ONMENSELIJK: familie mag niet bij doodzieke zus omdat ‘er ook COVID-19 patiënten zijn’

Is het de nadrukkelijke bedoeling van de machthebbers dat mensen nodeloos lijden en zelfs helemaal alleen sterven, zonder ook maar een afscheidshug van familie? Of moeten we dit soort inhumane zaken toeschrijven aan incompetentie? 

Twitteraar Badr Asbai is woest. Zijn “lieve zus” voelde zich gisteren na weken van chemotherapie en bestraling niet zo goed. Uiteindelijk moest ze met de ambulance vervoerd worden naar het ziekenhuis waar ze opgenomen en behandeld werd.

De familie wilde natuurlijk heel graag bij haar maar, wat bleek, dat mocht niet. Want: er zijn ook COVID-19 patiënten.

Asbai vindt dat terecht volkomen onacceptabel. “Te gek voor woorden dit,” schrijft hij. “Onmenselijk!”

Inderdaad, het is onmenselijk, maar je hoort en leest dit soort schrijnende gevallen steeds vaker. En waarom, eigenlijk? In het ergste geval moeten deze mensen beschermingsmiddelen krijgen, waarna ze alsnog bij hun geliefden kunnen zijn — en in het beste geval hoeven we het gevaar van COVID-19 ook weer niet te overdrijven, zoals Maurice de Hond vrijdag nog uitlegde bij het FVD Journaal.

Dit beleid is werkelijk totaal geschift. Mensen lijden onnodig. En ondertussen stralen Rutte en De Jonge van trots omdat ze het volgens de peilingen zo ontzettend goed doen.

Ik ben er klaar mee. We hoeven dit soort wanbeleid — onmenselijk wanbeleid! — niet te accepteren. Als één van mijn geliefden mogelijk sterft of in ieder geval ernstig ziek is houden ze mij niet bij haar of hem vandaan. Als een arts dat niet vindt kunnen, jammer dan. Dat COVID-19 is godverdomme de pest niet zeg. Ja, het is een gevaarlijk virus voor ouderen en mensen die al zwak zijn, maar we hoeven het ook weer niet te overdrijven; we hoeven absoluut geen beleid te hanteren waardoor doodzieke mensen helemaal alleen lijden, zonder steun van geliefden.

Of mogen we dat tegenwoordig ook niet zeggen?

Volg mij op Twitter.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Kretoloog

  Afgaande op de naam betreft dit een allochtonenfamilie. En die wil dan direct met z’n allen op bezoek bij de zieke.

  Ik heb het zelf gezien in een ziekenhuis: 30 man tegelijk op het zaaltje. En dan kwaad worden en de boel op stelten zetten, als een verpleegster vraagt om met minder mensen rond het bed te gaan staan.

 2. ikweetwatikwil

  Ook ik vind het schandalig dat je niet bij een ziek familielid kan zijn in het ziekenhuis. Op zijn minst 1 bezoeker en dan aflossen moet kunnen. Stel je even voor , je ligt daar doodziek te zijn zonder je naasten.
  Maar zoals Kretoloog al opmerkte, het is een buitenlandse naam , dus waarschijnlijk een allochtonenfamilie die gewend zijn om met man en macht te komen, heb dat zelf ook mee gemaakt. Minstens een stuk of 10 bij het bed naast mij. Er werd niets van gezegd. Cultuur. En mijn cultuur dan. Wij , mijn bezoek 2 mensen vonden het niet leuk .

 3. AnnetKlaver

  ‘Of mogen we dat tegenwoordig ook niet zeggen?’

  Grinnikt..

  1. Gerda2

   Nee ik vind dat je dit niet kunt zeggen.
   Generaliseren is veel te makkelijk.
   Ziekenhuispersoneel moet in staat zijn om er iets van te zeggen ( en het ook doen ) als er teveel mensen op bezoek komen.
   Als je misstanden wilt verbeteren, zullen voor iedereen dezelfde regels moeten gelden.

   1. Gerda2

    Degenen die ervoor hebben gezorgd dat deze misstanden er zijn, zijn de regeringen van de afgelopen tientallen jaren.
    Zij hebben gezorgd dat deze dingen gebeurden i.p.v. handhaven van bestaande regels en allerlei uitzonderingen maken voor mensen van niet Nederlandse komaf.
    Ik heb 40 jaar in Rotterdam gewoond en de veelal PvdA besturen waren daar verantwoordelijk voor.
    Tegenwoordig gaat het gewoon door.

  2. ikweetwatikwil

   AnnetKlaver Het is niet bij mij opgekomen dat ik iets niet mag zeggen. Natuurlijk mag ik alles zeggen zonder schelden en daar zul je mij ook niet gauw op betrappen. Het zit in hun cultuur om niet alleen te komen. Dat doen ze met meerderen. Dat zit niet in onze cultuur.
   Evenzogoed vind ik het voor deze mevrouw (neem ik aan) ook sneu dat er niet 1 bij haar mag komen.

   Maar de waarheid mag altijd gezegd worden, daarom stem ik PVV.

   1. Mar

    @ikweetwatikwil

    ” Het zit in hun cultuur om niet alleen te komen. Dat doen ze met meerderen. Dat zit niet in onze cultuur.”

    Nou, dan moet je eens op een zaal liggen met een oma uit het Westland. Af en toe kwamen voor haar ook hele kuddes binnen.
    En dan boos worden als een verpleegster ingrijpt en de familie verzoekt in de hal of restaurant te gaan zitten met z’n allen.

    1. ikweetwatikwil

     In ieder geval werden die er uit gestuurd en zo hoort het ook. Het is gemakkelijker om een autochtoon weg te sturen dan een Allochtoon.

 4. Blitzkrieg

  Michael van der Galien :
  Quote : “Ik ben er klaar mee. We hoeven dit soort wanbeleid — onmenselijk wanbeleid!”
  Wat ga je doen dan? We leven in een dictatuur! Heel veel maatregelen die de overheid heeft genomen zijn ongrondwettelijk, en iedereen pikt het zomaar. Ook de wet openbaarheid bestuur staat nu buiten spel… wegens overmacht.

  Dus… wat ga je nou helemaal doen? Protesteren en een strafblad riskeren? Zeg jij het maar!

 5. Rosasolis

  Ziekenhuizen hebben strenge regels in noodsituaties, die jammer genoeg moeten gehandhaafd worden, vooral in het geval van het kans van verspreiding van een ernstig
  virus te voorkomen. Mijn zuster was toen de tijd van de eerdere SARS virus epidemie, werkzaam als maatschappelijke werker in een grote ziekenhuis in Toronto.
  Omdat de IC overvol was met ernstige zieke SARS patienten, werd bezoekers niet toegelaten op welke afdeling dan ook. Niet eens op de kraam afdeling of bij kinderen afdeling. Mijn zus had zware en trieste taak om aan familieleden uit te leggen waarom bezoek verboden was. Zij moest ook gekleed worden in beschermende kleding, en werd benauwd en oververmoeid tijdens haar lange werktijden. Voor wekenlang moest zij in de ziekenhuis verblijven, en waar mogelijk proberen af en toe wat slaap te krijgen. Voor ziekenhuis personeel kan het net zo triest zijn als voor patienten
  en familieleden.

  1. Pjotter

   Rozemarijntje, we hebben het over NL en niet over Canada, en over een NL zieke zuster (niet cova patient) die niet bezocht mocht worden, cova patienten liggen op een gesloten en geisoleerde afdeling, houd het nou bij je proza.

   1. Rosasolis

    Pjotter. U bent stapel gek geworden.

    1. Pjotter

     Rozeknopje, je gaat vooruit, een heel NL zinnetje zonder fout.!

 6. Bolland

  Je wordt wakker

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.