Niet iedereen is blij met kort geding horecabranche tegen de Staat: ‘rechtszaak verpest de sfeer’

Morgen begint het kort geding van de KHN, Koninklijke Horeca Nederland, tegen de Staat. Niet iedereen is blij met de ‘grote mond’ van de horecabranche-organisatie. Sommigen menen dat KHN hiermee de confrontatie in het gesprek uit de weg gaat, weer anderen menen dat dit de sfeer verpest in het gesprek met de overheid. KHN stapt naar de rechter omdat ze niet serieus worden genomen door de overheid. 

Volgens de KHN-directeur waren de gesprekken met overheid nooit eerlijk. Het standpunt rondom de ‘anderhalve meter’ mocht niet ter discussie staan. En juist hierover wilde de organisatie het gesprek aangaan me de overheid. De gesprekken werden als “eenzijdig” ervaren door de KHN, de agendapunten werden vooral door de overheid zelf bepaald.

„Wij stuurden agendapunten in, maar die werden niet eens besproken. Het ging alleen maar over restricties en handhaving. Terwijl onze leden om perspectief schreeuwden, sommige dachten al aan stoppen. Maar over zaken als een goede uitkoopregeling of extra steunmaatregelen werd helemaal niet gesproken. In de laatste drie gesprekken haakte Keijzer ook steeds af, zo belangrijk vond ze ons blijkbaar. Ze namen ons als branche niet serieus, en dat deed pijn.”

Ondertussen zijn andere partijen niet blij met de houding van KHN. Vooral de FNV lijkt niet blij met KHN. Zij – en anderen – vinden de houding niet constructief. Zij vinden dat je overheid niet zo moet aanvallen, maar juist meer moet focussen op het vertrouwen met de consument te herstellen.

De bestuurders van KHN moeten in topconditie zijn, want ze zijn erg goed in weglopen bij onderhandelingen”, zegt FNV-bestuurder Edwin Vlek. „Wij hebben begrip voor het standpunt dat er met twee maten gemeten wordt, maar met deze stap zijn wij het absoluut niet eens. Dit is calimerogedrag. Ze laten het escaleren door deze rechtszaak, want ongeacht de uitkomst blijft de sfeer verpest. Terwijl we het kabinet juist hard nodig hebben om steun te krijgen.”


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

14 reacties

 1. Xander XXL

  Praten met de overheid, wat is het doel.
  Tijdrekken, voor lul staan, als gepeupel behandeld worden.
  Wat heeft het voor zin om met de meest onbetrouwbare overheid sinds mensenheugenis is gesprek te gaan.
  Tijd van praten is voorbij.
  Rechtzaak heeft trouwens net zo min zin met vooringenomen D66 rechters.
  Actie dat is het enige wat nog rest.
  Een paar grote klerekasten bij de deur en de eerste de beste handhaver die z’n kop om de hoek steekt in elkaar beuken.

  1. Waldorf_en_Statler

   Een paar grote klerekasten bij de deur en de eerste de beste handhaver die z’n kop om de hoek steekt in elkaar beuken.

   En weer komt de geweldwens van links.

 2. omniscius

  Gezien de sterke stijging van de besmettingen van de laatste tijd, waarbij voornamelijk de op café gaande jeugd en jongeren de oorzaak zijn, zou het me niet verbazen als binnenkort de gehele horeca weer op slot gaat. Gebeurt op diverse plekken in het buitenland waar brandhaarden zijn al. Is meteen het kort geding overbodig. Horeca beseft niet hoe gelukkig ze momenteel mag zijn met de opening onder beperkte restricties.

 3. Waldorf_en_Statler

  Ik kan mij nog herinneren dat de horeca de enige branche was waar de prijs in guldens de volgende dag de euro prijs was.
  Tevens de branche met het grootste grijs geld circuit.

  Maar oh wat zijn ze nu ineens zielig.

  1. Carstens van Schagen

   “Ik kan mij nog herinneren…”

   Nee dat kun jij niet, bejaarde zuurpruim!

   1. Bloemkist

    Leugenaar.

  2. M. Brandenburg

   Ik zou graag weten waar dat dan was, ik heb die onzin verhalen gehoord, maar nooit persoonlijk meegemaakt in geen enkel gelegenheid waar ik kwam in Nederland.

   1. Sando

    Brandenburg toen was jijnog niet geboren of niet opschool gezeten.

  3. Sando

   Klopt waldorf oplichters zijn het moet je de prijs NU eens zien ja ja we hebben het heel moeilijk .Grijs geld???er is nog een horeca kleur hoor!!

 4. Kretoloog

  De arrogantie van dit kabinet en haar ministers is stuitend.

  Neem minister Ollongren (D66), afschaffen referendum ofwel schijt aan de burgers.
  Of minister Schouten (CU), veegt alle voorstellen van de boeren om de stikstofcrisis op te lossen, van tafel. En komt zelf met een wet op veevoer.
  Dan minister de Jonge (CDA), die tegen alle adviezen in weigert om bescherming (mondkapjes) te geven aan personeel in de ouderenzorg. Gevolg: duizenden extra doden.
  Staatssecretaris Visser, met haar gelieg over de marinekazerne in Zeeland (dat liegen heeft ze geleerd van haar partijleider en tevens premier Rutte, ook VVD)

  De arrogantie van de overige ministers en staatssecretarissen mag u zelf invullen.

  1. Xander XXL

   Kaag brengt miljoenen aan haar terroristische Palestijnse vriendjes, tevens nog eens 300 miljoen aan gelukzoekers in Afrika om hierheen te komen.
   Wiebes belooft Groningers van alles maar steekt achter hun rug de vingers op.
   Bijleveld misleid en beliegt meer malen de kamer en komt er elke keer mee weg.( Van wie zal ze het hebben dat liegen)
   Staatssecretaris Broekers-Knol laat zich op een beschamende manier belachelijk maken door een schurkenstaat die zelfs niet met haar wil onderhandelen en dan met veel tamtam maatregelen aankondigd waar ze als straf op de kleuterschool om lachen.
   Wie vult de rest aan

 5. Paardenmiddel

  Hoe meer bekendheid over dit faalkabinet, des te beter. Iedereen mag weten dat de hele mkb gesloopt wordt.
  Voor mij zijn het helden.

 6. SubTec

  De overheid verpest de sfeer met hun onzin lockdown dictatuur!

 7. Henk Albarda

  Volstrekt onbegrijpelijk artikel. Het FNV vertegenwoordigt uitsluitend enkele ouderen die in hun hele leven nog nooit hebben leren nadenken.
  De Horeca heeft volstrekt gelijk, al zullen ze bij met 2 maten metende D66 rechters niet ver komen.
  Vrijwel alle Nederlandse burgers steunen de Horeca en Bart Reijmerink probeert het FNV het woord te geven? Heel erg dom Bart!

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.