Zware klappen voor eurozone: economie krimpt 12 procent

De economie van de eurozone is in het tweede kwartaal met 12,1 procent gekrompen, ten opzichte van begin 2020. Daarmee is het volgens Europees statistiekbureau Eurostat “veruit de scherpste daling sinds het begin van de metingen”.
Ook de economie van de Europese Unie is gekrompen met 11,9 procent ten opzichte van de vorige drie maanden. De Italiaanse economie ging met 12,4 procent ook flink onderuit, na een eerder krimp van 5,4 procent. Spanje nu ook met 18,5 procent, na 5,2 procent krimp van de vorige drie maanden. Frankrijk laat hetzelfde zien: 13,8 procent na een eerdere krimp van 5,9 procent.

Duitsland deed het beduidend beter, relatief gezien dan, met een verlies van 10,1 procent en een werkloosheidspercentage van 6,4. Het is een regelrecht drama.

Tegelijkertijd gaan er stemmen rond die beweren dat het ergste nu ook wel voorbij is, en die een “scherpe opleving” voorspellen voor het derde kwartaal. En dat zal best, gezien het feit dat men in steeds meer delen van Europa met het idee van lokale lockdowns is gaan werken. Delen van de economie kunnen daardoor weer gaan draaien, wat we terug zullen gaan zien in de cijfers.

Maar met zulke cijfers betekent het ook dat veel bedrijven kopje onder zijn gegaan of dat nog zullen gaan doen. Dat gaat zich hoe dan ook vertalen in lastenverzwaringen, bovenop de kosten voor het coronaherstelfonds én het afbetalen van de staatsschuld. Dit gaat pijn doen!

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

9 reacties

 1. Cycle25

  Nog een lockdown…en dan x 2.

 2. Appelstroop

  En Timmermans wou ook nog 1.000.000.000.000

 3. Chalres Bingley

  Let maar op..binnenkort gaan de polen ook uit de EU…
  Die lachen zich kapot..eerst jarenlang subsidie ontvangen met de grootste ecomische groei van alle EU landen de afgelopen 15 jaar.
  En de pis partij aan de macht ,grote kans dat ze de middelvinger opsteken naar lulletjes als Verhofstadt Timmermans etc

  1. Chalres Bingley

   De EU een zinkend schip en dat word alleen maar beter zichtbaar door corona

  2. Cootje

   Last van dementie ???

 4. Crassus

  Dit artikel stond al eerder in de beursduivel. En in de mainstream media. En NOS

 5. M. Brandenburg

  Ik zit nog steeds op een voorspelling van economische groei binnen de EU te wachten die ook maar een beetje positief in de burut van de waraheid komt, in de regel blijft de werkelijke groei ver achter bij de projecties, wat in een bureaucratisch gedrocht ook de normale gang van zaken is.

 6. Maurits Dekker

  Voor het einde van het jaar zijn die krimpcijfers al meer dan verdubbeld.

 7. harte385

  Ja het volk proberen te onderdrukken kost geld heel veel geld en dat hebben ze even over het hoofd gezien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.