In deze drie epische video’s veegt CDA-lijsttrekkerkandidaat Pieter Omtzigt totaal de vloer aan met Mark Rutte

Iemand die gisteren ongetwijfeld niet met enthousiasme zal hebben gereageerd op de kandidatuur van Pieter Omtzigt in de CDA-lijsttrekkerverkiezing, is premier Mark Rutte. Over de jaren heen heeft Omtzigt hem in de Tweede Kamer vaak het vel over de oren getrokken, omdat Rutte aan het jijbakken, tijdrekken, of informatie aan het verdoezelen was. DDS verzamelde voor de gelegenheid de meest markante Omtzigt vs. Rutte-clashes.

Het ‘inlegvelletje’ bij het EU-verdrag met Oekraïne

Zoals bekend verloor de VVD in 2016 ruimschoots het referendum over het EU-Oekraïneverdrag. Maar in plaats van dat de premier daarna het verdrag onderuithaalde, liet hij het alsnog door de Kamer afstempelen. Hij deed er echter een “inlegvelletje” bij waarop zogenaamd nog eens beter stond uitgelegd wat er nu verbeterde aan het verdrag. Omtzigt zag er het nut niet zo van in, en wilde van Rutte concrete voorbeelden horen van hoe dit de situatie nu verbeterde. Rutte kon dat niet, en begon een poging Omtzigt te vernederen. Flauw, CDA-onwaardig, kinderachtig, totaal onnavolgbaar: dat soort termen.

Maar denk niet dat je Omtzigt kan wegpesten. Hij hield z’n rug recht, negeerde de ad hominems en vroeg gewoon nogmaals aan de premier wat nu de concrete voordelen van zo’n inlegvel bij een verdrag waren.

‘Dat weglachen is een belediging van heel Nederland!’

Vlak voor de afgelopen Tweede Kamerverkiezingen ging het in de Kamer nogmaals over het nut van zo’n Oekraïne-inlegvel. En weer verlaagde de premier zich tot persoonlijke aanvallen op Omtzigt. Hij weigerde een antwoord te geven op een inhoudelijke vraag, omdat Omtzigt en het CDA de vijf jaar daarvoor als oppositieleden vaak niet met de toenmalige VVD/PvdA-coalitie meestemden in de Tweede Kamer.

Omtzigt liet zich echter niet zomaar met een kluitje in het riet stuurde, en hield Rutte voor dat dit de man was die al z’n verkiezingsbeloftes gebroken had en dat hij onzin verkondigde over dat zogenaamde pijlsnelle economische herstel van Nederland. Mooie uitsmijter: “Als er één persoon is die echt een abonnement heeft op het A zeggen en B doen…”

Rutte gegrilld wegens gebrek aan informatie over steun aan Syrische terroristen

In 2018 is het CDA inmiddels tot het kabinet toegetreden, en wordt van Omtzigt verwacht dat hij het kabinet min of meer uit de wind houdt. De christendemocraat neemt zijn positie als parlementariër in een dualistisch stelsel echter serieus en weigert zomaar naar de pijpen van de VVD-premier te dansen. Dus als Rutte probeert weg te glibberen, en geen informatie wil aanleveren over de wijze waarop Nederland in het Syrische Afrin rebellengroeperingen met jihadistische of terroristische ambities al dan niet zou hebben gesteund, was de huidige CDA-lijsttrekkerskandidaat niet van plan om de minister-president te laten ontsnappen. Hij bijt zich vast, en laat niet los, ondanks dat Rutte alle verantwoordelijkheid probeert weg te schuiven naar het Ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bij de VVD zullen ze dus niet zo happig zijn op het idee dat de parlementarische pitbull Pieter Omtzigt binnenkort wellicht de nieuwe CDA-leider is. Eerder hebben ze hem geprobeerd te framen als MH17-complotdenker in een poging zijn carrière vroegtijdig te beëindigen. Dat mislukte faliekant: Omtzigt was binnen no-time weer terug van weggeweest, om misstand na misstand aan te kaarten. Omtzigt zal er vermoedelijk geen traan om laten: hij pakte eerder dit jaar het handelen van de premier nog flink aan en noemde het “doodeng“.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

25 reacties

 1. Vrijedenkert

  Pieter Omtzigt, een van de weinige kamerleden die zich met hart en ziel en met veel inzet en hard werken echt inzet voor Nederland, de bevolking en de maatschappij!

  1. hans-e-pans

   Misselijkmakende antwoorden van Mark R. die hiermee laat blijken dat hij er of geen antwoorden op hyeeft of dat het hem allemaal geen reet interesseert. Persoonlijk denk ik het tweede.

 2. rexm

  Zoals Pieter Omtzigt, moesten er meer zijn, dan was het snel afgelopen met het huidige stelletje leugenaars.

 3. Rieks

  Goede info DDS maar laat aub dat modieuze en nietszeggende adjectief EPISCHE weg. Zo verwatert de betekenis van een woord en dat is jammer.

 4. Maurits Dekker

  Als niet-CDA’er kan ik niet op Omtzigt stemmen.
  Maar als wij een gekozen minister-president hadden kreeg hij mijn stem.
  Hij is één van de zeer weinige politici die de kwalificatie ‘eerlijk’ verdient.

 5. Vrijedenkert

  Naast Derksen, van der Gijp en Cliteur zou ook Omtzigt een standbeeld moeten krijgen!

  Beetje overdrijven kan geen kwaad…😁

 6. AS210854

  Zeer jammer dat Pieter bij de verkeerde partij zit.

 7. AntiChrist

  Goed om te weten dat alle kandidaten samenwerking met het FvD en PVV afwijzen.

  1. Duidelijk

   ac sterft tweemaal

   1. AntiChrist

    Een AntiChrist heeft 9 levens…

  2. Maurits Dekker

   Treurig om te weten dat alle kandidaten samenwerking met het FvD en PVV afwijzen.

 8. Ben-NIET-Groen-L

  Rutte is en regelrechte viezerik…..een soort van Genee…en premier onwaardig!
  Ik erger mij dan ook dood aan die “man”

  1. AntiChrist

   @Ben
   Denk om je bloeddruk.

 9. Maris Copoolse

  Rutte kan in deze filmpjes zijn dedain voor Omtzigt maar lastig verbergen. Dat kan hem worden verweten maar niet dat hij dit dedain terecht koestert.

  1. Duidelijk

   etc?

 10. Xander XXL

  Geweldig, het CDA is niet mijn partij maar er kunnen niet genoeg mensen opstaan om die leugenaar onderuit te halen. Als er één bezig is de democratie kapot te maken is het dictator Rutte wel. Maar Omtzigt zal het wel niet worden daar zorgen die andere onderling wel voor, die hebben al jaren Ruttes achterste gelikt en willen daar graag mee doorgaan.

  1. AntiChrist

   Afgevaardigden, gekozen door de leden, kiezen de partijleider.
   Democratischer krijg je het niet.

   1. Duidelijk

    enz?

   2. Xander XXL

    Nooit van achterkamertjes politiek gehoord zeker. Die andere drie hebben allang besloten om in debatten alles op Omtzigt te spelen en elkaar uit de wind te houden. Hierdoor wordt de achterban altijd beïnvloed.

    1. Maris Copoolse

     Als Omtzigt, wat niet waarschijnlijk is, erin zou slagen lijsttrekker voor het CDA te worden is dat vooral slecht nieuws voor Wilders en Baudet: Omtzigt is bijzonder populair in guurrechtse kringen.

     1. Janna47

      @Maris…
      Wat is precies guurrechts? Bestaat er ook zoiets voor links?
      Ik ken alleen links en rechts dat zijn exacte gegevens….veel types gebruiken ook de uitdrukking extreem rechts…is dat net zo iets?
      En daarmee bedoelen ze dan een afwijkende mening van links…dat is dan direct extreem rechts? Kennen types zoals u de betekenis niet van extreem misschien? Ik zie graag een reactie van u…

  2. Bullshit10

   xander
   Omtzigt past wel bij fvd

 11. Bullshit10

  Dat wisten we al lang dar leugenaar Rutte alles weg lacht
  De hard werkende burgers heeft Nederland door de crisis geholpen niet rutte
  Wij als hardwerkende burger hebben er niks van gemerkt we hebben toen moeten bezuinigen en we bezuinigen nu nog omdat die klootzak constant ons geld weg geeft aan die gelukszoekers en aan Brussel
  Stem fvd of PVV uit de eu

 12. Bullshit10

  Die heele overheid is een en al list en bedrog
  Bekijk die rechtzaak over vrijheid op YouTube bij de kapitein de OM staat volledig en haar hemd het is goed dat ze gewraakt hebben de vonnis was al bekend voor dat ze begonnen
  Stem fvd of PVV uit de eu

 13. Maris Copoolse

  Omtzigt lult er handig omheen als het gaat om zijn voorkeur ter zake samenwerking met clown Baudet:

  “In tegenstelling tot de andere drie kandidaten spreekt Omtzigt zich niet uit over een eventuele samenwerking met Forum voor Democratie. Hij draait de zaak handig om: “Ik heb Thierry Baudet zelf horen zeggen dat het CDA een cultuurmarxistische partij is met het doel Nederland te vernietigen”, zegt hij in het AD. “Volgens mij zegt hij zelf dat hij niet met ons wil samenwerken.””

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.