Jonge milieubewuste hoogopgeleide stedeling blijkt de veelvlieger te zijn! Als het op vakantie aankomt kan ‘duurzaamheid’ wel even wachten

Stiekem wisten we het natuurlijk al, maar het is altijd fijn als een nieuw onderzoek het weer bevestigd: juist de o zo ‘bewuste’ jongeren vliegen juist het meest. Terwijl dit nu juist in gaat tegen hun ‘principes’. De veelvlieger blijkt dus over het algemeen juist de jonge hoogopgeleide stedeling te zijn, terwijl deze vaak ook zo goed zijn in anderen op belerende toon de les te lezen over duurzaamheid. Deze cognitieve dissonantie is werkelijk waar fascinerend! 

Uit onderzoek van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid, die het kabinet advies geven over de beperking van het vliegverkeer en toekomstig vliegbeleid, blijkt dat een kleine groep – jongeren tussen de 25 en 34 jaar – verantwoordelijk is voor een groot deel van de vliegvakanties.

Om het nog leuker te maken: juist deze groep beweert dat ze zo duurzaam zijn en begaan zijn met het klimaat, maar ondertussen gelden hun ‘principes’ niet meer als ze op vakantie gaan. In het onderzoek zei 40% van de respondenten dat ze milieubewust zijn, ondertussen is dit niet af te zien aan hun vlieggedrag. Deze mensen zijn in feite dus zeer hypocriet. Onderzoeker Jaco Berveling spreekt dan ook terecht over ‘cognitieve dissonantie’.

“Mensen willen graag allebei: het milieu sparen en óók op vakantie kunnen. Dan gebruiken ze een ontkenningsstrategie, door bijvoorbeeld te zeggen: ‘thuis recycle ik heel veel afval’. Terwijl dat niet in verhouding staat tot een verre vliegreis.”

Het is bewonderenswaardig als mensen duurzaam leven, alleen leven deze jonge stedelingen in feite helemaal niet zo duurzaam. Al dat hippe gedoe van flexitariër zijn tot vegetariër/veganist zijn is een beetje halfslachtig als je nog 6 keer per jaar de hele wereld over vliegt.
Wat het nog erger maakt is dat zulke mensen zich vaak verheven voelen boven mensen die ‘niet duurzaam leven’, maar in feite is dit een klassiek geval van de pot verwijt de ketel dat die zwart ziet.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

30 reacties

 1. Lodewijk Raevensburgh

  Mooi dat DDS het vlieggedrag aan de kaak stelt teneinde de klimaatproblematiek op te lossen.

  1. Blitzkrieg

   Lodewijk Raevensburgh : Als DDS echt een statement aangaande de klimaatproblematiek had willen maken hadden ze je al lang van dit forum af gerost! Hoeveelste nick was dit ook alweer?!

  2. Rammstein

   DDS stelt het hypocriete gedrag van de hyperverwende quasi duurzaam levende jongere aan de kaak.

   Had je dat niet in de gaten?

   1. Lodewijk Raevensburgh

    Ik neem aan, beste R*mmstein, dat ze dit hypocriete gedrag aan de kaak stellen vanuit een oprechte zorg terzake de klimaatproblematiek die ons dwingt tot een forse vermindering van de CO2-uitstoot.

    Ik ben het met de redactie eens, het moet niet gekker worden!

    1. Rammstein

     Nee, Max Weber groupie: Bart schrijft “Al dat hippe gedoe van flexitariër zijn tot vegetariër/veganist zijn is een beetje halfslachtig als je nog 6 keer per jaar de hele wereld over vliegt.”

     Bart praat over het hypocriete gedrag, niet over klimaatproblematiek.

     1. Lodewijk Raevensburgh

      Zeker, beste R*mmstein, maar je zou je over dat hypocriete gedrag niet hoeven op te winden als je het niet zeer schadelijk zou vinden. Bart breekt een lans voor minder vliegen en dat is een goede zaak.

    2. Rammstein

     Ook zonder de klimaatproblematiek er in te betrekken, kun je het hypocriete gedrag van de ‘milieubewuste’ schijnheiligen aan de kaak stellen. En dat is wat Bart in het artikel doet. Zijn uitgangspunt is niet het klimaat, maar het valse gedrag.

  3. Dirk Derksen

   Milieucentraal.nl
   -Een vliegreis belast het milieu maar liefst 7 tot 11 keer zoveel als dezelfde reis per trein. Het verschil is het grootst op een korte reisafstand (minder dan 700 kilometer). Verder draagt een vliegreis 2 tot 4 keer zoveel bij aan het broeikaseffect als dezelfde reis per auto.

   Het kabinet zou er verstandig aan doen het vliegen 4 keer duurder te maken, ipv het idiote onbetaalbare en onhaalbare aardgasvrij wonen te verplichten.

   1. Michel Bloemkist

    Linkse informatie dus fake nieuws.

   2. Lodewijk Raevensburgh

    Inderdaad, het vliegen moet veel duurder worden om de uitstoot aan CO2 van de luchtvaart terug te dringen.

    Goed dat dit hier op DDS zo prominent wordt bepleit.

 2. ikweetwatikwil

  Lodewijk Raevensburg komt alleen maar met afkraak reacties. Draagt niet bij. Ben het dan ook met Blitzkrieg eens.

  Zolang een ander maar doet wat klimaatgekkies willen hoeven ze zelf niets te doen

 3. Beukman

  Dit bericht verbaast me niets. Het is tegenwoordig met internet in het algemeen en sociale media in het bijzonder zo verdomde makkelijk om idealen te belijden zonder er moeite voor te hoeven doen. Dat zie je hier op DDS ook. Mensen verwarren zichzelf met de personae die ze online hebben gecreëerd.

  1. Rammstein

   Oh, je bedoelt de moraal-socioloog Lodewijk Max W. Raevensburgh?

   1. Original NL

    Idd…die ja.

   2. Beukman

    Dat kan ik niet beoordelen, jij kent hem beter dan ik. Ik doel op het algemene verschijnsel dat mensen denken heel goed bezig te zijn alleen maar door hun mening ergens online te zetten. Op Facebook zie je het met allerlei linksige onderwerpen waar betrokken burgers zich solidair mee verklaren.
    Hier op DDS zijn het juist weer potsers die oproepen om bijv. het Binnenhof te bezetten of anderszins in opstand te komen, maar vervolgens in hun luie stoel blijven plakken, en kennelijk vinden dat anderen maar moeten zweten.

    Dit is een interessant verschijnsel, dat voor internet nog niet bestond.

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Het internet plat gooien, ’t is wel een goed idee. Het is zeker goedkoper dan het lamleggen van de wereld economie en de corona pandemie is tegelijkertijd nog sneller bestreden ook. Niet alleen de corona crisis zou afgelopen zijn, ook het euro-fiasco zou in één klap opgelost zijn, daar het alleen van propaganda aan elkaar hangt.

     1. Beukman

      @Oor
      Internet platgooien biedt beslist voordelen. Helaas ook een paar nadelen. Dat gaan we merken op het moment dat hackertjes er eindelijk in slagen om een perfecte wereldwijde DDoS-aanval uit te voeren.
      Daarna hebben we: geen tweets van Thierry meer. Geen FvD-app-groepen meer. Geen Nieuwsbrieven van Forum meer. Geen Facebookgroep van FvD meer. Geen online aankondigingen van evenementen van Forum meer.
      Dat wordt dus op een houtje bijten.

 4. Rosasolis

  Trouw vandaag berichtte over het merkwaardig feit, dat milieubewust mensen nog steeds willen blijven vliegen. Voor verre reizen is het begrijpelijk, maar voor een vakantie in Europa, kan je ook overal met de supertreinen. En nu begint alweer de reisbureau concurrentie opnieuw, corona risico wel of niet. Goedkope vliegreizen of cruises over de hele wereld. Een van de bekendste reisbureaus heeft nu dagelijks een vol pagina advertentie in de krant. De prijzen zijn nog steeds goedkoop, en je verblijft
  zoals normaal in een luxe hotel. Maar hoe staat het met bescherming tegen het corona
  in deze chique toeristen oorden?
  Het enig verschil is dat het vliegruimte beperkt is, (of zal gaan worden), en je krijgt een mondkapje dat je op moet doen voordat je binnen wordt door toegelaten. Welke bescherming dat de chique hotels tegen de corona hebben, staat nergens in deze grote
  advert. Enkele dagen geleden was er en artikel over een jonge vent die van een koud klimaat houdt, dus gaat hij op een cruise naar het Noord- of Zuid pool gebied. Waarschijnlijk zal hij binnenkort zo’n vakantie alweer boeken; wetend dat cruise boten
  ook zeer milieu vervuilend zijn. Dan waarschijnlijk als iedereen terug is van weggeweest, zal deze lui alweer gaan demonstreren tegen de klimaat problemen
  en het milieu beleid van onze regering.

 5. Lefty

  Er zit geen accijns op kerosine. Hoe komt dat?

  1. feitelijk

   omdat accijnzen per definitie diefstal zijn

   Neem benzine , kostprijs 40 cent. Belastingen tijdens normaal bedrijf 120 cent

   1. Lefty

    Geen accijns op kerosine maat goedkope vluchten dus mogelijk. Jonge milieubewuste hoogopgeleide stedelingen zijn inderdaad hypocriet als ze milieu bewust pretenderen te zijn maar wel 5x per jaar naar Thailand vliegen voor een quick-fix vakantie. Accijns heffen op kerosine zou dus een maatregel kunnen zijn , maar dan nog geldt waarschijnlijk de regel: “De betaler vervuilt”.

 6. Lefty

  @Beukman ” Geen online aankondigingen van evenementen van Forum meer.
  Dat wordt dus op een houtje bijten.” Vindt u dat erg?

  1. Beukman

   Dat wordt afzien, @Lefty, voor Thierry.

  2. CLoVis

   @lamlul

   Je hebt echt geen beter gezelshap dan jezelf, nietwaar?

   Waardeloze linkse rukker;
   of ben je, om jezelf te pleizeren opeens wel ‘rechts’?

   1. Bullshit19

    Een beetje dom rechtsgeldig schelden kan iedereen. Daar hoef je daar hoef je geen klootvis voor te zijn.

 7. feitelijk

  politiek correcte mafklappers maken de meeste vlieguren vraag maar aan jetten

 8. Cas-v86

  Beste Bart,

  *BevestigT

 9. Paardenmiddel

  Eigenlijk is het schofterig van woorden, degenen die het hardst schreeuwen lappen het meest “milieu “aan hun laars.

  1. stop

   zoals altijd in de linkse deug en actie wereld.

   Een handje vol schreeuwers met dikke subsidies legt de meerderheid zijn wil op helaas blijft de meerderheid muisstil

 10. Paardenmiddel

  Politici zijn ook zo hypocriet. Verplaatsen zich in dure auto’s, verdienen met nietsdoen tonnen, met geld. Eten allemaal vlees en reizen in (hun eigen) vliegtuigen.
  En maar schreeuwen hoe wij moeten leven

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.