Erik Ten Hag en Ajax: Liefde op het eerste gezicht

Na een dertienjarige carrière als speler bij onder andere FC Twente, FC Utrecht en De Graafschap, was het in 2002 tijd voor de Nederlander Erik ten Hag om aan de slag te gaan als trainer. Hij begon als hoofd van de opleidingen bij Voetbalacademie FC Twente/Heracles Almelo en tijdens zijn trainerscarrière had hij de leiding over onder andere PSV, Go Ahead Eagles en FC Bayern München II. Sinds 2018 is hij aan de slag bij Ajax. Op dit moment heeft hij er een contract lopen tot en met 2022, maar na de topprestaties van vorig seizoen, zou het wel eens kunnen zijn dat het contract verlengd zal worden. Daarom zetten wij de enorm sterke band tussen ten Hag en Ajax maar al te graag in de kijker.

De kampioen in eigen land

Hoewel ten Hag tijdens zijn begindagen bij Ajax vanuit alle kanten kritiek te verwerken kreeg, snoerde hij de critici al snel de mond. Hij en zijn team behaalden namelijk de ‘dubbel’ van Nederland, de eerste dubbel sinds 2002. Ze wonnen zowel de KNVB-beker als de landstitel in 2019. Tijdens de strijd om die befaamde landstitel kon het maar liefst 28 overwinningen boeken en vond het team 87 keer de netten. Zo stak Ajax er telkens bovenuit tijdens de klassiekers tegen Feyenoord en PSV. Het was ook hun 34ste landstitel en het is dus niet te verwonderen dat Ajax als de meest populaire ploeg van Nederland beschouwd kan worden. Telkens als ten Hag en zijn voetballers de grasmat betreden, staan de 54.784 toeschouwers volop achter hun geliefkoosde club. Het zal waarschijnlijk niet lang meer duren vooraleer de Johan Cruijff ArenA te klein wordt.

Ajax verovert het buitenland

Dankzij steun van de fans, de talentvolle spelers en de ervaren trainer, kon Ajax ook meedingen met de grote clubs tijdens de Champions League en Europa League. Londen, Barcelona en Valencia. Ja, Ajax kon er naartoe gaan dankzij trainer ten Hag. De nipte overwinning tegen Tottenham Hotspur in 2019 kwam onverwachts en daar bleef het niet bij voor Ajax. Niet veel later kon het namelijk Real Madrid uit de Champions League 2019 knikkeren met 4-1. Een overwinning dat zelfs de fans, de voetbalexperts of platformen zoals Betway, een wedsite voor sportweddenschappen, niet hadden kunnen voorspeld. Ook Ajax sponsor Ziggo zal uitbundig gefeest hebben na deze overwinning. We zijn er zeker van dat het bier van Heineken, een van de officiële sponsors van Champions League, vlot over de toonbanken ging. Na deze topprestaties zal Ajax nu hoogstwaarschijnlijk wel League-favoriet zijn voor het volgende seizoen. Ondertussen is het ook gebleken dat de wereldwijde populariteit van voetbal steeds meer stijgt en daarom zou het ons niets verbazen als meer toeschouwers hun favoriete club naar het buitenland volgen.

Ook in uitdagende tijden stáát Ajax er

Dat het 2018/2019 seizoen van Ajax een topseizoen was, is duidelijk geworden door de vele overwinningen en ook de recordomzet van bijna 200 miljoen euro. Ook als het voor ten Hag en zijn team even niet mee zat, bleven ze met volle moed, kracht en talent ertegenaan gaan. Zoals vermeld ging het ten Hag in het begin zeker niet voor de wind, ook niet tijdens het vervolg van zijn trainerscarrière. Tijdens de voorbije weken en maanden kregen ten Hag en Ajax te maken met vele transfers van toptalent. Zo moest Ajax onder andere Matthijs de Ligt afgeven aan Juventus, ging Frenkie de Jong naar FC Barcelona, en vertrok Kasper Dolberg naar OGC Nice. Het ziet er ook naar uit dat het team Hakim Ziyech zal zien vertrekken.

Ook begin dit jaar bleek Ajax even voor een uitdaging te staan. Na nederlagen tegen Heracles Almelo, Getafe en AZ werden er vragen gesteld over het spel van Ajax. De analyse van Voetbal International verslaggever Marco Timmer was dan ook niet mals voor dit team. Zo concludeerde hij dat het automatisme er bij Ajax volledig uit was en dat Ajax een oude roestige draaimolen was die je eigenlijk niet meer op gang lijkt te krijgen. De woorden waren buitengewoon hard en wat er volgde was zelfs nog harder. Toch bleef Ajax niet bij de pakken zitten en recent nog goed nieuws in de vorm van Klaas-Jan Huntelaar. Zijn contract werd namelijk met een jaar verlengd. Ajax is duidelijk een ploeg waar niet alleen de fans en trainer maar ook de spelers volledig achterstaan.

Wat brengt de voetbaltoekomst voor Ajax?

Het wordt nog afwachten wat de toekomst zal brengen voor Ajax. Kunnen ze de molen weer aan de praat krijgen, zullen ze kunnen rekenen op eersterangs versterking en zullen ten Hag en zijn team hun reputatie weer kunnen waarmaken?

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. CLoVis

   
  #LekkerBelangrijk

  1. M. Brandenburg

   Hear hear

  2. Heinz

   Het spraakje van ten Hag viel niet goed bij Derksen en Gijp. De twee maakten zich er vrolijk over in het begin.

   1. CLoVis

    @lamlul

    #OokLekkerBelangrijk

    1. Vanduinen

     Dat is bakvissenpraat, verwijfd.

     1. CLoVis

      @lamlul

      Het enige 9nagemaakte) wijf hier ben je zelf;
      met je nicks als brenda, pauline, aytas enz.

 2. Rene van der Grijp

  @ Clovis: als je dit onderwerp bij voorbaat niks vindt waarom klik je er dan op?

  1. Oudshoorn

   Klopt.

 3. Rene van der Grijp

  @ Heinz: Van der Gijp stelde dat Ten Hag TOTAAL ongeschikt was voor Ajax.

  Het is een goed bewaard geheim dat Gijp de facto niet zoveel verstand van voetbal heeft. Met deze uitspraak is hij keihard op z’n bek gegaan en daar zijn er veel meer van. Bovendien is hij op de hand van Feijenoord en PSV.

  1. Dennis Krauthammer

   Ik herinner me nog de tijd dat Floris hier parmantig beweerde dat Frank de Boer een geweldige trainer was en Peter Bosz helemaal niets.

   Een echte deskundige.

   😂

   1. Charles Bingley

    Ja, dat was leuk.

    🙂

   2. Rode Pil

    ‘Parmantig’ is een Rien Noppen woord. Dus ook een Dennis Bingley woord. En tegen jezelf praten is een aanwijzing voor ver voortgewoekerde dementie.

    1. Dennis Krauthammer

     Wie is Rien Noppen, beste kerel?

     1. Rode Pil

      ‘Beste kerel’ is een Charles Bingley uitdrukking.

     2. Charles Bingley

      Je komt een beetje paranoïde over, beste kerel. Vergeet je je medicatie niet?

     3. Rene van der Grijp

      Charles weet kennelijk niet wat paranoia is. Maar het is een geleerd woord en hij hoopt zijn critici ermee het zwijgen op te leggen.

      Aandoenlijk.

     4. Rode Pil

      Zoals ik al zei: ‘beste kerel’ is een Bingley-lulkoekje, hetgeen hiermee bewezen is.

      En ‘Je komt een beetje paranoïde over’ is een typische Quispel opmerking.

    2. combat le pelicule

     loa tse, mezzadra, bloemkist, beukhol, aytas, ernst, quispel, koos van winteren, rien noppen, duijndam, dendermonde, cjd, onno, onslow, code134, meriadoc brandebok (Occult Fantasietje) spaanse kok, guus, tengo, elu, eu-kok, kokzonderkeuken, kong, frits jansen, rosasolis, henk-jansen, professor zonnebloem, ad*Lf heinz, ad*lf meinoud marinus, svetlana, becker, johnny roest, suzanne, fortiori, watcher, wesley, salutant, boudewijn hummelinck, pietje51, juliaantje, lugor, luu gar, dippaz, dropje, canta, brenda welsh, bint, tröllinator, lampik, annaklaver…

     1. Charles Bingley

      Wat wil je hiermee betogen, beste kerel?

     2. Koudewijn Pummelhuink

      De vraag stellen is hem beantwoorden.

     3. Koudewijn Pummelhuink

      Brandebok hoort níet in het rijtje, Fisifisu, hoe vaak moet dat nog herhaald worden?!

   3. Rene van der Grijp

    “Ik herinner me nog de tijd dat Floris hier parmantig beweerde dat Frank de Boer een geweldige trainer was en Peter Bosz helemaal niets.”

    Dennis Krauthammer herinnert zich hetzelfde als Charley Bingley en beide herinneringen zijn bezijden de waarheid.

    Toeval? Welnee, schaamteloze multinickerij. De draaideurtr*ol doet niet eens de moeite meer om de schijn op te houden.

    1. Charles Bingley

     Dennis herinnert het zich goed, René. Het was inderdaad pijnlijk hoe jij indertijd jezelf voor gek zette als voetbaldeskundige.

     Vertel ons nog eens over het briljante breedleggende balbezit van Frank de Boer.

     🙂

     1. Rene van der Grijp

      Zit Dennis in de rechterkant of in de linkerkant van je eigen hoofd, Charley?

      Een beginnend trainer die een failliete boedel overneemt van een zogenaamde toptrainer die in werkelijkheid een prutser is (Martin Jol) en vervolgens 4 keer achter elkaar kampioen wordt heeft een fantastische prestatie neergezet. Zeker als daarbij wordt meegewogen dat hij nauwelijks geld kreeg voor versterkingen.

      Over Bosz heb ik geen waardeoordeel uitgesproken. Hij moest toen nog beginnen bij Ajax.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.