[Filmpje!] Theo Hiddema tegen Rutte: ‘Gebruik uw veto, stop het EU-herverdelingsfonds!’

De EU wil 750 miljard uitgeven aan het ‘bestrijden van corona’ in Europa. Maar het geld gaat helemaal niet naar landen die zwaar getroffen zijn. Het Noorden mag wéér betalen voor het Zuiden en Oosten. Theo Hiddema voerde dinsdag – middenin het reces – daarover een debat: “Dit is geen herstelfonds, maar een herverdelingsfonds!”

Theo Hiddema is helemaal klaar met de plannetjes van de Europese Unie om de coronacrisis te gebruiken om de Verenigde Staten van Europa weer een flinke stap dichterbij te brengen. In de Tweede Kamer legde hij gisteren uit dat Rutte moet ingrijpen, en snel een beetje.

“750 miljard: dat wil de Europese Unie uitgeven om de coronacrisis te bestrijden in Europa — zeggen ze.” Jawel, het zuiden — dat zwaar getroffen zegt te zijn — heeft “onze hulp nodig.” “De creativiteit van de Europese Commissie laat niets te wensen over,” aldus Hiddema. “Er komt een speciale EU coronasubsidie: 310 miljard. EU coronaleningen: 250 miljard. Een EU herstel- en cohesiefonds: 50 miljard. Een EU gezondheidsprogramma: 10 miljard. Extra humanitaire hulp: 10 miljard. En een EU natuur- en landschapsbeleid: 10,5 miljard. Wat dat met corona te maken heeft, voorzitter, gaat het eenvoudige verstand van deze simpele volksvertegenwoordiger te boven.”

“Maar niet alleen dat,” ging Hiddema terecht verder. “Er zijn nog meer ondoorzichtige zaken die opheldering behoeven. Want wie worden eigenlijk de ontvangers van dit geld? Er wordt nu onderhandeld, maar Polen krijgt naar verluid 36 miljard. Dit terwijl het land nauwelijks geraakt is door het coronavirus. In Nederland zijn verhoudingsgewijs bijna negen keer zoveel doden gevallen dan in Polen. Ook economisch is Nederland relatief veel zwaarder getroffen. Zo krimpt onze economie naar verwachting met meer dan 50 procent dan de Poolse economie.”

Toen hij te horen kreeg dat het debat van gisteren over de bestrijding van de coronagevolgen ging was hij heel even verheugd. Maar “niets blijkt minder waar” te zijn. “Het is een verkapte poging om de economieën van Europa verder te nivelleren. De verdeelsleutel van het herstelfonds zijn de nationale werkloosheidscijfers over de jaren 2015-2019. De rijke landen mogen weer betalen voor de arme landen. Dit is geen herstelfonds, dit is een herverdelingsfonds — een transferunie. We waarschuwen er al jaren voor.”

Dit is natuurlijk sowieso al vreselijk, maar het wordt nog erger dat ons zuur verdiende geld weggegeven wordt aan die andere EU-landen terwijl Nederland zelf “te maken heeft met een gigantische economische klap als gevolg van het coronavirus én, met name, de maatregelen van het kabinet die veel te laat op gang kwamen en nu veel te lang duren.”

Bam. Dat is wel even een klap in het gezicht van het kabinet, maar het klopt natuurlijk honderd procent. Het kabinet kwam te laat in actie en blijft nu te lang in ‘coronastand’ staan. Als gevolg hiervan krijgt de Nederlandse economie een klap die zijn weerga niet kent. Nee, ook de crisis van 2008 valt er niet mee te vergelijken.

“10 tot 15 procent terugval in economische activiteit. Een daling van het BNP van 6 procent. Ondernemers gaan failliet. Het aantal werklozen stijgt schrikbarend snel,” vat Hiddema de economische gevolgen van het wanbeleid van het kabinet samen.

Maar onze zogenaamde Europese vrienden noemen ons “krenten” nu we vraagtekens zetten bij de EU-plannen. Dit terwijl wij na de crisis van 2008 op alles bezuinigden, terwijl de zuidelijke landen juist allerlei cadeautjes weggaven aan hun bevolking. En dit terwijl wij al vanaf de jaren negentig de grootste nettobetaler aan de EU zijn. “Wij betalen die boel daar, en nu mag Nederland waarschijnlijk nóg meer gaan betalen,” aldus Hiddema. 30 miljard zouden wij moeten “investeren” in het herverdelingsfonds. “Dat is 4.000 euro per huishouden.” Een godsvermogen voor de meeste mensen. Maar wij moeten het maar even ophoesten, aldus de Europese Commissie. Wij mogen betalen “voor het basisinkomen voor de Spanjaarden, vakantiegeld voor de Italianen, en windturbines in Frankrijk.”

Het is, zei Hiddema volkomen terecht, onacceptabel.

De kans dat het Europees Parlement tegen deze idiote plannen stemt is nihil. De enige die er nog wel iets aan kan doen? “Onze minister-president Mark Rutte… in de Europese Raad kan hij het voorstel van de Europese Commissie blokkeren. Ik verwacht niets minder dan dat de minister-president zijn veto uitspreekt en ons redt van dit onheil.”

“Kan de minister-president dit toezeggen?” vroeg hij vervolgens.

Het antwoord daarop is natuurlijk: neen. Want onze minister-president dient niet de Nederlandse bevolking, maar de Europese instituties. Hij heeft toestemming om af en toe tegen te stribbelen — zodat hij verkiezingen kan blijven winnen — maar uiteindelijk moet hij gewoon op het stippellijntje tekenen; wat hij dan ook steevast doet.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en word lid van onze spiksplinternieuwe Facebookgroep!

Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Bullshit10

  Groot gelijk stop deze waanzin geert wilders had net zón toespraak die heeft zelf het wantrouwen tegen rutte uitgesproken
  Of het zin heeft denk het niet wand alle kartel partijen zijn eurofille dus als er wat moet veranderen stem massaal op fvd of pvv wij moeten ons niet laten chanteren door die feestvierende landen
  STEM FVD OF PVV….. UIT DE EU

  1. Cor Grijpstra

   FVF mag trots zijn met leden zoals u.

   1. evil knievel

    FVF?🤨
    1 zin nog geeneens foutloos kunnen schrijven!?🥴
    N dan noemen ze rechts laag opgeleid!🙈
    👍🏼Cor!😜

  2. Heinz

   Meestal in die zuidelijke landen zijn het de toeristen die feestvieren. Als ze geluk hebben mogen de locals voor ober of serveerster spelen. Schoonmaker, vuilnisophaler. In het begin gaf ik altijd een royale fooi, daarna kreeg ik op het terras altijd een schaduwrijke plek onder de bomen. Wat kostte nou zo’n Cuba libre?

 2. Waldorf_en_Statler

  Jawel, het zuiden — dat zwaar getroffen zegt te zijn — heeft “onze hulp nodig.
  .
  Zegt te zijn?
  Zouden al die beelden vanuit bijvoorbeeld Bergamo dan toch uit de Disney studio komen.
  Zouden al die dodelijke slachtoffers na de TV opnames gewoon opstaan en naar huis gaan?
  Ik denk dat zowel Italië als Spanje inderdaad hard getroffen zijn.
  Ik denk dat die landen, onder duidelijke voorwaarden, geholpen moeten worden.
  Voor beide landen is het toerisme een grote bron van inkomsten welke zij door eigen toedoen niet kunnen herstellen, dat zullen de toeristen volgend jaar misschien voor ze doen.

  1. Xander XXL

   Zullen we Brazilië, VS en China dan ook gelijk maar volpompen met miljarden die zijn tenslotte ook hard getroffen, of staat de politieke situatie je daar niet aan?

   1. Oepsie

    Niet op reageren! Dit is ook zo’n eeuwige handophouder. Dat lees je met gemak, als je de vuilnis leest van wat ze hier uitbraken. Hangen graag de ‘altruïst’ uit. Dat is altijd makkelijk, als je nooit iets bereikt heb en daarom je gehele leven boos bent op een ieder die het beter heeft. Ze zijn eigenlijk het meest kwaad op zichzelf, omdat ze weten, dat ze de boot gemist hebben en dat het hun eigen schuld is.
    Er is een mooi woord voor,en dat is, ‘onrendabele’.

  2. Original NL

   Onze muppet…die graag weggeeft wat we zelf niet hebben..387 miljard staatsschuld We lenen er gewoon 30 miljard bij en geven dit aan de Italianen die wel met 65 jr van hun pensioen kunnen genieten ( vrouwen 60 jr).
   De nl belastingbetaler – in de eu wandelgangen ook wel citrusfruit genoemd omdat je die kan uitpersen als een citroen – zal door merkel ( want de eu ddr 2.0 is haar hobby) wederom in zijn beurs getast worden.
   Ook de herverdeling van economische nietsnutten uit afrika staat hoog op haar wenslijstje, zij nodigt ze uit en wij mogen ze onderhouden…dus vele duizenden uitkeringstrekkers komen deze kant op.
   Nexit nexit nexit nexit!!!!!!

  3. evil knievel

   Hadden ze ook maar wat euries opzij moeten houden om dit soort problemen zelf t hoofd te kunnen bieden maar is ntlk veel makkelijker om t aan ons over te laten!
   Die 8erlijke NLrs laten zich wel weer n oor aannaaien n voor t Zuiderlijke karretje spannen!
   Wat zijn wij toch-Door dat verdomde sLinks!-tot n laaggezakt volk geworden!😞

 3. Xander XXL

  Nivelleren van de nationale inkomens is toch altijd de grootste drijfveer van eurofielen geweest. Sinds dat gedrocht bestaat zijn ze daar al mee bezig. En dat wordt alleen maar erger door steeds meer van die armoedzaaiers toe te laten.

 4. Jetske

  Hiddema had een kopie van Geert.
  Geert was de eerste spreker en heeft Rutte herhaaldelijk gevraagd een Veto uit te spreken! Waarom wordt dat niet genoemd?
  O wacht, ik snap het al dit is de FvD site!!!

 5. Peter Loosduinen

  Stop het ongekozen EU-circus !
  Hulpverlening alleen als landen hun zaakjes op orde hebben en niet voor het basisinkomen voor de Spanjaarden, vakantiegeld voor de Italianen, en windturbines in Frankrijk zoals Theo dit zo doeltreffend verwoordt.

 6. gedacht

  Wederom spijker – kop van onze Theo.

  Echter de Eurofielen hebben geen idee meer hoe ze hun natte droom moeten financieren. Alle zeilen worden bijgezet om met pappen en nathouden het regenten station Brussel in de lucht te houden.

  Geen cent meer naar Brussel en uit die parlementaire idioterie wat zich EU-parlement noemt.

  Stem sociaal , stem PVV

 7. H.Vaes

  De waanzin regeert…….de leugen regeert….de debielen regeren……de totaal van de pot gerukte imbecielen delen de lakens uit.
  En wij…….zijn met zn allen niet in staat deze totaal gehersenspoelde zogenaamde… leiders goedschiks te stoppen. Het enige wat dan nog overblijft is gaffel en riek te voorschijn halen . ……de slapende schapen wekken en ten strijde strekken.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.