Column Sid Lukkassen: Het antwoord op het Westers schuldgevoel

Een video van Peter van Duyvenvoorde maakt momenteel discussie los over het Westerse schuldgevoel. Voor het Renaissance Instituut maakt hij de wekelijkse serie ‘De Boekenplank’ waarin hij dragende werken van Westerse cultuurhistorie bespreekt. Deze week ging het over Pascal Bruckner en diens boek Tirannie van het berouw (2007). Hoe kan het toch dat Westerlingen zich zo schuldig voelen over hun verleden terwijl er toch goede dingen zijn bereikt? Neem nu medische vooruitgang en het afschaffen van de slavernij.

In 2018 publiceerde de Vlaamse N-VA politicus Theo Francken het boek Continent zonder Grens waarin vergelijkbare stellingen worden onderzocht. Samen met N-VA partij-ideoloog Joren Vermeersch betoogt Francken dat het Westen immigranten uit de hele wereld wil opnemen, omdat het gelooft in een universele plicht om alle zielen te redden. Dat de Europese cultuur hierdoor verdwijnt is van ondergeschikt belang. De Westerse psyche heeft van het christendom immers geleerd dat nederigheid en zelfwegcijfering heilzame deugden zijn. Deze analyse klopt, want in andere culturen – zie China, Israël of Saoedi-Arabië – treffen we dit beleid tot zelfvervanging niet aan.

Het lijkt erop dat, nu het oprechte geloof in religie voor veel Westerse mensen is weggevallen, ook het geloof in de vergeving is verdampt. Hoeveel boetedoening en whiteshaming we ook over ons heenbrengen – nooit is het genoeg. Het kan altijd nóg gekker en een stap verder. Onze religie nemen we niet serieus meer en alsnog gaan velen gebukt onder gevoelens van schuld over onder meer het kolonialisme en de slavenhandel. In het boek Avondland en Identiteit (2015) schreef uw auteur: ondanks het alom-aanwezige “cultuurrelativisme in de twintigste eeuw, bleek de Holocaust niet te relativeren en schuldgevoelens waren het gevolg.” (p. 268) Het Westen heeft zich kortom opgezadeld met een schuldgevoel waarvoor geen vergeving mogelijk (b)lijkt. 

Hier komt ook nog eens bij dat het geheugen van het internet oneindig is. Met andere woorden: niet alleen zal iedere ‘foute’ uitspraak nooit worden vergeven, maar deze zal ook tot in het oneindige worden nagedragen. Dit wil tegelijk zeggen dat je vandaag een uitspraak doet die in het heden binnen de context van (zwarte) humor of filosofisch debat volledig acceptabel is, maar morgen absoluut controversieel. Je zult er dan met terugwerkende kracht op worden afgerekend.

De enige oplossing hiervoor is door op Nietzscheaanse wijze intrinsiek te valideren. Teruggaan tot je eigen kern, zelf prioriteiten stellen qua wat waardevol is en dit voorleven zonder verontschuldigingen. Dit is precies de stap die vooralsnog lijkt te ontbreken bij zowel Bruckner als Van Duyvenvoorde. Zij lijken nog ietwat te hangen in het christelijke discours waarbij je in het diepst van je ziel eigenlijk wenst dat de ander jou toch lief vindt en vergeeft. Wat natuurlijk nooit meer zal gebeuren, omdat het debat volledig op scherp staat en bovendien kán links helemaal geen stap meer terug. 

Links georiënteerden die een compromis zoeken met rechts, worden berispt en door hun eigen kamp uitgeworpen. Rechts ziet links als ongeïnformeerd of misschien naïef; links beschouwt rechts echter als intrinsiek kwaadaardig. Voor links is politiek echt een strijd tegen een wereldvisie die zij fundamenteel niet kunnen en ook niet willen bevatten, aangezien zij dat beschouwen als een eerste stap op weg naar iets moreel verwerpelijks. Ondanks de ontkerkelijking is het christelijk moralisme dus meer levendig dan ooit, inclusief ketters en een woke-inquisitie. Gedurende subtiele gesprekken op de werkvloer, tijdens dates en familie-uitjes, zullen je reacties nauwkeurig worden uitgelezen, ten einde je diepste gevoelens te achterhalen. Oh wee als je wordt betrapt op sympathie voor Trump, Wilders of Baudet…

Pas hij is vrij, die onapologetisch kan leven. De nieuwsbrief van dr. Sid kunt hier volgen.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

29 reacties

 1. SilverFox

  Gelukkig voel ik mij nergens schuldig over. Zeikers kunnen kapot vallen.

  1. Dirk Derksen

   Hetzelfde dacht ik al bij het lezen van de kop, welk schuldgevoel?

 2. NEXIT.

  ik heb geen schuldgevoel noch berouw over zaken uit een verre historie.

  Ik wil wel minder gelukzoekers, veel minder , minder , minder

 3. Dirk Derksen

  Misschien moeten we de slavernij weer nieuw leven inblazen, en opnieuw koloniën veroveren en flink uitbuiten. Daarna kunnen ‘we’ vast wel een schuldgevoel krijgen.

 4. Bullshit10

  Ik heb geen schuldgevoel waarvoor dat ons landverraders kabinet ons land verkwanseld
  En dat zij miljarden aan die feestvierende landen schenken en dat er 10000 duizenden gelukszoekers ons land binnengekomen
  Die gvd landverraders kabinet die moeten een schuldgevoel hebben die verkopen ons land het ergste vind ik ik heb niet eens op deze leugenaars gestemd
  Die leugenaars die ons van alles beloven maar het tegenovergestelde doen en dan moet ik een schuldgevoel hebben
  Ik zeg landverraders kabinet krijg zelf een schuldgevoel en krijg de corona en sterf

  1. Reinoud van Gelre

   Bullshit10:

   “…Ik heb geen schuldgevoel waarvoor dat ons landverraders kabinet ons land verkwanseld
   En dat zij miljarden aan die feestvierende landen schenken en dat er 10000 duizenden gelukszoekers ons land binnengekomen
   Die gvd landverraders kabinet die moeten een schuldgevoel hebben die verkopen ons land het ergste vind ik ik heb niet eens op deze leugenaars gestemd
   Die leugenaars die ons van alles beloven maar het tegenovergestelde doen en dan moet ik een schuldgevoel hebben
   Ik zeg landverraders kabinet krijg zelf een schuldgevoel en krijg de corona en sterf…”

   Ik heb geen schuldgevoel voor dat landverraderskabinet dat ons land verkwanseld!
   En dat ze miljarden aan die feestvierende landen schenken! En dat er tienduizenden gelukszoekers ons land binnengekomen zijn.
   Dat godverdomde landverraderskabinet zouden een schuldgevoel moeten hebben, zij verkopen ons land! Maar het ergste vind ik dat ik niet eens op deze leugenaars gestemd heb!
   Die leugenaars die ons van alles beloven maar het tegenovergestelde doen en dan moet ik een schuldgevoel hebben?
   Ik zeg: landverraderskabinet krijg zelf een schuldgevoel! Krijg de corona en sterf!!!
   😉

   1. Bullshit10

    Reinhout
    En het mom van het verhaal is

    1. combat le pelicule

     Een dubbel moraal?

 5. ikweetwatikwil

  Heb ook totaal geen schuldgevoel. Maar ik snap wel wat Sid Lukassen bedoeld.

 6. Rene van der Grijp

  “Links beschouwt rechts echter als intrinsiek kwaadaardig.”

  Als we alle ideologische meuk bladzij voor bladzij afscheuren dan is dit inderdaad de harde kern die overblijft.

  Dan weet je: dit komt nooit meer goed. Er zit bij links zoveel haat en ressentiment, daar lusten de honden geen brood van.

  Dat begon al bij de ultieme haatbaard (Karl Marx) en die grondhouding is er nog steeds. De minachting voor rechts druipt dagelijks van de linkse media af.

  1. Charles Bingley

   Over intrinsiek kwaadaardig gesproken:

   h**ps://www.dagelijksestandaard.nl/2019/12/zieke-sid-lukkassen-droomt-van-gewelddadig-huishouden-in-nederland-iedereen-die-te-links-is-executeren/

   1. Rood

    Psychopaat die hier zijn dagbesteding doet.

    1. Bloemkust

     Fisi.

     1. Rood

      Wesley Benley

  2. Bloemkust

   Andersom trouwens ook sinds de jaren 80. Helaas is introspectie niet het sterkste punt van van de vaste kern van radicaal rechts.

 7. Meriadoc Brandebok

  Lukkassen appte eerder:

  “Tussen ons gezegd ik vind dat we weinig brandstof verbruiken. Als je VVD en FvD bij elkaar optelt dan ben ik nu de meest invloedrijke denker van Groot-Nederland (Vlaanderen incluis want daar ben ik huge). Maar alsnog zelden in talkshows of kranten. Denk je dat er aanslagen voor nodig zijn om dat voor elkaar te krijgen?”

  “Ik denk onderhand dat er echt letterlijk mensen moeten worden uitgeschakeld zodat hun posten vrijkomen en zo systematisch dat hun opvolgers niet uit dezelfde bubbel worden gerekruteerd. Alle analyses voeren tot die sombere conclusie. Hard maar waar.”

  Hij krijgt nog een podium bij DDS.

  1. Rene van der Grijp

   Heb je nog iets inhoudelijks over deze column te melden, Brandebok?

  2. Bullshit10

   Meri
   Ik begrijp niks van je gebrabbel Verklaar je nader

  3. robert_bor

   Bonuspunten voor het uit context halen van een filosofische discussie – ie, wat filosofen als Sid Lukkassen plegen te doen – waarin de weggelaten ontknoping van de discussie was dat de gewelddadige route voorkomen moest worden. Sid Lukkassen roept juist op tot dialoog, zie ook zijn gesprek met Zihni Ozdil, een gegeven waardoor laatstgenoemde binnen het intolerante GroenLinks veld moest ruimen.

 8. combat le pelicule

  Elk gezond denkende Nederlander heeft geen schuldgevoel en als het aangepraat wordt is dat een juk die vrijwillig op de schouders wordt genomen…

  Ik doe er niet aan mee, en als iemand al excuus aanbied is dat niet namens mij integendeel…

 9. macsjang

  Schuldgevoel wordt ons aangepraat door de linkse meuk. O.a. door de Klavers, de Jetjes, de Asschers en niet te vergeten, een horde gekleurde schreeuwers die op geen enkele manier geïntegreerd is. 3 eerstgenoemden hebben ook nog steeds niet door dat integratie één grote flop is. Voorbeeld is wel die Turkse afvaardiging in de 2e kamer met hun ontwrichtende inbreng.

 10. LifeBuddy

  Ik heb Geen schuldgevoel, maar ik vindt wel dat de ultra sLinkse Wel een schuldgevoel Moeten hebben, want als ik het niet eens ben met de ultra’s en kan daar ook nog bewijzen mee naar voren brengen, proberen ze je uit te maken voor nazie. Terwijl ze dat zelf ondersteunen.

  1. Charles Bingley

   Leer eerst Nederlands, LifeBuddy, dan praten we verder.

   1. Rood

    Nee!

   2. LifeBuddy

    charles ,precies op dit antwoord zit ik te wachten. De ultra sLinkse reageren altijd op deze manier en daar valt Niet mee te praten. Charles trapt er met 2 kano’s in en laat zich kennen, HaHaHa!

 11. Roel van de Laak

  Linkse sekte maakt mensen bang dom en arm….

 12. Pierre Tombale

  Je onttrekt hele volksstammen aan het stenen tijdperk en dat zou tot schuldgevoel moeten leiden?
  Dat is de wereld op z’n kop.
  Europees kolonialisme en slavernij was in wezen ontwikkelingswerk avant la lettre.

 13. Bes Tolen

  Is het christelijk geloof weggevallen? Nee, dat blijkt niet want het aantal gelovigen groeit. In veel landen is het zelfs in opkomst. Is het christelijk geloof in Nederland weggevallen? Voor een belangrijk deel wel maar er zijn nog miljoenen, die het christelijk geloof steunen. Wat zeker zo belangrijk is, is dat de huidige politieke gemene indoctrinatie voor een heel groot deel berust op het christendom en daar geloven de linkse mensen van nu in. Fanatiek. Het gaat om bepaalde christelijke waarden zoals dat genoemd wordt. Andere godsdiensten zullen dit vaak ook wel steunen. Die kunnen ook heel agressief zijn en bedreigend. Nou ja, het christendom zit nog vol agressie en daar geeft het in het groot via regeringen zeker blijk van.
  De christelijke en joodse godsdienst vinden m.i. hun oorsprong in de macht van Rome en daarmee maak ik de bedoeling duidelijk: machtshandhaving over de dociel te maken en te houden bevolking. Het christelijk geloof steunt vooral op het Nieuwe Testament. Jezus uit Galilea bijvoorbeeld. Hij was aan het kruis koning der joden. Maar stel dat het zo was: Gallië veroverd door de Romeinen en koning van Galliërs. Dat verhaal bestaat wel. Goed, het is verknipt maar toch. Zie despocyni bijvoorbeeld. Daar wordt dan aan het geslacht van Jesus nog de verre afkomst van koning David geplakt. Dat lijkt een vroegere uitgaaf van het verhaal Jezus. Zo zijn er veel meer voorbeelden te geven en ook die dadelijk inzicht geven zonder de omhaal als ik hier voor vermeldde. Wat is nu het beste voor de westerse wereld om haar kracht in alle eerlijkheid te vinden? Ten behoeve van de westerse mensen en daarmee evenwichtig. Ook naar de hele wereld toe. Het moge duidelijk zijn. De dominante extreem linkse indoctrinatie met haar normen en waarden en de manipulatie en misleiding op het onderwerp ”onderdrukking” moet verworpen worden. Maar dat staat dus ver weg van huidige extreem linkse machtsuitoefening, die in allerlei vormen nu plaats vindt. Hoe krijg je die nu weg? Dan moeten ook de oude godsdiensten verworpen worden. Want zij zijn machtsmiddel nummer 1. Individueel zou het al veel meer kunnen. Collectief zou het moeten. Dat lijkt een veel te grote opgaaf.

 14. Bartus

  Wat een rare praatjes hier, allemaal gefrustreerde volwassenen met het inlevingsvermogen van een kleuter. Vast allemaal een slechte jeugd gehad en nu zich hier uitleven… Zielig zooitje

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.