Wopke Hoekstra lijkt kant te kiezen: ‘klaar om kabinet in te gaan als Omtzigt wint’

CDA-minister Wopke Hoekstra heeft een kant gekozen en geeft gehoor aan het beroep dat kandidaat-lijsttrekker Pieter Omtzigt op hem doet. “Pieter Omtzigt doet nu een expliciet beroep op me, en ik ben uiteraard bereid hem te helpen”, zegt Hoekstra.
Omtzigt zegt blij te zijn, en reageert in een tweet:

Volgens de minister betekent dat echter niet dat Hoekstra kant kiest voor Omtzigt: “Als Hugo de Jonge mij iets soortgelijks zou vragen, zou ik hetzelfde antwoord geven.” Wel lekker veilig zo natuurlijk, en een beetje flauw. Maar goed, het betekent wel dat Hoekstra een betrouwbare partner ziet in Omtzigt. Hij had ook niks kunnen zeggen! En, net zo flauw, Hugo de Jonge heeft er vooralsnog ook niet om gevraagd.

CDA’ers kunnen tot dinsdag 12:00 uur stemmen, en zo aan de reacties te zien is Omtzigt de duidelijke favoriet:

Er begint volgens mij een beetje een beeld te heersen van Hugo de Jonge als een soort vertegenwoordiger van het ‘CDA-partijkartel’ en van Omtzigt als de integere outsider. De CDA-lijsttrekkersverkiezing lijkt in dat opzicht eenzelfde element te hebben als de strijd tussen FVD/PVV en de ‘gevestigde politiek’, maar dan op kleinere schaal.

Het ironische aan dit geheel is ook nog eens dat het juist het CDA-bestuur is geweest die deze sfeer heeft gecreëerd, door Omtzigt steeds zo laag op de lijst te hebben gezet. De beste man heeft zelf vrij weinig gedaan om in die ‘rol’ te blijven zitten. Althans, niet bewust. Door simpelweg z’n werk (echt goed) te doen en zich niet door tegenslagen uit het veld te laten slaan, is die rol aan hem blijven kleven.

Hugo de Jonge presenteert zich echter als een popiejopie-figuur met vlotte oneliners, opvallende schoentjes, misleiding van de Kamer en z’n (mosterd na de maaltijd) corona-app. Ja, dan had ik het als CDA’er ook wel geweten.

 


Waardeer jij de artikelen op DagelijkseStandaard.nl? Volg ons dan op Twitter!

In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

27 reacties

 1. Bolland

  Top, gecombineerd met Mona s kiezers wordt t spannend, duim voor Pieter

  Wopke wil natuurlijk Omtzigt deze wil geen premier worden, de Jonge wel,Wopke ook..

 2. Dennis Krauthammer

  Wolken heeft allang door dat De Jonge de leider wordt en als er een premierschap te vergeven is hij geen schijn van kans maakt.

  Wat een laffe zak is het eigenlijk.

  1. EvertB

   In een directe tweestrijd tussen Hugo en Wopke had de laatste geen zin. Wopkes woorden geparafraseerd: “Ik ben meer bestuurder dan politicus”.
   Warom zouden wij die keuze niet respecteren?

 3. Rene van der Grijp

  “Er begint volgens mij een beetje een beeld te heersen van Hugo de Jonge als een soort vertegenwoordiger van het ‘CDA-partijkartel’ en van Omtzigt als de integere outsider.”

  Begint?

  Dat is allang zo. Daarom was (en is) De Jonge ook de gedoodverfde favoriet. Dat hij incompetent is, te laag opgeleid, verwaand en zelfingenomen doet er totaal niet toe voor de mastodonten die achter de schermen aan de touwtjes trekken. Hij is een trouw dienaar van het kartel en dat is voor hen het belangrijkste.

  Omtzigt daarentegen, veel hoger opgeleid dan De Jonge en toch bescheiden, innemend en integer, wordt door hen gezien als een “lastpost”, die op een zijspoor dient te worden gezet.

  Ziedaar de stand van zaken binnen het CDA en binnen het kartel. De stank van morele verrotting walmt alle kanten op.

  1. Waldorf_en_Statler

   Omtzigt daarentegen, veel hoger opgeleid dan De Jonge

   Ik kan mij nog herinneren, toen Floris en Holland hier nog ronddwaalden, een der heren ter verdediging van de laag tot matig opgeleide heer Wilders stelde: Het gaat niet om opleidingsniveau maar om inzichten.
   Maar dat was vroeger.

   1. Vriend

    Ja beste Walnoot, dat waren nog eens tijden: Floris en Holland herinner ik me nog goed – dat waren kanjers die iedere discussie tot hoog niveau wisten op te zwepen.

    Jammer dat jij daar part noch deel aan had.

    1. Waldorf_en_Statler

     dat waren kanjers die iedere discussie tot hoog niveau wisten op te zwepen.

     Geestelijke inflatie treft velen.

   2. Charles Bingley

    Het opleidingsniveau wordt hier inderdaad opmerkelijk ineens als kennelijk relevant argument ingebracht.

    Maar eerlijk is eerlijk, ik had die indruk nooit maar Wikipedia heeft me verteld dat Omtzigt inderdaad hoog opgeleid is. Jammer dat hij zo autistisch overkomt.

    1. Vanzelf

     Nee

   3. Rene van der Grijp

    Daar heb ik geen herinnering aan. Opleidingsniveau is belangrijk, echter niet doorslaggevend. Als iemand als De Jonge verregaande arrogantie paart aan een opleidingsniveau dat te laag is voor een wannabe fractievoorzitter dan zet ik daar een kanttekening bij.

    Uitzonderingen hou je altijd, Wiegel was ook geen academicus, maar wel een politiek dier pur sang. Een van de beste fractievoorzitters die de VVD ooit heeft gehad. Ook Wilders weet ondanks een matige opleiding al jaren zijn mannetje te staan in de politiek.

    Ik zie het De Jonge niet doen. Die is door gebrek aan gewicht boven komen drijven en de kans is groot dat hij roemloos ten onder zal gaan. Hij kan dan altijd nog als clown in het circus gaan werken. De schoenen heeft hij al.

    1. Waldorf_en_Statler

     Daar heb ik geen herinnering aan.

     Die heb ik eerder gehoord maar van wie ook alweer?

     1. Rene van der Grijp

      Ongetwijfeld van een politicus. Maar dat ben ik niet.

     2. Waldorf_en_Statler

      Ongetwijfeld van een politicus.

      Hopelijk een politicus wiens denkbeelden en handelen u deelt.

     3. Vanzelf

      Nee

    2. Charles Bingley

     Ik ben geen fan van de De Jonge maar de manier waarop hij leiding geeft aan de COVID-bestrijding is briljant. De man paart een enorme dossierkennis aan een overtuigende presentatie.
     Een grote mazzel dat deze man ter plaatse was.

     1. Rene van der Grijp

      Als De Jonge als clown in het circus gaat werken dan zou het een prima keus zijn om Charles Bingley als sidekick in te huren.

      De lamme en de blinde…

     2. Charles Bingley

      .. argumenteerde, René.

      😂

     3. EvertB

      😴😉

     4. Rene van der Grijp

      “de manier waarop hij leiding geeft aan de COVID-bestrijding is briljant. De man paart een enorme dossierkennis aan een overtuigende presentatie.”

      Nee, dát zijn pas argumenten.

      Ik zal hier geen smilies aan toevoegen. Dat is meer iets voor lieden als Bingley die in de puberteit zijn blijven hangen.

     5. Charles Bingley

      René zou in principe natuurlijk argumenten kunnen aanvoeren waarmee hij aantoont dat de dossierkennis en de communicatievaardigheden van De Jonge tekort schieten maar hij kiest ervoor mij uit te schelden,

      Het blijft een beetje zielig.

     6. Rene van der Grijp

      Tr*ol Charles poneert hier zonder enige onderbouwing dat De Jonge een enorme dossierkennis aan een overtuigende presentatie paart en verwacht dan dat een ander de onderbouwing levert dat dit uit de lucht gegrepen lulkoek is.

      Dat is de wereld op z’n kop want wie iets poneert dient dat te onderbouwen. Zelfs een tr*ol kent deze debatregel, maar het is bekend dat tr*ollen zich niet aan regels houden.

      Ook is bekend dat het tr*ollen erom te doen is om overal dwars tegenin te gaan. Daar kicken ze op. Dus wat doet tr*ol Charles? Op een forum waar de meerderheid niet geporteerd is van De Jonge gaat hij JUIST De Jonge ophemelen.

      Puberaler kan het niet.

      Over zielig gesproken…

     7. StanleyC

      Die Hugo de Jonge is een narcistische psychopaat, net als Frans Timmermans. Die wil je niet aan het roer hebben

  2. Willem Bever

   Juist Rene Hugo is een typische fall guy prima geschikt voor het kartel

 4. Waldorf_en_Statler

  Hoekstra heeft zijn open sollicitatie voor zekerheid bij beide kandidaten afgegeven.
  Handig om de keuze open te laten.

 5. Kretoloog

  Wat een laf mannetje, die Wopke Hoekstra. Zelf durft hij de strijd niet aan met Hugo de Jonge. Maar op de slippen van de populaire Pieter Omtzigt ziet hij om toch premier worden.

  De hemel verhoede het!

  Hoekstra is een asociale man, die enkel geïnteresseerd is in het grote geld. Wel miljarden steun voor de KLM. Maar een ziekenhuis mag van Hoekstra gerust failliet gaan. En voor de tienduizenden ZZP-ers die door de Coronacrisis in financiële nood dreigen te komen, heeft hij evenmin wat over.

  Nee, nooit Hoekstra als premier.
  Dan nog liever De Jonge!

 6. Willem Bever

  Omtzigt doet zen werk als kamerlid zoals je mag verwachten.

 7. Wim Vreeswijk

  Alleen jammer dat Omtzigt pró Europa is want dan heeft hij dàt nog niet door.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.