Corona vereist een koerswijziging, door: lokale lockdowns, afstand houden en vooral risicogroepen vermijden

In deze column van GeenStijl wordt gepleit voor het nemen van andere maatregelen om de coronacrisis, of ‘tweede golf’, het hoofd te kunnen bieden. Met de feiten die zijn aangehaald wordt er namelijk een grauw vooruitzicht geschetst voor Nederland. Gelukkig worden er ook goede oplossingen, in de vorm van passende maatregelen, aangedragen. Ik dacht: ‘daar zouden we met z’n allen eens over na moeten gaan denken’!
Context
De column begint met een korte uitleg over de recente stijging in het aantal besmettingen en de verschillen met de grafieken en trends van enkele weken/maanden terug. ‘Appels met peren vergelijken’, luidt de conclusie.

Maar wat nog wél relevant is: het reproductiegetal. Onder de 1 betekent een gestage afname van het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen. Die staat volgens het RIVM momenteel op 1,4, stond vorige week nog op 1,2 en lijkt nu alleen maar verder te zullen gaan stijgen. Het aantal ziekenhuis- en ic-opnames, alsmede het aantal overlijdens, is eveneens weer gestegen. Er moet dus wel echt wat gebeuren.

De meest effectieve (én efficiëntste) manier om het virus in bedwang te krijgen is door zoveel mogelijk thuis te gaan werken, zo wordt er bepleit. Je vermijdt daarmee de meeste contactmomenten, houdt de economie zoveel mogelijk draaiende én voorkomt verdere besmetting door slechte ventilatie in bedrijfspanden (die overigens volledig volgens de bouwnorm zijn).

Dit lijkt mij een hele goede en logische stap, waarmee je met relatief weinig inspanning inderdaad een aardig effect zou kunnen bereiken. Er moet dan wel rekening worden gehouden met de balans tussen werk en privé, anders keldert de productiviteit en stijgt het aantal mensen dat uitvalt. En we moeten ook niet vergeten dat mensen, vooral in familiaire kring, nog steeds bij elkaar de vloer platlopen.

Voor het tegengaan van de verspreiding zal daar ook rekening mee moeten worden gehouden. Als het rigoureus moet dan is er de lokale lockdown, maar die heeft natuurlijk niet de voorkeur. Maar wat als je de mensen zou aansporen om de komende tijd nog maar met een beperkt aantal mensen fysiek af te spreken? Mocht er een vermoeden van besmetting zijn ontstaan, dan kan men véél sneller herleiden waar het vandaan moet zijn gekomen. Dat is volgens mij ook iets wat iedereen verder gewoon zelf kan doen. Desnoods instrueer je ze met een simpel campagnevideootje, dat hoeft ook de wereld niet te kosten.

Waar het wel even lastig wordt, is bij de risicogroepen. Ik denk dat meer naar die situatie gekeken moet worden, want iedere besmetting in een ouderen- en/of zorgtehuis kan echt catastrofaal zijn. Aan de andere kant is het voor onbepaalde tijd segregeren van die categorie mensen uiteindelijk ook inhumaan.

Wellicht zou het helpen als zorgpersoneel zich makkelijker laat identificeren? In Zuidoost-Azië is men gewend om juist met een grote boog om mensen met een mondkapje heen te lopen, omdat ze ervan uitgaan dat diegene wel eens besmet zou kunnen zijn. Maar dan zou dat principe ook voor andere situaties kunnen werken, toch?

Als zorgpersoneel nou, ik noem maar wat, zo’n oranje of gele reflector-armband om zouden doen als ze de deur uit gingen? Dan kan iedereen in ieder geval z’n best doen om het zorgpersoneel níét aan te steken, en zien we wat lakser gedrag bij andere groepen mensen wat meer door de vingers.

Abonneer je gratis en voor niets op het Telegram-kanaal van De Dagelijkse Standaard, en like onze spiksplinternieuwe Facebook-pagina!
In dit artikel

Wie op onze website reageert, gaat akkoord met ons huisreglement.

Reacties

24 reacties

 1. JochemX

  De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest. Er is geen enkel bewijs voor een tweede uitbraak.

  1. Che

   Medelijden met de jongeren.
   Stel je voor, dit virus in mijn hippie tijd.

   Opgegroeid in een pracht periode, nu dit virus en nog veel meer ellende.

   Kijk met bezorgde blik naar mijn kleinkinderen.

   1. Rood

    Linksfascisme is ook fascisme.

    1. SubTec

     Kwam ik een tijdje geleden tegen
     h**ps://www.youtube.com/watch?v=T8rkxLBCn80

    2. SubTec

     Gossie, wat blijkt Corona is een gewoon griepje… niets minder!
     Wie zou dat nu gedacht hebben? ….. Kijkend naar het lage aantal en soort slachtoffers.

     h**ps://www.youtube.com/watch?v=bOFIIm094SA&fbclid=IwAR2GezMNFRYSsFuvIVD4DL6xckOkifdPOmNWZP-rBeHcbIlX-jJQUvtGGvY&feature=youtu.be&app=desktop

    3. SubTec

     Gossie, wat blijkt Corona is een gewoon griepje… niets minder!
     Wie zou dat nu gedacht hebben? ….. Kijkend naar het lage aantal en soort slachtoffers.

     h**ps://www.youtube.com/watch?v=bOFIIm094SA&fbclid=IwAR2GezMNFRYSsFuvIVD4DL6xckOkifdPOmNWZP-rBeHcbIlX-jJQUvtGGvY&feature=youtu.be&app=desktop

    4. SubTec

     Sorry voor de ietwat slechte forum software van DDS.
     Om een of andere reden zet hij mijn post als antwoord aan jou maar het was als algemene post bedoeld

     DDS forum software is op zijn minst gerzegd wat gammel te noemen…
     Je kunt een geplaatste post niet eens editen of weer verwijderen.

   2. NEXIT.

    HEB JIJ KINDEREN EN KLEINKINDEREN ?

    Wat een catastrofe !

 2. HierBenIk

  “Maar wat nog wél relevant is: het reproductiegetal. Onder de 1 betekent een gestage afname van het gemiddeld aantal nieuwe besmettingen. Die staat volgens het RIVM momenteel op 1,4, stond vorige week nog op 1,2 en lijkt nu alleen maar verder te zullen gaan stijgen” Laat me niet lachen RIVM wijzigde de berekening van dit getal. Eerst op basis van ziekenhuisopnames en toen deze te laag waren, werden ineens besmettingen geteld. Deze factor is (o.a) daardoor zo onbetrouwbaar als maar zijn kan. Bovendien is er geen inzicht in welke groep zich laat testen en aantallen. RIVM is een grote corrupte bende.

  1. SubTec

   RIVM staat al de hele tijd op de meest krankzinnige manieren hun “slachtoffers” bij elkaar te sprokkelen.
   Het is absoluut een door en door corrupte organisatie

 3. Willem Bever

  Nah het duurt ff maar hier is wout zen onheilstijding dan toch
  gaap

  En hoe zat het nou met de mensen overleden aan ….. 50? 100? of wel 1000
  extra

 4. Willem Bever

  Hmm

  de moderator manifesteert zich van zen bekrompen kant

 5. SubTec

  Aan de andere kant, als je Corona behandelt voor wat het is…. namelijk een gewoon griepje..
  h**ps://www.ninefornews.nl/zweedse-arts-kondigt-aan-corona-is-voorbij-in-zweden/?fbclid=IwAR0A-56cv3gDHl9Hy-PNr2P3_r5H2eVttw2_faGV6mmOCw5ZPxRPvSDU-Os

 6. Bolland

  Geweldig artikel, prachtige foto erbij, goed gedaan man

  Op 1 augustus lagen er 22 patiënten op de IC
  Sinds 1 juli zijn er 75 mensen opgenomen in het ziekenhuis

  Sinds 1 juli zijn er 32 mensen overleden met Covid-19

  Meer positieve testen? Dit zijn de cijfers:

  Maart: 63.163 testen – 12.714 positief (20,13%)
  April: 175.509 testen – 30.808 positief (17,55%)
  Mei: 124.195 testen – 6.626 positief (5,34%)
  Juni: 251.956 testen – 3.335 positief (1,32%)
  Juli: 348.142 testen – 2.861 positief (0,82%).’

  Heb het hier voorlopig wel ff gezien, echt nieuws lees je zelden bijv over onze corona gezant Feike Sijbesma, boeken worden aangeprezen ongetwijfeld tegen betaling, censuur, ga wat anders zoeken en dat is er in overvloed.

  1. HierBenIk

   Bam! En zo is het. Moe van die leugenaars ben ik inmiddels. Erger nog, hoe in hemelsnaam is het toch mogelijk dat de gemiddelde NL’er al die bullshit blijft geloven van Rutte, OMT en RIVM….

   1. NEXIT.

    horende doof en ziende blind , geef ze brood en spelen

 7. Kretoloog

  Er is geen 2e golf. Er wordt (veel) meer getest en dientengevolge ook meer vastgesteld. Maar gaan er ook meer mensen naar het ziekenhuis of op de IC? Volstrekt niet! Hun aantal is in een 1/2 jaar tijd (voor de coronauitbraak in Europa) niet zo laag geweest.

  Dus: kappen met die lokale lockdowns. Kappen met die mondkapplicht.

  Wat volstaan is: 1. Geen handen geven. 2. Niet meer elkaar kussen (muv familie en geliefden). 3. Regelmatig handen wassen. Dat is voldoende.

 8. RPML

  Iedereen die nog met zulke kulverhalen komt moet zich eerst eens verdiepen in de basisbeginselen van statistiek:

  h++ps://www.dr-aart.nl/Statistiek-modus-mediaan-gemiddelde.html

  ‘Flatten the curve’ had in eerste instantie betrekking op het aantal IC-opnamen en had tot doel de kop van Rutte te redden, sinds een aantal weken is ‘flatten the curve’ van toepassing op het aantal besmettingen, en de hele MSM gaat weer los met angstzaaien, inclusief DDS en GeenStijl.
  Als het allemaal zo besmettelijk en dodelijk als ebola zou zijn, hadden ze wellicht een punt, maar dat is het niet, verre van zelfs. Er wordt voor de allereerste keer gemeten tijdens een virusuitbraak; de cijfers van het griepvirus worden/werden alleen maar gerapporteerd op basis van oversterfte, niet omdat ze apart worden afgevinkt na vaststelling. En warempel! Dit jaar 0 doden door het griepvirus; dat is Godsonmogelijk.

  1. Rood

   @RPML: Onze maatschappij heeft grote moeite met z.g.n zelfdenkers.

 9. Heras

  …en nee, ik koop geen mondkapjes…

  1. SilverFox

   Ik heb ze enkel omdat ik anders Duitse winkels en pompstations niet binnen kom. Echt niet om anderen te beschermen tegen Corona. Hier in NL geloven ze zeker dat ik mijn tank vol gooi voor € 1,70 per liter E5 …

 10. Retroman1867

  Meneer W. Willemsen kan wat mij betreft omzien naar een andere baan. Geen bullshit meer schrijven hier. Covid-19 bewezen niet gevaarlijker of dodelijker dan de griep. Stoppen met alle maatregelen incl 1,5 meter en mondkapjes. Ik dacht dat de dagelijkse standaard beter zou doen.

 11. Retroman1867

  Ik zie dat ook de dagelijkse standaard berichten beoordeeld. Is dat censuur? Niemend beledigen snap ik, maar voor de rest….vrijheid van meningsuiting is mijn grondrecht hoor.

 12. SilverFox

  De kwetsbare ouderen moeten juist zorgen dat ze jongere generaties mijden; die moeten er namelijk voor zorgen dat het land blijft draaien.

e-mail:

 
Ja, ik ga ermee akkoord dat Dagelijkse Standaard mij incidenteel commerciële emails stuurt.