Peilingen: Coronacrisis heeft VVD (tot op heden) gered van enorm zetelverlies

De nieuwe peilingen van Maurice de Hond zijn weer verschijnen. En wat vooral goed zichtbaar is, is dat de VVD een dalende lijn heeft weten om te zetten naar een gigantisch stijgende lijn. De coronacrisis kwam ‘precies’ op tijd voor de VVD om weer electoraal populairder te worden. Rutte en zijn beleid werden door beide politieke uitersten beschimpt en bekritiseerd maar het gros van de Nederlanders vond het wel ‘oké’. 

Als we de peilingen bekijken vanaf 1 september 2019 tot 5 juli 2020 dan zien we dat de VVD langzaam wegzakte tot een middenpartij qua zetels totdat de coronacrisis uitbrak in Nederland. Los van de gemaakte keuzes, beleid en of het nu wel of niet de beste aanpak was, de partij die premier leverde wist hier flink van te profiteren.

Het is duidelijk zichtbaar dat de VVD in een dipje zat voordat de coronacrisis uitbrak in Nederland. De VVD heeft optimaal geprofiteerd van het feit dat zij de premier hadden geleverd in deze crisis. Los van de vele kritiek die Rutte heeft gehad en nog steeds krijgt zijn een deel van de Nederlandse kiezers hartstikke tevreden met Rutte. VVD-stemmers zijn juist weer teruggekomen naar de partij door de crisisaanpak.

De vraag is echter hoe lang de VVD nog populair blijft. Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de huidige anderhalvemetersamenleving en haar regels. Bovendien is het economische vooruitzicht alles behalve positief.

Komende verkiezingen zullen Nederlanders uiteindelijk toch deels stemmen met hun portemonnee. De vraag is dan wie de rekening zal betalen.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

56 reacties

 1. Bloemkist

  Goede samenvatting.

 2. gedacht

  QUOTE Peilingen: Coronacrisis heeft VVD (tot op heden) gered van enorm zetelverlies END

  Indoctrineren , angst en verwarring zaaien zijn dus uitstekende parameters om zetelwinst te behalen.
  Geef ze brood en spelen was ooit de slogan !

 3. Armilus

  Een andere lijsttrekker bij het FVD en de peilingen slaan op hol.
  Man man wat kost die Baudé een zetels.

  1. leukeditter

   heb je nog meer onzin in de aanbieding. wacht ff tot volgend jaar tot je zoiets roept

   1. Appelstroop

    Hoe zeer ik de FvD als partij een warm hart toedraag, hij heeft wel gelijk 🙁 Baudet heeft een hoop kwaliteiten, zie hem graag ergens op de achtergrond aan het werk. Hij heeft zelf gezegt niet in de politiek te willen, zelf gezegt niet te willen regeren, zelf gezegt met de moed der wanhoop in de politiek te zitten nu. Zo iemand wil je niet als leider.
    Liever gewoon een saaie lul/kut, want nu denkt een groot deel van Nederland dat de FvD net zulke flamboyante lavendelsnuivers zijn als Baudet, terwijl het gewoon een hele degelijk partij is.

 4. Kretoloog

  Rutte gaat over lijken: De minister voor Medische Zorg, partijgenoot Bruno Bruins, maakte niet zo’n sterke indruk tijdens de persco’s en werd dus razendsnel vervangen. Zijn opvolger mocht echter niet spreken met de media, dat bleef Rutte zelf doen. Zo kon hij 3 maanden lang shinen voor de camera’s.

  Dat leverde de VVD een groei van 14 zetels op (van 31 naar 45) in de peilingen. Maar inmiddels zijn ze weer terug gevallen naar het oude niveau.

 5. combat le pelicule

  Als de Nederlanders nou eens gezond gaan nadenken dan stemmen ze natuurlijk nooit op leugenclown Rutte, 10 jaar lang bezuinigen en dan kan ineens wel de portomoney getrokken worden, en maar klappen voor de zorg, om te kotsen gewoon.
  Sterker nog, covid19 werd in verslagen van 2009 2010 al benoemd

 6. Blitzkrieg

  Kijk mensen, de populariteit van Rutte.
  h**ps://twitter.com/KritischEde/status/1279426621305479171?s=20

  Dit zijn nu mijn peilingen!

 7. Bolland

  FvD heeft meest zinnige voorstellen gedaan met corona crisis maar Baudet ligt gewoon niet goed, geen man van het volk,maak Nanninga lijsttrekker en Rutte cs kunnen hun borst natmaken.

  Nu gaat dat helaas niet lukken, alhoewel Baudet op veel fronten geniaal is hangt er teveel “gedoe” om hem heen

  1. Lugor

   maak Nanninga lijsttrekker en Rutte cs kunnen hun borst natmaken.

   Nanninga groeide op in Amsterdam. Vanaf 1990 ging ze naar het Barlaeus Gymnasium, alwaar ze veel spijbelde en 1 keer bleef zitten.[1] Na de vierde klas stopte Nanninga met school. Haar middelbare school heeft ze sindsdien niet meer afgemaakt, waarna een grote hoeveelheid aan baantjes volgde.

   Ik heb mijn twijfels.
   Nanninga als lijsttrekker, Ja
   Nanninga als premier, Neen.

   1. Bolland

    @Lugor Winston Churchill dronk fles whisky per dag rookte 12 sigaren en kwam niet voor 12 en z n bed uit deed t niet slecht in de 2e wereldoorlog.

    Bijzondere mensen hebben heel vaak 0,0 opleiding, en vreemde cv maar gaat om het nu en de resultaten.

    Kijk naar Nanninga als bestuurder, en dat doet ze goed, als mens deugt ze ook heeft als enige politicus een vluchteling in huis, daarbij spreekt ze duidelijke taal en heeft niet de neiging om continu te laten zien hoe intelligent ze is door ingewikkelde zinnen te debiteren .

    Ook is ze vrouw wat sowieso voordeel is heden ten dage, en ze komt normaler en warmer over dan Baudet.
    Daarbij heeft ze 0 incidenten op haar naam is dus blijkbaar stabieler persoon.

    Overigens heb ik niets tegen Baudet,hij heeft FvD geweldig opgezet, petje af, maar hij verkloot het helaas te vaak op cruciale momenten, zonder boreale toespraak, Otten gedoe, vriendinnen in de trein etc etc had hij allang op 30 zetels gestaan

    1. Weerwoort

     Momentje, heeft Otten niet net zo goed die partij opgezet??

  2. Cootje

   Hoe zo omdat zijn vriendinnen zich begrijpelijk in die omstandigheden Kunnen vergissen ze hadden ook gelijk kunnen hebben . Dat is precies het zelfde als etnischs profileren mag niet , maar Waneer wel ? Als het delict heeft plaats gevonden ? .

  3. Vanduinen

   Dat gedoe maakt hem kwetsbaar, hij is ook teveel afwezig. Omdat hij druk met zijn eigen profiel bezig is (zijn boekerij) breekt hem dat op. De leidsels in handen geven van Baudet is zeer riskant.

   1. combat le pelicule

    Aldus baudethater ven-djoenen

    1. Bloemkist

     Altus overheidsgezaghater pelicula.

     1. Bloemkist

      Ernst?

    2. Vanzelf

     @Johnno: Vanduinen = Ernst jeweetwel

   2. Vanduinen

    van = aan

  4. J.Pz. Coen

   Het maakt niet uit wie daar de lijsttrekker van is, de media zal er alles aan doen om wie dan ook van FvD omlaag te trekken. Dat is gewoon het mediabeleid. De kunst is daar doorheen te prikken en je niet door de NPO e.d. te laten beïnvloeden. Baudet doet het gewoon prima, alleen moet ie stoppen met dat domme twitteren. Daarmee geeft ie iedere keer weer munitie aan die leugenindustrie.

 8. Cootje

  Hoe kan een demente premier die zwaar lijd aan geheugen verlies zo hoog staan in de peilingen , dat komt door een bevolking die ook lijd aan geheugen verlies , de Nederlander bij uitstek is de problemen bij een ander is zijn probleem niet , nu die worden aan het einde van het jaar op hun wenken bedient , met in december de opnieuw oplaaiende zwarte pieten discussie die wordt gevoerd bij een 7/8% en oplopend werkeloosheid , een harde brexit en een verdeeld Europa waar Curaçao kinderspel bij is , dan komen de problemen wel op een hoop bordjes te liggen , en ziet de toekomst er voor Baudet en Wilders heel anders uit. Want Corona werkt op de lange duur in het voordeel van hun , als je namelijk individueel de Nederlander in zijn portemonnee raakt wordt zijn stemgedrag heel anders , en vooral als zijn toekomst is geschaad door zuid Europa . Dus aan het einde van het jaar ziet het er veel anders uit

  1. Gerdien

   Ik denk dat de kiezer Rutte ook weer het vertrouwen zal geven in de aanpak van de economische crisis. De vorige heeft hij namelijk ook goed aangepakt.

   1. Cootje

    We gaan het zien met een ongekende werkeloosheid hier en in Europa , en de financiële bijdragen naar zuid Europa , of de Nederlander zo positief blijft als hij wordt geplunderd in zijn portemonnee , of van een uitkering afhankelijk is .

   2. combat le pelicule

    Onzin, leugenclown Rutte heeft dit land kapot bezuinigd, echt wat zijn mensen toch dom…

   3. gedacht

    Wat waren de wapenfeiten van jouw held in die crisis ?

    # netto 1000 erbij voor iedereen ?
    # geen cent meer naar Griekenland ?
    # alle leningen worden terug betaald ?
    # geen Euro bonds ?

    Wat hij aangepakt heeft weet ik niet. Wat hij beloofd heeft weet ik wel.

    Pathologische leugenaar voor mensen met een geheugen probleem

    prettige dag verder w # i@ m

   4. Bolland

    @Gerdien Weet niet wat u gedronken of gerookt hebt, maar in 10 jaar Rutte:

    -Onderwijs kapot bezuinigd, leraren ontevreden onrust etc
    -Zorg totaal vernietigd door gigantische bezuinigingen
    -Veiligheid politieburo s zijn gesloten, te kort aan goed opgeleide agenten en materieel is verouderd of werkt niet, onveiliger als ooit op straat.
    -Sociaal bejaarden en zwakkeren worden totaal aan hun lot overgelaten
    -Armoede in NL nu 1.100.000 mensen die leven onder armoedegrens,Voedselbanken ( met vrijwel 0 aan subsidie) worden overvraagd.aantal daklozen verdubbelt
    _Migratie minimaal zo n 40.000 per jaar
    -Woningnood groter als ooit, markt zit totaal op slot jonge mensen worden achtergesteld tov veelal overlast veroorzakende asielzoekers
    -Milieubeleid absolute ramp, stikstofwet,pfas regels , biomassa etc etc

    Rutte moet zsm weg, met in zijn kielzog, Ollongren Hugo de Jonge ,Wiebes eva

   5. Henk van Doorn

    Ik ben het hier wel mee eens, Gerdien, Rutte heeft deze enorme stijging in de peilingen vanwege persoonlijke verdienste bereikt. aten we hopen dat deze staatsman nog bereid is even aan te blijven.

    1. gedacht

     wapenfeiten , wapenfeiten aub, je gevoel weerlegt de cijfers van Bolland niet henkie

     Wat zijn de verdiensten van rutte ?Wat heeft hij feitelijk gepresteerd behalve de middenpartij verplaatst naar extreem links waardoor hij nu door 1 deur kan met gl, d66, cda en pvda ?

 9. Gerdien

  Volgens mij heeft de VVD met Rutte de stijging in de peilingen te danken aan de manier waarop de Corona-crisis is aangepakt. Dat was namelijk nogal knap.

  1. gedacht

   dat mag jij vinden. Ik vond het paniek voetbal onder leiding van een stel waarzeggers die zowel de mexicaanse griep als de sars epidemie aanttonbaar verkeerd begeleid hebben.

   Helaas keert rutte niet terug op zijn krankzinnige uitspraak van 200.000 doden.

  2. combat le pelicule

   Die heeft leugenclown Rutte verkeerd aangepakt, het probleem? op straffe van exorbitant hoge boetes de burger regels opleggen en dan steeds kleine beetjes vrijheid terug geven, waarop slappe ruggetjes al heel erg blij zijn als iets mogen, Rutte is een schande voor mijn land

 10. plakband

  Gaan we niet aan Corona ten onder, doet de VVD het wel.
  Helaas.

 11. Lex

  Jammer dat FVD zo zakt gelukkig blijft de PVV wel redelijk stabiel.

  Ongelooflijk het kudde vee blijft op de coalitiepartijen stemmen niet te begrijpen, de afbraak van Nederland word gewoon beloond.

  Het zal me niet verbazen als hier bij DDS ook bruikbare idioten zijn.

  Waar gaat het heen met ons land.

  Zijn we straks een provincie van de EU Brussel?

 12. Lugor

  Steeds meer mensen zetten vraagtekens bij de huidige anderhalvemetersamenleving en haar regels.

  Jammer dat het onderzoek over dit onderwerp hier niet behandeld wordt.
  Ik krijg uit die grafieken toch een ander beeld.

  1. gedacht

   Ik zou graag een politieke club oprichten met alle tegenstanders van de 1,5 meter maatregel. Dat levert direct 25% van het electoraat op en is snel groeiend !

   1. Vanduinen

    Tot blijkt dat besmetting rap oploopt.

    1. Lex

     Ik zag ze nog lopen

     Ja echt waar

     40 CM hoog en het waren er velen kabouters.

     Tot dat ik wakker werd toen waren ze allemaal opeens weg.

     Vanduinen waneer word jij wakker?

 13. Paardenmiddel

  Zoals gewoonlijk gaat rutje weer allerlei beloftes doen:” nee, de rekening komt niet bij de burger te liggen. Nee, we gaan niet bezuinigen”..
  Na de verkiezingen” tja, de begroting van nederland o, en de greendeal…eeehhh en de banken…de zuid europese landen…
  Nu meldt de nos dat de economie weer wat opkrabbeld. EEN GROTE LEUGEN.

  Rutte, is inderdaad het slechtste wat nederland is overkomen

 14. Aborifa

  Pas op voor CU ofwel communisten unie. Wolven in gristenkleren.

  1. combat le pelicule

   Aldus nedermoslim nebiprofa

  2. Weerwoort

   Als de CU nota bene al communisten genoemd worden, kun je de FVD ook wel meteen fascisten noemen.
   Wat een stemmingmakerij weer.

 15. Blitzkrieg

  Peilingen: Coronacrisis heeft VVD (tot op heden) gered van enorm zetelverlies

  FOUT :

  In de perceptie van de NPO heeft de VVD geen enorm zetelverlies geleden.

 16. SubTec

  Heel vreemd.
  Als ex-VVD stemmer zal ik dankzij de Corona “crisis” en het duidelijk politieke Wilders proces nooit, maar ook nooit meer op VVD stemmen.
  Ben ik dan echt de enige die zo denkt?

  1. gedacht

   nee , ik volg uw gedachten

   VVD hoort een middenpartij te zijn en geen aanhangsel van extreem links ondoordacht beleid !

  2. Bolland

   @SubTec Nee sta er ook zo in

 17. Hamersma

  Rutte is de redding, rest van ministers en staatssecretarissen VVD zijn een ramp.
  Nee dan de mensen van het CDA die weten van wanten..

 18. Jan58

  Verdeel en heers.

  1. gedacht

   idd , geef ze brood en spelen

 19. Sandman

  Hoe betrouwbaar is deze peiling?
  Peil.nl heeft heel veel leden die eraan meedoen.
  Deze leden hebben allen een politieke voorkeur die bij Peil.nl bekend is.
  Even een filter erop zetten geeft al snel een gemanipuleerde uitslag.
  Als je peilt, dan iedere deelnemer eraan laten meedoen.
  Geeft een andere uitslag zou ik denken.

  1. Charles Bingley

   Ik begrijp dat je de uitslag teleurstellend vond.

   Kun je bewijzen dat de peiling gemanipuleerd was en zo ja, welk motief zouden de peilers daarbij kunnen hebben?

   1. gedacht

    enz

    1. Gerdien

     Wat bedoel je met ‘enz’?

   2. combat le pelicule

    kan charles bewijzen dat deze peiling betrouwbaar/onafhankelijk is?

    1. gedacht

     natuurlijk kan onze W@ I# M$ dat niet

 20. Bes Tolen

  Winston Churchill was een echte koloniaal, die een heleboel fout heeft gedaan als minister in diverse Britse kabinetten vanaf 1910 en denkelijk ook in de oorlog. Alleen waren de andere grote leiders in de Tweede Wereldoorlog nog erger en dat gold zelfs nog daarna.

 21. Two Ravens Black Kettle

  Nederlanders zijn ontmande kleuters, structureel lafhartig, kruiperig en per definitie egoïsten. Ze haten hun kinderen. Zullen alles uit de kast halen om de toekomst van hun kroost te vernietigen (al deugend natuurlijk). Dat noemen ze geloof ik progressief, rationeel en solidair. Vandaar dat de PvdA/VVD/CDA/GL/D’66-machine-partij altijd zal overwinnen.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.