Dijkstra dient wetsvoorstel om zo snel mogelijk af te komen van ouderen tóch in

Het is een heel grote dag voor Pia Dijkstra, de ouderenhater van D66. Vandaag heeft ze haar wetsvoorstel namelijk ingediend om ouderen ‘hulp’ te geven bij het beëindigen van hun leven als ze vinden dat het “voltooid” is. Coalitiepartners CDA en CU zeggen er niet blij mee te zijn, maar zij wil niet wachten. De wet moet er komen, en snel een beetje. Als CDA en CU tegen zijn is dat jammer, maar hé, GroenLinks en de PvdA zullen het vrijwel zeker steunen, dus boeien!

“Er is een groep ouderen die het leven af vindt”, zegt Dijkstra in een interview met het AD. “Ze zeggen: ik ga elke avond slapen met de hoop dat ik niet meer wakker wordt.”

Dat is een leuk talking point, maar het is je reinste flauwekul. Uit onderzoek blijkt dat er maar een héél kleine groep ouderen met een doodswens is, en dat je de meeste van die mensen heel goed kunt helpen door ze op een menselijke manier te behandelen; door ze aandacht, tijd, en steun te geven.

Daar komt nog eens bij dat die ouderen — en ouderen in het algemeen — maar al te vaak heel erg beïnvloedbaar zijn. Als je keer op keer herhaalt dat ze er “natuurlijk” uit kunnen stappen (zodat ze “niet meer hoeven te lijden” en “anderen niet tot last zijn”) zal een deel daar door beïnvloed worden.

Dijkstras wet is levensgevaarlijk. Letterlijk. Het is niets meer of minder dan een eerste, openlijke aanzet om het oudere deel van de bevolking aan de kant te schuiven. Nee, dat zullen ze niet zo zeggen — niet hardop — maar dat is mijn inziens wel degelijk wat de bedoeling is. Deze zelfde mensen (en partijen) klagen immers al jaren dat Nederland “vergrijsd” en dat we dat “niet kunnen betalen.” Als die ouderen “komen te overlijden” is dat geen “probleem” meer.

Maar ja, ik zal ongetwijfeld weggezet worden als conspiracy nut als ik dat opschrijf — terwijl iedereen precies hetzelfde denkt.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

59 reacties

 1. Che

  Tja Mike is voor democratie maar wel tegen abortus en het recht om zelf te beslissen wanneer je er een eind aan wil maken.
  En dat met drog redenen waarvan ik redelijk onpasselijk van wordt

  1. Gerda2

   Che@M. is voor democratie maar wel tegen abortus en het recht om zelf te beslissen wanneer je er een eind aan wil maken.
   En dat met drogredenen waarvan ik redelijk onpasselijk van word

   Wat heeft dit met democratie te maken?
   Mogen mensen in een democratie geen afwijkende/verschillende meningen hebben?

   1. Oepsie

    Niet op reageren! Dit is ook zo’n eeuwige handophouder. Dat lees je met gemak, als je de vuilnis leest van wat ze hier plaatsen. Hangen graag de ‘altruïst’ uit. Dat is altijd makkelijk, als je nooit iets bereikt heb en daarom je gehele leven boos bent op een ieder die het beter heeft. Ze zijn eigenlijk het meest kwaad op zichzelf, omdat ze weten, dat ze de boot gemist hebben en dat het hun eigen schuld is.
    Er is een mooi woord voor,en dat is, ‘onrendabele’. Zitten ook de gehele dag met een spiegel voor hun lelijke kop, zodat ze hun eigen minderwaardig en nutteloos bestaan, en denken, dat op anderen te moeten projecteren.

  2. lvdv

   @Che.

   Yep.

   Rein en Lucie van Bemmelen .

  3. combat le pelicule

   che is het type ondankbare hond die het leven het liefst om zeep helpt

 2. gjverweg

  Leven haar ouders nog?

  1. hans-e-pans

   Pia Dijkstra is zelf ook al 65 jaar blijkt volgens haar gegevens op het internet.

   Had ze haar leven bij 60 jaar al “voltooid” gevonden dan was dit idiote idee niet in haar geest opgekomen.

   1. CLoVis

     
    Ze is intussen al 66 jaar.

    Had ze een jaar geleden
    niet het goede voorbeeld kunnen geven?

    1. AS210854

     Kan ze nog steeds.

     1. hans-e-pans

      Laten we daar dan maar een wet voor indienen.

 3. Rood

  Maar natuurlijk zal D66 dat niet hardop zeggen.

  1. Paardenmiddel

   Partij van de dood, is volgend jaar zo goed als dood.
   Wat heeft het mensje nu bereikt met die donorwet. Niets, want er zijn niet meer donor’s als voorheen.
   Dit ook: zijn er nu meer ouderen die eruit willen stappen,? Ik denk het niet.
   Of gaat zij beslissen hoe oud ik mag worden?
   Nee dus. Hooguit mijn kinderen mogen dat bepalen.

 4. Pierre Tombale

  De overeenkomst met de wijze waarop in de jaren dertig van de vorige eeuw in een buurland soortgelijke wetgeving werd geïntroduceerd is treffend.
  Toen schreeuwde Nederland moord en brand, nu accepteert men het gelaten.
  Hebben ze alsnog gewonnen.

  1. B. Pascal

   Abortus, euthanasie zonder medische of juridische reden zijn laakbaar. Alle andere vormen van abortus en euthanasie zijn decadent. Er zijn genoeg alternatieven.

   Waar eerder alle eeuwen ouderdom en kinderen wijsheden waren zijn deze in deze tijd relatief.

   Dood faciliteren is een spreerpunt van A. H*tl*r.

 5. AadM

  Weer zo’n wet van die omhooggevallen TV omroepster. Net als de Donorwet. Helaas aangenomen omdat 1 stemmer te laat was vanwege treinvertraging.
  D66 = Dood na je 66-ste.

 6. Bullshit10

  Echt weer een voorstel van dictatuur 66 als die pil er een paar jaar geleden er was geweest dan had mijn moeder al niet meer geleefd gelukkig was het er nog niet en de huisarts wilde gelukkig niet meewerken ze leeft nu nog dus achterbaks moordenaar neem zelf een d66 pilletje dan zijn we van deze ONZIN af over ons lichaam hebben we ook niks meer te zeggen

 7. Xander XXL

  Gewoon Corona z’n gang laten gaan, dan is die wet helemaal niet nodig.
  Als dit het enige standpunt zou zijn van de meest verfoeilijke partij de D66 dan zou ik voor één keer op hen stemmen. Één keer maar hé.
  Het verhaaltje dat deze oudere het wel naar de zin gemaakt kan worden is natuurlijk de grootste onzin. Je zou maar 24 uur per dag verschrikkelijke pijn hebben en onze geweldige artsen laten je in de kou staan.
  Hoe gaan we die weer van het leven laten genieten? Dagje Efteling of zo. Mensen die geen sociale contacten hebben en al jaren alleen door het leven gaan zonder toekomst en vooruitzicht. Gaan we die weer bij het leven betrekken met zo af en toe een bezoekje van een goedwillende vrijwilliger. Deze mensen zijn al jaren afgeschreven en blijven dat in deze a-sociale maatschappij. Hoeveel ouderen worden het gevoel gegeven niet meer op deze aarde welkom te zijn door allerlei stukken en programma’s in de media.
  Met 55 jaar wordt je al uit het arbeidsproces gedonderd en dat wordt ook nog als normaal beschouwd gezien van de lijst van groepen die zich gediscrimineerd voelen. Daar staan deze groep bewust niet bij. Zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen waardoor ik het begrijpelijk vind dat er mensen zijn die er liever uitstappen, als je het gevoel gaat krijgen een nutteloos persoon te zijn op deze wereld.

  1. Gerda2

   Xander@Zo kan ik nog tientallen voorbeelden noemen waardoor ik het begrijpelijk vind dat er mensen zijn die er liever uitstappen, als je het gevoel gaat krijgen een nutteloos persoon te zijn op deze wereld.

   Vroeger werden de mensen gemiddeld minder oud, maar hoorde je toen bij hoogbejaarden deze doodswens. Ja ze zeiden bijvoorbeeld wel: als mijn tijd gekomen is het goed.
   Ik denk dat het ook heel veel met de tijd waarin we leven te maken heeft.
   Kinderen woonden vroeger vaak in de buurt van hun ouders.
   Ouderen hebben inderdaad vaak het gevoel (en vaak niet onterecht), dat ze de kinderen tot last zijn. Kinderen hebben betaald werk dus minder tijd. Daardoor hoor je hen wel zeggen dat het niet meer zo nodig hoeft.
   Maar het nutteloze gevoel dat sommigen hebben is natuurlijk verschrikkelijk en zou niet zo moeten zijn.
   Het is natuurlijk ook een cultuurprobleem.
   Vroeger (en nu ook nog in andere culturen) hadden ouderen veel meer aanzien dan nu.
   Wat zou een goede oplossing kunnen zijn?

   1. Xander XXL

    De oplossing? Dat is zo complex omdat het met zoveel factoren te maken heeft dat het niet zomaar op te lossen is. De grootste winst is te boeken wanneer de negatieve berichtgeving over oudere eens zou omdraaien in positieve maar dat is nou net wat niet de bedoeling is. Heel de negatieve tendens in de samenleving wordt gevoed door de jongere generatie die ouderen alleen maar zien als financiële last en daardoor een bedreiging voor hun eigen bestaan vormen. Maar als ze eens zouden beseffen dat ze zelf ook eens oud zullen worden dan zou die hersenpan eens wat opgeschud worden. Daarnaast heeft de overheid hier ook een grote rol in, maar ook voor de overheid zijn oudere alleen maar een kostenpost en leveren ze in hun ogen geen bijdrage meer aan de maatschappij.

 8. Adriaen van Bergen

  Dijkstra vind ik ook wel oud.

 9. Meriadoc Brandebok

  Voor de ChristenUnie was het nadrukkelijk een breekpunt, dus laat de CU dit kabinet nu vallen?

  Dit is een bom onder de coalitie.

  1. B. Pascal

   Inderdaad de stekker eruit!

  2. gedacht

   brandende bok toch , welke politicus heeft ooit woord gehouden ?

   Ze kunnen nu de coalitie toch niet laten vallen in deze moeilijke tijden ? een kleuter kan het verweer invullen van de leugenaars.

   Had je ongeveer 0,25 punt hoger ingeschaald

  3. Xander XXL

   Nee natuurlijk niet. Heb jij die engnekken van de CU al eens kunnen betrappen op het naleven van principes. Alles voor het pluche.

  4. Pjotter

   Yes, en daarop werd het weg geschoven uit deze regeerperiode, waarvoor ik gladde Segers waarschuwde, die Dijkstra gaat door, Segers heeft de sleutel maar weetniet hoe die om te draaien.

  5. Lefty

   Gezien de hoge leeftijd van de huidige bevolking is euthanasie geen overbodige luxe.

 10. gedacht

  Wat een super eng wijf. Die bitch denkt ook dat ze recht heeft op je organen als je in coma ligt. Hopelijk bedenkt een ieder zich twee keer voordat ze stemmen op dit enge clubje van haar.

  1. CLoVis

    
   En iedereen, lees ook dit eens:

   h**ps://www.annetwood.nl/brief-aan-de-ministerraad

 11. Lefty

  Ik ben een voorstander van de pil van drion, zolang je hem niet gebruikt om een moord op iemand anders te plegen. Sterven is een recht, en bovendien een onontkoombare gebeurtenis op termijn . Iedereen gaat dood. De manier waarop, zeker bij ernstig fysiek of mentaal lijden bepaal je zelf. Ieder andere opvatting is barbaars.

  1. gedacht

   die pil werkt niet echt , probeer maar

   1. Lefty

    @gedacht: Het is slechts een verzamelnaam. Maar als hij toch niet werkt geef ik hem aan jou. 😛

 12. Tom Bombadil

  Zal nooit d666 stemmen maar als iemand die meerdere familieleden jaren lang heeft zien lijden in een ongenezelijke ziekte ben ik een grote voorstander van het recht op levenseinde. iedereen natuurlijk zijn eigen mening.

 13. Vliegenvanger

  Dram66 is een levensgevaarlijke partij. Allemaal geestenzieken mensen daar die er allerlei wetten proberen door te drukken. Het ene nog gekker dan het andere. Vooral bakken met geld naar Afrika waar men probeert de bodem te bedekken van de bodemloze put. Kaag is daar heel goed in. Dijkstra, ook zo’n omhoog gevallen secreet kan beter thuis blijven, met haar waardeloze inbreng. Hoop dat Dram66 hard valt volgend jaar, dat de mensen niet vergeten wat ze ons allemaal hebben aangedaan.

 14. Piet Klein

  Dijkstra en haar D66 het is in en in diep triest. Deze hulp is nodig omdat mensen het leven moe zijn. Er is maar een klein onderzoek nodig om vast te stellen dat de belangrijkste oorzaak is, de eenzaamheid, het gebrek aan contacten, het gebrek aan dynamiek ook al ben je misschien slechts toeschouwer. Ook dat is een rol waarin je je verbonden kunt voelen met de levendigheid om je heen. D66 en de coalitie genoten stonden toe dat de ouderenzorg tot het bot werk afgebroken. Ze waren nauwelijks te zien toen de Jonge en Rutte totaal niet regelden dat de ouderen in verpleeghuizen en thuiszorg werden beschermd tegen de corona. Het is bot als je dan meent nu met een dergelijke wet te moeten komen. D66 laat zich kennen als een partij die zich niet om ouderen bekommert, als een partij die burgers de mond snoert door het referendum af te schaffen, die Nederlanders gemiddeld duizend euro laat doneren aan Italiaanse burgers die rijker zijn, Fransen die meer verdienen. Mevrouw Dijkstra nog niet levens moe? wij worden wel heel moe van u. Wij worden bijzonder kwaad op u omdat u wel een wet verzint om ouderen een pilletje toe te (mogen) dienen, maar niets doet om ouderen een beetje minder eenzaam te maken.

  1. ikweetwatikwil

   Mee eens Piet Klein. 4 minuten geleden

 15. ikweetwatikwil

  Pia Dijkstra wil het geschiedenis boekje in gaan met deze wet. Maakt haar niet uit hoeveel mensen levens ze op haar geweten heeft. En een ieder die het met deze wet eens is raad ik aan om de pil op 50 jarige leeftijd te slikken , zijn we van die onmensen af.

 16. JFU

  Ik stel voor dat zij als eerste het voorbeeld geeft…zijn we van die extreem linkse trut verlost.

 17. Edjan

  Maak eerst de levensomstandigheden voor de ouderen zo slecht mogelijk. Ga dan de humanist uithangen en zeuren dat je de ouderen wilt “helpen” uit dit leven te stappen.
  Uiteraard alleen de ouderen van het plebs want die stemmen toch niet op dit soort “humanisten”. En de ouderen van de “elite” leefden nog lang en gelukkig?

  1. Lefty

   Ik noemde haar vroeger altijd Pia Pijpen. Was een lekker mokkel.

 18. Sabreur

  Normaal gesproken zal ik als eerste met een gestrekt been de aanval inzetten op alles wat van de Demonen66 komt, maar in dit geval ben ik zowaar een voorstander van de wet. Ook ik wil zelf over mijn einde kunnen beschikken als het zover is en niet in de handen vallen van experimenterende dokter Frankensteins of erger nog, van gristelijke artsen, die omwille van hún geloof mij niet uit mijn lijden willen verlossen.

  Voor alle tegenstanders een vraag: waar in deze wet staat een opening dat de overheid gericht ouderen willen omleggen? Waar staat dat ouderen straks verplicht worden om een einde aan hun leven te maken?
  Gaat deze wet niet alleen over het recht tot zelfbeschikking?

  Antwoorden en reacties graag met onderbouwing en niet uit emotie alstublieft.

  1. ervi

   Sabreur ,ben het met je eens. Levensbeeindiging dient een individueel recht te zijn. Niet alleen bij ouderen maar ook bij ongeneeslijk zieken; zowel bij (zicht op) lichamelijk lijden als ook bij ondraaglijk psychisch lijden.

 19. Lefty

  Wat vinden PVV en FvD van Euthanasie ?

  1. Gerda2

   Ga zelf maar eens op zoek.

   1. Lefty

    @ Gerda 2 : Nee bedankt.

    1. CLoVis

     @lamlul

     Alweer zo’n bijdehand antwoord
     en nu al na twee uur (na)denken?

     Je gaat vooruit, kind.

     1. Lefty

      @Lamlul: Voor jouw extreem rechts hersenloos geleuter heb je nog geen kwartier nodig.

 20. daswareinmal

  Ach die Dijkstra is de domste niet. Donorwet doorgevoerd nu nog voldoende organen oogsten. Dat laatste wil niet echt vlotten, dus dan 75+ een zetje in de rug geven. Ouderen stappen uit het leven, organen oogsten en de jeugd heeft de toekomst.
  (of is dit net iets te?)

  1. Gerda2

   daswareinmal@(of is dit net iets te?)

   Ik weet niet of ze aan harten, longen levers e.d. van 75+ nog veel hebben.
   Toen er een paar jaar terug werd gerept over een nieuwe donorwet (iedereen is donor, tenzij) heb ik me gelijk uit het donorregister uit laten schrijven. Stond er jaren op vrijwillige basis in. Heb wel tegen mijn familie gezegd dat ze na mijn dood eventueel maar moeten kijken of ze nog iets willen op dit gebied indien gewenst.
   Maar op dit onderwerp wens ik geen sturing door de overheid.

 21. Aborifa

  Ik ben voor vrijwillige euthanasie. Maar Jvr. De Jonge van Ellemeet (GL) en mevr. Dijkstra hebben de neiging de oudere een handje te willen helpen.
  Risico is ook dat de D66- of GL-dokter al gauw zegt: ik kan u niet meer helpen, neem maar de Pil van Pia.

 22. Viracocha

  Ik bepaal zelf wanneer ik het moment vind gekomen om de stekker eruit te trekken. Daar heb ik Pia noch een arts voor nodig, iedereen kan het – simpel, door verwurging. Zelfs in de gevangenis is dit mogelijk met een paar schoenveters of beddenlakens.

  Het beste instrument is een leren broeksriem waarbij een extra gaatje is gemaakt dat een stuk nauwer is dan de halsomvang: een keer goed stevig doortrekken en daarna jezelf 45 seconden de tijd geven en zwarte ballen op je zien afkomen – klaar is Klara. Het duurt nog een paar minuten voor de dood intreedt, maar dat maak je niet meer mee.

 23. NoDoubt

  Er zijn al partijen die vinden dat je na je 70ste al niet meer in het ziekenhuis geopereerd hoeft te worden. D66 zit als partij op een glijdende schaal, ze doen niet onder voor partijen in het verleden. Ouderen die eutanasie willen heeft meer te maken met de manier waarop mensen in het verpleeghuis of ziekenhuis nog worden behandeld, mensonterend. Het geweld op straat en overvallen in huis waar Rutte de ouderen niet beschermd door grenzen open te stellen en 100.000 mensen per jaar binnen te laten. De maatschappij is keiverrot. Daar moet die Dijkstra wat aan doen, maar ja ze is medeplichtig.

 24. Bes Tolen

  Ik vind het opmerkelijk dat er nog ouderen zijn, die vinden dat hun leven af is. Dat ze dat in deze tijd van onderdrukking van de autochtone mens nog kunnen zeggen, vind ik sterk. Het toont dat ze in hun leven een patroon hadden wat vast stond en dat gewoonweg werd uitgevoerd. Recht toe recht aan. En voldoende eigen omgeving nalaten. Voldoende naar eigen bevinding. Velen ontbeert dat en steeds meer.
  De onderdrukking treft veel mensen zo, dat ze grote moeite hebben met de toestand en ontwikkelingen in Nederland, die hen vervreemden van het land en vaak ook hun omgeving door de immigrantenbestanden, een chaos van vreemden waar ze niets mee hebben en ook niet zullen krijgen. Onderdrukking is in die menselijke omstandigheden juist de bedoeling van de Nederlandse regeringen, in het bijzonder D66 bestanddeel. Het tegen gaan van racisme heet dat. Het anti racismestreven is het hoogste goed van de links fascisten. De toekomst is aan hen. De roep van liquidatie van ouderen zal gezien de ontwikkelingen in Nederland steeds groter worden. D66 is de kampioen van de uitholling van de bestaande pensioenen. Dat past D66 helemaal. Het helpt D66 in haar streven de ongelukkigen in het volk te vernietigen.

 25. Charles Bingley

  “ik zal ongetwijfeld weggezet worden als conspiracy nut ”

  Dat was inderdaad wel de eerste gedachte die bij me opkwam.

  Behalve ‘nutty’ is het overigens ook nog onverantwoordelijk en kwaadaardig.

 26. Genoeg van linkse dictatuur

  Ik stel voor om alle d 66 figuren een pilletje te geven en direct in te laten nemen. Daar doen ze de mensheid een groot plezier mee,, zal veel ellende besparen. Begin bij jezelf, d 66 geef het goede voorbeeld, mijn steun hebben jullie.

  1. Carstens van Schagen

   Je weet dat de ‘D’ voor ‘dood’ staat?

   Pia Doodstra houdt de vaart erin, logisch want het is bijna verkiezingstijd dus kan D66 afzinken!

 27. rexm

  Assistenten van Eichman, komen soms bovendrijven.

 28. Telex

  Laat ze het goede voorbeeld geven, te beginnen met haar eigen familie.

 29. Telex

  Ik ben voor orgaandonatie als dit aan iemand wordt gedoneerd die zelf ook donor is. Dwz zonder verdere restricties o.g.v geloof of andere ideeën. Ik wil niet doneren aan mensen die wel alleen willen profiteren. Dit is niet in de wet geregeld. En de regel automatisch donor is wel een referendum waard Mw Dijkstra……..

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.