Krijgt Maurice de Hond alsnog gelijk! ‘Kleine hoestdruppeltjes gevaarlijk, ventileren noodzakelijk’

Al enige tijd pleit Maurice de Hond voor goede ventilatie bij gesloten binnenruimtes. Hij is een ware kruistocht begonnen om Nederlanders anders te laten kijken naar de coronacrisis en de aanpak hiervan door het kabinet. Tot op heden is dit niet zonder slag of stoot gegaan. ‘Big Tech‘ was hem ook al aan het tegenwerken. Nu lijkt het erop dat De Hond langzaamaan toch steeds meer gelijk krijgt. Zijn volharde houding loont!

Om besmettingen tegen te gaan in publieke ruimtes moet men goede ventilatie overwegen. Dat concludeert een onderzoek van de UvA. Bij een slecht geventileerde ruimte bleek dat hoestdruppeltjes voor vrij lange tijd in de lucht te blijven hangen – na 5 minuten was nog de helft van de druppeltjes te traceren in de lucht. Terwijl bij goed geventileerde ruimtes de afname vele malen sneller is.

“De mini-druppeltjes zijn daardoor veel gevaarlijker als het gaat om de overdracht van het coronavirus.”

Volgens de onderzoekers is simpelweg ‘afstand’ houden in het openbaar vervoer dus niet genoeg. Er moet massaal geïnvesteerd worden in goede ventilatie. Die anderhalvemeter-regelgeving maakt dus niet zo heel veel uit als je in een slecht geventileerde omgeving staat.

Kan de hond nu ook massaal excuses verwachten van de tal van critici die hem hebben bespot? Waarschijnlijk niet, het is maar goed dat De Hond zich weinig aantrok van de kritiek, en gewoon zijn onderzoek deed!


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

28 reacties

 1. JFU

  Hij zal zijn gelijk nooit krijgen. Het RIVM is nu eenmaal heilig. Hij is een roepende in de woestijn, en is niet alleen.

 2. leukeditter

  ze geloven allemaal Rutte zo te zien aan de peilingen en is dat terecht?????
  om je op weg te helpen om te stemmen hier heb je nog een beetje bloopers van onze MP . 77000 mensen ontslagen zorg.. verzorgingshuizen gesloten.. ziekenhuizen failliet.. oekraineverdrag doorgedrukt.. referendum afgeschaft.. AOW leeftijd omhoog.. geen pensioen indexering.. terroristen gefinancierd.. sleepwet doorgedrukt.. 16000 zaken geseponeerd..duurdere energie en brandstof..uitkeringsfraude polen en turken.. aantal daklozen verdubbeld.. huren blijven stijgen.. belastingdeal multinationals.. record immigratie.. NL grootste betaler EU !!… BTW verhoging .. record aantal afgetreden bewindspersonen.. die 1000 miljard aan klimaatplannen ( door baudet al maanden aangekaart maar weggelachen )… bezuinigd op politie en justitie…leger zonder kogels en winterkleding… gestuntel dividendbelasting… gestuntel MH-17 dossier…… en tot slot als het hem moeilijk wordt kan hij het zich allemaal niet goed herrinneren.. AMEN

  1. Marija

   @leukeditter, goed genoeg om in te lijsten en dagelijks dds mee te openen, omdat wij tegen de tijd dat er verkiezingen komen en zelfs morgen al, dit allemaal zijn vergeten.

 3. Bullshit16

  Al vaker gezegt ons overheid is zo corrupt als wat nu wil karola schuitdoos onze koeien weer uitmoorden het zijn moordenaars eerst mensen nu koeien boeren mogen vanaf september geen kracht voer meer geven gedurende 3 maanden met alle gevolgen van dien kijk blue tiger studio en gesprek met een dierenarts op YouTube
  STEM FVD OF PVV UIT DE EU

 4. Adriaanv

  De neutrale en zakelijke uitleg van De Hond omtrent zijn visie van Corona was een verademing gebaseerd op feiten.

 5. Piet51

  Het zou kunnen, dat De Hond gelijk had. Heel binnenkort komt er een rapport van het RIVM uit, waarin uitspraken over die aerosolen worden gedaan. Dan moet er veel meer duidelijk worden over de risico’s buiten en binnen.

  De Hond heeft het tot nu vooral over die 1,5 meter buiten. Hij is daar heel stellig in. Zo beweert hij o.m. dat je op het strand gewoon op elkaar zou kunnen gaan liggen zonder besmet te raken: meer dan voldoende ventilatie. Ook grote mensenmassa’s, geen probleem. Maar die beruchte voetbalwedstrijd in de buitenlucht in Bergamo dan? En mag je dan buiten gewoon dichtbij elkaar tegen elkaar schreeuwen, fluiten of zingen? Ik hoop,d at hij gelijk krijgt maar vind het allemaal wel heel erg simpel.

  En als goede ventilatie de meeste druppeltjes al binnen 2,5 minuut laat verdwijnen, volgens het onderzoek, is dat voldoende om weer op de vroegere manier met elkaar om te gaan? En welke investeringen en tijd kost het om heel Nederland van goede ventilatie te voorzien?

  Kortom, ik wacht nog even dat rapport van het RIVM af.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “En welke investeringen en tijd kost het om heel Nederland van goede ventilatie te voorzien?”
   Als we nu een kerncentrale bouwen kunnen we de windmolens andersom gebruiken, hebben we zat ventilatie!

   1. Piet51

    @Blitzkrieg
    Lumineus idee. Echt, ik meen het. Ik zie het helemaal voor me. Gewoon weer een normale samenleving, maar wel met altijd veel wind. Als we dat dan toch helemaal regelen kunnen, graag ’s ochtends naar mijn werk de wind mee en ’s avonds naar huis ook. Moet geregeld kunnen worden, toch?

    1. Blitzkrieg

     Piet51 : Dit soort ideeën zijn er echt geweest, fietstunnels waar je altijd wind mee hebt.

     Ik kende dit artikel niet, heb dit zomaar even snel gegoogled.
     ALTIJD WIND MEE OP FIETSSNELWEG FLEVOLAND
     h**ps://www.binnenlandsbestuur.nl/ruimte-en-milieu/nieuws/altijd-wind-mee-op-fietssnelweg-flevoland.101273.lynkx

     1. Piet51

      @Blitzkrieg
      En daar zie ik nu dus weer helemaal niets in. Ik heb in de Haarlemmermeer gewoond en gewerkt. Daar had ik altijd tegenwind, in welke richting ik ook fietste. ’s Ochtends naar mijn werk op Schiphol tegenwind en ’s avonds van Schiphol naar huis weer tegenwind.

     2. Piet51

      @Blitzkrieg
      Ik zie nu het jaartal boven het artikel. Dat was in het “pre e-bike tijdperk”. Vandaag is dat fietsen veel gemakkelijker en eigenlijk geen fietsen meer.

  2. Bullshit16

   Ach malle pietje
   Hou toch op met die rivm een corupt zooitje ik kan je de uitslag nu al geven het draait op niks uit omdat ze tot hun ellebogen en bil gats zijn reet zitten hoe je het went of keert ze willen ons aan dat vergif de jonge heeft dat zelf toegegeven kijk cafe weltschmers er nog maar even op na dat zijn journalisten van het oude garde daar zijn er niet veel van
   Stem fvd of PVV uit de eu

   1. Beukman

    Bil gats die met tandartsen samenspant want die tandartsen stoppen nano-transmitters met daarin 5G activators in ons gebit die met signalen van BSOD’s van onze Windows bakken worden geactiveerd, en dan straks contact gaan zoeken met het 5G netwerk overal op de wereld zodra dit operationeel is, waarna de hele mensheid feitelijk het nieuwe besturingssysteem van gats wordt en hij dus eindelijk echt de baas is.
    Even voor de duidelijkheid.

    1. Blitzkrieg

     Beukman : Je bent nog wat vergeten Beukman! Al dit moois is niet mogelijk zonder blauwe IRQ’tjes.

     1. Beukman

      @Oor
      Hmm…. ik heb denk ik nog niet alle trauma’s verwerkt opgelopen door IRQ-conflicten.

    2. Racerfirst

     En wie gaat aan die knoppen zitten???
     Musk!
     Die gaat naar mars en laat alle tesla’s ontploffen!!!

   2. Racerfirst

    Het is nog erger! Lui van Erasmus kregen geeneens antwoord op mails van collega virologen!? Arogantie ten top!!!
    Dwz wat is belangrijker? Hun ego of slachtoffers???

  3. Racerfirst

   Piet51
   Goedemorgen! Wakker geworden?
   Ps de Hond zegt GEEN massa’s bij elkaar in bijv, stadium,concert etc. En zeker niet binnen!!! Maar de rest kan!
   Is gewoon logisch! Overal in t land worden elke dag de regels van 1,5 en zo wel geschonden! EN ? Niet of nauwelijks invloed!
   Alleen IN tehuizen,boten etc die potdicht zitten!

 6. Blitzkrieg

  R.I.V.M. = Rutte Is Van Mij

  1. Beukman

   Ik heb wel eens een betere van jou gelezen, een hele goeie zelfs, maar ben hem helaas vergeten. Het was een anagram van een naam van iemand. Ik had toen de indruk dat je hem zelf verzonnen had.
   Weet jij hem nog, @Oor?

   1. Blitzkrieg

    Beukman : Nee kan het me niet meer herinneren, maar zal erover nadenken. Als ik het weer weet zal ik het je laten weten? Je leest zoveel op DDS, wie weet zit er op een gegeven moment de juiste trigger tussen om het me te herinneren.

    1. Beukman

     Graag @Oorlog! Het was de naam van een politicus/politica dacht ik, ik denk ongeveer een half jaar geleden.

     1. Blitzkrieg

      Beukman : Ze hebben het de hele tijd over de biodiversiteit in Nederland, maareh wist jij al dat de bonte smeerpiet weer terug is in het land?

     2. Beukman

      Das goed nieuws. Een vriend van mij is ornitoloog, en die was onlangs helemaal manisch toen hij het uitgestoven ronkelbaudetje in zijn vizier kreeg.

 7. Kretoloog

  Ach ja, het wiel opnieuw uitvinden. Daar zijn de Universiteiten van NL goed in.

  In januari van dit jaar verschenen er al Chinese studies waar het belang van ventileren in de strijd tegen het Coronavirus werd aangetoond. Maar het RIVM beweerde, op gezag van het OMT, dat dit onzin was. En houdt dat tot op de dag van vandaag vol.

 8. Racerfirst

  Ja,ja! Logisch en terecht!
  Jammer dat de massa nu niet arrogante rivm en kornuiten op de vinger tikt, maar dat komt wel!

 9. Piet51

  Lees in Trouw van vandaag op welke manier wetenschappers met met elkaar oneens zijn over die aerosolen en die 1,5 meter. De Hond heeft wel erg selectief die wetenschappers eruit gelicht die zijn stelling ondersteunen. Maar er zijn evenveel wetenschappers die het met hem oneens zijn. Ik ben blij niet te hoeven kiezen. Ik zie ook tot mijn genoegen, dat de regering de voorzichtige weg kiest en zoveel mogelijk vasthoudt aan de 1,5 meter.
  Over het nut van ventileren en frisse lucht verschilt men overigens niet van mening.

  1. Blitzkrieg

   Piet51 :
   Quote : “Ik zie ook tot mijn genoegen, dat de regering de voorzichtige weg kiest en zoveel mogelijk vasthoudt aan de 1,5 meter.”
   De economische schade per corona dode bedraagt 5 tot 10 miljoen euro, lijkt me niet echt voorzichtig!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.