het groot-Europese rijk met één regering in Brussel, één munt en één leger.” Volgens hem zit Zuid-Europa daar niet op te wachten, maar daar ben ik niet zo zeker van. Zeker, Zuid-Europese búrgers willen dat niet. Maar sinds wanneer trekt de Europese elite zich daar iets van aan?

Omdat de gezondheid van ónze lezers ons wél kan bommen hebben wij gepartnerd met Stil.nl om u in staat te stellen om — ondanks de zogenaamde schaarste waar minister Hugo de Jonge het deze week over had — tóch beschermende mondkapjes aan te kunnen schaffen. Overal adviseren overheden burgers om mondkapjes te dragen. In België, Amerika en Duitsland, bijvoorbeeld. In veel andere landen is het dragen ervan zelfs verplicht (Oostenrijk, Turkije). Volgens De Jonge is er een “schaarste,” maar die is er alleen als je je afhankelijk opstelt van onze luie regering. Als je op onze eigen ondernemers vertrouwt zijn er juist wél genoeg mogelijkheden. Via Stil.nl kun je voor 29,95 euro 20 beschermende mondkapjes kopen. Voor 39,95 euro heb je zelfs 10 KN95-mondkapjes. Want ja, ze werken volgens steeds meer experts wel degelijk. Ze vertragen de verspreiding van het virus waarschijnlijk én verminderen mogelijkerwijs zelfs de ernst van de besmetting. Daarom zeg ik: doen!

Volg mij op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

37 reacties

 1. Alfred Bentinck

  “Want zoals hij ook toegeeft is er nog een ander scenario: het groot-Europese rijk met één regering in Brussel, één munt en één leger.””

  Dat ziet hij goed, die kant gaat het ook op.

  1. Kretoloog

   Als Alfred nou schrijft: “een groot Europeesch Rijk” snapt iedereen wat de bedoeling is.

   1. Blitzkrieg

    Kretoloog : Adolf Hitler was met precies dezelfde dingen bezig, de eenmaking was precies waar de 2e wereld oorlog over ging.

   2. Blitzkrieg

    Kretoloog : Adolf H!tler was met precies dezelfde dingen bezig, de eenmaking was de essentie van de 2e wereld oorlog.

    1. Fortiori

     Neen, hij was met andere dingen bezig. Hij wilde een exclusief rijk.

     1. FJ

      Maar dat wil ons linkse gepeupel ook.

     2. omniscius

      Dit is ook precies wat men in Brussel wil.
      De parallellen tussen EU en nazi-Duitsland zijn opvallend, op zijn minst opmerkelijk.
      Expansie in het oosten en op de Balkan. Ik ken iemand van zo’n 80 jaar geleden die daar ook aan deed.
      En democratie werd ook snel afgeschaft destijds. Het onwelgevallige referendum over Oekraïne werd door de EU middels een inlegvelletje ook snel terzijde geschoven. Hoezo democratisch? Achterkamertjespolitiek. De genadeklap werd daarna in Nederland gegeven door onze eigenste Göbbels genaamd Kajsa. Pas opgestaan uit d’r graf gaat ze onverdroten voort met haar groene milieu-razzia’s. Walgelijk.

    2. Alfred Bentinck

     De vergelijking met H*tler mist elke grond. H*tler wenste meer Lebensraum en streefde naar een groot Germaans rijk. Dat was een imperialistisch motief vanuit een enkele staat die dominantie wilde verwerven.
     De EU is een democratisch proces waarin landen steeds inniger samenwerking en integratie zoeken omdat ze er voordeel in zien c.q. op eigen houtje de problemen niet meer kunnen opknappen. Als een land dat voordeel niet meer denkt te zien kan met er, zoals Brexit liet zien, gewoon uitstappen.

     1. omniscius

      De EU een democratisch proces…. WHAHAHAHA.
      “Da geleufde zelf toch nie?” Wat een koekwaus.

     2. Alfred Bentinck

      Ik ben benieuwd naar je tegenargumenten, omnicius.

     3. Alfred Bentinck

      Die tegenargumenten komen uiteraard niet.

      Liever verliest men zich hier in stompzinnige demagogie over het Vierde Rijk.

     4. Peetjoh

      En die lebensraum krijgen ze met die corona. Adolf stuurde mensen de gaskamer in Europa stuurt ze naar de ic. De vergelijking word steeds groter.

    3. Alfred Bentinck

     “Adolf stuurde mensen de gaskamer in Europa stuurt ze naar de ic. ”

     Met dit soort zieke waanzin hebben we hier met tijd en wijle te maken.

     🙁

   3. CLoVis

    En als hij zou schrijven “das vierte Reich”;
    dan ken je ook zijn ideaal:

    “Ein Volk, ein Reich, ein Führer;
    und sonst die Endlösung”.

   4. Alfred Bentinck

    Het is niet eens zozeer de bedoeling maar veeleer een onvermijdelijke ontwikkeling.
    Er zijn globale problemen die een globale oplossing vragen. De vorming van de EU naar een federale staat is daarin het enig werkende traject.

    1. CLoVis

     @lamlul

     Zoals in: ‘Het doel heiligt de middelen’
     hèt motto van de Jezuïeten.

  2. Eindbaas

   En wederom is het wachten op boze reacties van de DDS reaguurders. Alfred weet dat de meeste lezers tegen de Europese unie zijn.

   1. Jack Flash

    Eindbaas@ Een zielige poging van mezza om zichzelf relevant te maken.
    Voor mij blijft het humor.

  3. omniscius

   Zelden zo’n fascistische bijdrage gelezen. Rechtstreeks uit de jaren 30 en 40 van de vorige eeuw. “Ein Reich, ein Führer, eine Währung, eine Armee”. Mijn hemel beware ons. En dat vlak voor 4/5 mei.
   Weg met de EU terug naar de EEG, dat is pas een miljardenbesparing.
   De zuidelijke landen kunnen dan weer als vanouds de munten laten devalueren.
   Zij tijdelijk goedkoop voor het buitenland, wij met z’n allen op vakantie, zij voldoende werk in de toeristenbranche. De daarop volgende inflatie fungeert dan als de broodnodige belastingheffing waaraan niemand zich kan onttrekken. En het jaar erop doet men het weer rustig helemaal opnieuw. Zo ging het al eeuwen, de huidige eenheidsmunt is onnatuurlijk voor die landen.

   1. Rammstein

    Je analyse klopt helemaal omniscius, en de oplossing eveneens. Laten we hopen dat de EU een wangedrocht is dat zich vanzelf opblaast. Globalisering is de Zwarte Pest gebleken voor de wereld en schept veel problemen die uiteindelijk altijd lokaal en nationaal opgelost moeten worden.

  4. Peetjoh

   Weet je wie ook 1 rijk wilde 1 munt 1 leger 1 regering. Dus de vergelijking slaat overal op Alfred. 50 miljoen doden voor niks. Gestorven om uiteindelijk te doen wat 1 iemand wilde.

 2. FJ

  Met Alfred’s soortgenoten komt er nooit een groot-Europees rijk, want je kunt niet van onze decadente salon socialisten verwachten, dat zij hieraan meebetalen.
  Voorbeelden: Matthijs van Nieuwkerk, Jeroen Pauw, Giel Beelen, Eva Jinek en Paul de Leeuw.
  Toen ze ook een bijdrage moesten leveren om de nationale televisie overeind te houden, kapten ze ermee.

 3. Piet Klein

  Creëer het debat. Vraag aan verschillende politieke partijen hoe moet de euro zich moet gaan ontwikkelen? Welk scenario wil je volgen, doorgaan met de euro? Stoppen met de euro?Wat is er nodig in de economie bij het voorgestelde scenario? Hoe gaat het met de schulden?. Ik denk dat we een muurvast gelopen zijn. De schulden zijn torenhoog, de geldpers staat in een ongekend hoog tempo aan. Het is allemaal investeren in het failliet van de toekomst. We kunnen niet meer met conventionele maatregelen onze toekomst redden de huidige situatie herstellen. Ofwel we blijven maar schulden verhogen en zullen een mega tijd nodig hebben om deze schulden af te lossen of de boel crasht in een mega crisis. Nu is het moment om de koers te verleggen omdat de economie in een laag tempo gedrukt wordt. Neem onconventionele maatregelen. Stop met de geldpers, boek eenmalig schulden weg. Splits de euro in twee munten of ga terug naar valuta per land. Laat de ECB zich aan haar mandaat houden (wet van Fisher). Creëer systeem banken waar geld geparkeerd kan worden en geld gerouteerd (betalingen plaats kunnen vinden) als vervanging van het chartale geld en tegelijkertijd een veilige haven tegen mogelijke crypto valuta op het moment dat de markt, de burger het vertrouwen in de munten zoals de euro kwijt raakt. Maak het debat. Ik geef mijn mening graag weg voor een betere aanpak. Maar één ding lijkt mij zeker het absurd blijven bijdrukken van geld en het maar blijven ophogen van schulden kan niet de goede weg zijn. Nu creëren we een risicovolle positie met mogelijk ernstige crisissen in het verschiet en mocht het nog niet crashen een onmogelijke loden last voor de toekomst is onze economie zullen remmen en onze positie in de wereld alleen maar zal doen afkalven. Maar graag betere ideeën.

  1. RPML

   Eens! De zuidelijke landen willen zich niet langer laten knechten door de noordelijke, de noordelijke willen niet langer opdraaien voor de schulden van de zuidelijke.
   De Euro opsplitsen in een Neuro en een Zeuro, de Zeuro laten devalueren net zolang totdat er een balans is, en de bestaande schulden op dag 1 omzetten in Zeuro’s. Doet pijn, maar wel minder. Eindelijk een Ferrari voor een redelijke prijs.

   1. Alfred Bentinck

    De echte pijn van die Zeuro is dat onze exportpositie enorme klappen zal oplopen. Het is gunstig voor de zuidelijke lidstaten die kunnen profiteren van een gedevalueerde Zeuro maar rampzalig voor de landen die opgescheept worden met een veel te dure Neuro.

    1. Cootje

     Onze export gaat in 2021 Voorde helft verder. Er is namelijk geen export meer mogelijk na wie , elk land in de wereld gaat in een zware recessie , 2020 gaat de geschiedenisboeken gemakkelijk halen als begin van de instorting, er blijft niets over , er is niemand meer die geld heeft , totale instorting van de opkomende economieën die hun schulden in dollars zien exploderen en moeten betalen met hun zwakke valuta’s dat is het begin van het dominosteentjes in Europa gevolgd door zuid Europa , IMF kan niets meer betekenen

     1. Alfred Bentinck

      Cootje kan de zon nog in het water zien schijnen.

      🙂

     2. Cootje

      Let op het einde van het jaar.

   2. omniscius

    De schulden omzetten in Zeuro lijkt me niet zo’n goed idee voor onze pensioenpot.
    De schulden omzetten in Neuro gaan de zuidelijke landen zien als economische kolonisatie van het zuiden door het noorden.
    Dit zal bij omzetting van Euro in Neuro/Zeuro hét grote twistpunt worden.
    En daarnaast de grote vraag: welke landen mogen de Neuro voeren en welke zijn zwak en worden gedwongen de Zeuro in te voeren. Juist de landen in de middenmoot (o.a. Frankrijk, België) gaan hier problemen maken.
    Ook het hysterisch expansionisme van de EU op geografisch gebied kan door invoeren van twee munten minder voorspoedig verlopen. Zal men in Brussel niet snel voor zijn.

   3. RPML

    Vanuit Brussel zal er nooit medewerking te verwachten zijn, die hebben een heel andere agenda.

    Voor de verdeling wie bij welke munteenheid ‘hoort’ zou je de begrotingstekorten (wel vóór corona…) als leidraad kunnen nemen; boven grens X de Zeuro, anders de Neuro

    Als je de schulden omzet in Neuro’s is het probleem nog groter; de gedachte van mij is dat je de schuld ‘automatisch’ laat dalen door de devaluatie. Doe je dat meteen op dag 1 dan is iedere devaluatie ‘winst’ voor de bezitter van de Zeuro, en pijn voor de Neuro.

    1. Alfred Bentinck

     “Vanuit Brussel zal er nooit medewerking te verwachten zijn, die hebben een heel andere agenda.”

     Daar komt bij dat ze niet gek zijn daar.

  2. Bullshit16

   Piet51
   Met ander woorden de euro is mislukt geef het nu maar toe
   Vanaf dag een was de euro al muslukt daarom een nexit zo snel mogelijk

 4. lotje

  Dat wist ik al. De meeste mensen weten dit al 20 jaar.

 5. RCS

  De Euro ontbinden, de EU ontbinden en vervolgens de EEG weer een warm hart toedragen. Het wordt tijd dat die natte droom van D66 uit de Nederlandse onderbroek wordt gewassen.

 6. Paardenmiddel

  Vooral nu jouw eigen leven weer leiden. En in mei 2021 stemmen op pvv of fvd.
  Ik denk dat er serieus gedacht moet worden over een nexit, want dit kan zo niet langer.
  Want na zoveel jaar blijken Italie, frankrijk en nog meer landen, toch niet kunnen voldoen aan gemaakte afspraken. Wel bedelen om geld maar geen consequenties nemen. Moet niet meer kunnen.

 7. Cootje

  Voor veranderingen moet men pijn lijden anders blijf men zitten op de gevestigde orde , in januari geschreven dat Corona pijn ging doen met een zware recessie . Nu word hij zo erg dat hij alle slechte dingen er in moeiteloos bloot ligt , en we in een stroomversnelling gaan wat betreft het ondemocratische gedrocht de Europese unie met zijn munt . Er komt nu zo wereldwijde recessie aan , dat we gaan krijgen ieder voor zich zelf , en dat zijn de juiste ingrediënten om het zooitje omver te werpen , werkeloosheid in zuid Europa van gemiddeld 30/35% en in het westen 10/15% gaat het boeltje slopen, de financiële markten gaan hun werk doen en daar kan de ECB geen monopolie geld tegen zetten , let ook nog op Erdogan die gaat in een zware Turkse recessie de grenzen wagenwijd open zetten ,Investering in een volkstuintje worden rendabel . En Brussel gaat mee de goot in

  1. omniscius

   We gaan nu zien wat Duitsland kort na de eerste wereldoorlog, begin jaren 20, ook overkwam.
   Gigantische overheidsschulden die op een of andere manier afbetaald moesten worden.
   De oplossing lag voor de hand: geld bijdrukken, iets wat de ECB (en daarnaast bijna alle centrale banken) op dit moment ook volop doet middels het opkopen van waardeloze staatsobligaties van zuidelijke knoflooklanden. De grootste steunpakketten ooit liggen op de plank. Geld waar geen reële productie tegenover staat.
   Dit had in Duitsland een flinke hyperinflatie tot gevolg waardoor niet alleen de staatsschulden als sneeuw voor de zon verdwenen, maar ook de bijeen gespaarde bankentegoeden van de middenklasse hadden geen koopkracht meer. Alom verbreide armoede was het gevolg. Een prima voedingsbodem voor oorlogsellende. Ik hou m’n hart vast.
   Destijds kon men in Duitsland de boel weer enigszins normaliseren door een steng fiscaal en bezuinigingsbeleid. Iets dat door onze minister van Financiën al in het vooruitzicht is gesteld. Tevens kon men toen beschikken over monetaire ondersteuning uit de VS en Engeland. Iets wat nu vanwege het mondiale karakter van de crisis ook al niet meer kan. Niemand heeft nog geldreserves, het enige dat dan gaat tellen zijn de goudreserves…

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.