Overheid gaat u overal volgen! Noodwet geeft RIVM toegang tot zendmastdata

Het RIVM krijgt toegang tot zendmastdata om meer inzicht te krijgen in de verspreiding van het coronavirus. Na de mislukte volg-apps is er nu een noodwet doorgedrukt die overheidsspionage van de eigen burgers nu voor een jaar toestaat!
Men riep al vanaf het begin dat testen belangrijk was. Dat men zo een goed beeld kon krijgen van hoe het virus zich zou verspreiden en dat op die manier sneller kon worden vastgesteld wanneer het weer veilig zou zijn. Dat gebeurde allemaal niet. Er was niks aan de hand, testen was duur, sommige tests waren onbetrouwbaar, en eigenlijk moesten we ons lot maar gewoon accepteren. Wel zo goedkoop!

Toen ineens moest er een app komen om iedereen te volgen. Inzicht krijgen in de verspreiding van het virus bleek ineens toch wel handig te zijn. Maar daar kwam in ieder geval niks van terecht. Bestaande apps werden (om onduidelijke redenen) genegeerd of vanwege de gebrekkige privacy afgeschoten.

Een tijdje hoorden we er niets meer over en ineens wordt er nu zo’n noodwet doorheen gedrukt, die er in feite voor zorgt dat het RIVM jouw telefoondata op kan vragen. Maar gelukkig is dát wel direct veilig, alleen ontbreekt het bewijs er nog voor…

1984, Big Brother, Enemy of the State? Deze termen zullen we wel vaak voorbij zien komen in de komende dagen. En laten we eerlijk zijn, dit is toch ook te achterlijk voor woorden? Het kabinet verzekert ons ervan dat de data niet te herleiden zal zijn naar individuen. Maar we weten dat dit in het recente verleden bij gemeenten al vaker mis is gegaan. Hoe vaak heeft de overheid inmiddels als een datalek gehad? Zul je zien dat miljoenen gegevens straks weer op straat liggen. En dan staan ze daar, Rutte en Van Dissel, ons te vertellen dat ze van hun fouten geleerd hebben en het ‘met de kennis van nu’ anders zouden doen…

Het is echt verbijsterend. En ook zo vreemd om dit, los van de ethische bezwaren, nú nog uit te willen rollen. Het is mosterd na de maaltijd… en flink dure mosterd ook.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. AnnetKlaver

  Wout, men is dus wel doorgegaan met de app

  De app-ontwikkelaars vragen de buitenwereld om reacties en suggesties en benadrukken dat de app nog niet klaar is. De opzet en ontwerpen van de app staan op de ontwikkelaarsplatforms Github en Figma.

  In juni moet duidelijk worden wanneer de app beschikbaar komt voor het publiek, zei De Jonge afgelopen woensdag na crisisberaad over het coronavirus.

  1. combat le pelicule

   annet klaver is toch wel het allerdomste domste figuur op deze site, die denkt echt dat de overheid te vertrouwen is, sterker nog, de overheid heeft zowel apple als google opdracht gegeven om bij de eerst volgende update het mogelijk te maken om versnelt de toegang tot het veld voor de toegangscode met face-id……en biedt een API voor blootstellingsmeldingenom apps van volksgezondheidsinstanties te ondersteunen die c-19 contact traceren….

 2. Winfrida

  Het lijkt verdorie wel spionage. Het idee al, dat je gevolgd kan worden via een app, door de overheid en/of het RIVM, terwijl het virus nu snel afneemt. Liever niet.

  1. AnnetKlaver

   De app is niet verplicht.

   1. Winfrida

    Misschien heeft u gelijk.

    1. combat le pelicule

     Really!

   2. Fe

    de app is wel verplicht want zonder app mag je de straat niet op. Wel correct roeptoeteren aub

 3. RPML

  De Belastingdienst wist in het verleden een achterdeur te vinden bij Rijkswaterstaat om data te kunnen verzamelen over leaserijders die (bijtellingsvrij) tóch in het weekend in privé-tijd over de snelweg reden, waarop de Belastingdienst met deze illegaal verkregen data aanslagen kon versturen en ook innen. Het heeft een hele tijd geduurd voordat dit een halt toegeroepen werd… iedere garantie van de overheid is achteraf altijd een wassen neus gebleken, ik zou niet weten waarom nu ineens wel…

  1. RPML

   h++ps://tweakers.net/nieuws/99183/belastingdienst-gaat-meekijken-met-politiecameras-op-snelwegen.html

 4. Fe

  De overheid volgt al op grote schaal sinds de sleepwet – en in het geheim daarvoor – mensen. Korea aan de noordzee.

  Ik heb nog steeds geen mobiele telefoon en het bevalt uitstekend.

 5. fusilier

  Stasi praktijken.

  1. Fe

   klopt , ontneem ze de middelen , betaal cash , boycot de smart phone en reis prive en niet met de ov chipkaart.

   Maar betalen via de mobiel en het weer bekijken op het strand is toch zo belangrijk !

 6. ervi

  De ene fascistische noodwet na de andere.

 7. Bullshit16

  De overheid heeft zelf niks voor mekaar laat staan dar ze dit wel zonder fouten kunnen doen man laat mij niet lachen die app steken ze maar en hun reet samen met die vaccin dan wil ik wel even zien hoe ze dan jodelen en wat betalen aangaat ik betaal altijd contant kan ik niet contant betalen wat je steeds meer ziet die boycot ik gewoon wat we allemaal moeten doen
  Stem fvd of PVV uit de eu

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.