Sywert dolblij met nieuwe richting CDA: zoveel raakvlakken met D66 en SP!

Waar staat het CDA voor? Het antwoord op die vraag is, natuurlijk: macht. Dat is altijd zo geweest, en zal altijd zo zijn. Ja, af en toe werd de partij geleid door mensen met Visie — behoorlijk bestuur, etc. — maar over het algemeen is het CDA alleen maar geïnteresseerd in macht.

Dat valt ook duidelijk te zien aan Sywerts beschrijving van “Zij aan zij: toekomstperspectief voor Nederland in 2030,” een document van het Wetenschappelijk Instituut voor het CDA.

“Zoveel raakvlakken ook met waar andere partijen mee bezig zijn: onderwijsverhaal D66, zekerheidsagenda Lodewijk Asscher, liberalisme nieuwe stijl Klaas Dijkhoff, gemeenschapsgevoel van SP,” en zelfs de zogenaamde “herontdekking van modern conservatisme” waarbij hij dan gek genoeg géén partij noemt. Grappig hoe dat werkt.

Sywert gelooft ongetwijfeld dat dit in het voordeel spreekt van het CDA — en het toont aan wat het probleem met die partij is. Het CDA probeert alles te zijn voor iedereen. Conservatief voor mensen die sympathiseren met FVD, quasi-liberaal voor VVD’ers, socialistisch voor SP’ers, onderwijs-geobsedeerd voor D66-sympathisanten. En zo gaat het lijstje maar door.

Het CDA kijkt naar andere partijen en wat kiezers aanspreekt in die partijen… en eigent zich dat vervolgens toe. Die verzameling ideeën en waarden noemen ze dan een “wetenschappelijk” rapport of een “verkiezingsprogram,” en hop, Hugo de Jonge mag het pakket verkopen.

Je zou erom lachen als het niet zo intens triest was.


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

23 reacties

 1. rexm

  Jammer voor Pieter Omtzigt, maar de paljas met zijn gekleurde schoenen zal het niet maken.
  Het CDA zal geen grote ogen gooien met de verkiezingen, dat kruid hebben ze al verschoten.
  Veel zullen overstappen naar FVD en PVDA.

  1. Bullshit10

   Mensen het is heel duidelijk als die kartel partijen blijven regeren dan zakt ons land steeds dieper en het moeras (als het nog dieper kan ) er zijn 2 opties of het blijft zo als het is of stem fvd of pvv zodat Nederland weer op de kaart komt te staan
   Wij staan nu ook wel op de kaart maar dan alleen om geld anders hebben ze ons niet nodig
   Daarom stem fvd of PVV ….uit de eu

  2. Gerda2

   Begon Pieter Omtzigt maar een nieuwe partij.

 2. plakband

  CDA : de “ik-stond-erbij-en-keek-er-naar” partij.
  De partij zonder overtuiging.

  Stem ze weg, zodra het kan.
  Stem PVV of FvD en Nexit voor het te laat is.

  1. hans-e-pans

   “plakband”.

   CDA de “ik-stond-erbij-en-keek-er-naar” partij, maar ze stemden wel in met het beleid.

   En dan ook nog eens een paljas aan de leiding, maar hopelijk niet voor lang.

   Na 3 kabinetten met Minister President Mark R. moet ik er toch niet aan denken aan een/meer kabinet(en) met deze clown als Minister President.

   Alleen de rode fopneus ontbreekt dan nog.

   Wat heeft een deel van de kiesgerechtigden toch een slechte smaak/mensenkennis.

 3. Heras

  Hahahaha, nou ja, dit was het cda dus.

  De meeste mensen zijn/waren lid omdat de letter C, christelijk, ervoor stond.
  In een grijs verleden hadden ze nog principes; nu zijn ze alleen maar bezig om de 2030 agenda van de VN uit te voeren.
  Nu de boeren en vissers weggepest zijn, en de Jonge lijsttrekker geworden is, zullen veel leden zich niet meer in de partij thuis voelen.

 4. Kretoloog

  Alle politieke partijen gaan voor macht, of anders gezegd: voor invloed. Want dat is een wezenskenmerk van de politiek. Macht is zeker niet iets exclusiefs voor het CDA.

  En Sywert, tja die is aangetrokken als 1 van de schrijvers van het CDA-verkiezingsprogramma 2021-2024. Niet objectief dus in zijn waarnemingen.

 5. Vrijedenkert

  Heel duidelijk deze nieuw gekozen lijn, het CDA laat zijn traditionele rechts conservatieve achterban: boeren, tuinders, vissers en aanverwante voedingsmiddelenindustrie/financiers die deze partij de afgelopen 50 jaar in het centrum van de macht heeft geplaatst definitief in de stront zakken!
  Uitlevering aan de EU en linkse/groene idealen zal het gevolg zijn…

 6. gedacht

  De boeren kunnen dus geen duidelijker signaal krijgen dat het cda niet meer hun partij is. De vvd maakte de ruk naar extreem links al de laatste twee kabinetten en het cda volgt. Ook het cda verdwijnt uit het midden want anders zijn er geen raakvlakken met d66 en sp.

  Er rest niets anders dan massaal op PVV en FvD te stemmen. De rest is immers heel veel van hetzelfde linkse goed.

  stem sociaal , stem PVV

  1. Vrijedenkert

   Ook het zeer conservatieve SGP zou wel eens kunnen meeprofiteren van deze uitsluiting van de eigen traditionele achterban door het CDA als mensen per se op een christelijke partij willen blijven stemmen…
   De CU valt voor conservatieve christenen ook af en heeft het CDA op veel punten allang links ingehaald.

   1. gedacht

    Klopt , de geloofs kliekjes kunnen zeker garen spinnen bij een afglijdend cda.
    Het cda vist nu in dezelfde vijver als alle andere linkse clubjes dus de spoeling wordt daar erg dun.

  2. Kretoloog

   De boeren gaan met een eigen partij aan de verkiezingen meedoen. BBB wat staat voor BoerenBurgersBeweging.

   Jammer voor Wilders en Baudet, maar PVV en FvD gaan niet profiteren van de koerswijziging bij het CDA, de voormalige partij voor de boeren.

 7. Adriaen van Bergen

  Christenen en Democratie liggen bij het CDA al op de mestvaalt. Ik vraag me af waarop het appèl dan wordt gedaan?

 8. palko

  Mijn echtgenote en mijn persoontje zijn door de jaren heen trouwe CDA-stemmers. En zullen dat blijven doen mits de partij maar een rechts van het politieke midden positie inneemt. Zodra ze, net als de uiterst verwerpelijke CU dat al deed, naar links opschuiven, stemmen we geen CDA meer. Maar wordt het PVV of FvD. Dit is geen dreigement aan het CDA maar een simpele constatering. Voor ons is links een verrotte, verwerpelijke en dus onacceptabele politieke stroming. Niet zo vreemd als je mijn vuistdikke, persoonlijke dossiers van de Securitate (Roemenië) en Stasi (DDR) er op naleest.

  1. Bullshit10

   Palko
   Dan zou ik maar niet meer nadenken als ik jou was cda is net zo links als groen links
   En dan de enge vent de jonge met zijn app en vaccin en aan zijn aangepaste noodwet het is een dictator
   Stem wijs stem fvd of PVV …..uit de eu

 9. Zout met Peper

  Ik constateer een herstart van het CDA in de woorden van de redacteur. Afgaande op zijn visie ligt het voor de hand dat het kiezers aan zich weet te binden.

 10. Carstens van Schagen

  CDA over links, dat is geen verrassing.

 11. B. Pascal

  Koekkoek Politiek. De eieren door een ander laten uitbroeden. De islam heeft ook altijd en nog zaken geëigend van andere religies en culturen. Zoals veel van de joden en hindoes. Maar ook van christenen. Men stal de geschiedenissen en eigende die toe op eigen inzichten. Er is niets nieuws onder de zon.

  Pia Dijkstra ziet de weg vrij voor haar doden eskader en dient na de verkiezing binnen het CDA nu haar plannen in.

  We zien de vader der leugen aan het werk. De rot zit al in de zool.

 12. NoDoubt

  CDA is alleen voor de bühne. Ze laten hun grootste vijand toe. Omzigt zal meer stemmen krijgen dan pipo de clown. CDA kan alleen met VVD. Vaccinatie is een feit. Verplicht app en uitholling van de democratie. Het is maar dat u weet waar u op stemt.

 13. Piet Klein

  Sywert, dankjewel voor deze duidelijkheid. CDA blijft in de aanhangwagen van de VVD, is zelfs bereid samen te werken met een D66 een partij die de democratie afschaft, ouderen graag een reis naar Petrus gunt of laat verkommeren in de pleegzorg en de thuiszorg, Nederlanders 1000 euro wil laten schenken aan rijkere Italianen en meer verdienende Fransen. Het is verschrikkelijk duidelijk waar het CDA voor staat. Zorg er vooral voor dat je hoog op de kieslijst komt te staan, want als je een beetje lager staat moet je misschien toch op zoek naar een andere baan.

 14. Yoyo

  En tuut,tuut,tuut…de groetjes van Ruud.
  En die draait zich nog maar eens om…

 15. Genoeg van linkse dictatuur

  Laten we blij zijn dat de Jonge het is geworden. Nu gaan ze minder stemmen krijgen met de massa moordenaar. Als je gelovig bent en je stemt nog op het cda ben je meede schuldig. Laat Omtzigt zich gauw bij Baudet of Wilders aa sluiten om Nederland weer sociaal en veilig te maken en exxit EU,

 16. Logica

  De volgende verkiezingen zullen bepalend zijn voor welke kant we op gaan. Nog 4 jaar een kabinet zonder PVV en FVD betekent dat we onomkeerbaar naar een federaal Europa gaan.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.