Slowakije deed precies het tegenovergestelde van WHO-advies, heeft tot op heden slechts 28 sterfgevallen

Slowakije, net als diverse andere nieuwe EU-lidstaten, lijkt de coronacrisis vele malen beter aan te hebben gepakt dan veel andere landen. Er zijn slechts 28 sterfgevallen door corona bekend! En nee, dit keer géén gesjoemel met cijfers, of een ander ‘addertje’ onder het gras. Of nou ja, ‘niet luisteren naar de WHO‘ telt misschien wel mee.

Slowakije is sowieso al een land dat niet veel aandacht krijgt en, ja, waarom zou je ook? Het land registreerde tot nu toe maar 28 sterfgevallen door corona. ‘Dat zal wel een reflex vanuit een restje sovjet-cultuur zijn of zo’, denk ik dan. Niet geheel onterecht misschien, aangezien er wel meer landen liegen, die toch allemaal ook een beetje dezelfde (voormalig) autoritaire kenmerken vertoonden.

Maar NRC lijkt zeker van de zaak. Er is geen abnormale oversterfte geregistreerd in Slowakije (er is zelfs sprake van een afname ten opzichte van het gemiddelde). Daarbij heeft het land snel en daadkrachtig opgetreden zodra de eerste patiënt werd vastgesteld, waardoor alles vrijwel direct op slot ging.

Slowakije (28), Slovenië (104), Tsjechië (297), Hongarije (451), Polen (919) en de Baltische staten trapten allemaal tijdig op de rem. Daarbij sloegen ze ook zo’n beetje alle expliciete adviezen van de WHO in de wind.

WHO: ‘Doe grenzen niet op slot!’
Deden ze mooi wel.
WHO: ‘Doe scholen niet dicht!’
Deden ze mooi wel.
WHO: ‘Mondkapjes helpen niet!’
Droegen ze mooi wel.

NRC maakte de volgende vergelijking in het artikel:
‘Als Nederland had gedaan zoals Slowakije het heeft aangepakt, dan hadden we nu niet 5.680 maar 89 doden gehad.’

Slowakije nam dus gewoon het zekere voor het onzekere. Geen gemekker van een RIVM over beleid ‘op basis van huidige wetenschappelijke data’. En vervolgens steeds schoorvoetend fouten moeten toegeven met bullshit als ‘met de kennis van nu’. Slowakije had echt niet de beschikking over meer data dan Nederland, maar wel meer beschikking over gezond boerenverstand. Tenzij ze de hele boel bij elkaar liegen natuurlijk, maar daar lijkt vooralsnog geen aanwijzing voor te zijn.

In het artikel doet men trouwens net alsof Slowakije geluk had dat het land pas laat werd getroffen. Ik geloof nooit dat dat zoveel heeft meegespeeld. Nederland heeft namelijk pas een week later ingegrepen en toen waren er al gevallen bij ons bekend. De Slowaken waren gewoon snel met handelen, toen Nederlands beleid nog geschreven moest worden.

 

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

35 reacties

 1. leukeditter

  appplaussss…rutte je mag gaan gefaaaald!!

 2. lotje

  In Slowakije zijn ze ook een stuk slimmer dan wat hier regeert. WHO die gesponsord wordt door Bill Gates en waar die zwarte schreeuwerd de meest gezochte persoon is geweest. En op de top 10 lijst heeft gestaan. En daar moet de wereld naar luisteren?. Hahahaha hahahaha.

 3. Kretoloog

  In NL was carnaval de grote besmettingseffect (brandhaarden in Oost-Brabant en Limburg). In Slowakije wordt ook carnaval gevierd, op een serieuze manier met nadruk op optochten. Niet zoals in NL waar grootschalige slemp- en zuippartijen, en elkaar aflebberen, heel gebruikelijk is.

  En wat Wout schrijft: de Slowaakse regering reageerde veel alerter toen de eerste besmettingen zich aandienden.

 4. JFU

  Daar hebben ze een gezond boeren verstand, en het werkt. Hier zijn we overgeleverd aan een kabinet die dit helaas niet heeft, en alleen afgaat op een RIVM die keer op keer faalt. Gevolg: instorten economie, minimaal 1 miljoen werklozen enz…..De ramp is compleet.

  1. Antihedo

   Wat wordt er gezegd over de economische schade in Slowakije? Om te vergelijken moet je dat ook meenemen.

 5. ikweetwatikwil

  Het was Wilders die direct al zei om corona goed aan te pakken, maar Rutte en zijn Japie reageerden te laat.

 6. Adriaanv

  Met boerenverstand in de regering van de EU had de hele EU er in totaal veel beter en eerlijker voorgestaan.
  Beter dan gladde woorden en het sluw huidig gedraai

 7. 56RdK

  Tja, landen met regeringen die het belang van het eigen volk voorop zetten.
  Dat werkt dus!

  Maar ja, met zoiets moet je in dit land met overheersende zwakzinnige deugpolitiek niet aankomen, want dan ben je een foob, een racist, een facist, zo ondervonden dus Baudet en Wilders al in een vroeg stadium. Toen zij wezen op het belang van een gedegen aanpak van een gevaarlijk virus dat toen onze landgrenzen nog niet had bereikt!

 8. AnnetKlaver

  Haha, dan heeft de meest geliefde persoon onder de rechtse reaguurders, Donald Trump (de waanzinnige)ook keihard gefaald.
  Of zie ik dat niet goed.

  1. ikweetwatikwil

   Annet Klaver Je ziet wat je wilt zien. We hadden het er over dat Wilders en Baudet al eerder maatregelen wilden tegen corona. Maar Rutte en zijn maatje reageerden te laat. Wat heeft dat met Trump te maken.

   1. AnnetKlaver

    Oh je kunt mijn reaguursel niet plaatsen, ok.

    Maar je reaguursel dus verder lezende is er maar één oplossing, PVV en het FvD moeten de volgende coalitie vormen, komt alles weer op z’n pootjes terecht.

  2. fisufisu

   annaantichristnazisympathiereinoudbrendaaytaswatcherklaver

  3. LifeBuddy

   nanettje, Donald Trump riep al gelijk om mensen met Plasma te injecteren, het is in verschillende landen uitgeprobeerd en de mensen waar het op uitgeprobeerd is ,zaten de andere dag al aan het ontbijt. Je leeft nog in een achterlijke cultuur.
   Je ziet dat waanzinnig niet goed en je hebt keihard gefaald.

 9. Mar

  Wout, je vergeet een belangrijk aspect.

  In genoemde landen zijn de burgers veel volgzamer.

  Een Nederlander laat zich niet zo makkelijk in een keurslijf stoppen. Daar staan Nederlanders ook om bekend in de rest van de wereld.

  1. Original NL

   Q…Een Nederlander laat zich niet zo makkelijk in een keurslijf stoppen……
   Daar heb ik niets van gemerkt, mar….integendeel.

  2. Beukman

   Yep, voormalig Oostblokland. Ik denk niet dat de Brabander en de Limburger zich in opdracht van Rutte carnaval hadden laten afnemen in een surrealistische strijd tegen een onzichtbare vijand.

   1. Blitzkrieg

    Beukman : Op straffe van 400 p.p. denk ik dat we wel een discussie kunnen voeren.

    1. Maks

     @Blitz: Overigens blijven aangiftes wel gewoon liggen.

   2. Bolland

    Denk t wel, ze laten zich nu toch ook bijna al hun vrijheden afpakken zonder gemor in het begin

  3. Kretoloog

   Onzin Mar, als er ergens een volgzaam volk woont, zeg maar rustig slaafs, dan wel in Nederland. (Dat wil zeggen: de oorspronkelijke bewoners. Niet de import uit Afrika, Midden-Oosten en Oost-Europa). Kijk maar naar het aantal boetes voor de lockdown-maatregelen, dat is hier een fractie van elders.

   Nee, de doden in NL zijn in hoofdzaak gevallen in de verpleeg- en verzorgingstehuizen. Waar het personeel moest werken zonder bescherming! Want de weinige mondkapjes waren bestemd voor de ziekenhuizen.

   Rutte, de Jonge en Van Dissel hebben al toegegeven dat de ouderenzorg een blackbox was voor het Outbreak Management Team. Maar consequenties, bv. opstappen van verantwoordelijken? Vergeet het maar, ze zitten er nog steeds: Rutte, de Jonge en van Dissel.

   1. Mar

    “Onzin Mar, als er ergens een volgzaam volk woont, zeg maar rustig slaafs, dan wel in Nederland.”

    Ja hoor, gelooft u nu werkelijk wat u schrijft? Het eerste weekend met mooi weer hadden heul veul Nederlanders lak aan wat van ze gevraagd werd. Het even een luchtje mogen scheppen werd een bezoek aan het strand/bos/park, Hornbach, afvalverzamelpunt.
    Niet voor niets ging politie en BOA’s over tot het geven van boetes in plaats van waarschuwingen.

    In de jaren 50 werden Canadezen kriebelig van die Nederlandse immigranten. Immigranten uit andere landen deden wat hun werd opgedragen, Nederlanders gingen in discussie met de baas.

    Het motto van een Nederlander: dat maak ik zelluf wel uit ja!

    Hemeltje, ze hebben in Den Haag rekening gehouden met dit Nederlandse trekje en daarom de mensen niet opgesloten in huis. En nu nog weer janken over hoe ze de coronacrisis hebben aangepakt.
    De tig miljoen virologen, voorheen bondscoaches, weten het allemaal weer beter en hadden het allemaal veel beter aangepakt.

    Stelletje plassers.

 10. Pijnstiller

  ach in Zweden dezen ze het nog veel beter. Daar heeft de economie nauwelijks schade. Dankzij een krankzinnig Nederlands kabinet verliezen ongelooflijk veel burgers hun baan en daarmee de basis voor hun bestaan. RUTTE bedankt

  1. Maurits Dekker

   @Pijnstiller
   De Zweden deden het niet veel beter.
   In Zweden zijn verhoudingsgewijs iets meer doden te betreuren dan in Nederland.
   In Nederland stierf 0,0326 % van de bevolking door het coronavirus.
   In Zweden is dit 0,0369 %

   Als Nederland hetzelfde had gedaan als de Zweden dan hadden we c.a. 700 doden meer gehad. Aan u het oordeel of dit aantal doden opweegt tegen een beetje economische neergang.

 11. Waarom 1

  Toen ik Rutte en RIVM beschuldigde van wanbeleid en zei dat RIVM nog steeds niks wist van corona en Rutte dom blijft volgen op nu.nl werd mijn reactie verwijderd. Met deze mensen gaat NL dit jaar of anders volgend jaar naar de klote. Maar zo lang de Nederlanders blind blijven stemmen. Nu blunderd Rutte met corona. Straks weer de zelfde fouten als voor de corona. Wanneer kiest hij voor de NL werknemers

  1. Rene van der Grijp

   …op nu.nl werd mijn reactie verwijderd…

   Dat is gebruikelijk op linkse sites.

   Veelzeggend, nietwaar?

   1. Waarom 1

    Iemand moet hun de waarheid vertellen

   2. Beukman

    Reactie waarop?
    Misschien kan je die reactie (of een vergelijkbare) hier ook even neerzetten, zodat we deze kunnen beoordelen?

    1. Waarom 1

     Rutte, RIVM en corona land uit. Door die drie NL in grote problemen en veel doden. Wanbeleid ondanks waarschuwingen PVV,FVD en andere landen. Plus bovenstaande van mij

  2. Pijnstiller

   Helaas valt er geen verandering in stem gedrag te verwachten van de gemiddelde kwezel:
   In dezen zijn er 2 contradicterende gezegden:
   Hoop doet leven
   &
   Hoop is geen strategie

 12. fisufisu

  Ja er zijn landen die het wél goed doen kijk naar Griekenland 153 doden

  1. Heinz

   Andorra 51 ❗

  2. yellow thread street

   Kijk ook eens naar de bevolkingsdichtheid in dat soort landen.
   Dit zou veel kunnen verklaren.
   Nederland is vol, we zitten opgehokt.
   In megastallen breken tenslotte ook eerder enge ziektes uit.

 13. Bolland

  Tja heel veel mensen hier roepen al vanaf begin dat Het een zooitje is, maar die worden dan steevast belachelijk gemaakt door bijv Bentinck ( waar is die eigenlijk ?)

  Wat Rutte ook aanpakt het is altijd houtje touwtje van bankencrisis tot stikstof crisis,van het desastreuze klimaatsplan (Biomassa !) tot MH 17 het zich laten piepelen in de EU ( van de 37,5 miljard noodfonds krijgen wij als relatief de grootste inlegger 25 miljoen)

  Het is geen groots leider lamaar zeggen….

 14. Kees

  We hadden dus veel minder slachtoffers kunnen hebben als Rutte cs niet zo gefaald hadden. Laten we dit niet vergeten en hier aan denken bij de komende verkiezingen.

 15. M. Brandenburg

  Het blijft vermakelijk, in het artikel, Nederland ging een week later dicht. Het zou niet zo vermakelijk zijn wanneer je beseft dat het Erasmus begin maart al anti-lichamen vond in gedoneerd bloed bij minsten 70 personen, deze personen werden in de week van de lockdown opgeroepen om plasma te doneren. Die mensennliepen dus al weken voor de lockdown ongeremd rond en konden gewoon iedereen met wie ze samenwerkten, samenwoonden en andere activiteiten mee uitvoerden gewoon besmetten, en geen hond die iets door had. Deze 70 mensen is enkel omgeving Rijnmond. Wat dus inhoud dat op het moment van de lockdown enkel in Rijnmond al honderden duizenden mensen besmet konden zijn met 3.8 personen die telkens worden besmet. We hebben de curve dan ook niet afgevlakt, we hebben de iel meegemaakt, toen de lockdown werd ingevowrd was het virus al wijdverspreid.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.