NOS-redactie ook weer blij! Minderheden Nederland minder hard getroffen door coronavirus dan in andere westerse landen

Kijk, komt die diversiteitsdatabase van de NOS-redactie toch nog goed van pas! Het coronavirus schijnt minderheden in Nederland namelijk minder hard te treffen dan in andere westerse landen. Dat blijkt uit een analyse door het Centraal Bureau voor de Statistiek. Het RIVM vindt het nog steeds niet nodig om daar ook eens naar te kijken.
Eventjes had ik een sprankje hoop dat toen ik het artikel aanklikte, er misschien informatie aan het licht was gekomen over of het virus wellicht anders op bepaalde etnische groepen reageert. Er zijn namelijk best wel wat aanwijzingen voor te vinden. Maar nee hoor… Bij de NOS benadrukken ze liever het feit dat Nederland, óók tijdens een coronacrisis, toch iets harder deugt dan andere landen. Ook al is de oorzaak onbekend. Want heel veel meer wordt er niet echt in het artikel gezegd hoor. ‘Joepie, etnische minderheden bezwijken hier niet zoveel als in andere landen.’ Dat is min of meer de centrale boodschap.

Niet het feit, dat in de Verenigde Staten vooral de zwarte bevolking hard wordt getroffen, staat centraal. Terwijl twee derde van de Amerikaanse burgers niet eens zonder scootmobiel de deur uit kan (of überhaupt door de deuropening past). En obesitas wel een grote risicofactor is bij corona. Genoeg reden om je af te vragen hoe het dan kan dat zwart Amerika wederom kolossaal de pineut is, toch?

Kan met het zorgsysteem te maken hebben. Kan ook aan de manier waarop het virus zich verspreidt liggen. Zou ook zomaar kunnen zijn dat het coronavirus makkelijker bepaalde typen mensen binnen kan dringen en anderen moeilijker. Maar daar hoeven we natuurlijk niet naar te kijken, vindt het RIVM. En bij de NOS vinden ze het belangrijker om die groep te gaan vergelijken met Turken en Marokkanen hier in Nederland. Succes in ieder geval met het verklaren van die verschillen, NOS! Slijp die culturele en sociaal-economische factoren maar vast goed aan.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

20 reacties

 1. Alfred Bentinck

  ‘Joepie, etnische minderheden bezwijken hier niet zoveel als in andere landen.’

  Het sarcasme van Wout geeft een vieze smaak in de mond.

 2. Kretoloog

  De hoofdconclusie is toch dat er MEER mensen behorend tot een etnische minderheid overlijden dan autochtone bewoners. De insteek van dit artikel kan ik daarom niet plaatsen.

  1. Dirk Derksen

   Het is de wil van Allah

  2. LifeBuddy

   De insteek is dat, wanneer die mensen van etnische minderheden overlijden, de uitkering of aow-wao gewoon doorbetaald worden, terwijl dat maffia praktijken zijn die door de ultra sLinkse in de schoot wordt geworpen.

 3. Mar

  Morgen op DDS

  Wilders woest op coronavirus.

  1. Alfred Bentinck

   🙂

  2. Dirk Derksen

   “Wilders woest op coronavirus”

   Helaas vindt DDS het inderdaad nodig om dit soort koppen over dhr Wilders te plaatsen, komt nogal kleinerend over. Waarschijnlijk nodig om zieltjes te winnen voor het FvD.

  3. fisufisu

   een typische mar reactie gevolgd door onze kinder-kindervriend achmed alfred jodokus

 4. Beukman

  Ook dit zal wel weer met de islam te maken hebben. Islam zorgt voor een goede afweer, iedere minderheid weet dat.

  1. Alfred Bentinck

   Vergeet niet de ontsmettende en virusbestrijdende werking van Allah, een god waar Corona de schurft aan heeft.

   Hij levert ook mondkapjes, met aantrekkelijke korting.

   1. Jack Flash

    Islamieten doen hier ook mee op dit forum?
    Blijkbaar dus.

  2. Kretoloog

   Beukman heeft het niet begrepen: er gaan juist meer islamisten dood door Corona dan niet-islamisten.

   1. Mar

    Bij ad zijn ze uitgebreider:

    Onder mensen met een westerse migratieachtergrond is de sterfte met 49 procent het hoogst. Daaronder vallen bijvoorbeeld mensen van Poolse of Roemeense origine. Ook bij mensen met een niet-westerse migratieachtergrond is de oversterfte met 47 procent relatief hoog. Dit gaat bijvoorbeeld om mensen met een Turkse of Marokkaanse achtergrond. Ter vergelijking: de oversterfte van mensen met een Nederlandse achtergrond lag met 38 procent een stuk lager.

    Klein foutje bij hun, onder niet westerse achtergrond vallen ook Azië ( Chinezen), Zuid-Amerika (Mexicanen, Argentijnen, Chilenen, Brazilianen)

 5. Bockbeer

  Sylvana Simons zal dit wel racistisch vinden. Een bacterie die haar doelgroep negeert.

  1. Willem Bever

   Yup, Raadsvragen waarom……. misschien wordt het dan opgepikt door het rivm 🙂

 6. ervi

  COVID-19 beschikt dus over een zelfbeschermingsmechanisme om te voorkomen dat het tijdens het besmetten zelf iets ernstigs oploopt.
  Dat is uitermate listig.

 7. Bes Tolen

  Er zijn geen betrouwbare cijfers beschikbaar dus heeft de NOS geen goed verhaal.
  Hoe krijgen we weer nette normaal Nederlandse TV uitzendingen is de enige vraag, die van belang is. Dat is dezelfde vraag als wie benoemen toch anti Nederlandse directie?

 8. inert

  ” etnische minderheden bezwijken hier niet zoveel als in andere landen.”
  Dat zou best kunnen, maar dat geldt niet voor Marrokanen!
  Bij hen ligt het besmettingscijfer erg hoog, dat komt door veelvuldig contact met de ouderen in onze samenleving, immers bij een beroving, is nabij en fysiek contact onvermijdelijk!
  Bedrijfsrisico noemt men dat?

 9. Rosasolis

  Sorry Wout, ik heb het bericht heel anders twee keer gisteren op de NOS nieuws op
  radio 4 gehoord! Volgens deze nieuwsdienst zijn tot nu toe juist mensen van etnisch afkomst de meeste Corona zieken in de Nederlandse ziekenhuizen. Vele van deze patienten lijden aan diabetes of zware overwicht. Daarom hebben ze weinig weerstand tegen het virus.

 10. J.Rademaker

  Betere kop was, RIVM mag etnisch profileren.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.